16 peraturan untuk membantu anda bertambah baik setiap hari

Ini tidak bermakna bahawa sekarang anda tidak sempurna, tetapi perkembangan berterusan adalah perlu jika anda ingin mengekalkan kebahagiaan, motivasi dan ketenangan jiwa. Kami akan membincangkan tentang 16 peraturan, yang merupakan asas untuk peningkatan diri. Ambil langkah kecil setiap hari untuk versi terbaik diri anda.

Meningkatkan minda

1. Makan Katak

Tidak dalam erti kata literal, tentu saja, walaupun ini tidak dikecualikan. Pembaca tetap kami mungkin sudah ingat ungkapan ini. “Makan katak” bermaksud melakukan sesuatu yang tidak menyenangkan. Jadi, lakukannya pada awal hari. Ini satu perkara, sama ada tugas yang sukar atau panggilan telefon yang tidak menyenangkan. Berhati-hati dengan kes ini, dan ia tidak akan menjadi beban berat untuk menggantungkan anda hingga akhir hari.

2. Mulakan untuk membangunkan atau memperoleh kemahiran

Tidak akan ada masa yang lebih baik daripada sekarang, percayalah. Jangan tunggu hari istimewa untuk mula menarik Bahasa Inggeris atau belajar cara bermain gitar. Mahu belajar bahasa – daftar pada perkhidmatan untuk belajar sendiri, membeli kursus audio atau menyewa tutor. Kemudian ia pasti sukar untuk berundur. Beli gitar! Ya, perbelanjaan ini dibenarkan: ini adalah cara impian anda.

3. Tandatangan kontrak dengan kawan anda

Adakah tidak ada peluang kewangan untuk mendaftar dalam kursus atau membeli alat muzik? Minta bantuan daripada rakan-rakan. Mungkin salah seorang daripada mereka mempunyai alat untuk membersihkan tanpa sebab. Di samping itu, pemilik bertuahnya boleh menunjukkan kepada anda beberapa akord. Atau kawan anda boleh bekerjasama dengan anda dalam bahasa asing.

Dengan cara ini, dalam kes ini, faedah akan bagi kedua-dua pihak. Lagipun, apabila anda menerangkan kepada seseorang bahan, anda mula memahami dengan lebih baik. Mungkin rakan anda akan berguna dan menyenangkan untuk mengingati kemahiran mereka.

4. Baca, baca dan baca lagi!

Baca buku genre apa pun, baca pesta itu. Buku-buku memperluaskan kesedaran anda, memberi pengalaman yang anda mungkin tidak dapat dalam kehidupan sebenar, mereka membuat anda berfikir. Tidak tahu apa yang harus dibaca? Untuk anda terdapat tajuk “Pendapat orang yang luar biasa”. Dan kami secara berkala menulis ulasan buku menarik yang kami jumpai.

Membangunkan badan

1. Lakukan beberapa latihan kekuatan harian

Di gym tidak menghabiskan semua masa di treadmill atau jurulatih elips. Lakukan dan bersenam. Dengan dumbbell, barbel atau berat sendiri. Mulakan dengan sit-up biasa.

2. Gantikan makanan yang tidak sihat dengan buah-buahan dan sayuran kegemaran anda

Baiklah, ya, kedengarannya membosankan. Dan sekali lagi, blah blah blah … Tetapi nasihat ini tidak kehilangan kaitannya. Makanan boleh membahayakan atau memberi manfaat kepada tubuh. Daripada beg cip, makan buah atau sayuran yang anda suka. Sekiranya ada begitu?

3. Cuba pelajaran kumpulan

Pengajar yang ceria dan orang-orang yang suka berfikir sering memotivasi kelas. Jemput rakan untuk berlatih dengan anda. Mungkin anda berdua tidak mempunyai cukup tendangan untuk selalu menghadiri sesi latihan.

