Bagaimana dan berapa banyak untuk menyimpan susu dan produk tenusu

Apa yang menentukan jangka hayat susu

Pakej sering mengandungi istilah yang tidak kami ketahui atau salah faham: “Susu yang digunakan normal”, “Ultra pasteurisasi”, “Terbuat daripada susu keseluruhan” dan sebagainya. Mari kita berurusan dengan jenis bahan mentah susu, cara pemprosesan dan pembungkusannya, dan bagaimana semua ini memberi kesan kepada umur panjang produk tenusu.

Bahan mentah susu

Menurut susu GOST boleh:

  1. Satu keping. Ini adalah susu semulajadi, yang ditapis, tetapi tidak dikawal oleh lemak. Keseimbangan semula jadi lemak, protein dan karbohidrat dalam susu tidak berubah.
  2. Dirangka. Susu ini, dibahagikan kepada sebaliknya (cecair dengan kandungan lemak sifar) dan krim, dan kemudian dikembalikan kepada parameter yang dikehendaki. Susu dinormalisasi supaya tidak terlalu gemuk dan membuat krim masam, keju cottage dan produk lain dengan peratusan tertentu lemak.
  3. Rendah lemak. Ini susu, dari mana krim dipisahkan semasa proses pemisahan. Untuk rasa ia hampir sama dengan keseluruhannya, tetapi nilai tenaga adalah separuh rendah. Susu dan produk seperti itu dihasilkan untuk orang yang mengira kalori.
  4. Pulih. Ia adalah susu yang diperbuat daripada susu pekat dan tepung dan air.

Kaedah pemprosesan

Bergantung kepada rawatan haba, susu dibahagikan kepada:

  1. Pasteurized – Pemanasan satu kali biasanya sehingga 60 ° C. Apabila dipasteurisasi, bentuk vegetatif mikroorganisma mati, tetapi spora mereka tetap berdaya maju dan, jika keadaan yang baik berkembang, berkembang secara intensif. Sebagai peraturan, susu diproses keseluruhan atau susu skim, serta krim dan buttermilk. Produk Pasteurized disimpan pada suhu rendah untuk tempoh masa yang singkat.
  2. Ultra pasteur – Pemanasan pendek sehingga 150 ° C dan penyejukan pantas. Bakteria yang membawa kepada pembacaan susu, mati, tetapi rasa dan nutrien kekal.
  3. Sterilisasi – pemanasan yang agak lama sehingga 100 ° C dan ke atas. Malah, susu rebus ini, di mana tiada bahan berguna dan semua bakteria, termasuk asid laktik, meninggal dunia. Tidak ada susu yang curdled, ataupun keju cottage tidak akan berfungsi. Tetapi susu ini boleh disimpan untuk masa yang lama. Dalam pembuatan susu steril dan ultra pasteur, pelbagai penstabil garam sering digunakan.

Berdasarkan klasifikasi di atas, semua produk tenusu boleh dibahagikan kepada pendek dan panjang.

Susu pendek susu tidak dicadangkan dengan suhu pasteurisasi yang rendah, serta produk yang dibuat berdasarkannya. Susu panjang adalah ultra pasteur dan disterilkan atau dibentuk semula daripada susu tepung dan produk yang dibuat daripadanya.

Pembungkusan

Selain bahan mentah dan kaedah pemprosesan, jenis pembungkusan mempengaruhi jangka hayat susu.

  1. Pembungkusan lembut (fin-pak, berta-pak dan lain-lain). Ini adalah beg polietilena kekuatan tinggi.
  2. Pembungkusan separa tegar (pelbagai jenis termoplastik). Ia, sebagai peraturan, cawan plastik dengan penutup “tertutup” yang diperbuat daripada kerajang atau filem.
  3. Pembungkusan separa tegar dan bahan gabungan (tetra-pak, tetra-rex dan lain-lain). Ini adalah kotak kadbod pelbagai bentuk dengan salutan pelbagai lapisan di dalamnya.

Syarikat-syarikat yang bekerja dengan susu pendek, biasanya memilih pilihan polietilena, plastik dan murah untuk pembungkusan kadbod. Jika di kaunter susu dalam beg plastik dan beg kertas, kemungkinan besar anda telah meminum susu dengan jangka hayat 3-5 hari.

Thermoplast paling sering digunakan untuk yoghurt, krim masam dan produk susu yang ditapai. Perkara yang paling penting di sini adalah kesesakan pembungkusan. Sekiranya pengeluar menggunakan bahan salutan berkualiti tinggi dan mengikuti persekitaran gas dengan ketat semasa pembungkusan, produk itu akan disimpan dengan mudah selama 5-7 hari.

Pernahkah anda melihat lubang terkecil dalam kerajang? 99% bahawa produk itu rosak.

Ultrapasterisasi dan pensterilan memerlukan tumpahan aseptik, yang hanya boleh menyediakan paket tetra. Jangan beli susu tersebut dalam beg plastik dan kadbod yang lebih murah.

Berapa banyak untuk menyimpan susu dan produk susu masam?

Mengambil dari kaunter botol susu atau bungkus kefir, kita mula-mula melihat tarikh tamat dan bertanya-tanya mengapa penyebaran itu? Produk satu jenama hanya tinggal beberapa hari, tetapi ia kelihatannya sama dengan produk yang sama, tetapi jenama lain – dua minggu.

Hayat rak produk tenusu ditentukan oleh pengeluar. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh melebihi had masa yang ditetapkan dalam dokumen pengawalseliaan badan pengawalseliaan.

Hayat simpanan susu, yang hanya sedikit dipanaskan untuk dibawa kepada pengguna, tidak boleh melebihi 5 hari. Hayat simpanan produk susu tanpa penstabil dan pengawet tidak melebihi 10 hari.

