Panduan untuk kontraseptif: bagaimana dan bagaimana untuk melindungi diri anda

Kontraseptif adalah cara untuk mencegah kehamilan yang tidak diingini. Dalam sejarah manusia kaedah-kaedah ini banyak menghasilkan: dari biasa “betapa bernasib baik” untuk idea untuk melindungi diri mereka dengan sampah haiwan domestik. Mujurlah, kaedah kontraseptif kini telah dibangunkan, dari perihalan mana yang tidak mahu pingsan.

Cara memilih kontrasepsi

Sebelum memilih kaedah pencegahan, anda perlu ingat bahawa seks selamat bukanlah salah satu yang tidak membawa kepada kehamilan, tetapi satu yang tidak membenarkan anda menangkap jangkitan seksual, termasuk HIV dan hepatitis.

Jika anda tidak mempunyai pasangan tetap, jika anda berdua tidak tahu status HIV (iaitu, tidak ada sijil), jika anda mempunyai pasangan baru, maka kondom hanya dapat dilindungi.

Bagi mereka yang sudah lama berada dalam hubungan dan jangan lupa untuk mengambil ujian atau suka menyumbang, pilihan kontrasepsi adalah lebih luas, dan seseorang perlu memilih berdasarkan keberkesanan kaedah.

  • Keberkesanan teori menunjukkan berapa beratus wanita yang menggunakan kaedah ini menjadi hamil dalam masa setahun. Dan mereka menggunakan kaedah ini dengan sempurna: mengikut arahan.
  • Keberkesanan praktikal menunjukkan berapa banyak wanita hamil di dunia sebenar, di mana walaupun perancang tidak boleh digunakan dengan ideal. Sebagai contoh, pasangan tidak memakai kondom pada masa yang tepat, wanita terlepas tablet atau lupa pergi ke doktor untuk menggantikan kontraseptif dalam masa.

Kami akan menunjukkan hanya data yang dekat dengan realiti. Semakin rendah angka dalam “keberkesanan” item dalam perihalan setiap kaedah, semakin baik: ini bermakna wanita yang lebih sedikit menjadi hamil menggunakan alat ini. Oleh kerana penunjuk berbeza sedikit dalam pelbagai sumber, kami menunjukkan bilangan maksimum kehamilan – sekiranya berlaku.

Juga jangan lupa berunding dengan doktor, dengan cara yang sesuai dengan anda.

Kaedah hormon

Ramai orang tahu mengenai kontrasepsi hormon, tetapi biasanya mereka hanya memahami pil di bawahnya. Tetapi hormon boleh disampaikan kepada badan dengan banyak cara.

Tablet

Kecekapan: 9.

Bagaimana ia berfungsi

Tablet mengandungi dos hormon yang menghasilkan latar belakang hormon buatan yang menindas ovulasi. Telur tidak masak, jadi kehamilan tidak boleh datang. Lebih banyak mengenai kontraseptif oral, Lifehacker sudah menulis.

Kelebihan

Kecekapan yang sangat tinggi dengan aplikasi yang betul.

Kelemahan

Tablet adalah mahal, terutama yang baru dan paling selamat, mereka mempunyai banyak kontra dan kesan sampingan. Disebabkan beberapa faktor (ubat, penyakit, tekanan), ubat-ubatan kehilangan keberkesanan.

Suntikan

Kecekapan: 6.

Bagaimana ia berfungsi

Sama seperti pil, hanya mengambil hormon dalam bentuk suntikan tidak perlu setiap hari, tetapi setiap beberapa minggu.

Kelebihan

Sama seperti untuk tablet, tidak perlu berfikir tentang mengambil ubat setiap hari.

Kelemahan

Sama seperti tablet, ditambah juga sering diperlukan untuk datang ke klinik untuk suntikan kedua.

Cincin

Kecekapan: 9.

Bagaimana ia berfungsi

Cincin, yang mengandungi dos hormon, mesti dimasukkan ke dalam vagina dan berubah sekali sebulan.

Kelebihan

Begitu juga, pada tablet, ditambah sepanjang bulan, ia tidak perlu mengenang kembali persiapan.

Kelemahan

Ia boleh menyusahkan memasang cincin, kadang-kadang terdapat sensasi badan asing di dalamnya.

Pembalut

Kecekapan: 9.

Bagaimana ia berfungsi

Patch dengan dos hormon perlu dilekatkan pada kulit dan berubah sekali seminggu.

Kelebihan

Sama seperti dalam tablet, ditambah tidak ingat setiap hari tentang ubat.

Kelemahan

Ia tidak selalu mudah untuk berjalan dengan bantuan band, satu kaedah yang luar biasa.

Implan

Keberkesanan: 0.09.

Bagaimana ia berfungsi

Di bawah implan implan kulit dengan dos hormon selama tiga tahun.

Kelebihan

Ia berfungsi dengan berkesan, anda boleh melupakan kontrasepsi untuk masa yang lama.

Kelemahan

Sama seperti tablet, sebagai tambahan, tempat di mana implan dimasukkan juga boleh meradang.

Kaedah penghalang

Kaedah penghalang membuat halangan dalam cara sperma ke rahim. Ini adalah salah satu kaedah kontraseptif paling kuno, dengan keberkesanan yang berbeza.

Kondom lelaki

Kecekapan: 18.

Bagaimana ia berfungsi

Sebelum perbuatan seks di zakar memakai kondom yang diperbuat daripada lateks atau bahan lain (mereka dicipta untuk mereka yang alah kepada lateks). Kondom menahan sperma dan menimbulkan halangan bagi kuman yang ditularkan dengan cecair biologi dan dalam hubungan rapat.

Kelebihan

Kondom adalah murah dan dijual di mana-mana farmasi atau pasar raya, mereka berkesan, mereka tidak mempunyai kontraindikasi, mereka mudah untuk memohon. Dan kaedah perancang terbaik ini melindungi jangkitan seksual.

Kelemahan

Kita mesti belajar bagaimana untuk meletakkannya. Dan yang paling penting – untuk meyakinkan pasangan bahawa “dengan kondom itu bukan perasaan” – ini adalah alasan yang sangat buruk.

Kondom wanita

Keberkesanan: 21.

Bagaimana ia berfungsi

Prinsipnya sama dengan kondom lelaki: terdapat tiub poliuretana, hanya kondom wanita yang mempunyai cincin yang lebih keras di hujungnya. Ia perlu sebelum seks memasang beg getah di dalam vagina, dan selepas perbuatan seksual dikeluarkan.

Kelebihan

Lindungi dari STI.

Kelemahan

Mereka tidak mudah untuk semua orang, menyebabkan ketidakselesaan psikologi.

Leher caps dan diaphragms

Kecekapan: 12.

Bagaimana ia berfungsi

Ini adalah mini versi kondom wanita: mereka tidak melindungi vagina, tetapi hanya serviks, supaya spermatozoa tidak dapat menembusnya. Diafragma lebih besar saiz, topi lebih kecil.

Kelebihan

Ia tidak perlu dipasang secara langsung sebelum seks – ia mungkin lebih awal (dalam beberapa jam).

Kelemahan

Pada permulaan penggunaan, sukar untuk belajar cara memasang dan mengekstraknya. Ia perlu untuk berunding dengan doktor untuk memilih saiz, dan keberkesanan kaedahnya adalah rendah.

Sponges

Keberkesanan: 18-36 (nombor pertama – untuk wanita yang tidak bernama, yang kedua – bagi mereka yang melahirkan).

Bagaimana ia berfungsi

SPAN kontraseptif adalah sejenis topi yang dibuat dari span yang diresapi dengan spermisida. Iaitu, span secara serentak mewujudkan halangan dan mengurangkan aktiviti spermatozoa.

Kelebihan

Anda boleh memasang beberapa jam sebelum hubungan seks.

Kelemahan

Sama seperti topi dan diafragma, ditambah alergi yang mungkin kepada spermisida.

Spermisida

Kecekapan: 28.

Bagaimana ia berfungsi

Spermisida adalah bahan yang menutup pintu masuk ke rahim dan menghalang aktiviti spermatozoa, sehingga mengurangkan kemungkinan kehamilan. Bahan-bahan aktif adalah berbeza dan bergantung kepada penyediaan khusus. Dihasilkan dalam pelbagai bentuk: lilin, krim, aerosol.

Kelebihan

Murah, dengan sejumlah kecil kontraindikasi dan kesan sampingan.

Kelemahan

Kadang-kadang mereka menyusahkan untuk memohon: contohnya, jika anda perlu memasukkan spermisida untuk masa tertentu sebelum hubungan seksual, dan kali ini tidak boleh dikira dengan ketepatan. Kadang-kadang menyebabkan reaksi alahan dan sensasi yang tidak menyenangkan dalam pasangan.

Peranti intrauterine

Peranti intrauterine adalah perkara wanita eksklusif. Spiral boleh dipasang pada usia apa-apa, selepas pengekstrakan mereka tidak ada masalah dengan kehamilan, tetapi ada satu amalan di mana wanita dan wanita yang tidak berumur di bawah 25 tahun tidak memberikan spiral – mereka takut akan komplikasi.

Spiral dengan tembaga

Kecekapan: 0,8.

Bagaimana ia berfungsi

Badan asing – lingkaran dengan tembaga – dalam rahim menyebabkan reaksi keradangan tempatan dan tidak membenarkan telur ditanam.

Kelebihan

Ditubuhkan untuk masa yang lama, tidak mengganggu kehidupan seharian, sangat berkesan.

Kelemahan

Terdapat kontraindikasi dan kesan sampingan: terdapat pembuangan berdarah yang tidak teratur, haid semakin meningkat. Dipasang hanya oleh doktor.

Spiral dengan hormon

Kecekapan: 0.2.

Bagaimana ia berfungsi

Untuk kesan lingkaran, satu dos hormon ditambahkan, ini meningkatkan kesan kontraseptif lingkaran.

Kelebihan

Kebolehpercayaan yang sangat tinggi, tindakan tahan lama.

Kelemahan

Terdapat kontraindikasi, kesan sampingan dari pemasangan, seperti dalam hal lingkaran biasa.

Kaedah pengiraan untuk kitaran

Kaedah kontrasepsi ini sering diamalkan bersama-sama, untuk menguatkan yang lain dengan tindakan satu. Tetapi dalam kes sedemikian, ini bukan penyelesaian yang paling berkesan.

Kaedah kalendar

Kecekapan: 20.

Bagaimana ia berfungsi

Untuk mengandung, anda memerlukan telur matang, yang siap untuk konsepsi dalam masa sehari. Oleh itu, jika anda mengira masa ovulasi, apabila telur meninggalkan ovari, dan tidak melakukan hubungan seks beberapa hari sebelum dan selepas ovulasi, ia tidak akan hamil.

Kelebihan

Kaedah ini tidak memerlukan sebarang perbelanjaan, hanya kalendar diperlukan untuk memantau kitaran.

Kelemahan

Ini adalah kaedah yang tidak tepat. Ia hanya boleh berfungsi untuk wanita yang kitarannya ideal dan ovulasi sentiasa berlaku pada masa yang sama. Dan wanita-wanita ini tidak mudah dicari, terutamanya kerana faktor yang berbeza – dari tekanan dan berakhir dengan dadah – boleh menjejaskan kitaran. Oleh itu, seorang wanita boleh hamil setiap hari kitaran.

Pengukuran suhu

Kecekapan dalam teori: 20.

Bagaimana ia berfungsi

Malah, ini adalah kaedah kalendar, hanya dengan dimensi tambahan untuk kesetiaan. Mengenai idea pada hari ovulasi, suhu basal meningkat dengan ketara. Iaitu, jika selama beberapa bulan setiap pagi tanpa jurang untuk mengukur suhu dalam vagina atau rektum, maka pada hari ovulasi anda dapat melihat peningkatan.

Kelebihan

Kaedah ini 20 rubel lebih mahal daripada kaedah kalendar: anda perlu membeli termometer.

Kelemahan

Ia adalah perlu untuk mengukur suhu untuk masa yang lama tanpa terlepas, dan lebih baik untuk segera selepas kebangkitan, tanpa keluar dari bawah selimut. Kita perlu mengambil kira banyak faktor, kerana suhu meningkat bukan sahaja kerana ovulasi. Kaedah ini memakan masa, tetapi juga tidak begitu tepat.

Intercourse terganggu

Kecekapan: 22.

Bagaimana ia berfungsi

Ia adalah perlu untuk mengakhiri perbuatan seks sebelum sperma masuk ke dalam vagina. Ini bukanlah perancang utama, kerana sperma juga terkandung dalam pelincir.

Kelebihan

Tidak ada yang berbaloi.

Kelemahan

Sepanjang masa anda perlu bimbang sama ada anda boleh mengganggu seks di tempat yang paling menarik, dan kemudian mengalami, menyapu masa ini atau tidak.

Pensterilan

Pensililan adalah prosedur pembedahan, dan selepas itu anak-anak tidak boleh dilahirkan semula sama sekali. Oleh kerana tidak ada nombor mutlak dalam bidang perubatan, peluang hantu kekal, tetapi hanya hantu (dalam kes kesalahan dalam prosedur, contohnya).

Di Rusia, terdapat sekatan ke atas pensterilan: ia hanya boleh dilakukan oleh orang lebih dari 35 orang dengan dua orang anak.

Wanita

Keberkesanan: 0.5.

Bagaimana ia berfungsi

Semasa operasi, tiub fallopi dibungkus atau dibuang, jadi ovari tidak memasuki tiub atau rahim.

Kelebihan

Kecekapan tinggi, kontrasepsi untuk hayat.

Kelemahan

Intervensi pembedahan, mengandung anak selepas prosedur itu hanya mungkin dilakukan dengan IVF.

Lelaki

Keberkesanan: 0.15.

Bagaimana ia berfungsi

Semasa pembedahan, pembedahan bedah atau sebahagiannya membuang vas deferens, jadi spermatozoa tidak memasuki ejakulasi.

Kelebihan

Kecekapan tinggi, tiada kesan sampingan dan kontraindikasi, tidak memerlukan perhatian sepanjang hayat anda.

Kelemahan

Campur tangan pembedahan, anda tidak boleh mengubah fikiran anda dan mengandung anak.

Kaedah rakyat

Banyak ubat-ubatan seperti syringan dengan jus lemon atau jus lain boleh mempunyai kesan spermicidal yang kecil, tetapi keberkesanannya cenderung kepada sifar. Tetapi akibat yang tidak menyenangkan dalam bentuk keradangan, reaksi alergi dan ketidakselesaan anda disediakan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 5