Bila minum antibiotik, dan bila tidak

Apakah antibiotik?

Antibiotik adalah ubat-ubatan yang memusnahkan bakteria. Antibiotik pertama, penisilin, telah diasingkan dari acuan oleh Alexander Fleming pada tahun 1928. Dan pada awal tahun 1940-an penisilin dipelajari untuk diamalkanMengenai bakteria Antibiotik .

Sejak itu, banyak kelas antibiotik telah ditemui dan disintesis.

Bagaimana mereka berbeza dengan antiseptik dan antimikroba?

ejen antimikrob – adalah konsep yang lebih luas yang merangkumi semua yang membunuh mikroorganisma, iaitu, dan virus dan bakteria, dan kulat, dan protozoa.

Antiseptik adalah ubat-ubatan yang menghancurkan mikroorganisma pada permukaan, misalnya di atas meja, pada kulit tangan.

Antibiotik hanya berfungsi pada bakteria dan berfungsi di dalam badan, di mana antiseptik tidak dapat dicapai. Dalam erti kata yang sempit, hanya ubat-ubatan yang berasal dari semula jadi atau yang serupa dengan semula jadi dianggap antibiotik.

Bagaimana mereka bekerja?

Tujuan antibiotik adalah untuk menembusi badan, untuk berpaut kepada bakteria dan sama ada memusnahkannya atau menghalangnya daripada mengalikanBagaimanakah antibiotik berfungsi? : maka ia sendiri akan mati, dan yang baru tidak akan muncul.

Antibiotik mencari sasaran untuk ini. Sebagai peraturan, ia adalah protein, enzim atau sebahagian daripada bakteria DNA. Bertindak pada sasaran, antibiotik memecah proses yang berlaku dalam mikroorganisma. Ini adalah perihalan yang sangat sederhana.

Setiap antibiotik mempunyai sasaran dan mekanisme sendiri, jadi ubat yang berbeza digunakan untuk patogen yang berlainan. Terdapat juga antibiotik dari pelbagai spektrum tindakan: mereka memusnahkan sekaligus banyak jenis bakteria.

Mengapa antibiotik membunuh bakteria, tetapi tidak menyentuh kita?

Ini tidak benar. Terdapat antibiotik yang boleh merosakkan seseorang, tetapi untuk sebab-sebab yang jelas ia tidak digunakan.

Sebagai ubat, bahan-bahan yang bertujuan tepat pada sasaran bakteria dan tidak mempengaruhi sel-sel kita dipilih.

Bilakah saya harus minum antibiotik?

Antibiotik berkesan hanya jika jangkitan yang anda sakit disebabkan oleh bakteria. Sebagai contoh, kita sakit dengan selesema kerana virus itu. Yang biasa “sejuk” juga adalah hasil daripada virus.

Oleh itu, selesema dan ARVI tidak dirawat dengan antibiotik.

Virus yang menyerang bukan sahaja saluran pernafasan atas (iaitu hidung dan tekak), tetapi juga untuk bronkus, paru-paru, usus (rotavirus dan enterovirus), membran mukus organ-organ lain, kulit (herpes, cacar, campak) dan juga otak (seperti encephalitis tandakan bawaan). Dalam semua kes ini, antibiotik akan menjadi tidak berkesan.

Apakah risiko antibiotik?

Antibiotik mempunyai kesan sampinganAntibiotik – Kesan sampingan . Yang paling biasa:

 1. Mual.
 2. Cirit-birit.
 3. Sakit di bahagian perut.
 4. Pening.
 5. Reaksi alergi.

Ini adalah senarai umum, tetapi terdapat banyak antibiotik, dan masing-masing mempunyai keunikan tersendiri. Sebagai contoh, beberapa kumpulan ubat antimikroba tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak dan wanita hamil. Sesetengah tablet sepatutnya mabuk tiga kali sehari, dan yang lain – hanya sekali. Beberapa antibiotik hanya digunakan sebelum makan dan tidak bercampur dengan susu, sesetengah – selepas makan dan bercampur dengan apa-apa. Oleh itu, pastikan anda membaca arahan dan berjumpa doktor sebelum membeli ubat.

Adakah saya perlu memulihkan imuniti dan hati selepas antibiotik?

Tidak, jangan. Tiada langkah khas untuk menyelamatkan badan selepas tindakan antibiotik tidak boleh diambil. Ia cukup cara hidup sihat yang normal untuk pulih selepas penyakit itu, kerana yang mana dan terpaksa minum ubat. Tiada imunomodulator (bermakna untuk meningkatkan imuniti) atau hepatoprotectors (cara melindungi hati) telah membuktikan keberkesanannya.

Bolehkah jangkitan bakteria lulus tanpa antibiotik?

Ya, boleh. Jika imuniti kita tidak dapat menampung bakteria, manusia akan kehilangan pertempuran untuk bertahan hidup. Banyak jangkitan bakteria tidak memerlukan terapi antibiotik jika mereka berada dalam bentuk ringan. Sebagai contoh, bronkitis, sinusitis, otitis boleh dilalui dengan sendirinyaPenggunaan Antibiotik yang sesuai untuk Jangkitan Saluran Pernafasan Akut pada Dewasa .

Antibiotik diperlukanAntibiotik jika:

 1. Tanpa mereka, jangkitan itu tidak akan hilang dan menjadi kronik.
 2. Orang sakit boleh menjangkiti orang lain.
 3. Antibiotik akan mempercepat dan memudahkan pemulihan.
 4. Tanpa mereka, komplikasi dapat berkembang.

