Cara memilih mesin basuh dan tidak kehilangannya

Apa yang perlu dicari terlebih dahulu

Jenis dan saiz mesin

Titik permulaan adalah tempat di mana mesin basuh akan dipasang. Ia menentukan jenis dan dimensi model yang sesuai dengan anda.

Mesin basuh adalah dua jenis:

 1. Pemuatan depan (penutup menetas di bahagian depan).
 2. Dengan memuatkan menegak (tudung di atas).

Mesin hadapan, berbeza dengan yang menegak, berbeza agak besar dalam saiz:

 1. Standard: ketinggian 85-90 cm, kedalaman 45-60 cm, lebar 60 cm.
 2. Narrow: kedalaman kurang dari 45 cm.
 3. Padat: semua parameter lebih kecil daripada yang standard.

Model standard baik untuk bilik yang agak luas, kerana mereka menempati ruang yang paling banyak. Kompak dan sempit sesuai untuk dipasang di bilik kecil, di bawah meja atau sink. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai kelemahan: mereka boleh berpecah lebih cepat.

Semua elemen di dalam mesin sempit dibungkus dengan ketat. Menurut “Stirrem-Service”, ini mempercepatkan haus dan lusuh mereka, hayat perkhidmatan dikurangkan.

Sergey Lutkov, kedai pembaikan untuk pencucian dan mesin pencuci pinggan syarikat “Stirrem-Service”

Model dengan beban menegak biasanya sedikit berbeza dan dalam beberapa kes boleh menjadi satu-satunya pilihan yang mungkin.

Pemuatan menegak adalah mudah jika ruang tidak cukup di dalam bilik di mana peralatan dirancang untuk dipasang untuk membuka pintu sampingan atau jika penutup berada dalam keadaan terbuka untuk campur tangan.

Mikhail Prosvirnin, Ketua Jabatan “Home and Care of Yourself” oleh M.Video

Kapasiti memuatkan

Parameter penting kedua yang mempengaruhi pilihan mesin ialah jumlah beban yang anda perlukan. Ia secara langsung berkaitan dengan bilangan orang yang akan menggunakan peranti ini.

Terdapat pengiraan anggaran, mengikut mana:

 1. Untuk 1-2 orang ada kereta yang mencukupi dengan memuat 4 kg.
 2. Untuk 3-5 orang – 6 kg.
 3. Untuk lebih daripada 5 orang – 8-9 kg.

Jika anda mempunyai anak kecil atau anda merancang untuk memilikinya, pilih model dengan beban maksimum. Basuh banyak.

Jangan fikir jumlah muat turun yang maksimum sentiasa menjadi penyelesaian terbaik.

Pertama, kereta yang lebih luas, semakin besar, itu bermakna ia memerlukan lebih banyak ruang. Kedua, jika anda membasuh dua perkara dalam model yang dirancang untuk 8 kg cucian, penggunaan air akan cukup mengagumkan. Jadi pilih jumlah berdasarkan keperluan sebenar anda.

Fungsi

Model moden dilengkapi dengan mod asas (membasuh pada suhu yang berbeza, membilas, berputar). Anda juga perlu memutuskan yang mana fungsi tambahan yang anda perlukan, dan yang akan menjadi satu pembaziran wang tambahan.

Perlindungan daripada kebocoran. Ini adalah insurans sekiranya sesuatu rosak dalam paip atau di mesin basuh.

Mod khas. Mereka akan membantu menjimatkan wang pada cucian kering. Ini termasuk program untuk membasuh pakaian kanak-kanak dan sukan, kasut, bantal. Terdapat juga cara untuk mengeluarkan kotoran atau untuk mencuci dengan cepat.

Mod cuci lembut. Ia dicirikan oleh penggunaan jumlah air yang lebih besar, suhu basuh yang lebih rendah dan kelajuan menurun semasa berputar. Rejim ini sesuai untuk kain halus dan akan berguna kepada pemilik almari pakaian yang memerlukan penjagaan khusus.

Membasuh sunyi. Model-model di mana fungsi ini disediakan dilengkapi dengan motor inverter atau pemacu langsung, jadi mereka lebih banyak daripada yang normal.

Mesin basuh seperti itu boleh digunakan dengan selamat pada waktu malam, apabila terdapat tarif yang dikurangkan untuk elektrik, dan pada waktu siang mereka akan kurang mengganggu.

Mikhail Prosvirnin, Ketua Jabatan “Home and Care of Yourself” oleh M.Video

Mengukus dengan stim. Sesuai untuk sebarang bahan, termasuk sutera, bulu, bulu. Ia membantu menghilangkan bau basi.

Pengeringan. Menjimatkan masa dan ruang, kerana pakaian tidak perlu digantung selepas mencuci, tetapi ia mempunyai kesan yang sangat signifikan terhadap kos mesin.

Apa lagi yang perlu diperhatikan

Jenis pengurusan

Kawalan mesin boleh:

 1. Mekanikal, apabila semua parameter mencuci ditetapkan secara manual menggunakan butang dan suis putar. Kawalan itu berlaku pada model lama atau murah dengan set fungsi asas.
 2. Elektronik, apabila pengguna memilih mod, dan mesin secara automatik menyesuaikan parameter pencuci. Ia adalah perkara biasa antara model kategori harga pertengahan dan lebih tinggi.