Kehidupan jangka panjang susu diwujudkan oleh pengeluar berdasarkan penstabil, pengawet dan pemekat ditambahkan pada komposisi. Pengilang mesti lulus ujian dan meluluskan tempoh penyimpanan untuk setiap produk di Rospotrebnadzor. Oleh itu, pengguna perlu dipandu oleh tarikh yang dinyatakan pada pakej tersebut.

Suhu optimum penyimpanan susu pendek ialah 2-4 ° C Ini adalah rak ketiga peti sejuk, serta kawasan kesegaran. Susu panjang boleh diletakkan pada rak atas dan juga pintu peti sejuk. Untuk susu yang disterilkan dalam pakej, sebagai contoh, suhu simpanan dibenarkan sehingga 25 ° C.

Setelah membuka bungkusan itu, hayat maksima susu pasteurisasi adalah 48 jam, susu yang disterilkan – 96 jam. Ultra-pasteur disimpan seperti yang ditulis pada pakej. Produk-produk susu ibu perlu dimakan dalam masa 72 jam.

Cara menentukan kesegaran susu

Kadang-kadang tarikh akhir tidak keluar, dan anda menyimpannya di dalam peti sejuk, tetapi anda masih keraguan: adakah ia boleh dimakan? Tentukan kecukupan produk boleh bukan sahaja dari segi penyimpanan, tetapi juga oleh ciri-ciri luaran.

Susu segar berwarna putih, homogen, tanpa serpihan, benjolan selaput lemak dan rasa lisan dan bau (kecuali dalam bakar dan disterilkan terdapat rasa mendidih).

Natalia Klimova, ketua teknolog SAPK-Moloko (syarikat induk Podvorye)

Jika susu adalah lemak (4.7% dan lebih tinggi), pembentukan filem ciri dibenarkan, yang segera hilang dengan pencampuran. Susu skim mungkin mempunyai sedikit warna kebiruan, dan susu yang disterilkan – krim.

Susu masam dirasai dalam susu masam, dan kemudian timbul beku. Ia berubah menjadi susu curdled.

Bagaimana untuk menentukan kesegaran yogurt dan yogurt

Yogurt segar mempunyai konsistensi seragam. Oleh kerana penapaian campuran (laktik dan alkohol) dan pemula khas pada kulat kefir, pembentukan gas mungkin. Natalia Klimova mencatatkan bahawa pembengkakan sedikit dengan pakej kefir adalah perkara biasa.

Tetapi untuk burger, sebaliknya, tanda-tanda kerosakan. Produk ini dihasilkan dengan menanam susu cair dengan penambahan budaya pemula khas. Ryazhenka segar benar-benar homogen, warna krim lembut dan dengan aftertaste cair yang menyenangkan.

Tanda utama kerosakan produk tenusu ialah penampilan serum berair dari bahagian atas.

Cara menentukan kesegaran krim masam

Krim masam segar harus homogen, tebal, dengan permukaan berkilat putih atau sedikit berkrim. Sebahagian kecil jisim lemak untuk krim masam adalah 10%, maksimum – 42%. Semakin tinggi kandungan lemak, semakin krim masam.

Natalia Klimova

Menurut GOST, penstabil dan pemekat tidak dapat ditambahkan ke krim masam. Jika pengilang telah menaburkan beberapa serbuk, dia tidak mempunyai hak untuk menulis pada pakej perkataan “krim masam”. Oleh itu, di kedai terdapat semua jenis krim masam, produk krim masam. Mereka lebih murah daripada krim masam semulajadi, tetapi anda perlu mengkaji dengan teliti komposisi: sama ada terdapat sebarang bahan tambahan asing.

Cara menentukan kesegaran yogurt

Natalia Klimova menjelaskan, bergantung kepada cara pengeluaran, yogurt boleh cair (boleh diminum) dan berkrim. Walau bagaimanapun, konsistensi produk segar harus seragam. Dengan kaedah tangki pengeluaran (ini adalah apabila produk pertama ditapai dalam bekas yang besar dan kemudian dibuang ke dalam bekas), gumpalan protein produk dapat diganggu. Apabila termostatik (apabila penapaian dimasukkan ke dalam produk yang sudah dibungkus), bekuan mesti lengkap.

Sekiranya yogurt dengan kepingan buah, maka ia mestilah manis dan sesuai dengan warna dan rasa pengisi.

Bagaimana untuk menentukan kesegaran keju kotej

Produk segar lembut, ia mempunyai konsistensi pelunturan atau keruntuhan. Untuk keju kotej rendah lemak, sedikit whey dan sesetengah aftertaste susu kering adalah normal.

Natalia Klimova

Keju kediaman yang rosak mudah dikenali untuk rasa: ia pahit.

Apa yang harus dilakukan sekiranya susu itu rosak

Jangan bimbang jika tarikh akhir terlepas. Susu semulajadi boleh diproses menjadi kefir atau yogurt. Untuk melakukan ini, anda perlu membeli starter khas dan campurkan dengan produk masam yang dipanaskan.

Jika whey atau susu mula mengupas whey, buat keju kotej. Untuk melakukan ini, cecair juga perlu dipanaskan, tetapi jangan sampai mendidih, supaya keju kura-kura pecah dipisahkan dari whey, dan dibuang ke colander, ditutup dengan kasa. Selepas itu, kain kasa harus diikat dan digantung di atas tenggelam ke kaca cecair yang tinggal.

Juga sedikit susu masam dan sedikit kefir kefir – asas yang sangat baik untuk penkek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

29 + = 39