Bijian menggemukkan vs Rumput menggemukkan: semua yang anda perlu tahu tentang daging “lama” dan “baru”

Perbezaan antara penggemukan herba dan bijirin

Budaya penggunaan sedang berkembang dengan pesat, tetapi ini hanya berlaku untuk mereka yang dapat membiayainya secara finansial, mencuba produk baru. Regangan pasar raya besar “Ribeye pada harga tertentu,” kajian berterusan / Komen Steak House, kelas master pada stik memasak, semua ini bertujuan – promosi budaya Barat “steykoedeniya” kepada orang ramai.

Kami mempunyai nama lain untuk pemotongan, cara pemotongan yang sedikit berbeza. Dan pada skala perindustrian akan berlaku, kerana GOST adalah untuk pemotongan, dan kerana matlamat utama adalah memberi makan kepada rakyat.

Dan budaya pembekalan daging yang terdapat di Amerika Utara dan Selatan, Eropah, Australia dan New Zealand selama beberapa dekad, dan yang lazim bagi penduduk di dunia ini, masih dianggap segmen premium. Sudah tentu, petani swasta tempatan cuba menawarkan alternatif domestik, menurut corak Barat, tetapi tidak semua ini diperolehi.

Ribeye steak, Striploin steak (dia juga stik “New York”) dan diperolehi dari Stik tenderloin “Fillet-Mignon”, “Chateaubriand” dan “Tornedos” – ini adalah stik premium klasik yang paling biasa. Blade Top Steak, Ramp, Plate, Skru adalah alternatif kepada klasik. Bahagian-bahagian yang agak lembut ini “didapati” dalam luka, biasanya dihantar ke pemprosesan industri.

Baru-baru ini, dalam usaha untuk menggalakkan lagi penggunaan daging lembu di Barat, kedua mula memberi tumpuan kepada dan menggalakkan kepada orang ramai sebagai pilihan bajet untuk stik (stik mungkin memerlukan lebih banyak manipulasi sebelum memasak untuk mendapatkan lembut dan lazat), yang seterusnya memutuskan persoalan menarik lebih ramai orang ke restoran.

Daging sapi dihasilkan oleh banyak negara, tetapi yang paling “steak” di dunia adalah Amerika Syarikat dan Australia. Sayangnya, rumah stik Rusia, pengimportan daging lembu untuk stik dari negara-negara ini terhad berkaitan dengan penggunaan persediaan hormonal yang diharamkan di negara kita apabila berkembang ternakan.

Jadi mengapa tidak berhenti menggunakan hormon pertumbuhan, anda bertanya? Jawapannya terletak tepat dalam matlamat yang perlu diperoleh, dan perbezaan antara penggemukan herba dan bijirin akan dapat dilihat dan difahami di sana.

Secara tradisinya, daging lembu adalah herba yang menggemukkan, tetapi kami mengubah segala-galanya secara terbalik. Hari ini, hampir semua gerai daging lembu.

Penggemukan bijirin terhadap bijirin
Penggemukan herba terhadap bijirin

75 tahun yang lalu memandu ke penyembelihan pada usia 4-5 tahun. Hari ini lembu jantan tumbuh dengan cepat pada bijirin yang boleh dihantar ke penyembelihan pada usia 14-16 bulan. Semua lembu menghabiskan bulan pertama kehidupan mereka di padang rumput, di mana mereka merumput di rumput. Tetapi kemudian mereka dipindahkan ke gerai-gerai, dan mereka mula memberi makan gandum, di mana mereka ditaburi – “membawa” kepada keadaan yang diperlukan, iaitu dia “gemuk” dengan tahap kelulusan yang dikehendaki.

Anda tidak boleh mengambil hanya anak lembu yang lahir seberat 36 kg dan bawanya kepada 540 kg hampir setahun di rumput. Peningkatan berat badan yang tidak normal ini dicapai melalui sejumlah besar bijirin, suplemen protein soya, antibiotik dan ubat-ubatan lain, termasuk hormon pertumbuhan.

Peralihan dari rumput ke bijirin menjadikan rasa ekonomi, tetapi, secara serius, memusnahkan sistem pencernaan haiwan. Ia sebenarnya dapat membunuh lembu, jika tidak dilakukan secara beransur-ansur, dan jika hewan itu tidak selalu dibekalkan dengan antibiotik.

Peralihan kepada bijirin bukan sahaja tidak semulajadi dan berbahaya bagi lembu. Ia juga mempunyai implikasi perubatan mutlak untuk kita, dan benar sama ada kita makan atau tidak daging mereka.

Seperti yang sudah kita ketahui, daging lembu dari pencemar mungkin tidak mustahil, sekiranya tidak untuk pemakanan rutin dan konsisten haiwan itu dengan antibiotik. Dari masa ke masa, ini membawa secara langsung dan tegas kepada perkembangan bakteria yang dapat menahan antibiotik. Sebaliknya, antibiotik menjadi tidak berkesan dalam hal penampilan “superbugs” ini pada manusia.

