10 terbaik antivirus percuma

Pembelian lesen mahal untuk pakej anti-virus kompleks dibenarkan untuk pengguna korporat. Tetapi tidak ada gunanya menghabiskan wang di antivirus rumah. Versi percuma produk antivirus popular cukup mampu melindungi PC anda.

1. AVG AntiVirus Percuma

Antivirus percuma popular dengan antara muka yang mudah. Sangat sederhana menggunakan sumber sistem. Dalam antivirus ini terdapat panel kawalan AVG Zen untuk mengawal semua peranti anda dengan AVG dipasang, utiliti untuk penyingkiran selamat fail sulit, sistem reputasi web dan penyekat penjejakan.

Kelebihan: antara muka yang mudah, pengimbas antivirus yang baik.

Kelemahan: perlindungan miskin terhadap pancingan data.

Muat turun AVG AntiVirus Percuma untuk Windows →

Muat turun AVG AntiVirus Percuma untuk macOS →

2. Avira Free Security Suite

Antivirus yang sangat popular, tahun lepas sangat dihargai daripada makmal SE Labs. Selain perlindungan anti-virus, ia menyokong Cloud Cloud scanning Cloud Cloud.

Kelebihan: pengimbas antivirus yang baik, ketersediaan firewall dan perlindungan terhadap pancingan data, fungsi tambahan seperti pengurus kata laluan dan klien VPN.

Kelemahan: antara muka yang tidak menyenangkan, pengenaan produk tambahan seperti alat untuk membandingkan harga di kedai dalam talian.

Muat turun Avira Free Security Suite untuk Windows →

Muat turun Avira Free Antivirus untuk macOS →

3. Bitdefender Antivirus Edisi Percuma

Ini adalah versi percuma Bitdefender antivirus yang terkenal. Antivirus memenangi “Produk Terbaik 2017” menurut AV-Comparatives.

Kelebihan: salah satu petunjuk terbaik pengesanan dan peneutralan perisian berniat jahat, perlindungan terhadap pancingan data, antara muka yang mudah, perbelanjaan sumber yang sederhana.

Kelemahan: tetapan imbasan anti-virus dipotong berbanding dengan penyelesaian Bitdefender yang dibayar.

Muat turun Bitdefender Antivirus Edisi Percuma untuk Windows →

4. Keselamatan Internet Comodo

Antivirus dari syarikat Comodo – ini adalah gabungan sebenar, di mana, sebagai tambahan kepada perlindungan anti-virus, terdapat firewall, dan anti-rootkit, dan pengimbas awan, dan kotak pasir. Adalah mungkin untuk mengaktifkan “mod permainan” di mana pemberitahuan antivirus dilumpuhkan.

Kelebihan: serba boleh, peluang yang mencukupi (Comodo antivirus percuma mengandungi fungsi yang sama seperti rakan berbayar pemaju lain).

Kelemahan: firewall paranoid yang berlebihan, pengenaan produk seperti Comodo GeekBuddy dan Comodo Dragon Web Browser.

Muat turun Comodo Internet Security untuk Windows →

Muat turun Comodo Antivirus untuk macOS →

Muat turun Comodo Antivirus untuk Linux →

5. Avast Free Antivirus

Avast Free Antivirus telah digunakan oleh 400 juta pengguna. Antivirus ini dilengkapi dengan pengurus kata laluan dan pelanjutan penyemak imbas. Tersedia dalam Avast Free Antivirus dan “mod permainan”, di mana pemberitahuan anti-virus diminimumkan, supaya pengguna tidak terganggu. Antara lain, Avast Free Antivirus boleh membuat cakera bootable dan menilai kerentanan rangkaian Wi-Fi.

Kelebihan: fungsi yang sangat baik untuk produk percuma, “kotak pasir” terbina dalam, pengimbasan awan maju, perlindungan terhadap rootkit dan phishing.

Kelemahan: tawaran secara berkala menjengkelkan untuk membeli versi berbayar.

