Sekiranya saya membeli dasar VHI supaya tidak muflis dalam rawatan dan ubat-ubatan?

Apakah VHI dan bagaimana ia berfungsi?

Insurans kesihatan sukarela adalah insurans yang membolehkan anda menerima rawatan perubatan di klinik yang tidak berfungsi di bawah program insurans kesihatan mandatori. Secara kasar, dengan dasar biasa, mereka berpaling kepada poliklinik negeri, dengan dasar yang dibayar oleh VHI.

Sekiranya undang-undang mengawal insurans wajib, maka tidak ada dokumen berasingan tambahan. Iaitu, setiap syarikat insurans menetapkan peraturannya sendiri dan memutuskan apa syarat untuk dimasukkan ke dalam kontrak.

Biasanya dasar adalah seorang pereka. Iaitu, anda ditawarkan perkhidmatan asas, dan kepadanya – satu set perkhidmatan tambahan. Asas adalah perkhidmatan minimum di klinik, dan senarai pilihan yang mungkin tidak terhad. Ini adalah panggilan doktor di rumah, dan penjagaan kecemasan, dan pergigian, dan banyak lagi.

Di Rusia, VHI, sebagai peraturan, disediakan oleh majikan, ini adalah sebahagian daripada pakej sosial yang menarik ketika menggunakan. Tetapi adakah ia layak untuk membuat dasar tambahan, jika di tempat kerja ia tidak dan tidak dijangka?

Kelebihan insurans perubatan sukarela

Kelebihan di sini adalah sama seperti untuk rawatan berbayar sebelum secara percuma:

 1. Perkhidmatan di klinik swasta dengan tahap keselesaan dan peralatan teknikal yang lebih tinggi.
 2. Ketiadaan beratur.
 3. Perkhidmatan berkualiti. Ini termasuk rawatan sopan kakitangan, dan perkara kecil seperti penutup kasut percuma dan bekalan buang sekali pakai yang lain.

Di samping itu, pesakit membayar polisi VHI sekali, dan kemudian insurans akan membayar balik kos kepada institusi perubatan. Pendekatan ini mengurangkan bilangan pemeriksaan yang tidak perlu dan pelantikan yang kadang-kadang dibuat oleh doktor di pusat berbayar: insurans semata-mata tidak akan meluluskan manipulasi yang bukan sebahagian daripada standard rawatan.

Kelemahan insurans sukarela

Kelemahan VHI adalah satu, tetapi besar. Ia mahal.

Dasar VHI bukanlah tiket diskaun untuk lawatan hospital, tetapi produk insurans.

Syarikat insurans tidak menguntungkan, bahawa anda sakit dan dibelanjakan di hospital semua wang yang diberikan untuk polisi itu, jadi VHI mempunyai banyak sekatan. Pengiraan yang dihasilkan sering tidak memihak kepada pesakit.

Apa yang perlu anda ketahui apabila mendaftar dasar?

Jika anda berfikir tentang membeli insurans atau mendapatkan pekerjaan, di mana pekerja diberikan LCA, dan anda ingin memasukkan saudara-mara dalam program ini, pastikan untuk menjelaskan beberapa soalan:

 1. Senarai penyakit dan syarat-syarat di mana polisi tidak dirasmikan. Dalam menyediakan artikel ini, saya membaca semula peraturan insurans daripada syarikat-syarikat sedozen. Dan di mana-mana menolak untuk masuk ke dalam kontrak dengan LCA dengan HIV dan pesakit kanser, serta orang-orang lebih 65 tahun dan mereka yang mempunyai penyakit kronik sistem kardiovaskular. Dari sudut pandangan insurans, ia tidak menguntungkan.
 2. Kaedah untuk menghubungi organisasi perubatan. Di bawah syarat-syarat kontrak, ia mungkin ternyata sebelum pergi ke klinik anda perlu memohon insurans, dan pengendali tempatan akan menghantar anda ke doktor. Dan jika anda tidak, maka rawatan akan dikenakan.
 3. Klinik yang mana organisasi insurans berfungsi. Semakin kecil pilihan dan klinik yang lebih sederhana, lebih banyak kemungkinan bahawa doktor tidak akan dapat melakukan pemeriksaan atau manipulasi tertentu. Kemudian anda perlu pergi ke tempat lain dan membelanjakan wang anda.

Di samping itu, teliti membaca semua peraturan insurans dan kontrak itu sendiri, yang menunjukkan kes yang akan menjadi insurans, dan yang – tidak.

