Bagaimana cara menjual kereta: panduan lengkap

Jika anda ingin menjual kereta pada harga terbaik, ia akan mengambil banyak usaha dan masa. Selalunya, semua perantara dan tapak auto menawarkan tebusan segera, mengurangkan harga sebanyak 20-30% daripada pasaran purata. Oleh itu, pilihan terbaik jika anda mempunyai sekurang-kurangnya sedikit masa akan dijual sendiri.

Langkah 1. Sediakan mesin untuk dijual

Pertama sekali, ia bernilai menjaga produk. Ia bergantung pada seberapa cepat anda mencari pembeli dan apakah harga akhir akan menjadi. Lebih menguntungkan untuk membelanjakan sedikit untuk menghapuskan kecacatan yang menarik perhatian daripada menurunkan harga pemeriksaan.

Apa yang perlu anda lakukan

 1. Basuh kereta. Anda boleh melakukannya sendiri, tetapi lebih baik pergi ke wastafel.
 2. Basuh enjin. Lebih baik beberapa minggu sebelum jualan, jadi dia berjaya debu dan bersinar tidak membangkitkan kecurigaan di kalangan pembeli.
 3. Adakah menggilap kerja badan. Ini terutama berlaku untuk warna gelap auto, yang kelihatan jelas microarcated.
 4. Keluar dari kabin. Lap habuk, polish papan pemuka, hampag tempat duduk, basuh karpet, buang semua yang tidak perlu dari petak sarung tangan, bersihkan asbak.
 5. Letakkan perkara yang teratur di dalam bagasi. Vacuum, bersihkan semua sampah, letakkan penyegar.
 6. Hilangkan masalah yang menyerang mata: isyarat lampu terbakar, membakar antibeku atau mengetuk penggantungan.

Apa yang tidak boleh dilakukan

 1. Jangan mengecat semula badan. Cat baru, walaupun pada bahagian kecil unsur-unsur badan, akan menimbulkan kecurigaan bahawa kereta itu telah mengalami kemalangan. Di samping itu, ia memerlukan banyak wang.
 2. Jangan ubah barang habis. Pemilik baru masih perlu melakukannya sendiri, sehingga tidak ada yang dibelanjakan untuk minyak, sabuk dan cairan rem.

Langkah 2. Pilih kaedah jualan

Matlamat kami – untuk menjual kereta sebanyak mungkin, jadi kami tidak menganggap penjual semula, tapak auto dan perkhidmatan dagangan dalam penjual kereta. Untuk mencari pembeli untuk jualan diri boleh dalam beberapa cara: dari iklan di Internet dan surat khabar ke lawatan pasaran kereta. Mari kita anggap setiap satu daripada mereka lebih terperinci.

Iklan di Internet

Cara yang paling biasa dan berkesan, yang digunakan oleh majoriti pemilik kereta. Adalah baik bahawa anda boleh mendapatkan penonton yang besar pembeli berpotensi secara percuma dari semua kawasan di negara ini secara percuma. Meletakkan iklan di Internet, anda boleh bekerja dengan selamat atau melakukan perkara sendiri, dan kereta anda akan dijual.

Berikut adalah beberapa laman web untuk meletakkan iklan untuk jualan:

 1. «Auto.ru – portal terbesar dan paling terkenal untuk iklan kereta.
 2. Drom.ru – satu lagi papan buletin, yang menjadi tuan rumah beribu-ribu tawaran untuk penjualan kereta.
 3. Avito.ru – tapak popular untuk iklan dengan seksyen kereta yang luas.

Jika anda menjual model kereta popular, anda juga boleh meletakkan iklan untuk dijual di cawangan forum kelab yang sesuai. Para penonton ada kurang dari pada portal iklan, tetapi lebih berminat untuk mendapatkan kereta anda.

Strategi yang baik adalah meletakkan pengumuman di beberapa tapak sekali gus, untuk memperluas jangkauan penonton.

Dalam kes ini, anda juga boleh membuat penerangan yang sedikit berbeza dan membuat foto yang berbeza. Mungkin, di satu tapak pembeli tidak akan memberi perhatian kepada mesin, dan yang lain – akan berminat.