Muat turun Avast Free Antivirus untuk Windows →

Muat turun Avast Free Antivirus untuk macOS →

6. Kaspersky Free

Versi percuma antivirus Rusia, yang selalu memegang jawatan tinggi dalam pelbagai peringkat. Walaupun ini adalah produk yang dilucutkan, ada segalanya untuk kegunaan rumah yang selesa.

Kelebihan: pengimbas antivirus yang kuat dan perlindungan rangkaian, antara muka yang mudah, perlindungan yang sangat baik terhadap pancingan data.

Kelemahan: pengimbasan agak lambat, versi percuma Kaspersky Secure Connection VPN yang dilampirkan mempunyai sekatan trafik.

Muat turun Kaspersky Free untuk Windows →

7. Panda Antivirus Percuma

Dalam Panda Free Antivirus, anda boleh membuat cakera bootable dari mana anda boleh memulakan sistem jika ia rosak oleh virus. Jika anda tidak mahu antivirus mengingatkan anda, anda boleh menghidupkan “mod permainan”.

Kelebihan: alat Perlindungan USB, imbasan adat, penciptaan cakera boot, penjadual.

Kelemahan: kelambatan dan penggunaan sumber yang besar.

Muat turun Panda Free Antivirus untuk Windows →

8. 360 Jumlah Keselamatan

Antivirus percuma dari pemaju Cina. Termasuk sebanyak tiga enjin antivirus: dari Bitdefender, Avira dan sendiri, Qihoo. Selain pengimbas anti-virus, terdapat alat untuk memeriksa rangkaian Wi-Fi dan “kotak pasir”.

Kelebihan: mod perlindungan yang boleh disesuaikan.

Kelemahan: banyak fungsi utiliti yang boleh dipersoalkan seperti “Optimasi” dan “Pembersihan”.

Muat turun 360 Jumlah Keselamatan untuk Windows →

Muat turun 360 Jumlah Keselamatan untuk macOS →

9. Rumah Sophos

Sophos terdiri daripada dua bahagian: panel kawalan, dilaksanakan sebagai aplikasi web, dan pelanggan yang melakukan pengimbasan masa nyata. Anti-Virus melindungi terhadap kedua-dua malware biasa dan penyulitan. Di samping itu, pakej termasuk kawalan ibu bapa dan kawalan jauh peranti anda melalui antara muka web.

Kelebihan: perlindungan yang baik terhadap pancingan data, pengawalan ibu bapa dan penapisan tapak.

Kelemahan: cara yang sangat pelik untuk menguruskan antivirus melalui aplikasi web.

Muat turun Rumah Sophos untuk Windows →

Muat turun Rumah Sophos untuk macOS →

10. Windows Defender

Adakah ia layak untuk memasang penyelesaian pihak ketiga jika terdapat Essentials Security Microsoft? Ini adalah antivirus standard yang disertakan dalam Windows 10. Jika anda menggunakan Windows versi terdahulu, anda boleh memuat turun Essential Security secara berasingan.

Kelebihan: menyediakan perlindungan yang cukup, tanpa menjejaskan operasi sistem.

Kelemahan: fungsi yang lemah.

Muat turun “Windows Defender” →


Seperti yang anda lihat, antivirus percuma sudah mencukupi, dan setiap pengguna boleh memilih daripada mereka yang lebih sesuai. Jika anda lebih suka penyelesaian yang terbukti dan popular, pasangkan AVG atau Avast Free Antivirus. Jika anda mempercayai lebih banyak produk daripada vendor besar, pilihan anda ialah Kaspersky Free atau Bitdefender Antivirus Free Edition. Peminat pakej kompleks seperti Avira Free Security Suite, 360 Total Security, Comodo Internet Security dan Sophos Home.

Jika anda menggunakan antivirus percuma lain dan berfikir bahawa ia lebih baik daripada ini, bagikan di dalam komen.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 41 = 48