Bagaimana untuk mengurangkan atau menghapus hutang atas pinjaman: 5 kaedah kerja

Mari kita mulakan dengan fakta bahawa tongkat sihir tidak wujud. Ambil pinjaman, maka jangan bayar dan lupa dengan gembira semuanya. Persoalannya ialah, apa yang anda mahu berikan: masa, saraf, sejarah kredit, harta atau lebih banyak wang dan juga kerja.

Mari lihat apa pilihan, kecuali lubang hutang.

1. Penyusunan semula hutang

Penstrukturan semula adalah perubahan dalam keadaan di mana anda membayar pinjaman. Selalunya, peminjam diminta untuk mengurangkan bayaran mandatori, yang mesti diberikan kepada bank setiap bulan. Kemudian ternyata beban pada belanjawan peribadi lebih mudah, yang bermaksud bahawa adalah mungkin untuk membayar balik pinjaman lebih jauh tanpa penundaan.

Tetapi pada konsesi sedemikian bank tidak memberi hadiah, ia meletakkan ke hadapan countererclaims. Sebagai contoh, ia memanjangkan tempoh pembayaran. Iaitu, setiap bulan anda perlu membayar kurang, tetapi bulan-bulan ini akan menjadi lebih banyak lagi. Dan sejak faedah terakru untuk keseluruhan tempoh penggunaan pinjaman, jumlah yang harus diberikan kepada bank tumbuh.

Apabila ia berfungsi

Apabila anda seorang pembayar yang baik, tetapi anda mempunyai masalah sementara. Anda akan mengatasi mereka tidak lama lagi dan boleh membuktikannya: membawa rujukan kepada bank, menunjukkan sejarah kredit yang baik.

Apa yang anda perlu lakukan untuk ini

 1. Hubungi bank sebelum anda terlepas bayaran wajib. Jadi anda menunjukkan bahawa anda tahu bagaimana untuk menilai keadaan kewangan dan jangan cuba menyembunyikan dari bank.
 2. Kumpulkan dokumen yang diperlukan dan berikannya kepada bank. Apa sebenarnya, diputuskan dalam setiap kes dalam pelbagai cara, ia perlu dibincangkan dengan pengurus.

Daripada ini adalah buruk

Kelemahan utama pendekatan ini adalah bahawa hutang itu sendiri tidak berkurangan. Sebaliknya tumbuh. Tetapi anda mempunyai peluang untuk membayarnya, dan tidak jatuh ke dalam lubang hutang.

Di samping itu, bank mungkin tidak bertemu dengan anda. Kemudian anda perlu mencari pilihan lain untuk membayar pinjaman.

2. Hutang Pembiayaan Semula

Perkataan “refinancing” serupa dengan “penstrukturan semula”, tetapi makna berbeza bagi mereka. Penstrukturan semula adalah apabila anda bersetuju dengan bank bahawa anda membayar pinjaman dengan cara yang baru.

Pembiayaan semula adalah apabila anda mengambil pinjaman baru untuk membayar lama (atau beberapa orang lama). Adalah diandaikan bahawa pinjaman baru akan menjadi lebih baik.

Apabila ia berfungsi

Apabila anda mempunyai banyak pinjaman kecil dalam organisasi yang berbeza dan anda sudah bosan memeriksa apa dan kepada siapa anda harus. Lebih mudah mengambil satu pinjaman dan hanya berurusan dengan pembayarannya. Pada masa yang sama, anda mempunyai sejarah kredit yang baik.

Apa yang anda perlu lakukan untuk ini

Untuk menunjukkan inisiatif. Pertimbangkan semua cadangan untuk pinjaman pembiayaan semula yang tersedia di pasaran dan mengetahui sama ada prosedur ini akan membantu anda: adakah anda benar-benar membayar kurang, atau kadar untuk program pembiayaan semula adalah tinggi sehingga lebih baik tidak menghubungi mereka.