Iklan terus di dalam kereta

Kaedah paling mudah, kadang-kadang tidak berkesan. Terutama jika anda melakukan perjalanan banyak dan sering melawat tempat-tempat yang sesak. Ia cukup untuk membeli pelekat “Menjual” dan membetulkannya di tingkap belakang, dengan memasukkan nombor telefon dan maklumat ringkas mengenai kereta.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh pergi ke mana-mana sahaja. Cukup biarkan kereta di tempat letak kereta berhampiran pasar raya, berdekatan basuh kereta atau kedai alat ganti. Pembeli akan dapat segera menilai keadaan badan dan melihat ke pedalaman, dan jika berminat, mereka akan menghubungi anda. Satu-satunya negatif – anda perlu berjalan sedikit.

Anda boleh menempelkan tanda “Jualan” di dalam kereta selain pengumuman utama. Walaupun anda pergi ke mana-mana kecuali kerja, jangan memandu. Siapa tahu, mungkin pembeli anda tinggal di rumah berdekatan atau bekerja di pejabat di seberang jalan.

Iklan dalam akhbar itu

Jangan lepaskan dan seolah-olah cara yang sudah ketinggalan zaman. Ia boleh menjadi sangat berkesan jika anda tinggal di sebuah bandar kecil. Di rantau ini, ramai orang menggunakan surat khabar apabila mereka perlu menjual atau membeli sesuatu.

Terdapat banyak akhbar seperti “Dari tangan ke tangan”, “Semuanya untuk anda” dengan iklan berbayar dan percuma. Teks dan foto sering dimuat turun ke laman web akhbar, dan dalam isu seterusnya mereka akan melihat beribu-ribu bakal pembeli.

Pasaran kereta

Cara yang paling menyusahkan semua yang dibentangkan. Namun dia juga berfungsi. Selalunya ramai orang di pasaran kereta dan, jika anda bernasib baik, anda boleh menjual kereta itu dengan segera.

Kelemahan kaedah ini termasuk sejumlah besar penjual semula yang ingin mendapatkan kereta yang baik pada harga terendah, dan keperluan untuk membayar ruang letak kereta. Untuk sehari, anda perlu membayar kira-kira seribu rubel, dan kadang-kadang lebih banyak: semuanya bergantung kepada bandar.

Di pasaran kereta, adalah penting untuk pergi sekurang-kurangnya sekali untuk memahami apa harga untuk meminta kereta.

Pergi ke sana, cuba alihkan dari bagasi semua yang tidak perlu: mungkin anda akan mencari pembeli dan akan dengan cepat membuat perjanjian.

Walau bagaimanapun, hanya bergantung kepada pasaran kereta tidak berbaloi, lebih baik meletakkan iklan pada masa yang sama. Pasaran hanya berfungsi pada hujung minggu, yang bermaksud mesin itu akan terbiar sepanjang minggu dan jualan boleh ditangguhkan untuk masa yang lama.

Langkah 3. Tentukan harga

Langkah seterusnya adalah untuk menilai kereta. Untuk melakukan ini, anda perlu menjalankan iklan dengan kereta yang serupa, memanggil beberapa telefon dan berbual dengan pekerja perkhidmatan kereta, di mana anda dihidangkan. Menganalisis cadangan lain, anda boleh mengetahui harga purata bagi pasaran dan, bermula dari itu, memilih sendiri dengan mengambil kira kelebihan dan kekurangan dari kereta anda.

