16 rahsia yang syarikat penerbangan tidak akan memberitahu anda

Beberapa fakta ini berguna untuk pelancong, yang lain akan terkejut. Dalam apa jua keadaan, adalah penting mengetahui sebelum anda pergi ke udara.

Lampu menyedihkan di dalam pesawat diperlukan untuk menyediakan pemindahan

Apabila pesawat terbang pada waktu malam, pencahayaan redup menyala untuk menyediakan penumpang untuk pemindahan. Mata anda akan terbiasa dengan kegelapan, dan anda akan dapat melihat di luar kapal terbang.

Anda boleh membuka kunci tandas di luar

Mekanisme mengunci pintu tandas, sebagai peraturan, tersembunyi di sebalik ikon “Jangan merokok”. Anda hanya perlu menaikkan flap dan gerakkan bolt untuk membuka kunci pintu.

Anda bernafas di udara dari enjin

Udara yang anda nafas dalam kapal terbang udara termampat dari enjin. Kebanyakan (dari 25% hingga 50%) ditiup, dan selebihnya adalah penumpang bernafas. Udara keluar melalui lubang kecil di bahagian belakang badan pesawat.

Ia tidak terdengar sangat baik, tetapi jika anda membongkarnya dari sisi teknikal, ternyata anda menghirup udara dari pemampat enjin, dan bukan dari enjin itu sendiri.

Laman web syarikat menjelaskan bahawa udara melalui pemampat enjin, menghangatkan, dan kemudian pergi ke kokpit, sudah sesuai untuk bernafas.

Tiada siapa yang membasuh selimut anda, dan kening anak boleh tinggal di atas meja dulang

Syarikat penerbangan pramugari Bajet Amerika Syarikat Southwest berkata bahawa bantal dan selimut percuma selepas penerbangan itu hanya dilipat belakang, dan tidak dibasuh atau dibasmi kuman.

Di samping itu, pada meja makan untuk makanan, orang sering menukar lampin kepada anak-anak, dan meja selepas itu juga tidak membasmi kuman. Sekiranya anda menumpahkan makanan pada meja itu, fikirkan dua kali sebelum menghantarnya ke mulut anda.

Fakta ini telah disahkan oleh pramugari yang lain – dalam bantal dan selimut segar syarikat penerbangannya hanya dapat dilihat pada penerbangan pertama, pada waktu pagi. Pada semua penerbangan berikutnya, mereka hanya dikeluarkan dan dikeluarkan lagi, tanpa mencuci atau pembasmian kuman. Bagi jadual, mereka hanya dibasuh sekali sehari, yang jelas tidak cukup jika lampin telah digunakan pada meja sedemikian.

Kapten boleh menangkap anda dalam penerbangan

Apabila pintu pesawat ditutup, kapten pesawat diberi kuasa tanpa had. Dia boleh menangkap penumpang, denda dan juga mengambil hasrat terakhir seorang lelaki yang mati.

Sudah tentu, dia tidak mempunyai hak undang-undang penuh untuk menangkap seseorang, tetapi dia boleh menyekat kebebasan anda dalam pesawat dan menyerahkan kepada pihak berkuasa setelah mendarat. Iaitu, penangkapan itu akan dibuat secara langsung oleh polis, bagaimanapun, di atas kapal anda akan terhad dalam pergerakan.

Anda boleh dipindahkan ke kelas pertama selepas berlepas

Pramugari boleh memindahkan seseorang ke kelas perniagaan selepas pintu pesawat ditutup. Sudah tentu, ini tidak berlaku begitu kerap, kerana kadang-kadang mereka perlu mengemukakan laporan mengenai peristiwa dan sebab tersebut.

Tetapi masih, orang yang membayar untuk ekonomi, kadang-kadang terbang kelas pertama. Selalunya ia berpakaian, orang yang menarik, wanita hamil, penumpang sangat tinggi, dan, sudah tentu, rakan-rakan dan kenalan daripada atendan penerbangan.

Juruterbang boleh tidur semasa penerbangan

Sekitar 43-54% juruterbang yang bekerja di UK, Norway dan Sweden mengakui bahawa mereka tertidur semasa pengurusan pesawat penumpang.

An pelayan wanita yang berpengalaman Tracey Christophe berkata dalam penerbangan jauh, juruterbang masa diberikan untuk berehat apabila kawalan mengambil alih co-pilot.

Justeru, juruterbang yang mengambil bahagian dalam kaji selidik mengaku bahawa mereka tertidur secara tidak sengaja, iaitu, tidak semasa selebihnya. Ia kedengaran menakutkan.

Orang mencuri jaket hayat

Kadang-kadang penumpang mencuri jaket hidup diletakkan di hadapan atau di bawah tempat duduk. Mereka memakai jaket sebagai cenderamata, walaupun ini adalah pelanggaran serius dan dihukum.

