Persediaan untuk peperiksaan: bagaimana dengan mudah mengingat lebih banyak

Kenal pasti gaya pembelajaran anda

Kita semua berbeza, itulah sebabnya strategi penyediaan untuk peperiksaan akan berbeza. Mulai dari ciri individu anda. Jika anda seorang juruaudit, bacalah buku teks dan abstrak dengan kuat, jika kinestetik itu – tulis helaian anda pada nota anda dan buat rancangan untuk jawapannya.

Satu lagi kaedah yang berkesan adalah peta pemikiran. Ini adalah cara yang baik untuk menyusun maklumat, menyegarkan pengetahuan dan cepat sampai ke inti subjek walaupun selepas masa yang lama. Lebih terperinci tentang cara menyusun peta mental dan bagaimana untuk bekerja dengan mereka, kami telah berbincang mengenai perkara ini.

Apakah soalan pertama untuk mengajar? Jika semasa semester anda mempunyai pemahaman yang baik tentang subjek, teruskan kepada soalan tentang mana anda mempunyai sekurang-kurangnya beberapa idea.

Sekiranya setiap blok baru tidak dapat difahami tanpa yang terdahulu, maka pilihan satu: ajarkan semuanya dengan ketat.

Ia juga masuk akal untuk bermula dengan soalan-soalan yang sukar, memperuntukkan masa yang cukup untuk mengkaji mereka. Adalah lebih baik untuk berurusan dengan mereka sehingga anda letih dan tidak kehilangan konsentrasi. Soalan-soalan mudah pergi untuk kemudian.

Dan konsisten. Melekat pada strategi yang dipilih, walaupun anda mula panik dengan pendekatan peperiksaan.

Berusaha untuk memahami, tidak menghafal

Lihat tiket, tetapi jangan cuba untuk mempelajarinya. Pembelajaran adalah sengaja kehilangan strategi, yang juga memerlukan lebih banyak masa. Cari sambungan logik dalam soalan, tentukan persatuan.

Sudah tentu, dalam setiap subjek ada maklumat yang perlu anda ketahui dengan baik: tarikh, formula, definisi. Tetapi mengingat mereka lebih mudah jika anda memahami logik.

Dalam peperiksaan, berikan cerita itu dengan kata-kata anda sendiri, fikirkanlah supaya jawapannya lebih maju.

Metodologi “3-4-5”

giphy.com
giphy.com

Kaedah yang baik, apabila anda perlu menyediakan peperiksaan dalam masa yang singkat. Ia hanya akan mengambil masa tiga hari, tetapi ada banyak kerja yang perlu dilakukan. Setiap hari anda perlu bekerja melalui semua bahan, tetapi pada tahap yang berbeza, sentiasa mendalam.

Pada hari pertama anda membaca semua nota atau manual anda untuk menyegarkan pengetahuan mengenai subjek, kira-kira bercakap – untuk terlibat. Secara tidak sengaja percaya bahawa anda sudah dapat lulus peperiksaan untuk tiga peringkat teratas.

Pada hari kedua, anda memahami soalan-soalan yang sama, tetapi dengan buku teks, untuk mengetahui lebih banyak butiran dan kehalusan. Jika anda bersungguh-sungguh bersedia, anda sudah boleh bergantung kepada empat.

Pada hari terakhir anda membawa jawapan anda kepada yang ideal: ulangi, isikan kosong, ingatlah. Selepas hari ketiga anda sudah bersedia untuk lulus peperiksaan dengan sempurna.

Dua hari untuk belajar, satu untuk mengulangi

Sistem ini sangat mudah: semua bahan harus dibahagikan kepada dua bahagian yang sama dan dipelajari dalam dua hari. Hari ketiga sepenuhnya dikhaskan untuk pengulangan.

Letakkan had masa

Untuk menembusi setiap topik boleh menjadi sangat panjang, jadi jangan cuba mengingati semua perihal itu. Dari bab yang besar dalam buku teks, sorotlah pemikiran utama: bahan yang berstruktur daripada jumlah kecil lebih mudah untuk dirasai.

Pada tahun-tahun universiti, kami berkongsi semua tiket antara rakan sekelas dan masing-masing menyediakan ringkasan ringkas bahagiannya. Sekiranya sokongan bersama tidak dibangunkan dalam kumpulan anda, anda boleh meminta bahan-bahan dan lembaran menipu daripada pelajar-pelajar kanan.

Jangan terperangkap

ezgif.com -optimize (5)

Sekiranya anda merasa terlalu lama dalam satu soalan, langkaunya. Motivator terbaik ketika bersiap-siap adalah pemasa. Tentukan berapa banyak masa yang boleh anda berikan kepada satu tiket, contohnya 30 minit, dan selepas had masa, terus ke yang berikutnya. Sorotan beberapa jam sebelum peperiksaan untuk menyelesaikan soalan yang tidak dijawab.