Kereta dengan kawalan elektronik lebih mudah digunakan, tetapi mereka lebih kerap daripada rakan-rakan mereka yang lebih mudah.

Mesin dengan mekanisme kawalan mekanikal bahagian bergerak sangat mudah, jadi mereka berkhidmat 50-60% lebih lama daripada elektronik. Di samping itu, terdapat butiran yang sedikit remeh, jadi kemungkinan kerosakan kurang.

Sergey Lutkov, kedai pembaikan untuk pencucian dan mesin pencuci pinggan syarikat “Stirrem-Service”

Kelas-kelas mencuci, putaran, penggunaan tenaga

Dengan bantuan kelas, anda boleh menentukan seberapa baik mesin itu memadamkan, memerah dan berapa banyak tenaga yang digunakannya. Mereka ditandai dengan huruf Latin dari A (kelas atas) hingga G (lebih rendah).

Nampaknya ini adalah maklumat yang sangat berguna, tetapi sebenarnya ia hanya yang paling tidak masuk akal: ciri-ciri kebanyakan mesin adalah sama.

Kualiti berputar dan tahap penggunaan elektrik kini sama dalam kebanyakan model. Sekiranya kita bercakap tentang pelbagai jenama besar, bahagian besar barangan yang berkaitan dengan kelas A, A +.

Mikhail Prosvirnin, Ketua Jabatan “Home and Care of Yourself” oleh M.Video

Sudah tentu, dalam proses pemilihan, ia patut memastikan bahawa oleh semua parameter teknik tersebut adalah kelas tinggi. Tetapi jangan buat keputusan berdasarkan semata-mata pada ketika ini.

Mesin basuh yang berbuih dan lebih mudah alih

Kebisingan mesin bergantung terutamanya kepada bahan tangki. Ia diperbuat daripada plastik atau keluli tahan karat. Pilihan kedua lebih tahan lama dan boleh dipercayai, tetapi juga lebih berisik. Juga, jumlah mesin mungkin bergantung kepada motor.

Pilih model dengan fungsi “Cuci senyap” atau cuba untuk mengurangkan tahap bunyi disebabkan oleh sistem pemacu langsung dan kawalan langsung.

Sesetengah mesin boleh melompat atau bergerak semasa kerja. Ini secara langsung berkaitan dengan saiz mereka: lebih sederhana, semakin tidak stabil mesin.

Apa yang perlu saya lakukan? Pastikan anda memasang mesin di lantai keras dan tingkatkannya dengan bantuan kaki laras.

Bagaimana untuk melindungi diri anda dari kerosakan

Semua perkakas rumah terputus lambat laun, dan mesin basuh tidak terkecuali. Masalah yang paling sering dihadapi oleh pemilik adalah seperti berikut:

 1. Pemanas gagal.
 2. Modul kawalan terbakar.
 3. Tali penggerak elektrik air mata atau melompat.
 4. Enjin rosak.
 5. Galas dram memakai.
 6. Pembukaan dibentuk dalam tangki.
 7. Penyerap kejutan dipakai.
 8. Pemegang plastik memecahkan tetikus.
 9. Pam itu rosak.

Walaupun kebanyakan kegagalan dikaitkan dengan pemasangan dan operasi buta huruf, anda boleh menjamin diri anda di peringkat pembelian.

Katakan, jika anda memilih mesin yang modul kawalannya telah lilin dan dimeterai sepenuhnya: dalam kes ini, kelembapan tidak jatuh ke dalam, yang bermaksud kebarangkalian kerosakan akan berkurangan. Atau perhatikan model dengan tangki keluli tahan karat: tangki plastik lebih rentan terhadap kerosakan.

Satu lagi titik berkaitan dengan pilihan dan operasi yang salah. Sebagai contoh, apabila seseorang membeli kereta selama 5 kg, tetapi dengan setiap cuci beban 6 kg pakaian. Dalam kes sedemikian, kebarangkalian kerosakan meningkat.

Satu lagi kesilapan – untuk menetapkan kelajuan maksimum semasa berputar.

Kami tidak mengesyorkan menggunakan fungsi ini, kerana kerana hampir semua bahagian mesin basuh mempunyai beban berat dan, dengan itu potensi mereka menjadi lebih cepat. Jika sangat penting bagi seseorang untuk mendapatkan cucian kering selepas mencuci, lebih baik membeli mesin basuh dengan pengeringan.

Sergey Lutkov, kedai pembaikan untuk pencucian dan mesin pencuci pinggan syarikat “Stirrem-Service”

Bagaimana untuk melindungi diri anda semasa membeli

Pastikan untuk memeriksa mesin basuh. Pastikan tiada penyok dan calar pada kes: mereka boleh menunjukkan masalah semasa pengangkutan. Periksa kesempurnaan, menguji bagaimana pintu dibuka dan kotak deterjen ditarik keluar.

Sambungan mesin itu lebih baik diamanahkan kepada pakar-pakar pusat perkhidmatan.

Sekiranya mengesan masalah semasa pemasangan, tuan akan mengeluarkan tindakan berdasarkan kedai yang akan menggantikan barang tersebut. Jika anda mencari kesilapan semasa sambungan diri, anda perlu membuktikan kepada penjual bahawa mereka bukan hasil tindakan yang salah anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 83 = 91