7 sebab untuk belajar bahasa Jerman

1. Jerman di tempat kedua popular di Eropah

Dalam bahasa Jerman mereka bercakap di Eropah lebih kerap daripada dalam bahasa lain, kecuali, bahasa Inggeris. Di Jerman sahaja, 83 juta orang hidup – lebih daripada di negara-negara Eropah yang lain. Perjalanan ke Eropah, anda boleh berkomunikasi secara bebas dengan penduduk Austria, Switzerland, Luxembourg, Liechtenstein. Penceramah asli adalah penduduk utara Itali, Belgium timur dan Perancis timur, Belanda, Denmark, Republik Ceko, dan Romania.

Jerman adalah yang ketiga paling popular di kalangan bahasa asing di dunia dan di kedua – di Eropah.

Dengan cara ini, domain Jerman .de adalah salah satu yang paling biasa: laman Jerman menduduki segmen penting Internet. Namun, terdapat lebih sedikit pakar dengan pengetahuan Jerman yang bebas daripada pengetahuan bahasa Inggeris, jadi ia akan menguntungkan untuk memperuntukkan anda terhadap latar belakang pesaing.

2. Tajaan ke bursa akademik antarabangsa

Dana Jerman membiayai pelbagai program pertukaran, latihan dan kursus musim panas untuk pelajar asing. Lihatlah jabatan mobiliti di universiti anda dan tanyakan mengenai program rakan kongsi dengan universiti Jerman. Dalam kes Jerman, kosnya sering ditanggung oleh negara tuan rumah.

Jerman Academic Exchange Service (DAAD), Yayasan Heinrich Böll, Yayasan Konrad Adenauer, Rosa Luxemburg, Alexander von Humboldt, Jerman-Rusia Forum dan organisasi-organisasi lain yang sanggup membantu pelajar terutamanya bermotivasi dan graduan untuk menimba pengalaman kerja atau peluang untuk belajar di luar negara.

Jika anda tidak lagi mempunyai satu projek penyelidikan atau anda tidak merancang untuk mendapatkan ijazah sarjana, anda boleh memohon untuk belajar di salah sebuah sekolah musim panas, yang dibiayai oleh DAAD. Terlibat dalam persekitaran dan berkomunikasi dengan pembawa, anda boleh mempelajari bahasa dengan cepat dan berkesan – dan juga menghilangkan aksen.

3. Pendidikan percuma

Jika anda tidak boleh mendapatkan biasiswa, dengan Jerman yang baik, anda masih mempunyai peluang yang baik untuk belajar di Eropah. Selepas belajar untuk beberapa semester di universiti Rusia, anda boleh memohon ijazah sarjana muda, dan kemudian menghantar dokumen anda kepada program induk.

Jerman adalah salah satu daripada beberapa negara di mana pendidikan di kebanyakan universiti adalah percuma, dengan pengecualian sumbangan sekitar 200-400 euro setiap semester.

Setelah membayar yuran, pelajar menerima kad perjalanan untuk pengangkutan awam dan faedah lain. Tidak ada ujian masuk, tetapi peranan penting dimainkan oleh gred dalam sijil atau diploma. Jerman terbuka kepada pelajar asing, mereka adalah kira-kira 12% daripada jumlah keseluruhan, dan nombor ini sentiasa berkembang.

4. Prospek Pertumbuhan Profesional

Jerman adalah juara dunia bukan sahaja dalam bola sepak, tetapi juga dalam keseimbangan perdagangan asing negara sepanjang tahun lalu. Ekonomi Jerman mengambil tempat ketiga di kalangan ekonomi terkemuka di dunia dan Indeks Pembangunan Manusia (HDI) adalah antara lima negara teratas.

Jerman adalah sebuah negara pembuatan mesin dan pelbagai peralatan, yang merupakan sebahagian besar daripada eksport Jerman. Di sini, bidang perkhidmatan dibangunkan, perubatan, maklumat dan bioteknologi, penggunaan sumber tenaga boleh diperbaharui dan teknologi mesra alam.

Semua pengalaman ini di Jerman boleh dikaji dan diterima pakai, yang membuka jalan bagi pembangunan perniagaan mereka sendiri, mencari rakan kongsi atau latihan lanjutan.

5. Bahasa Jerman – bahasa pencipta dan inovator

Jerman – bahasa kedua terpenting sains, dan mereka yang akan membina kerjaya akademik, menguasai ia tidak akan diperlukan. Sebilangan besar saintis berbahasa Jerman mendapat pengiktirafan antarabangsa; di antara mereka Albert Einstein, Max Planck, Heinrich Hertz, Konrad Zuse, dan lain-lain lagi.

Pasaran buku Jerman berada di tangga ketiga di dunia selepas Cina dan Inggeris.

Tidak semua karya diterjemahkan ke dalam bahasa lain – pengetahuan tentang bahasa Jerman akan memberi anda akses kepada mereka.

6. Budaya dan seni negara berbahasa Jerman

Warisan budaya Jerman dan Austria terkenal di seluruh dunia. Bahasa Jerman, mengikut penceramahnya, adalah bahasa penyair dan pemikir. Dia akan membantu anda berkenalan dengan budaya baru dan belajar tentang ciri-cirinya secara langsung. Anda boleh membaca Hesse, Remarque, Brecht dan End, belum lagi Goethe dan Schiller, dalam asalnya. Dan juga menyanyi bersama Rammstein, Nena, Die Toten Hosen dan AnnenMayKantereit.

7. Bahasa Jerman lebih mudah dipelajari daripada kebiasaan berfikir

Terdapat legenda tentang tatabahasa dan perbendaharaan kata Jerman. “Jika kita seorang penulis Jerman nyrnot frasa, supaya anda tidak akan melihatnya sehingga itu, sehingga ia muncul di sisi lain Atlantik dengan kata kerja dalam mulutnya”, – menulis Mark Twain, penulis Amerika dan wartawan, terdesak untuk mempelajari bahasa yang sukar dikawal, dalam esei “Mengenai kesukaran yang mengerikan dalam bahasa Jerman”.

Mungkin Mark Twain hanya tidak cuba untuk belajar bahasa Rusia: selepas enam kes bahasa Rusia di dalam Jerman empat kes akan menjadi tidak begitu rumit. Sekiranya anda sudah mempelajari bahasa Inggeris, maka bukan sahaja abjad, tetapi banyak perkataan akan menjadi biasa kepada anda.

Jerman mudah difahami dengan telinga: peraturan “seperti yang didengar, dan itu ditulis” dalam kebanyakan kes berfungsi dengan tidak sengaja. Jangan biarkan diri anda terintimidasi oleh awalan, dialek, umlauts dan kata majmuk yang boleh dipisahkan. Cuba untuk mencintai bahasa – dia pasti akan membalas anda!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =