8 cara untuk belajar dengan cepat dan mudah SDA

Otak manusia adalah perkara yang sangat praktikal. Dia hanya mengingati perkara yang sepatutnya penting kepadanya, dan membuang yang tidak penting. Angka abstrak, frasa yang tidak jelas otak mempertimbangkan sampah maklumat, dari mana anda perlukan, jika tidak menyingkirkan, kemudian letakkannya di dalam almari memori terjauh. Oleh itu, percubaan untuk menghafal peraturan lalu lintas dari senarai buku mungkin terbukti sia-sia.

Untuk nombor dan bahasa ulama menjadi menarik dan tidak dapat dilupakan, mereka perlu dibuat kurang abstrak, lebih hidup.

1. Tambah sedikit peribadi

Contoh yang kasar: jika anda pernah didenda kerana menyeberang jalan di tempat yang salah, anda akan ingat untuk masa yang lama apabila anda boleh menyeberangi jalan raya, dan apabila tidak berbaloi.

Bagaimanapun, tidak perlu mendapatkan penalti. Hanya cuba untuk mencuba perkara yang digariskan dalam SDA.

Contohnya, jika anda masih bepergian dengan trem, dan bukan dengan kereta, dapatkan kelebihan ini: tetapi trem sentiasa betul. Ini adalah persembahan peribadi yang boleh diakses, salah satu prinsip utama peraturan lalu lintas: dengan hak sama untuk perjalanan, trem mempunyai kelebihan ke atas kenderaan lain tanpa mengira arah lalu lintas.

Menghubungkan teori dengan pengalaman peribadi, anda boleh dengan mudah mengklik masalah trem pada peperiksaan.

2. Tertawa

Ketawa merendahkan tahap kortisol – hormon tekanan yang menekan fungsi hippocampus. Dan bidang otak ini bertanggungjawab untuk menterjemahkan maklumat ke dalam kenangan yang stabil. Di samping itu, apabila kita ketawa, badan meningkatkan tahap ingatan meningkatkan endorphin.

Kesan kumulatif kelihatan seperti ini: jika anda ketawa, maka anda akan teringat ketawa yang menyebabkan ketawa lebih baik daripada yang lain. Tales, anekdot, karikatur mengenai lalu lintas adalah cara yang baik untuk menetapkan peraturan lalu lintas dalam ingatan.

Di Rusia, penanda baru di lebuh raya diperkenalkan – tiga garisan padat. Mereka bermakna sama seperti dua atau satu, tetapi anda perlu melakukan sesuatu!

Anekdot

3. Tonton video

Otak dengan cepat mengingati maklumat dalam dinamika. Oleh itu, untuk mengkaji peraturan lalu lintas, anda boleh mengesyorkan kursus video, yang banyak di YouTube. Tugas utama peperiksaan teoritis difahami di dalamnya betul dalam proses memindahkan kereta maya melalui jalan maya.

4. Lukis atau lihat gambar-gambar

Maklumat dalam bentuk gambar dan poster, kami ingat lebih baik daripada alfanumerik. Kesimpulan: jika anda boleh menarik beberapa titik peraturan lalu lintas, lukis. Nah, atau cari perkara ini sudah ditunjukkan dalam gambar (ya, sekurang-kurangnya poster maklumat polis trafik!): Dalam bentuk ini, ia pasti akan disimpan dalam ingatan.

5. Belajar sajak dan singkatan ringkasan

Seberapa mudah maklumat yang disimpan dalam bentuk singkatan atau bentuk puitis pendek, semua orang dalam kursus sejak zaman kanak-kanak. Ingat “Setiap pemburu mahu tahu …”? Ini dipanggil penganut asosiasi dan digunakan dalam mnemonik. Ia juga boleh digunakan dalam kajian peraturan lalu lintas.

Satu contoh mudah. Pada pemohon peperiksaan teori sering sypplyutsya pada soalan-soalan mengenai tafsiran isyarat pengawal selia. Katakanlah, pengatur berdiri di sebelah anda, menunjuk tongkatnya ke kiri. Bolehkah saya pergi lurus atau saya harus mematikan arahan yang ditunjukkan oleh rod? Dan bagaimana dengan giliran kanan dalam keadaan ini? Sesungguhnya, di sini anda boleh keliru. Dan anda boleh ingat sajak kecil:

Jika tongkat itu kelihatan ke mulut anda, lakukan giliran kanan.

Jika kayu kelihatan ke kanan, anda tidak mempunyai hak untuk pergi.

Jika kayu kelihatan ke kiri, anda adalah ratu di jalan raya.

Di dada dan belakang, anda tidak boleh pergi – ia adalah dinding!

“Ratu” bermakna anda boleh pergi ke mana-mana arah.

