Cara betul menuangkan bir

Apabila (jika) anda minum bir murah, tidak kira bagaimana ia masuk ke dalam kaca anda, dan sama ada ia mendapat di sana sama sekali. Tetapi jika anda adalah ahli sebenar bir yang baik, anda perlu dapat mencurahkannya dengan betul. Dengan bir yang betul dicurahkan membolehkan anda menikmati rasa dan rasa yang istimewa, dan ini adalah sebab yang mencukupi untuk belajar sedikit.

Cara betul menuangkan bir dari botol, tin dan keran

Apabila anda mencurahkan bir ke dalam gelas 0.5 liter, tidak kira di mana ia berasal – botol, balang atau paip. Juga tidak kira apa bentuk kaca anda. Apa yang benar-benar memberi kesan kepada proses pembotolan ialah jumlah karbon dioksida dalam bir.

Sebagai contoh, Bright Indian El (IPA) atau buih ale Belgium lebih sedikit daripada bir gelap Stout atau Porter, jadi anda perlu menyesuaikan diri untuk mendapatkan bahagian atas zakar yang indah.

Pegang kaca pada sudut 45 darjah

Ambil kaca yang bersih dan tahan pada sudut 45 darjah semasa mengisi.

Isi dari tengah kaca

Mulailah mengisi gelas, menurunkan leher botol atau paip supaya bir mencurahkan ke tengah-tengah kaca. Jangan berhati-hati – jika anda mencurahkan terlalu perlahan, anda tidak akan mendapat topi berbuih, dan tidak akan ada rasa yang sempurna yang dapat meningkatkan rasa bir.

Apabila dipenuhi hingga separuh, flip menegak

Apabila anda mengisi kaca separuh, putarnya tegak dan anda akan melihat bagaimana bentuk busa.

Busa 2-4 cm

Apabila anda selesai menuang, terdapat kira-kira 2-4 cm buih di dalam gelas – yang ideal “kepala bir”.

Terlalu banyak

Jika anda mendapat buih terlalu banyak, itu bermakna anda menuangkan terlalu cepat atau tidak mengira sudut yang betul. Jika tidak ada buih di bahagian atas kaca, anda mencurahkannya perlahan-lahan dan mengambil sudut yang terlalu curam, menjadikan kaca dalam kedudukan yang salah dalam masa yang singkat.

Cara rahsia, bagaimana untuk mencurahkan pint yang ideal “madu gelap”

Sekiranya anda dapat menuang bir berkualiti dari keran, penting untuk melakukannya dengan betul. Berikut adalah enam langkah dari pembuat bir profesional Fergal Murray, bagaimana untuk mencurahkan diri anda pint yang ideal “madu gelap.”

Kaca bersih

alex7021 / depositphotos.com
alex7021 / depositphotos.com

Gunakan kaca bersih Weizen Glass – reka bentuknya direka khas untuk minuman ini. Dalam bentuknya ia menyerupai pir yang dipenggal yang panjang dengan bahagian atas dan pangkalan yang sempit. Weizen Glass sempurna mengekalkan warna, rasa dan aroma bir. Di samping itu, ia akan memudahkan anda menuangkan bir.

Bagaimana untuk memastikan

Gelas itu hendaklah disimpan pada sudut 45 darjah. Daripada menuangkan hingga tengah-tengah gelas, tuangkan bir sehingga tahapnya mencapai logotype harpa di kaca. Sekiranya anda menggunakan gelas biasa, ia adalah kira-kira ¾ gelas.

Pembuangan

Apabila anda menuangkan Guinness, perlahan-lahan mengalihkan kaca ke dalam kedudukan yang lurus, dan selesai menuangkan pada logo harpa, ¼ dari bahagian atas kaca.

Pertahankan

Gelembung-gelembung akan mengalir ke bawah ke bawah, sementara bir menyelesaikan dan memperoleh warna gelap.

Buih atas

Dave Shea / flickr.com
Dave Shea / flickr.com

Setelah bir telah diselesaikan (satu minit atau lebih), isi semula dengan membatalkan pengawalan kren. Isikan kaca supaya top busa dibentuk. Sekiranya anda merasa bertanggungjawab terhadap kreativiti, anda boleh cuba menuangkan semanggi buih, seperti orang Ireland sebenar.

Minum seperti seorang lelaki

Seorang lelaki tidak pernah melihat gelas bir. Fergal menjelaskan bahawa apabila anda minum bir, siku anda harus melihat ke atas dan ke sisi, dan mata anda – diarahkan ke ufuk. Jika anda minum bir dengan betul, anda akan melihat garis-garis pada kaca.

Tuangkan dengan betul dan nikmati rasa sebenar dan aroma minuman kegemaran anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 1 =