Walau bagaimanapun, pada siang hari, kehadiran jaket keselamatan tidak diperiksa sebelum setiap penerbangan. Oleh itu, sebelum penerbangan itu bernilai memeriksa diri anda, adakah anda mempunyai jaket hayat, dan, jika tidak ada, untuk memberitahu pramugari mengenai perkara ini.

Di dalam pesawat ada pena khas sekiranya petugas penerbangan ditarik keluar dari pesawat

Pada masa yang akan datang, anda berada di pesawat, memberi perhatian kepada pemegang di pintu-pintu di dalam kapal terbang. Apa yang mereka buat? Benar, mereka bertindak sebagai rali, tetapi untuk apa?

Dalam kes pemindahan dan panik di atas kapal apabila atendan penerbangan menyediakan pintu ke pesawat, penumpang panik ingin meninggalkan pesawat itu secepat mungkin, pramugari boleh menolak keluar dari jalan, hanya menolak keluar ke landasan.

Rencananya diperlukan untuk menyimpannya dan tetap berada di pesawat.

Anda boleh meminta seluruh Coca-Cola

Sekiranya anda dahaga, anda boleh mendapatkan lebih daripada sedikit soda. Hanya sopan meminta petugas penerbangan itu untuk membawa anda semua cola, dan kemungkinan besar dia akan gembira dapat membantu.

Topeng akan memberi anda hanya 15 minit oksigen

topeng oksigen dalam kapal terbang yang hilang hanya 15 minit pernafasan, tetapi ini adalah lebih daripada masa yang cukup untuk juruterbang, yang akan mengurangkan pesawat ke ketinggian yang dikehendaki, di mana anda boleh bernafas seperti biasa.

Secara umum, apabila topeng jatuh, juruterbang mengurangkan pesawat sebanyak mungkin dan mencari lapangan terbang terdekat untuk pendaratan.

Secara umum, pencarian ketinggian yang boleh anda nafas secara normal biasanya mengambil masa kira-kira 10 hingga 20 minit, bergantung kepada ketinggian di mana pesawat berada pada masa depressurization.

Kadang-kadang atendan penerbangan tidak menjadi makan malam, dengan harapan bahawa anda tidur

Pada malam penerbangan pramugari kadang-kadang menangguhkan masa menghidangkan makanan selagi mungkin. Mereka berharap para penumpang akan tidur, dan mereka tidak perlu bersusah-payah dengan makanan.

Jangan sentuh air di atas kapal terbang

Jangan minum air pada kapal terbang jika ia bukan dari botol. Lebih baik tidak menyentuhnya. Di pelabuhan, pembersihan tandas dan pencucian air bersih hampir selesai, dan kadang-kadang keduanya dilakukan oleh seorang pekerja.

Proses penambahan semula rizab air mungkin berbeza dalam syarikat penerbangan yang berbeza, namun satu kajian oleh Wall Street Journal membimbangkan.

Pada tahun 2002 sampel air diambil dalam 14 pelayaran yang berlainan, dan ternyata bahawa tahap bakteria dalam puluhan, dan kadang-kadang beratus-ratus, kali melebihi kadar yang ditetapkan untuk Amerika Syarikat.

Pekerja dibayar hanya apabila pesawat dimatikan

Sesetengah syarikat penerbangan membayar pekerja mereka hanya apabila casis terputus dari tanah. Oleh itu, waktu tunda tidak dibayar, walaupun kadang-kadang perbezaan masa yang dibelanjakan oleh pekerja di udara dan waktu kerjanya yang sebenarnya, termasuk penangguhan di lapangan, sangat besar. Bagi syarikat penerbangan, ini adalah cara terbaik untuk menjimatkan wang.

Sudah tentu, ini tidak berlaku di semua syarikat penerbangan, ada yang membayar dari saat pintu pesawat ditutup, dan pekerja dibayar selama berjam-jam pesawat sedang menunggu keberangkatan.

Juruterbang menerima makanan yang berlainan dalam kes keracunan

Beberapa juruterbang syarikat penerbangan berkhidmat makanan yang berbeza bahawa mereka tidak boleh dibahagikan antara mereka. Ini dilakukan sekiranya sesuatu akan menyebabkan keracunan makanan.

Dalam kes ini, akan sentiasa menjadi juruterbang kedua dalam kesihatan penuh yang akan dapat mengendalikan pesawat secara normal.

Pramugari tidak mematuhi peraturan untuk telefon bimbit

Selepas pramugari memberitahu semua orang untuk mematikan elektronik, mungkin dia sendiri akan menggunakan telefon pintarnya.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 54 = 63