Apa yang perlu anda tahu sebelum memasak di dalam ketuhar gelombang mikro

Kesukaran utama memasak dalam ketuhar gelombang mikro adalah dalam ketuhar itu sendiri. Lebih tepat lagi, kuasanya berada dalam watt. Tidak selalu penyusun resipi menunjukkan parameter teknikal ini, yang akhirnya dapat memainkan jenaka kejam dengan karya kuliner anda. Sebagai contoh, jika resipi telah dicuba pada ketuhar 800 watt, maka apabila anda menggunakan 1200 watt, anda akan mendapati kekecewaan yang berkedut dan hambar. Sudah tentu, untuk jagung atau telur ia tidak begitu kritikal, tetapi cupcakes mudah terbakar. Oleh itu, perlu membuat pindaan.

Bagaimana untuk mengetahui kuasa ketuhar gelombang mikro

Kuasa gelombang mikro tepatnya ditunjukkan dalam manual arahan. Agar tidak mengeluh di antara timbunan kertas kepentingan penting, cari nilai di relau itu sendiri. Ia boleh menjadi pelekat besar di bahagian depan atau label kecil di belakang. Biasanya, penarafan kuasa berkisar antara 600 hingga 1,500 watt. Selalunya nilai itu ada dalam nama model. Dengan cara ini, penetapan antarabangsa Watt ialah W, dan yang domestik adalah Watt.

Bagaimana untuk mengetahui kuasa ketuhar gelombang mikro

Jika anda tidak dihantui oleh kemuliaan Jamie Hyneman (Jamie Hyneman) dan Adam Savage (Adam Savage), anda boleh mengetahui kuasa ketuhar gelombang mikro dengan percubaan kecil.

Perhatian sila! Berhati-hati dengan air yang terlalu panas.

Tuangkan 200 ml air keran sejuk ke dalam serbuk tahan haba dan letakkan dalam microwave. Tetapkan kuasa maksimum dan tonton apabila air mendidih: 1,5 minit – 1,200 W, 2 minit – 1,000 Watt, 2.5 minit – 800 Watt, 3 minit – 700 Watt, 4 minit – 600 Watt. Ulangi, ia hanya perlu dilakukan jika dapur anda tertanam dengan kukuh di dalam perabot dapur.

Berbekalkan maklumat ini, anda boleh membuat penyesuaian dan menyesuaikan diri dengan resipi asal.

Apa yang perlu dilakukan apabila kuasa tidak sepadan

Jika relau anda lebih kuat daripada rujukan, kurangkan kuasa dalam peratusan langsung. Sebagai contoh, apabila anda mempunyai 1,000 watt, dan resipi menggunakan 600 watt, tetapkan kuasa 60%. Lebih keras: jika microwave anda menghasilkan 1,200 watt, dan anda memerlukan 800 watt, menetapkan semula kuasa kepada 70% (pembulatan 66.67% ke arah yang lebih tinggi).

Sudah tentu, dalam kes yang bertentangan, jika ketuhar anda lebih lemah daripada rujukan, anda tidak dapat menyesuaikan kuasa – anda perlu meningkatkan masa memasak. Anda akan memerlukan kira-kira 10 saat tambahan untuk setiap 100 watt dan setiap minit untuk memasak. Sebagai contoh, jika resipi menentukan 2 minit pada 1 200W, anda memerlukan 2 minit dan 20 saat pada 1000W.

Apakah gelombang mikro?

Selain kuasa ketuhar gelombang mikro, perlu mengambil kira faktor lain yang mempengaruhi pemanasan dan penggulingan. Sebagai contoh, jenis gelombang mikro: mereka biasa (solo), dengan perolakan dan penyongsang.

Dalam dapur tunggal, tiada magnetron – peranti voltan tinggi yang menghasilkan radiasi elektromagnet ultrahigh-frekuensi (gelombang mikro). Ini adalah peranti mudah dengan minimum fungsi tambahan. Pada dasarnya mereka sesuai untuk pemanasan makanan siap sedia.

Relau dengan perolakan, di samping unsur pemanasan, mempunyai kipas terbina dalam yang mengarahkan aliran udara panas di sekitar makanan. Dalam kes ini, pemanasan berlaku lebih cepat daripada dalam model konvensional. Di sini sudah mungkin untuk membersihkan dan menggunakan resipi yang paling kompleks.

Ketuhar gelombang mikro inverter menawarkan pemanasan yang lebih seragam pada nilai kuasa yang lebih rendah. Apakah kelebihan mereka? Katakan saja, jika anda menghidupkan jenis ketuhar yang lain dengan kapasiti 50%, ini bermakna bahawa gelombang mikro akan sentiasa mengubah kapasiti dari sifar hingga seratus peratus. Teknologi penyongsang menyediakan kuasa tetap sebanyak 50% sepanjang masa operasi, yang amat berguna untuk pembelahan.

Akhirnya

Dan ingat, operasi ketuhar gelombang mikro terjejas oleh kuasa dari sesalur kuasa. Oleh itu, pada musim panas panas, sistem kuasa rumah anda dapat mengalami beban yang meningkat disebabkan oleh penghawa dingin, kipas, pembeku dan peralatan rumah tangga yang lain. Dalam hal ini, dapur tidak dapat berfungsi dalam mod yang biasa dan anda perlu sentiasa melihat hidangan memasak anda. Untuk kemudahan, tetapkan pemasa dengan selang pendek dan memantau kemajuan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 3 =