Malah dua kereta yang sama pada tahun yang sama boleh dikenakan biaya secara berbeza. Segala-galanya bergantung kepada keadaan, perbatuan, peralatan dan banyak faktor lain. Kriteria akhir dipengaruhi oleh kriteria berikut (ketika membahas harga dengan pembeli, mereka dapat dan harus digunakan sebagai argumen):

 1. Model dan tahun pembuatan. Ketahui harga purata untuk model tahun ini dan membinanya. Kereta yang lebih baru, semakin tinggi harga.
 2. Jalankan. Perbatuan purata bagi tahun ini adalah 10-15 ribu kilometer. Jika anda menjual kereta sepuluh tahun dengan jarak tempuh kurang dari 100 ribu kilometer, anda boleh menambah harga. Pada jalan besar, bersiaplah untuk membuat diskaun.
 3. Selesai. Pilihan yang lebih berbeza di dalam kereta, semakin mahal. Sudah tentu, dengan syarat semua loceng dan wisel berfungsi dengan baik.
 4. Tuning. Tetapi penalaan secara praktikal tidak menjejaskan harga. Sekurang-kurangnya wang yang dilaburkan dalam pemasangan sistem audio, sayap dan kit tubuh tidak mungkin dikembalikan. Adalah bahawa terdapat ahli yang serupa.
 5. Negara asal. Jika kereta itu dihasilkan di beberapa tumbuhan dan perhimpunan spesifik bernilai lebih banyak, maka ini adalah satu lagi sebab untuk meningkatkan harga.
 6. Kapasiti enjin dan penghantaran. Semakin besar jumlahnya, semakin mahal mesinnya. Pengecualian adalah varian motor yang lebih berjaya, yang dinilai di atas. Mesin ini selalu lebih mahal daripada mekanik, walaupun di sini semua bergantung kepada kepraktisan. Kadang-kadang lebih suka gearbox manual manual.
 7. Bilangan pemilik. Jelas, jika kereta itu berada di tangan yang sama, ada peluang untuk menjualnya lebih mahal.
 8. Ketersediaan buku perkhidmatan. Ia akan membantu untuk membuktikan bahawa kereta sentiasa diservis tepat pada masanya. Ini adalah alasan yang baik untuk meminta lebih banyak.
 9. Keadaan badan. Kriteria penting yang memberi kesan langsung kepada harga. Sekiranya semuanya sempurna, anda boleh meletakkan harga dengan lebih tinggi dengan selamat.
 10. Operasi enjin. Sekiranya terdapat sebarang masalah, lebih baik untuk segera memberitahu tentang mereka dan mengurangkan harga. Ini tidak dapat tersembunyi.
 11. Keadaan salun. Ini adalah perkara pertama yang mereka perhatikan. Salun kecantikan yang tidak disenangi adalah satu peristiwa yang baik untuk tawar-menawar untuk harga yang sangat baik.
 12. Status penggantungan. Sembunyikan cacat tidak akan berfungsi. Oleh itu, jika terdapat kekurangan, lebih baik tidak berdiam diri tentang mereka dan membuat diskaun kecil.
 13. Cakera dan tayar. Roda aloi yang baik bukan sahaja menjadikan kereta lebih menarik, tetapi juga menaikkan harganya. Begitu juga dengan kit tayar ganti.
 14. Keadaan operasi dan penyimpanan. Berhati-hati dikawal dan kereta yang dipelihara dengan lebih baik akan lebih mahal. Jika anda seperti itu, jangan teragak-agak untuk bercakap mengenainya.

Langkah 4: Tuliskan iklan anda

Selepas menilai keadaan, mengenal pasti semua kekuatan dan kelemahan kereta anda, anda boleh mula menyusun iklan. Peraturan utama adalah untuk hanya mengatakan kebenaran.

Jangan menghiasi realiti atau meletakkan tekanan pada kasihan, menceritakan kisah tentang pindah ke negara lain atau mengutip wang untuk rawatan. Walaupun ia benar, ia akan kelihatan menyedihkan dan hanya akan menolak pembeli.

Pergi tanpa template dan jangan bawa apa-apa frasa maklumat seperti “Mesin itu adalah api, semuanya disampaikan, tiada pelaburan diperlukan. Saya duduk dan memandu. ” Mereka menjengkelkan dan membimbangkan. Jika anda tidak mahu pergi ke butiran, maka hanya masukkan ciri, peralatan, bahagian ganti, ketersediaan bonus dan menentukan harga. Juga jangan lupa perhatikan sama ada anda sudah bersedia untuk tawar-menawar.

