Bagaimana untuk memilih gitar pertama anda

Bolehkah saya memilih gitar dalam rupa?

Anda boleh memilih gitar dengan penampilannya, ada yang melakukannya sahaja. Tetapi di sini anda perlu memahami bahawa semua gitar adalah lebih kurang sama. Sebagai contoh, gitar dengan jenis lambung, yang dipanggil dreadnought, dicipta seratus tahun yang lalu dan tidak pernah berubah sejak.

Ia juga penting untuk dipertimbangkan: gitar yang lebih mahal, yang lebih profesional, lebih banyak disediakan dan secara laconinya dibuat.

Ya, ada beberapa nuansa di sini, contohnya apa yang dipanggil keluar pada badan. Ahli muzik profesional akan melihat gitar seperti itu dan dengan segera memahami apa yang digunakan untuk – bermain di fret tinggi. Bagi seorang pemula, ini hanya satu keunikan penampilan, dan dia, sebenarnya, tidak memerlukan gitar seperti itu.

Jika anda tidak tahu semua cip ini, maka bagi anda, mereka tidak akan masuk akal. Jadi, memilih gitar dalam penampilan, anda hanya boleh memberi tumpuan kepada warna.

Bolehkah saya memilih gitar dengan bunyi

Pada pendapat saya, untuk memilih gitar dengan bunyi, anda perlu mempunyai pengalaman supaya anda sudah bermain sepuluh, seratus, seribu instrumen yang berbeza. Kemudian anda akan mempunyai bunyi sendiri. Anda boleh berkata: “Saya suka bunyi!” – atau sebaliknya.

Rasa semua sangat berbeza. Sesetengah orang suka bunyi gitar tradisional jazz oleh Joe Pass dan George Benson, dan ia kelihatannya sempurna. Seorang lagi suka bunyi gitar Tommy Emmanuel: frekuensi pertengahan sangat ketara, dan ia kedengaran sangat sejuk apabila anda bermain dengan jari anda. Dan seseorang – gitar 12-tali, kerana alat itu lebih dekat.

Dalam bentuk badan, warna gitar dan bunyinya, tidak ada “keras”. Ini bukan kriteria yang jelas. Apa yang benar-benar penting ialah keselesaan. Ambil gitar di tangan anda dan katakan: “Saya suka gitar ini! Saya boleh bermain di atasnya! “- di sini, kriteria itu.

5 tip praktikal

1. Periksa gitar

Pastikan alat itu tidak mempunyai kecacatan yang jelas: salutan lacquer terkelupas, retak pada geladak. Gitar yang murah dibuat dari bahan yang tidak cukup kering, jadi buaian itu mula mengupas dari geladak, jadi anda harus melihat jika terdapat sebarang keretakan.

2. Periksa kualiti gluing

Gluing tidak sepatutnya mempunyai sebarang celah dan jurang.

3. Perhatikan leher

Sekiranya anda mengambil alat itu dan tengok lehernya, ia mestilah agak lurus, tidak melengkung keluar.

4. Ukur ketinggian tali

Perhatikan ketinggian tali di atas leher: ia mestilah 2 mm di atas rentetan keenam dan 1.5 mm di atas yang pertama. Plus jarak antara fret ke-12 dan rentetan itu sendiri. Bagaimana saya boleh menyemak ini? Dalam keadaan berbaris, gunakan duit syiling. Ten runtuhan kira-kira 2.2 mm, ruble – kira-kira 1.5 mm. Jika mereka lulus dengan margin, maka ketinggian tali lebih daripada yang diperlukan.

5. Periksa hujung frets

Mereka tidak perlu berpegang pada tangan, jika anda memegangnya dengan jari anda. Sekiranya terdapat ketidakselesaan, maka pada masa depan ia boleh menyebabkan pemotongan.

Alat yang datang dari kilang sering memerlukan perbaikan untuk menjadikan mereka selesa bermain. Apabila membeli, ia patut memberi perhatian kepada mata yang disenaraikan, supaya kemudian anda tidak perlu membawa gitar ke bengkel tersebut.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 + = 20