Daripada ini adalah buruk

 1. Tidak semua bank membuat pembiayaan semula pinjaman mereka sendiri. Kita perlu mencari tawaran di bank lain, dan ini agak sukar.
 2. Cari tawaran yang sangat menguntungkan – usaha besar dan sukar.
 3. Bank sering mempertimbangkan pembiayaan semula bukan sebagai pelepasan, tetapi sebagai peningkatan beban kewangan. Dalam sejarah kredit, pembiayaan semula tidak sesuai seperti pembiayaan semula, tetapi sebagai kredit lain. Oleh itu, jika anda tiba-tiba menjadi lebih mudah untuk membayar hutang dan anda memutuskan untuk meminjam wang lagi, anda mungkin dinafikan, kerana anda mempunyai “terlalu banyak pinjaman.”
 4. Bank sering menolak. Anastasia Loktionova, timbalan pengarah am kumpulan syarikat “Rusmicrofinance”, menerangkan ini: “Biasanya permainan itu dimasuki oleh peraturan yang tidak terucap: tidak lebih daripada 50% daripada jumlah pendapatan peminjam harus diarahkan untuk membiayai hutang. Pada masa yang sama, peranan penting dimainkan tidak hanya oleh pembiayaan semula yang pelanggan mahu menerima, tetapi juga dengan kewajiban lain yang dia dapat rasmi. Jika amaun jumlah bayaran untuk semua pinjaman (gadai janji, pinjaman pengguna, pinjaman kereta) lebih daripada separuh daripada pendapatan peminjam, ini boleh menjadi alasan yang paling penting bagi bank untuk menolak. “

3. Pembatalan hutang dengan tempoh had

Terdapat satu kelemahan dalam undang-undang yang membolehkan anda untuk mengambil wang, tetapi tidak memberikannya dan menghapus hutang. Ini mungkin jika organisasi yang anda perlukan untuk memfailkan telah didakwa terlambat dan hutang itu boleh dihapuskan oleh tempoh had.

Undang-undang am batasan untuk pengumpulan hutang adalah tiga tahun. Jika anda mengambil wang dalam hutang, dan anda didakwa dalam 5-6 tahun, maka anda boleh dengan mudah mengemukakan permohonan bahawa plaintif ditolak tuntutan untuk pengumpulan hutang, kerana dia merindui tempoh pembatasan.

Vadim Kudryavtsev, peguam

Apabila ia berfungsi

Apabila sebuah bank atau organisasi pembiayaan mikro tidak memfailkan tuntutan mahkamah pada waktunya. Sebagai contoh, hutang itu dipindahkan kepada pengumpul, dan anda berjaya bersembunyi dari mereka.

Apa yang anda perlu lakukan untuk ini

Untuk masa yang sangat lama, iaitu tiga tahun, tidak ada apa-apa untuk membayar (dan tidak pernah berkomunikasi dengan bank sama sekali) dan tunggu sehingga mereka didakwa.

Wakil-wakil institusi kewangan mula bekerja dengan peminjam masalah 30 hari selepas penangguhan. Jika, 90 hari selepas itu, penghutang tidak membayar, maka paling sering institusi kewangan menuntut. Statut keterbatasan dikira dari tarikh tindakan pinjaman terkini. Jika peminjam memasuki rundingan dengan institusi kewangan, menandatangani dokumen, membuat apa-apa wang, maka tempoh had lagi disambung semula.

Anastasia Loktionova

Daripada ini adalah buruk

 1. Kita perlu “bertemu bintang”: bank juga menyedari statut keterbatasan dan biasanya digugat terlebih dahulu.
 2. Untuk memungut hutang, kemungkinan besar pengumpul akan dihubungkan. Cerita-cerita mengenai kerja-kerja perkhidmatan sedemikian adalah terkenal.
 3. Tidak lama selepas kisah mahkamah dan menghapus hutang anda boleh mengharapkan pinjaman baru, jika anda tiba-tiba memerlukannya: cerita itu akan rosak.