Senarai semak untuk membuat pengumuman yang betul

 1. Maklumat Asas: model, jenis badan, tahun pembuatan, warna, saiz enjin, jenis penghantaran, perbatuan. Dalam iklan di laman web, semua ini dipilih dari borang siap.
 2. Selesai. Tunjukkan semua pilihan dan peralatan tambahan (pedalaman kulit, kawalan suhu, cermin elektrik, kerusi dipanaskan, penyediaan audioprefer, beg udara).
 3. Bahagian ganti. Senarai kerja dan unit pengganti pada tahun lepas atau dua. Tentukan segala-galanya kecuali barangan yang boleh dibeli. Sekiranya umur kereta kurang dari tiga tahun, lebih baik untuk melangkau item ini.
 4. Bonus dan hadiah: satu set tayar, permaidani, alat. Terangkan semua yang diberikan dengan kereta sebagai tambahan.
 5. Harga dan kenalan. Pastikan anda menentukan jam di mana anda sedia, dan tulis sama ada perundingan itu sesuai.

Apa yang sepatutnya menjadi foto mesin itu

Di samping penerangan penjelasan, anda perlu membuat foto berkualiti tinggi. Mereka lebih penting daripada teks, kerana pembeli mereka melihat pertama dan pada daya tarikan mereka bergantung kepada sama ada orang itu membuka iklan atau membalikkannya.

Anda boleh lakukan dengan telefon pintar, tetapi lebih baik untuk mencari kamera yang baik daripada rakan-rakan. Keluarkan kereta dari semua pihak, memilih sudut yang paling berjaya, membuat beberapa rancangan besar di gerbang roda dan ambang, serta memberi perhatian pada petak dan bagasi enjin. Di salon anda perlu menembak pelan keseluruhan, papan pemuka, tempat duduk belakang dan siling. Secara umum, lebih banyak gambar, lebih baik.

Jika kereta tidak menjual untuk jangka masa yang panjang, cuba kemas kini huraian lebih kerap dan sediakan semula iklan dengan foto baru untuk menarik perhatian pelanggan.

Pada masa yang sama, semua gambar mestilah segar dan mesti sesuai dengan musim. Sekiranya musim panas di halaman, jangan letakkan gambar di mana salji boleh dilihat, tidak kira betapa baiknya mereka.

Ia juga penting untuk meletakkan tinjauan dan latar belakang. Lebih yakin akan disebabkan oleh gambar-gambar di halaman rumah, daripada tempat di stesen minyak.

Langkah 5: Berkomunikasi dan tawar-menawar dengan pelanggan

Jadi, kami telah mencapai peringkat yang paling menarik dan sukar. Pengumuman yang berminat pembeli, dan mereka mula memanggil, tawar-menawar dan membuat temujanji. Bagaimana untuk bertindak, apa yang harus dikatakan, apa yang bernilai dan tidak patut dilakukan? Mari kita faham.

Apa sahaja kaedah jualan yang anda pilih, anda perlu menentukan nombor telefon untuk komunikasi. Oleh itu, adalah dinasihatkan untuk membeli kad SIM baru. Oleh itu, tidak perlu bersinar nombor peribadi, dan selepas penjualan kereta anda tidak perlu menjawab panggilan pelanggan lewat.

Pertama sekali, seseorang mesti yakin dan bercakap dengan sopan, tetapi dengan tegas. Sekiranya anda menunjukkan kekeliruan, terdapat risiko bahawa pembeli enggan berurusan dengan anda, mengambilnya untuk kerahsiaan, atau sebaliknya, akan bertindak secara tidak jujur ​​dan mengenakan syarat mereka sendiri.

Sediakan terlebih dahulu dan jawab soalan-soalan secara ringkas dan sebenarnya, tanpa penarikan lirik, yang boleh menyebabkan kecurigaan pembeli.

Sekiranya pemanggil hanya berminat dengan harga, maka ini adalah pembeli terpakai, yang lebih baik untuk segera menggosok. Dia akan tawar-menawar murah dan dalam apa jua keadaan harga yang anda cadangkan, kereta itu tidak akan dibeli.