Apa yang lebih berkhasiat?

Asid lemak omega

Kami sudah terbiasa mendengar tentang ciri-ciri benefisial lemak Omega. Tetapi ini tidak begitu mudah.

Penggunaan Omega-6 dan Omega-3 sepatutnya berlaku dalam nisbah 1: 1 hingga 4: 1. Dalam hal ini, ramai orang mungkin mempunyai ketidakseimbangan, sebagai contoh, 15: 1.

Oleh itu, untuk mengekalkan keseimbangan bahan-bahan aktif biologi, Omega-3 dan Omega-6 perlu dimakan dalam perkadaran tertentu, sementara pengurangan penggunaan Omega-6 akan mengurangkan risiko keradangan dalam tubuh.

© Shutterstock
© Shutterstock

Penggemukan herba lembu mengandungi lemak Omega dalam nisbah ideal. Dan apabila ternakan dipindahkan dari rumput ke gandum, ia segera kehilangan rizab terkumpul Omega-3. Akibatnya, penggemukan herba daging mengandungi 2 kali lebih banyak Omega-3 daripada penggemukan bijirin bijirin. Sudah tentu, anda boleh membuat untuk omega-6 yang berlebihan, biasanya diperolehi daripada daging lembu bijirin-makan, vitamin atau makanan lain yang kaya dengan omega-3, seperti ikan berminyak, atau anda boleh bergantung kepada alam semula jadi, yang semua untuk anda dikira, dan hanya makan rumput daging lembu menggemukkan dengan nisbah idealnya.

Vitamin, mineral dan asid linoleik

Selain kandungan Omega-3 yang tinggi, manfaat mikronutrien daging lembu yang ditanam di rumput tidak terhad kepada lemak. Ia mengandungi perkara-perkara penting seperti beta karoten, penggalak tenaga, vitamin B, kira-kira 4 kali lebih banyak vitamin E … dan bagaimana untuk tidak menyebutkan magnesium, kalsium dan selenium yang popular. Dan jika anda tidak “menjual” daging lembu rumput menggemukkan, asid linoleik yang konjugat akan mempermanis pil.

Sejumlah besar kajian haiwan dan manusia telah dijalankan untuk menentukan kesan asid linoleik dan keupayaannya untuk melawan penyakit.

Asid linoleik boleh dianggap pembantu manusia yang kuat dalam memerangi kanser, asma, penyakit kardiovaskular, tekanan darah tinggi, kolesterol, osteoporosis, alahan makanan.

Dan lebih banyak berita baik untuk para atlet, asid linoleik telah menunjukkan hasil yang sangat baik dalam mengurangkan lemak di dalam tubuh dan meningkatkan pertumbuhan otot kering. Oleh kerana asid linoleik tidak dihasilkan oleh tubuh manusia, anda boleh mendapatkannya hanya dari produk berkualiti tinggi – sumber nutrien seperti herba menggemukkan daging lembu.

Apa yang lebih sedap?

Untuk semua itu, ramai di antara kita yang masih berfikir bahawa daging lembu yang diberi butir mempunyai sifat pemakanan yang tinggi, tetapi tidak. Ya, hasilnya adalah potongan marmar yang besar, tetapi lemak tepu yang tidak dapat dipotong. Penggemukan herba juga mengandungi kurang lemak luaran dan dalaman.

© Shutterstock
© Shutterstock

Kandungan Omega-3 yang tinggi dan lain-lain asid lemak, vitamin dan mineral tentu merupakan kelebihan nutrisi penggemukan daging, tetapi semua ini mengorbankan sifat masakannya. Kesemua perbezaan ini menyumbang kepada rasa dan kualiti aromatik dari penggemukan herba, yang sesetengah orang tidak suka.

Satu lagi kelemahan yang mungkin adalah saiz luka dan stik. Para ahli yang biasa menggunakan stik penggemukan bijirin besar mungkin tidak menghargai steak “herba” bersaiz kecil. Tetapi biasanya perasaan ini muncul pada orang yang tinggal di negara yang terbiasa dengan daging gemuk penggemukan.

Dan, berbanding dengan lembu yang dibangkitkan di gerai-gerai, haiwan-haiwan padang rumput bergerak. Latihan ini mengekalkan otot-otot dengan nada, akibatnya terdapat kemungkinan bahawa daging sapi akan menjadi lebih keras untuk mengunyah, yang banyak tidak akan disukai.

Penggemukan herba daging, untuk sebahagian besar, tidak memberikan rasa lebur di mulut, yang dimakan oleh pemakan daging moden.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

24 + = 33