10 cara untuk memberi motivasi kepada pekerja

Artikel ini dimaksudkan untuk pengurus. Misi pemimpin adalah untuk memimpin orang di belakangnya. Misi pemimpin adalah untuk mengilhami pekerja kami.

Dari motivasi pekerja sangat bergantung: produktiviti, pembangunan dan keuntungan perniagaan. Tetapi, walaupun pekerja yang paling inisiatif memerlukan insentif dari semasa ke semasa untuk aktiviti selanjutnya.

Insentif ini boleh menjadi bahan (bonus tunai, kenaikan gaji, bonus untuk lebih masa, dll) dan tidak ketara (pertumbuhan kerjaya, pujian, faedah sosial, dll.). Menurut ahli perniagaan yang berjaya, bagi pekerja yang suka pekerjaan mereka, kepuasan kepentingan kewangan adalah sekunder.

Lebih penting lagi untuk memberi inspirasi kepada pekerja dari dalam, untuk “menjangkiti” dia dengan semangat. Dalam hal ini peranan penting dimainkan oleh pemikiran dan jenis watak pekerja tertentu. Fakta bahawa seseorang akan membantu untuk menggulung gunung, untuk yang lain – bunyi yang kosong.

Bagaimana untuk memilih cara yang betul untuk memberi motivasi, baca terus.

1. Pujian peribadi

Ini ditunggu oleh orang yang berfikiran analitik. Adalah penting bagi orang tersebut mengetahui apa sumbangan yang dia buat secara peribadi! – diperkenalkan ke penyebab biasa, dan sebagai pemimpin anda – menilai sumbangan ini. Sekiranya projek itu dilaksanakan oleh seluruh jabatan, tetapi kerja singa itu dilakukan oleh orang yang mempunyai minda analitis, jangan lupa untuk membuangnya dan ia akan menjadi lebih rajin.

2. Ganjaran bertulis

Bagi orang yang terdedah kepada formalisme, penting untuk menyedari bahawa kerja mereka adalah sebahagian daripada kejayaan syarikat. Dan lebih baik ia didokumenkan. Pujian lisan, walaupun di hadapan rakan sekerja, tidak begitu penting bagi mereka sebagai nota terima kasih pada kertas berkilat dalam bingkai yang indah.

3. Penilaian peribadi

Orang yang aktif secara aktif mahu merasakan bahawa anda secara peribadi menghargai kerja mereka sebagai pemimpin. Oleh itu, motivator terbaik untuk mereka adalah isyarat peribadi anda kepada mereka. Jika anda ingin menggalakkan pekerja tersebut dengan surat, maka tulis dengan tangan, jika secara lisan, maka goncangkan tangannya.

4. Pendekatan yang tidak konvensional

Ini diharapkan oleh pekerja yang inovatif. Bagi mereka, bukan orang yang penting, tetapi tindakannya. Tindakan motivasi terbaik untuk mereka akan menjadi kelulusan yang tidak konvensional terhadap kerja mereka. Sebagai contoh, bukannya surat pujian dan bonus, beli peralatan pekerja baru ini yang tidak ada orang lain di pejabat.

5. Kerahsiaan

Pekerja tihoni yang sederhana tidak suka gembar-gembur di sekeliling mereka. Tetapi ini tidak bermakna bahawa mereka tidak memerlukan motivasi tambahan. Lebih baik untuk menggalakkan mereka tanpa bunyi bising.

 6. Dialog terbuka

Untuk orang yang ekspresif, motivasi terbaik adalah keterbukaan anda. Sebagai peraturan, mereka mempunyai banyak idea dan lebih banyak kesediaan untuk membincangkannya. Biarkan mereka membantah anda secara langsung, tanpa perantara seorang setiausaha dan harapan di dalam bilik menunggu, dan mereka akan terbang di atas sayap atas inisiatif mereka sendiri.

7. perhatian asas

Orang yang tidak bercanggah, yang selalu berkata “Mari kita hidup dengan damai”, tidak akan diminta untuk mendapat ganjaran, mereka tidak akan membayangkannya. Oleh itu, motivasi untuk mereka hanyalah perhatian anda.

8. KESIMPULAN

Pekerja gila, pekerja yang cekap dan berdisiplin tidak pernah mengeluh tentang apa-apa. Tetapi mereka mahu berfikir dalam satu arah dengan pemimpin. Kemudian mereka akan mempunyai motivasi tinggi. Dan, tentu saja, mereka tidak menghina pujian. Tetapi ia mesti tepat pada masanya – menggantungkan “Perintah” pada payudara pemberontak selepas “feat “nya.

9. Memenuhi janji

Pemain pasukan perlu yakin dengan pemimpin mereka dan dalam projek yang mereka terlibat. Mereka ingin mengetahui dengan tepat apa yang menanti mereka, apakah ganjaran yang akan mereka terima dan rakan-rakan mereka. Walau bagaimanapun, anda tidak seharusnya menjanjikan premium untuk overfulfilment pelan itu, tetapi berikan tepat pada waktu yang dinamakan.

10. Pendekatan fleksibel

Orang yang lembut dan mudah disesuaikan hampir sempurna. Mereka diselaraskan kepada projek dan pasukan, jika mereka tidak bercanggah dengan piawaian moral dalaman mereka. Pada masa yang sama, mereka akan gembira dengan anugerah, dan celik dan pujian lisan.

Akhirnya satu lagi tip. Pastikan pasukan anda tidak mempunyai “pautan lemah”. Jika di kalangan pekerja terdapat jenis keperibadian seperti pemalas, dia boleh “membunuh” motivasi seluruh pasukan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 7 =