Cuba menyesuaikan diri dengan pembeli apabila memilih tempat pertemuan dan bersetuju untuk memeriksa kereta dalam perkhidmatan kereta, jika dia mengambil semua kos diagnostik.

Apabila bertemu, jangan bercakap tanpa henti, memuji kereta. Pertama, biarkan pembeli secara senyap-senyap mempertimbangkan kereta. Apabila dia mempunyai soalan, dia akan bertanya kepada mereka sendiri.

Jangan biarkan pembeli memandu, tetapi sebaliknya naik sendiri.

Semasa memandu ujian, anda tidak perlu memotong, menunjukkan kemungkinan auto. Di bawah undang-undang keburukan anda akan mendapat seorang anggota polis atau sesuatu yang akan memecah masuk ke dalam kereta.

Jika pembeli menyukai segala-galanya dan dia bersetuju dengan perjanjian, pastikan untuk mengambil deposit. Jangan berikan sebarang cubaan untuk memegang kereta itu, tetapi jika seseorang enggan memberi deposit, maka berbalik dan pergi.

Langkah 6. Tetapkan perjanjian itu

Sejak 2013, di Rusia, anda boleh membuat perjanjian tanpa mengeluarkan mesin dari akaun. Tiada nombor transit: tanda pendaftaran lama tetap di atas kereta, melainkan jika anda mahu meninggalkannya pada diri anda.

Di bawah peraturan baru, kontrak jualan boleh dibuat dengan tangan atau mengisi borang bercetak. Ia tidak perlu mengesahkannya dengan notari.

Pastikan anda menyemak wang untuk kesahihan di bank. Anda hanya boleh mendepositkannya dengan perbelanjaan anda sendiri, dan kemudian pekerja bank akan memeriksa segala-galanya secara percuma.

Untuk pelepasan, anda hanya memerlukan sijil pendaftaran kenderaan, sijil pendaftaran kereta, dan pasport penjual dan pembeli. Data pendaftaran dimasukkan dalam bidang yang berkaitan dengan kontrak, selepas itu pembeli dihitung dengan penjual dan menerima PTA dan kontrak penjualan. Ia juga wajar diambil resit daripada pembeli, yang akan menunjukkan bahawa dia tidak mempunyai aduan, dan anda menerima wang untuk kereta.

Selepas ini, pembeli wajib melaporkan kepada polis trafik dalam masa sepuluh hari dan mengatur kereta untuk dirinya sendiri. Sejak dalam tempoh ini pemilik kereta masih anda dan semua penalti yang mungkin akan datang kepada nama anda, lebih baik untuk menentukan dalam kontrak bukan sahaja tarikh, tetapi juga masa jualan. Ini berguna untuk merayu terhadap denda. Atas sebab yang sama, tidak pernah bersetuju dengan penjualan oleh proksi.

Jika, semasa jualan, dasar OSAGO anda masih berlaku, anda boleh menghubungi syarikat insurans, menamatkan kontrak dan menerima sebahagian daripada wang untuk tempoh yang tidak digunakan.

Apa yang tidak boleh dilakukan apabila menjual

 1. Jangan menipu pembeli, berdiam diri tentang kerosakan atau memperkenalkan kemungkinan auto. Kemungkinan besar, kebohongan anda akhirnya akan terbuka dan membawa kepada akibat yang tidak menyenangkan.
 2. Jangan sekali-kali menjual kereta kepada saudara-mara dan rakan-rakan. Anda pasti akan diminta untuk diskaun, dan jika masalah timbul, mereka akan mengadu kepada anda – dan hubungan persahabatan akan berakhir. Pengecualian adalah jika anda 100% pasti kereta dan saudara-mara.
 3. Jangan menyelesaikan penjualan mesin secara ansuran. Adalah lebih baik untuk menunggu pembeli dengan wang atau menasihati tempat untuk meminjam jumlah yang hilang, jika kereta itu begitu tertarik.

Baca juga:

 • 6 cara untuk mengira iklan dari penjual auto →
 • 115 kaedah untuk memilih kereta terpakai →
 • Sekiranya saya menghidupkan penghawa dingin kereta jika tingkap kurang daripada sifar →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

61 − = 54