Buat rancangan untuk jawapan tiket

Mana-mana, walaupun soalan yang paling luas boleh diterangkan dalam beberapa perkataan. Dalam kes ini, setiap tesis hendaklah menyebabkan persatuan.

Rancangan sedemikian boleh dengan cepat dilihat sebelum peperiksaan untuk menyesuaikan diri dengan mood kerja. Kaedah yang diketahui tiga cadangan: tulis untuk setiap isu masalah, idea utama dan kesimpulan.

Kajian ini bergantung pada perkara pokok

Ciri-ciri individu bukan sahaja dalam diri anda, tetapi juga dalam subjek yang dipelajari. Sebagai contoh, sains yang tepat – matematik, fizik – memerlukan latihan. Bagi kemanusiaan, penting untuk dapat memproses sejumlah besar maklumat, ingat tarikh, nama, definisi.

Tetapi, saya ulangi, untuk mengkaji mana-mana mata pelajaran mesti didekati secara aktif: untuk menyelidiki soalan dan berusaha untuk memahami.

Format peperiksaan juga penting. Jika anda bersiap untuk peperiksaan lisan, sebutkan masa depan anda menjawab dengan lantang. Taktik kegemaran saya adalah untuk mengulang bahan kepada seseorang dari rumah atau, apabila mereka tidak bersemangat, kepada diri saya di depan cermin. Lebih baik lagi, jika seseorang tidak hanya akan mendengar anda, tetapi juga bertanya jika ada sesuatu yang tidak jelas.

Sekiranya anda sedang bersedia untuk ujian, adalah berguna untuk menyelesaikan ujian sedozen yang biasa, tulis kesilapan anda, ulangi masalah masalah dan selesaikan semua perkara lagi.

Sekiranya peperiksaan ditulis, anda perlu berfikir terlebih dahulu mengenai struktur jawapannya.

Bersiap-siap bersama atau bersama-sama

Tuliskan yang paling sukar, pada pandangan anda, topik – minda kolektif akan membantu anda menangani lebih cepat. Adalah lebih baik untuk bekerjasama dengan rakan sekelas yang ditetapkan untuk belajar, jika tidak persediaan untuk peperiksaan boleh pergi ke pertemuan menyenangkan yang biasa dengan perbualan yang mesra.

Tidak, ini tidak bermakna bahawa bergurau dan rehat dilarang. Hanya jangan lupa tentang tujuan utama mesyuarat itu.

Viktor Kiryanov / Unsplash.com
Viktor Kiryanov / Unsplash.com

Beberapa cadangan lagi untuk persiapan peperiksaan

 1. Ambil rehat. Ini akan membantu anda berehat dan menguraikan maklumat baru di rak.
 2. Matikan telefon, jangan pergi ke rangkaian sosial, jangan mendekati TV. Jika anda tidak dapat mengatasi godaan, baca tentang cara menangani gangguan.
 3. Dapatkan tidur yang cukup.
 4. Jangan lupa tentang makanan: ia akan memberikan kekuatan tambahan kepada badan anda. Walau bagaimanapun, tidak perlu makan terlalu banyak. Biasanya selepas makan malam yang terlalu padat mula tidur, dan tidak mahu belajar sama sekali.
 5. Mengelakkan situasi tekanan dan negatif dari orang lain. Atmosfera semasa kelas mestilah sebaik mungkin.
 6. Jangan terlalu bergantung pada helang menipu dan keupayaan untuk melupuskannya. Dan jika anda tidak tahu bagaimana untuk menulis dengan baik (anda mesti bersetuju, ia juga perlu dapat melakukannya), anda tidak sepatutnya bermula.
 7. Susun tempat untuk kelas: ringan, selesa, dengan semua bahan yang perlu di tangan. Tempat tidur bukanlah pilihan yang paling sesuai: kebarangkalian tertidur dalam subjek membosankan adalah tinggi.
 8. Buat senarai bullet: mereka lebih mudah diingat.
 9. Mengalihkan perhatian dan meregangkan otot-otot yang sengit untuk masa yang lama untuk duduk dan bersenam. Di samping itu, semasa berjalan, menunggang basikal atau aktiviti fizikal yang sama, anda perlahan-lahan boleh berfikir tentang soalan-soalan yang sukar.
 10. Sekiranya anda merasa tidak bersekolah, mulakan dengan topik yang paling menarik untuk anda. Ini akan membantu untuk mendapatkan dalam rut.
 11. Pergi untuk berjalan di waktu petang. Semasa saraf penyediaan biasanya di platun, jadi anda perlu berehat sedikit.
 12. Buat rancangan penyediaan yang jelas.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

97 − 94 =