Apa yang tidak dilindungi oleh insurans

Semua insurans mempunyai syarat yang berbeza. Ia adalah mungkin dalam kontrak anda untuk harga tertentu yang akan ada dalam kontrak lain. Tetapi dasar standard dalam kebanyakan kes adalah sama. Sebagai tambahan kepada kes jangkitan HIV dan neoplasma malignan, mereka tidak menanggung kos:

 1. Ubat-ubatan. Anda perlu membeli tablet untuk wang anda.
 2. Lawatan pencegahan kepada doktor. Katakan anda tidak bimbang tentang apa-apa, tetapi anda tahu bahawa anda perlu melawat doktor pergigian dan pakar ginekologi setiap tahun atau dua kali setahun. Sekiranya anda melihat sendiri, doktor akan mengesahkan bahawa anda sihat. Dan rawatan ini tidak akan dianggap sebagai peristiwa insurans. Perkara yang sama boleh dikatakan mengenai melawat doktor apabila anda perlu meletakkan cap dalam sijil, sebagai contoh.
 3. Kehamilan dan melahirkan anak. Acara ini tidak dianggap sebagai peristiwa insurans, dan untuk sokongan perubatan kehamilan dan klinik kehamilan mempunyai tawaran yang berasingan.
 4. Bantuan psikiatri. Pada stres, pembakaran dan kemurungan dengan ahli terapi, anda akan bercakap untuk wang anda.

Lebih mudah untuk mengatakan apabila dasar asas berfungsi: apabila anda mengalami sesuatu yang sakit, anda berpaling kepada doktor dan sembuh-dengan sabar. Semua yang lain, termasuk kemasukan ke hospital (di bilik yang selesa), adalah cip tambahan untuk wang tambahan.

Bagaimana untuk memahami sekiranya ia bernilai membeli polisi LCA

Untuk mengetahui sama ada ia layak membeli dasar, anda perlu melakukan sedikit:

 1. Kira berapa banyak yang anda belanjakan untuk rawatan.
 2. Cari pakej perkhidmatan yang anda perlukan.
 3. Periksa di mana insurans dan berapa jumlah polisi disediakan.

Tahun lepas saya dibelanjakan untuk rawatan di klinik komersial tidak begitu banyak dan meminta bantuan terutamanya untuk pemeriksaan rutin (dalam meja – bulat data, harga adalah bagi kawasan saya):

Perkhidmatan Kos (gosokkan).
Penerimaan pakar sakit puan 2 300
Menganalisis dan pemeriksaan 3 750
Manipulasi dan rawatan perubatan 4,540
Pemeriksaan prophylactic terhadap doktor gigi 150
Pembersihan gigi profesional 3,000
Urut terapeutik 8,000
Rundingan ahli terapi 550
Ubat-ubatan 4,724
Jumlah 27,014

Kalkulator salah satu syarikat insurans mendapati bahawa dasar minimum, yang termasuk perkhidmatan pergigian, bagi saya akan menelan biaya 35.000 rubel setahun. Dalam kes ini, saya juga akan membelanjakan wang untuk rawatan, kerana semua pencegahan, jika anda percaya peraturan insurans, benar-benar jatuh pada dompet saya. Itulah, urut, membersihkan gigi dan membeli ubat-dadah – barang-barang yang paling mahal dalam senarai saya – akan kekal di luar insurans.

Anda boleh membeli polisi yang meliputi kos ini. Tetapi harganya akan tinggi – di bawah seratus ringgit.

Kerana minat, saya dipanggil balik dalam dua syarikat insurans, di mana pegawai-pegawai yang jujur ​​menyatakan secara langsung bahawa untuk individu LCA dasar adalah merugikan, seolah-olah bimbang kerana risiko kecederaan atau penyakit, ia adalah logik untuk membuat suatu kontrak insurans daripada kemalangan atau penyakit: ia adalah banyak kali lebih murah .

Apabila masuk akal untuk membeli polisi LCA

Insurans perubatan sukarela bermanfaat dalam beberapa kes:

 1. Dengan bantuan majikan, anda menyambung saudara kepada program insurans dengan syarat yang menggalakkan.
 2. Anda sakit dan dirawat di klinik berbayar.
 3. Anda mempunyai banyak wang dan anda ingin mendapatkan bantuan perubatan dengan keselesaan maksimum.

Jika ini tidak berlaku anda, biarkan LCA untuk majikan yang berfikir untuk orang bawahan, mahu menarik kepada pakar curam dan tidak kehilangan orang, kerana mereka adalah disebabkan oleh sejuk sepanjang hari protorchali bersama dalam barisan untuk berjumpa doktor.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 6 =