4. Kebankrapan

Kebangkrutan adalah prosedur undang-undang khas. Anda secara rasmi – iaitu, melalui mahkamah – mengisytiharkan bahawa anda tidak mempunyai wang dan tidak akan, anda tidak akan membayar balik pinjaman itu. Selepas mahkamah mendapati anda bankrap, harta anda akan dijual untuk menutup sebahagian hutang. Walaupun dengan cara ini anda tidak boleh membayar balik hutang itu, anda tidak lagi mempunyai sebarang tuntutan – anda bankrap.

Apabila ia berfungsi

Apabila segala-galanya sangat buruk. Benar-benar buruk. Hutang itu harus lebih dari 500 ribu rubel, kelewatan pembayaran – lebih dari 90 hari.

Apa yang anda perlu lakukan untuk ini

 1. Kumpulkan dokumen yang diperlukan.
 2. Hantar permohonan muflis kepada mahkamah timbangtara.
 3. Pergi melalui keseluruhan prosedur.

Satu set dokumen untuk memfailkan petisyen untuk kebankrapan oleh peminjam adalah besar. Ia ditubuhkan oleh Undang-Undang Insolvensi (Kebangkrutan), Bahagian 3 dari Perkara 213.4. Penggubal undang-undang, nampaknya, tidak menetapkan tugasnya membuat prosedur semudah mungkin untuk rakyat. Dan senarai dokumen dalam setiap kes adalah individu. Senarai sampel mengandungi lebih daripada 20 item, jadi itu tidaklah mudah.

Oleg Iskakov, peguam

Daripada ini adalah buruk

 1. Prosedur itu membiayai wang, dan mereka masih perlu ditemui: anda perlu membayar tugas negeri dan kerja pengurus kewangan, dan kemudian melalui proses percubaan. Bukan hakikat bahawa mahkamah mengiktiraf muflis.
 2. Harta akan dijual, hanya tinggal yang diperlukan: satu-satunya perumahan dan barangan peribadi. Oleh itu, kebankrapan sesuai untuk mereka yang tidak mempunyai apa-apa dan oleh itu tidak atau semuanya sudah dijual.
 3. Selepas muflis, anda tidak boleh berbuat banyak. Misalnya, selama beberapa tahun anda tidak boleh membuka perniagaan baru atau menduduki jawatan kepimpinan. Senarai sekatan bergantung kepada keputusan mahkamah. Mereka boleh melarang, misalnya, pergi ke luar negara. Di samping itu, tidak mungkin bahawa walaupun beberapa tahun selepas muflis, anda boleh mengharapkan seseorang memberi pinjaman atau panggilan untuk mengurus jabatan kewangan.

5. Program Bantuan Hutang Negeri

Program negeri ini direka untuk orang-orang yang telah membeli perumahan kelas ekonomi dan kini tidak dapat membayar hipotek. Program ini membolehkan anda melupuskan 600 ribu rubel dari hutang pada gadai janji.

Apabila ia berfungsi

Apabila anda mempunyai gadai janji, anda berada di bawah syarat-syarat penyertaan dalam program ini, anda telah kehilangan pendapatan, dan pembayaran pinjaman telah meningkat.

Apa yang anda perlu lakukan untuk ini

 1. Pergi ke laman web program negara.
 2. Semak sama ada anda berada di bawah terma program.
 3. Kumpulkan dokumen yang diperlukan dan serahkannya ke bank.
 4. Tunggu keputusan itu.

Daripada ini adalah buruk

 1. Program ini tidak sesuai dengan semua orang, ia mempunyai banyak batasan.
 2. Ia hanya berfungsi untuk gadai janji.
 3. Ia adalah perlu untuk mengumpul sejumlah besar kertas untuk menggunakannya.
 4. Program ini tidak dikecualikan daripada semua kredit dan bayaran yang berkaitan: anda perlu membuat ansuran bulanan, membayar insurans dan sebagainya.

Mana-mana kaedah ini mempunyai banyak kelemahan, dan, tentu saja, lebih baik untuk hidup tanpa hutang, walaupun ini tidak selalu mungkin. Adakah anda mempunyai banyak pinjaman?

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

62 − = 54