Cara popular untuk menghafal apa-apa juga adalah singkatan. Sebagai contoh, semasa ujian memandu, adalah penting untuk mengingati peraturan USSR: C – cahaya, C – klac, C – kelajuan, P – pelari. Ini bermakna sebelum memindahkan pemandu mesti: menghidupkan rasuk yang dicelupkan, memegang klac, menghidupkan gear pertama (kelajuan), keluarkan kereta dari handbrake. Pelanggaran urutan ini penuh dengan ujian yang gagal.

Sudah tentu, jangan lupa salah satu peraturan utama: peraturan tiga D atau DDD. Ia diuraikan seperti ini: memberi jalan kepada orang bodoh. Iaitu, jika salah seorang pengguna jalan melanggar peraturan, orang lain perlu melakukan segala yang mungkin untuk mencegah kemalangan itu. Dengan cara ini, peraturan tiga D menggambarkan satu cara lagi untuk berjaya melepasi peperiksaan teori.

6. Menggabungkan logik

Di sekolah memandu banyak terdapat kisah pemohon yang berjaya meloloskan teori dalam polis trafik, menghabiskan masa minimum belajar peraturan. Dan mereka dibantu dalam … logik yang sah: para peserta memilih pilihan-pilihan yang tidak termasuk kemungkinan kemalangan.

Sesungguhnya, untuk tidak membebankan otak dengan rumusan rumit, ia cukup untuk menguasai asas: semua peraturan lalulintas direka untuk melaksanakan pergerakan yang selamat – baik anda dan peserta lain. Oleh itu, menjawab pertanyaan ini atau soalan mengenai laluan persimpangan dan lalu lintas di lebuh raya, pertama-tama fikirkan bagaimana ia akan menjadi lebih selamat untuk anda dan orang lain. Dan anda tidak akan tersilap.

Untuk ilustrasi, mari kita ambil contoh konkrit dengan tanda “Pergerakan lurus”. Memahami bagaimana tanda ini berfungsi dan manuver apa yang tidak selamat, anda boleh dengan mudah menyelesaikan sebarang masalah yang berkaitan dengannya.

Berikut adalah video di mana penalaran logik dibentangkan semudah dan mudah mungkin.

Sudah tentu, untuk bekerja dengan logik, beberapa asas pengetahuan masih perlu diwujudkan. Sekurang-kurangnya untuk mengetahui apa jalan menandakan maksud, dan juga untuk mengingati detik-detik penting. Sebagai tambahan kepada DDD di atas, mereka termasuk peraturan:

  • Gangguan di sebelah kanan. Sekiranya tidak ada tanda keutamaan di persimpangan, anda mesti melangkau semua kereta yang mendekati ke kanan.
  • Orang yang lebih rendah betul. Kereta turun dari bukit mesti memberi laluan kepada kereta, yang naik ke atasnya.
  • Orang yang berada di belakang bersalah. Pemandu bergerak satu demi satu harus sentiasa menjauhkan diri mereka.

Tetapi ia tidak begitu keras seperti menjejaskan peraturan sepenuhnya.

7. Menjaga pemandu

Salah satu cara paling mudah untuk mempelajari peraturan lalu lintas ialah untuk melihat bagaimana pemandu memandu anda berjalan di jalan raya. Misalnya, dalam pengangkutan awam, lebih baik memilih tempat duduk depan supaya jalan dan tindakan pemandu dapat dilihat.

Dengan setiap persimpangan persimpangan, pembinaan semula, brek, tempat letak kereta ke tempat perhentian, penting untuk menganalisis bagaimana pemandu tiba dan membandingkan maklumat ini dengan peraturan lalulintas yang diketahui.

Jika mana-mana manuver ternyata tidak dapat difahami, ingat dan kemudian, dalam pelajaran memandu, simulasi sebelum pengajar mendapatkan penjelasan yang jelas. Ia akan disimpan dalam ingatan lebih kuat daripada maklumat kering dari buku tentang peraturan lalu lintas.

8. Gunakan aplikasi mudah alih dan perkhidmatan web

Untuk mengetatkan pengetahuan mengenai peraturan lalu lintas dan melatih pemeriksaan teoritis dalam polis trafik boleh dilakukan dalam pelbagai aplikasi mudah alih.

Sebagai perbandingan dengan buku kertas mengenai SDA, mereka mempunyai beberapa kelebihan. Permohonan mudah alih:

Anda juga boleh bekerja dengan sambungan dan perkhidmatan web. Sebagai contoh, pada “Avtoambleler” atau pada sumber tertentu.

Tidak seperti ujian di polis trafik, anda akan mempunyai bilangan percubaan yang tidak terhad. Buat keputusan tugas-tugas di jalan peraturan ke automatism – dan lesen pemandu hampir di dalam poket anda!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 5 = 12