Bagaimana dengan betul minum antibiotik?

Ketat mengikut preskripsi doktor dan arahan.

Ia adalah optimum untuk lulus ujian untuk menentukan mikroba yang sebenarnya menyebabkan penyakit dan antibiotik apa yang berkesan di dalamnyaBila Cara mengambil antibiotik .

Anda tidak boleh menetapkan sendiri antibiotik, kerana:

 1. Kita boleh membuat kesilapan dan mengelirukan jangkitan bakteria dengan jangkitan virus.
 2. Kita boleh membeli antibiotik yang tidak akan berfungsi sama dengan bakteria yang menyerang kita.
 3. Kami mungkin mengira dos secara salah.
 4. Kerana kita mengambil terlalu banyak antibiotik, bakteria menjadi tahan terhadap ubat-ubatan.

Apa maksudnya?

Ini bermakna bakteria bermutasi dan generasi baru mereka tidak lagi takut terhadap antibiotik.

Bakteria adalah organisma yang kecil dan cukup sederhana, mereka tidak hidup lama dan berubah dengan cepat, jadi mereka berjaya menyesuaikan diri dengan keadaan baru untuk mereka.

Semakin banyak antibiotik yang kami gunakan, semakin kreatif dan kuat mikroba menjadi.

Di hospital, sebagai contoh, hidup bakteria yang paling tidak dapat dikesan yang telah belajar untuk terus hidup selepas semua rawatan dalam usaha untuk kemandulan. Pertanian adalah satu lagi bidang di mana antibiotik digunakan secara besar-besaran, walaupun ini lebih baik daripada menyebarkan produk yang tercemar.

Adakah ia berbahaya?

Ya, sangat. Sudah, doktor menghadapi penyakit yang menyebabkan mikrob yang tahan terhadap semua antibiotikPertumbuhan rintangan gonorea terhadap antibiotik: ubat baru diperlukan . Mereka dipanggil bakteria super. Contohnya, kira-kira 250 000 orang mati setiap tahun daripada batuk kering yang tahan dadahLaporan WHO mengesahkan bahawa tidak ada cukup antibiotik di dunia . Dan masih terdapat staphylococcus tahan, Pseudomonas aeruginosa dan banyak lagi jangkitan lain, yang tidak dapat membantu.

Dan apa yang perlu kita lakukan?

Terdapat beberapa pilihan:

 1. Untuk mencipta antibiotik baru. Perlumbaan senjata dengan mikrob berterusan, ahli farmasi mencari bahan-bahan baru yang boleh memusnahkan bakteria. Ubat-ubatan ini jauh lebih mahal, namun mereka masih belum diselidiki, dan lambat laun bakteria akan menimbulkan ketahanan terhadap mereka.
 2. Cari bentuk baru untuk memerangi mikrob. Sebagai contoh, untuk mengembangkan arah bakteria – virus yang tidak berbahaya kepada manusia, tetapi berbahaya bagi bakteria. Walaupun bacteriophages adalah satu cara dengan keberkesanan tidak terbuktiBakteria adalah musuh musuh kita , tetapi mungkin para saintis akan bersama-sama dengan mereka.
 3. Untuk menyambung akal apabila datang kepada antibiotik, dan jangan mengandaikan bahawa mereka akan menyelamatkan dari semua penyakit.

Bagaimana cara mengambil antibiotik untuk tidak menjadikannya lebih teruk?

Terdapat beberapa prinsip yang perlu dirawat:

 1. Jangan mengambil antibiotik tanpa preskripsi supaya tidak “melatih” bakteria dalam memerangi dadah. Atas sebab yang sama, tidak dapat ditangguhkan antibiotik dalam kit pertolongan pertama untuk minum sehingga di kemudian hari, atau menasihati orang lain antibiotik yang telah membantu anda.
 2. Jangan minta antibiotik jika doktor percaya bahawa mereka tidak perlu. Ini, sekurang-kurangnya, bermakna bahawa anda tidak boleh minum antibiotik dengan virus. Iaitu, sebelum pelantikan agen antimikrobial, adalah dinasihatkan untuk mengambil ujian dan memastikan bahawa anda tidak boleh melakukannya tanpa ubat seperti itu. Terdapat keadaan apabila tidak ada masa untuk ujian, tetapi ini adalah kes-kes yang teruk, dan mereka jarang dirawat tanpa nasihat doktor.
 3. Jangan berhenti rawatan sebelum waktu yang ditetapkan. Antibiotik tidak bertindak segera, mereka memerlukan masa untuk bekerja. Tetapi pesakit akan berasa lebih baik apabila antibiotik baru mula bekerja dan memusnahkan beberapa bakteria. Sekiranya anda menghentikan rawatan dengan segera, sebaik sahaja ia lebih baik, badan boleh kekal sebagai mikrob, dan yang paling berterusan.

Walau bagaimanapun, para saintis baru-baru ini membuat kesimpulan bahawa kursus antibiotik mungkin lebih pendek daripada yang kita gunakan, dan Organisasi Kesihatan Sedunia mengemas kini cadanganBagaimana untuk menghentikan penyebaran rintangan antibiotik? Cadangan WHO .

Baca juga:

 • Adakah ia bernilai membelanjakan wang pada gel tangan antibakteria →
 • Homeopati secara rasmi diiktiraf sebagai berbahaya →
 • Nootropics: apa itu, bagaimana mereka bekerja dan sama ada untuk minum mereka →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1