4. Minum air

Namun, tiada apa yang menghilangkan dahaga seolah-olah air. Jangan enggan minum apabila anda merasa dahaga. Bawa air dengan anda, agar tidak membeli pada harga yang terlalu tinggi dan jangan tergoda oleh soda manis.

Memupuk kebahagiaan sejati

1. Puji orang lain

Ia sangat keren untuk membuat seseorang bahagia, terutama yang anda sayangi. Di samping itu, kebahagiaan menular. Terangkan apresiasi anda kepada orang lain. Orang harus tahu bila mereka pandai berbuat sesuatu, dan anda akan mendapat tuduhan yang baik.

2. Senyum

Serius! Senyum, anda mendapat banyak faedah. Sebagai contoh, lepaskan endorfin, yang menjadikan anda lebih bahagia. Walaupun anda tersenyum melalui kekuatan, anda akan mula berasa lebih baik. Kali seterusnya, apabila anda rasa, bagaimana anda diliputi oleh emosi negatif, bawa mereka ke bawah kawalan senyuman.

3. Dan lebih baik – ketawa

Ingatlah seberapa baik perasaan anda setelah ketawa dengan sepenuh hati. Ini semua kerana endorfin yang sama. Tetapkan matlamat untuk ketawa sekurang-kurangnya sekali sehari. Bagaimana? Baca sesuatu yang lucu atau menonton satu siri siri komedi kegemaran anda.

4. Suruh diri anda dengan orang yang anda baik

Pikirkan tentang apa yang anda rasa ketika berurusan dengan orang yang sentiasa mengelilingi anda. Adakah terdapat antara mereka yang mengecewakan anda, yang sentiasa membawa emosi negatif? Adakah sesiapa yang mensabotaj usaha anda untuk memperbaiki diri anda, yang menarik anda? Anda tidak boleh benar-benar gembira jika anda dikelilingi oleh orang negatif. Cuba luangkan masa dengan mereka yang menggalakkan usaha anda dan memberi inspirasi kepada anda. Anda sepatutnya.

Tumbuh secara rohani

1. Tetapkan matlamat

Kami tidak bercakap tentang matlamat kerjaya, walaupun mereka juga penting. Mulailah hari anda dengan pemikiran tentang cara menjadikan diri anda lebih bahagia daripada diri anda atau orang lain, apa yang boleh anda lakukan hari ini? Tetapkan matlamat untuk pertumbuhan rohani.

2. Bersyukur kerana sudah ada

Selalu ada perkara yang ingin kita dapatkan, tetapi belum ada. Adalah penting untuk pergi ke matlamat anda, tetapi tidak ada gunanya mengalami kerana anda belum sampai kepada mereka. Ingat: ada seseorang yang bahagia, kurang daripada anda. Jika anda bersyukur setiap hari untuk apa yang anda ada, ia akan membantu anda menghargai kehidupan anda dan pilihan anda. Pada penghujung hari, tuliskan apa yang berlaku, yang mana anda bersyukur. Fokus pada detik-detik positif dalam hidup anda, dan anda akan berkembang secara rohani.

3. Cuba lakukan yoga

Walaupun anda masih seorang pemula yang tidak menggunakan asana, yoga akan merayu kepada anda. Yoga adalah baik untuk membersihkan minda dan memahami tubuh. Malah yang paling mudah menimbulkan kesan ini. Mulakan hari dengan yoga, dan ia akan berjalan lancar.

4. Ingat: semua sudah berlalu

Dalam kehidupan ada masalah, masalah, peristiwa sedih, yang benar-benar menyerap. Ia sukar untuk berenang dan bergerak. Tanya diri anda sendiri, apakah pentingnya masalah ini untuk anda dalam setahun? Dan dalam 5 tahun, dalam 10? Belum lagi akhir hayat.

Anda hanya mempunyai satu nyawa! Buat usaha dan lakukannya dengan lebih baik.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

52 − = 51