Apa yang perlu dilakukan jika anda tidak suka makan

“Kita mesti makan lebih sedikit,” kata Maya Plisetskaya yang hebat. Tetapi kadang-kadang ada satu soalan: “Apa yang boleh menjadi kurang” Anda berpindah ke dalam fikiran kek, ais krim, steak, salad dengan ayam caramelized, plain sandwich lama – dan tiada penempatan, sudah tentu, senarai yang lazat perut tidak ekaet.

Kenapa awak tidak merasa lapar

Sebab-sebab kekurangan nafsu makan boleh banyak: dari tidak berbahaya untuk mengancam masalah yang serius.

Keletihan

The brutal. Anda mungkin tidak menyedari ini, tetapi badan memahami dengan sempurna: kuasa-kuasa sedang habis, mereka perlu dilindungi. Dan tidak mematikan yang paling penting pada masa ini, tetapi fungsi yang memakan tenaga, termasuk pencernaan.

SARS dan penyakit berjangkit dalam fasa akut

Sebab-sebab penurunan selera makan secara umum adalah sama seperti pada perenggan yang terdahulu: tubuh terlalu tertumpu pada aktif memerangi virus untuk menghabiskan tenaga pada sesuatu yang tidak terlalu relevan. Di sini akan menang – maka anda akan pergi.

Cuaca

Fakta yang terkenal: dalam musim panas, ada yang kurangKesan Haba di Selera , daripada musim gugur kelabu atau malam musim sejuk. Hakikatnya adalah makanan adalah sebahagian daripada sistem thermoregulation badan: apabila kita sejuk, kita berhasrat untuk mengambil lebih banyak kalori untuk mengubahnya menjadi panas. Dalam haba di badan “sugrev” tambahan tidak perlu, dan oleh itu juga mengabaikan makanan.

Mood

Kenapa awak tidak mahu makan

Selera seseorang hilang pada saraf, seseorang, sebaliknya, makan tekanan. Tiada algoritma yang biasa untuk menghubungkan emosi dan tingkah laku makan, para saintis masih belum menemui. Tetapi agak jelas menegaskan bahawa keinginan untuk makan bergantung pada moodPemeriksaan perubahan emosi yang disebabkan oleh makan: Analisis profil laten dari Questionnaire Appetite Emotional , dan untuk setiap orang hubungan ini adalah individu.

Gangguan mental

Berbeza dengan mood yang buruk, kemurungan klinikalGambaran Keseluruhan Kemurungan menyebabkan kehilangan selera makan dalam hampir 100% kes. Ini disebabkan oleh gangguan yang menyusul penurunan umum kadar metabolik.

Satu lagi kegagalan yang biasa adalah anoreksia nervosaAnorexia nervosa . Jadi doktor memanggil gangguan mental makan tingkah laku, yang disebabkan oleh rasa takut terdesak untuk mendapatkan berat badan.

Gangguan endokrin

Jika kelenjar tiroid menghasilkan kurang hormonPenurunan pada kelembapan tiroid , daripada yang diperlukan (keadaan ini dipanggil hypothyroidism), selera makan berkurangan.

Masalah kardiovaskular

Kemerosotan selera makan adalah gejala biasaKekurangan exocrine pankreas pada pesakit dengan kegagalan jantung kronik dan perselisihan yang mungkin dengan kehilangan selera makan kegagalan jantung kronik.

Hepatitis virus dan kerosakan hati yang lain

Hati adalah salah satu unsur yang paling penting dalam sistem pencernaan: ia adalah yang menerima darah dengan nutrien, perut dan usus yang diproses. Hati hati macam apa yang telah tiba, membersihkannya dari toksin dan hanya kemudian memakannya ke dalam aliran darah keseluruhan. Dengan hepatitis virusHepatitis Viral dan penyakit-penyakit lain badan itu terhenti untuk menangani fungsinya. Agar tidak membebankan hati yang tidak stabil dan memberi peluang untuk pulih, tubuh akan mengurangkan penghasilan hormon yang bertanggungjawab terhadap penampilan selera makan.

Merokok dan sebab-sebab lain

keracunan makanan, merokok, reaksi kepada ubat tertentu, trimester pertama kehamilan, batu karang, gastro-usus, dan pelbagai gangguan imun, penyakit Alzheimer dan sebagainya sehingga kanser tersembunyi – semua yang boleh membuatSelera makan – menurun anda tidak peduli dengan makanan.

Mengapa anda perlu kembali selera makan anda?

Atau mungkin, baiklah? Sesetengahnya menyekat diri mereka sendiri, mereka duduk di atas makanan keras, mereka hanya bermimpi tentang kek – dan anda tidak mahu kek ini. Mudah! Tetapi untuk bersukacita dengan kekurangan pakar pemakanan selera tidak mencadangkan. Jika sikap acuh tak acuh terhadap makanan berterusan selama lebih dari dua minggu, ia boleh menyebabkan kekurangan nutrien dan keletihan umum badan.

Kesan jangka panjang lain penurunan selera makan bergantung kepada sebab-sebab yang menyebabkan keadaan ini. Apakah punca-punca ini dan apa yang akan mereka hasilkan, hanya boleh ditubuhkan oleh doktor yang berkelayakan.

Apa yang perlu dilakukan jika anda tidak suka makan

Pertama sekali, jangan panik. Sebagai Lifkhaker sudah menulis di atas, penurunan sementara selera makan sering menyebabkan perkara-perkara yang tidak berbahaya dari sudut pandangan kesihatan.

Apa yang perlu dilakukan jika anda tidak suka makan

Cuba untuk menurunkan kadar kehidupan, menormalkan jadual tidur, belajar untuk berehat, biarkan diri anda kesenangan kecil: berjalan kaki, membeli-belah, peluang untuk hanya berbaring di bawah selimut dengan buku. Kemungkinan besar untuk menghidupkan borscht atau minum secawan kopi dengan biskut akan segera kembali kepada anda.

Tetapi jika sikap acuh tak acuh kepada makanan berlangsung dua minggu atau lebih atau diiringi dengan penurunan berat badan yang cepat, ia patut melihat ke dalam kerosakan. Cara terbaik untuk melakukan ini adalah dengan berunding dengan doktor dan mengambil semua ujian yang ditetapkan olehnya. Antaranya kemungkinan besar ialah:

  1. Ujian darah am yang akan memberi maklumat tentang keadaan badan secara keseluruhan.
  2. Analisis hormon tiroid.
  3. Analisis untuk hepatitis.
  4. Analisis air kencing untuk kandungan produk ubat.

Di samping itu, doktor mungkin akan bertanya kepada anda tentang masalah permasalahan yang bermula, apa berat badan anda hilang, yang pada pendapat anda menyebabkan kegagalan makanan.

Bergantung kepada keputusan ujian pertama, kajian tambahan boleh diberikan: ultrasound, elektrokardiogram, radiografi, MRI. Ini akan membantu untuk menemui penyebab sebenar penurunan selera makan dan membetulkannya dengan berkesan.

Baca juga

Sains pemakanan: apa yang harus dipercayai dan apa yang tidak →

Bagaimana untuk memahami bahawa sudah tiba masanya untuk pergi ke psikoterapi →

Orang ditambah saiz: bagaimana untuk mengatasi aliran kritikan dan juga membuat wang di atasnya →

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1