Mengapa komputer tidak dapat melihat pemacu kilat USB atau cakera keras luaran dan apakah yang perlu saya lakukan dengannya?

Kenapa komputer tidak melihat peranti USB

Biasanya, sebagai suspek dalam kes ini adalah gangguan dalam perisian, tetapan sistem operasi yang tidak betul, pemandu yang sudah ketinggalan zaman, malfungsi komputer USB, penyesuai atau pemacu mereka sendiri.

Bergantung pada sebab-sebab, dalam setiap kes masalah itu nyata dengan cara yang berbeza. Ia berlaku bahawa komputer tidak bertindak sama sekali kepada pemacu kilat atau cakera keras. Dalam situasi lain, bunyi menyambungkan peranti baru didengar, tetapi ikon pemacu tidak muncul dalam explorer. Dan kadang-kadang komputer hanya digantung selepas menghubungi peranti USB.

Apa yang perlu dilakukan jika komputer Windows tidak melihat pemacu kilat USB atau cakera keras luaran

Pertama, tentukan apa masalahnya dengan komputer, penyesuai (jika sambungan melalui kabel) atau pemacu. Cuba sambungkan peranti USB melalui port lain. Jika ia tidak membantu dan anda menggunakan kabel, cubalah menggantikannya dengan alat ganti. Sekiranya gagal, periksa jika pemacu dibuka pada komputer lain.

Jika peranti ini berfungsi pada PC lain atau anda tidak boleh menyemaknya

Sambungkan cakera keras atau pemacu kilat USB ke komputer anda dan ikuti langkah-langkah yang teratur. Jika yang pertama tidak membantu, pergi ke depan dan sebagainya.

1. Gunakan utiliti Microsoft untuk menyelesaikan masalah dengan USB. Untuk melakukan ini, muat turun program dari laman web rasmi syarikat dan jalankannya di komputer. Kemudian ikuti arahan pada skrin supaya utiliti akan menganalisis sistem dan cuba untuk menyelesaikan masalah secara automatik. Pada akhirnya, sambung semula pemacu.

Apa yang perlu dilakukan jika komputer tidak melihat pemacu denyar USB: Gunakan utiliti Microsoft untuk menyelesaikan masalah dengan USB

2. Semak tetapan pemacu dalam menu “Pengurusan Kawalan”. Pertama buka tetingkap command prompt (kunci Windows + R), kemudian taipkannya diskmgmt.msc dan tekan Enter. Berhati-hati membaca semua amaran sistem supaya anda tidak sengaja memformat pemacu atau menukar data yang direkodkan di atasnya.

Jika anda melihat cakera tanpa label volum dalam menu Pengurusan Disk, ini mungkin menjadi punca masalah. Kemudian klik pada cakera dengan butang kanan dan serahkan surat kepadanya dengan pilihan yang sesuai dalam menu konteks.

Kemudian reboot komputer – cakera yang dikehendaki akhirnya boleh dipaparkan dalam explorer.

3. Semak tetapan perkakasan di “Pengurus Peranti”. Untuk membukanya, ketik baris arahan devmgmt.msc dan tekan Enter. Jika dalam pengurus anda melihat peranti yang rosak (dengan tanda tanya atau seru), kemas kini boleh membantu.

Klik kanan pada peranti ini dan klik pada “Padam”. Di bahagian atas menu, klik “Tindakan” → “Kemas kini Konfigurasi Perkakasan”.

4. Pasang kemas kini terkini untuk Windows. Tanpa mereka – terutamanya untuk Windows XP – sistem operasi mungkin tidak mempunyai perbaikan yang diperlukan untuk bekerja dengan pemacu USB moden. Di samping itu, ia tidak akan diperlukan untuk mengemas kini pemandu.

Jika PC lain sama ada tidak melihat pemacu atau semua tip di atas tidak membantu

Dalam kes ini, kemungkinan besar masalahnya adalah dalam pemacu itu sendiri.

Jika anda mempunyai pemacu kilat, bukan cakera keras, anda boleh menggunakan alat khas untuk membetulkan kesilapan perisian. Perisian semacam itu biasanya boleh didapati di laman web pengeluar. Sebagai contoh, program Pemulihan Online JetFlash adalah untuk pemacu Transcend. USB Flash Drive Pemulihan Dalam Talian – untuk pemacu kilat ADATA jenama. Tetapi ambil perhatian bahawa dalam proses pemulihan, utiliti ini memadam semua data dari pemacu denyar.

Sekiranya tiada satu pun di atas tidak membantu, maka kemungkinan kes itu adalah dalam kerosakan fizikal cakera keras atau pemacu denyar. Maka lebih baik untuk menunjukkan peranti itu kepada pakar atau mengembalikannya ke kedai di bawah jaminan.

Apa yang perlu dilakukan jika Mac tidak melihat pemacu denyar USB atau pemacu keras luaran

Pada komputer Apple, prosedur ujian agak berbeza, tetapi ia berjalan lebih kurang dengan algoritma yang sama. Kami akan mengandaikan bahawa anda telah mencuba reboot komputer, memutuskan sambungan dan menyambungkan pemacu kilat USB, dan juga memastikan kebolehpercayaan sambungan. Jika ini tidak membantu, anda perlu melakukan yang berikut:

1. Periksa pemacu dalam “Utiliti Disk”. Buka alat terbina dalam untuk bekerja dengan cakera (“Program” → “Utiliti” → “Utiliti Cakera”) dan semak sama ada kayu masalah dipaparkan di sana. Jika pemacu masih dapat dilihat, cubalah memformatnya dengan menekan butang “Padam” dan sambung semula. Perlu diingat bahawa semua data dari pemacu denyar akan dipadamkan semula.

2. Periksa pemacu dalam “Maklumat Sistem”. Program diagnostik khas untuk Mac memberikan maklumat terperinci tentang semua komponen perisian dan perkakasan komputer, termasuk peranti USB. Buka menu Apple, kemudian tahan kekunci Opsyen, klik “Maklumat Sistem” dan pergi ke bahagian USB dalam menu yang muncul.

Jika pemacu kilat ada di sana, maka masalahnya terletak pada perisian dan anda boleh cuba untuk memulihkan cakera, merujuk kepada cadangan pengeluar. Sekiranya tidak ada maklumat mengenai pemacu kilat, maka itu adalah kerosakan fizikal, dan anda perlu menghubungi kedai atau pusat servis jika pembaikan itu masuk akal.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

61 − 51 =