Berapa banyak kucing hidup dan bagaimana untuk memanjangkan hayat haiwan kesayangan anda

Berapa lama kucing saya hidup?

Jangka hayat kucing domestik jauh lebih tinggi daripada hidup dalam keadaan semula jadi. Jika kucing liar hidup 5-7 tahun, maka purata domestik mencapai umur 14 tahun. Dalam keadaan penahanan yang berbeza, jangka hayat mereka boleh berbeza-beza dari 8 hingga 25 tahun. Berapa lama kucing anda akan hidup bergantung kepada faktor yang berbeza dan dalam pelbagai cara – dari anda.

Bagaimanakah jangka hayat bergantung kepada baka dan keturunan?

Berapa banyak kucing hidup: Berapa lama umur bergantung kepada baka dan keturunan?

Terdapat pendapat bahawa kucing dan kucing tulen hidup lebih lama. Sebagai peraturan, ini tidak begitu. Ia perlu mengambil kira pengaruh pemilihan: kadang-kadang ia boleh menyebabkan penyakit. Oleh itu, untuk memilih haiwan kesayangan adalah berfaedah dengan peminat yang berpengalaman dan disarankan untuk mempelajari keturunannya untuk menentukan jangka hayat, serta tempoh aktiviti dan risiko penyakit yang mungkin.

Adalah dipercayai bahawa kucing baka Inggeris boleh mencapai usia 15 tahun, kucing Parsi hidup rata-rata hingga 20, dan Siam – sehingga 30. Tetapi jangan lupa bahawa setiap kes adalah individu: kadang-kadang bahkan binatang anjing dapat hidup bahagia selama-lamanya.

Apa yang perlu dilakukan jika anda mengambil haiwan di jalan →

Apa yang boleh saya lakukan untuk memanjangkan hayat haiwan kesayangan saya?

Berapa lama kucing hidup: Bagaimana untuk memanjangkan hayat haiwan peliharaan

1. Menonton kesejahteraan haiwan peliharaan

Telah menyedari ketiadaan selera makan, kelesuan, peruntukan dari mata atau ekdisis – segera hubungi doktor haiwan. Apa-apa penyakit menghilangkan kekuatan dan daya hidup kucing.

Kadangkala lawatan ke doktor kucing perlu dilakukan tanpa alasan tertentu. Oleh itu, anda boleh menemui kursus tersembunyi penyakit ini dalam masa dan menghalang perkembangannya, untuk menghidupkan. Doktor haiwan akan membantu untuk memilih makanan yang sesuai, yang sesuai dengan umur, ciri-ciri fizikal dan kesihatan kucing.

2. Sediakan kucing dengan peluang untuk menjalani kehidupan yang aktif

Mencipta permainannya, membuatnya bergerak. Dalam haiwan peliharaan menghabiskan masa di sofa, jangka hayat berkurangan. Sokongan untuk kucing bentuk yang baik akan membantu mainan khas atau berjalan luaran.

Mainan untuk kucing: bagaimana untuk tidak memandu haiwan peliharaan anda gila →

3. Jangan biarkan kucing berjalan tanpa pengawasan

Kucing domestik di jalan boleh jatuh ke dalam cengkeraman anjing, mendapatkan di bawah roda kereta, menangkap apa-apa dari kucing jalanan atau meracuni diri sendiri. Perbualan dengan jalan boleh menjadi tekanan bagi haiwan peliharaan, yang juga mempunyai kesan negatif terhadap kesihatannya.

Berapa banyak kucing hidup: Jangan biarkan kucing berjalan tanpa pengawasan

4. Mensterilkan haiwan kesayangan anda

Kucing dan kucing yang disterilkan hidup lebih lama 2-3 tahun daripada rakan-rakan mereka. Kehamilan dan kelahiran untuk kucing – beban besar, jadi kucing sering hidup lebih lama. Di samping itu, pensterilan melindungi daripada pelbagai penyakit dan tekanan, membantu menormalkan latar belakang hormon.

5. Betul memilih diet

Diet yang seimbang akan memanjangkan hayat haiwan kesayangan anda dan melindungi daripada kolitis, kegagalan buah pinggang, alahan, obesiti dan penyakit lain. Makan haiwan kesayangan anda tiga kali sehari, pastikan haiwan itu tidak makan terlalu banyak.

Jangan menggabungkan produk semulajadi dengan suapan industri. Kualiti makanan kering, sebagai peraturan, cukup seimbang untuk membekalkan kucing dengan semua bahan yang diperlukan.

Bagaimana untuk memberi makan kucing dengan betul: nasihat pakar →

6. Beri perhatian dan berikan kasih

Kucing dengan tuan rumah menghabiskan masa dan dijaga, berasa lebih baik. Kurang perhatian, sikap acuh tak acuh atau hukuman tetap boleh menyebabkan neurosis dan memendekkan nyawa haiwan. Bunyi dan kekecohan yang berlebihan boleh menyebabkan penangkapan jantung.

Ingat bahawa jangka hayat haiwan kesayangan anda berada di tangan anda. Beri dia cinta dan penjagaan, dan dia akan menggembirakan anda selama bertahun-tahun!


Berapa lama kucing atau kucing anda? Kongsi dalam komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

31 − = 24