Bekerja pada diri sendiri: bagaimana hendak berubah

Dalam ulasan ke artikel pertama saya, saya ditanya bagaimana untuk mencari misi saya dan menentukan arah perubahan dalam kehidupan. Dalam artikel ini, saya ingin menjawab soalan ini dan menasihati beberapa teknik mudah yang anda boleh menguji selepas membaca.

Mengapa kita mahu perubahan?

Sekiranya anda merasakan bahawa anda perlu mengubah sesuatu dalam kehidupan ini, maka itu tidak kelihatan kepada anda.

Rinat Valiullin

Saya sudah menulis bahawa perancangan adalah langkah pertama untuk perubahan sedar dalam kehidupan. Walau bagaimanapun, saya tidak menyatakan apa sebenarnya yang membuat kita mula merancang, mencari sumber motivasi dan bekerja dengan sumber-sumber kita.

Ia sangat mudah – ini adalah penolakan realiti.

Kita mula berfikir tentang perubahan apabila keinginan untuk mengatakan dalam diri kita dilahirkan: “Sesuatu yang salah dalam hidup saya. Saya tidak suka! “. Ini berlaku apabila sesuatu memaksa kita untuk mempersoalkan piawaian hidup kita.

Baru-baru ini, saya membaca kisah seorang gadis yang kehilangan berat badan sebanyak 20 kilogram. Saya akan memberikannya sebagai contoh.

“Saya berada di kereta bawah tanah apabila semua kerusi telah diduduki. Nenek duduk di hadapan saya dan memandang saya dengan penuh minat untuk beberapa minit pertama. Kemudian dia bangun dan dengan kata-kata: “Duduklah, anak perempuan, janganlah kamu berdiri dengan bayi” – telah memberi jalan kepada saya. Saya, terbakar dengan rasa malu dan memegang “bayi” saya, duduk. Pada ketika itu saya menyedari bahawa saya tidak dapat meneruskannya seperti ini. “

Perkara pertama yang perlu anda fahami apabila anda memulakan laluan perubahan adalah bahawa standard baru yang anda sedang berusaha tidak sesuai dengan apa yang anda miliki pada tahap ini. Tetapi tidak semua orang mempunyai peluang untuk mengalami saat kejayaan yang paling akhir, untuk melihat diri mereka dari luar dan memikirkan semula tabiat mereka, seperti gadis yang disebutkan di atas. Jadi apa yang anda buat?

1. Apakah yang hendak saya ubah?

Ia tidak masuk akal untuk menaiki tangga jika tidak dipasang pada dinding yang anda perlukan.

Steven Covey

Ini adalah soalan utama yang membimbangkan kebanyakan orang yang menerima pertuduhan motivasi, tetapi tidak tahu di mana untuk mengarahkan tenaga mereka.

Terdapat banyak cara untuk mengenal pasti kawasan masalah, tetapi yang paling mudah dan paling berkesan adalah penilaian yang kompeten. Untuk melakukan ini, anda perlu mempertimbangkan secara berasingan bahagian-bahagian utama kehidupan anda, yang, sebagai peraturan, termasuk:

  • cinta;
  • persahabatan;
  • kebajikan;
  • kesihatan;
  • kerja;
  • hobi.

Klasifikasi ini dicadangkan oleh jurulatih perniagaan Rusia, Radislav Gandapas. Anda boleh menggunakan bahagian anda, dengan lebih terperinci membuka arah yang berasingan.

Sekarang kita perlu menilai setiap satu daripada mereka pada skala sepuluh perkara. Oleh itu, anda menentukan kawasan-kawasan yang pertama sekali memerlukan perhatian anda. Sekiranya anda mempunyai penilaian bertentangan (contohnya, 3 dan 10), maka anda harus memikirkan tentang mengalihkan usaha anda ke dalam bidang yang memerlukan lebih banyak.

Jika semua angka hampir sama, maka bermula dengan kesihatan dan kasih sayang, kerana pembangunan mereka kebanyakannya semua pelatih kehendak dan memberikan motivasi untuk memperbaiki diri.

2. Bagaimana untuk memaksa diri anda bertindak?

Untuk mengubah sesuatu, seseorang perlu bertahan dalam malapetaka, kemiskinan atau berdekatan dengan kematian.

Erich Maria Remarque

Selepas anda memutuskan apa yang perlu dilakukan, anda mesti membawa diri ke keadaan yang tidak menerima realiti. Keinginan anda untuk meningkatkan taraf sedia ada harus mengatasi ketakutan, yang dijamin menyebabkan keinginan untuk meninggalkan segala-galanya. Apa yang diperlukan untuk ini?

Ambil helaian dan tulis matlamat dalam lingkungan yang dipilih. Contohnya: “Saya mahu membangun hubungan yang kuat.” Sekarang bahagikan kertas itu kepada dua lajur dengan nama berikut:

  1. Taraf lama. Apa yang akan berlaku dalam tempoh lima tahun, jika saya meninggalkan segala-galanya kerana itu?
  2. Standard baru. Apa yang akan berlaku dalam tempoh lima tahun jika saya mula bekerja di kawasan ini?

Sekarang cuba jujur ​​dan mungkin menulis jawapan terperinci kepada soalan-soalan ini. Dalam contoh kami, dengan hubungan yang kuat dengan standard lama, seseorang boleh merangkumi kesunyian, kurang pemahaman, ketidakstabilan emosi, dan sebagainya. Kepada sokongan emosi – baru, hobi yang menyenangkan, perkahwinan yang bahagia.

Oleh itu, apakah standard yang anda mahu hidup?

3. Hidup mengikut standard baru. Hari ini!

Dalam kehidupan tidak ada keseimbangan. Setiap saat adalah sama ada pergerakan ke arah kesempurnaan, atau kemerosotan.

Andrew Matthews

Sekarang anda tahu di mana arah anda perlu bergerak dan apa hasil yang anda harapkan pada akhirnya. Pada peringkat ini, melimpah dengan emosi, kita mula-mula memulakan rancangan untuk mengubah sfera yang dipilih, tetapi semangat kami dengan cepat hilang.

Untuk membuktikan kepada diri sendiri bahawa piawaian anda sememangnya satu perkara yang lalu, mula mengubah bidang yang dipilih hari ini, sekarang. Contoh motivasi untuk anda adalah gambar di bawah.

kerja pada diri sendiri: contohnya
Pinterest.com

Untuk melihat beberapa perubahan dalam setahun, sudah cukup untuk berubah hanya sebanyak 1% hari ini. Menulis seorang sahabat lama yang anda tidak pernah bercakap untuk masa yang lama, melakukan latihan, mengetahui tentang peluang kerjaya di tempat kerja. Setiap hari, lakukan sesuatu yang akan membawa anda lebih dekat kepada matlamat anda, walaupun hanya satu langkah.

Mula bekerja pada diri sendiri dan tukar hidup anda dengan lebih baik!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

40 + = 50