6 dosimeter mudah untuk mereka yang ingin melindungi diri mereka dan orang yang tersayang

ZIVE

Dosimeter ZIVE
crunchbase.com

ZIVE adalah peranti dosimetri sepenuhnya, berdasarkan kaunter Geiger standard. Alat ini boleh memaparkan semua maklumat yang diperlukan dengan skrin sendiri. Di samping itu, ZIVE boleh disegerakkan dengan telefon pintar untuk kemudahan yang lebih baik, dan maklumat yang diterima – dihantar ke pelayan untuk pembentukan peta pencemaran radiasi semasa.

Dosimeter boleh digunakan untuk pemantauan alam sekitar dan untuk memeriksa item: makanan, bangunan, peranti yang dibeli dan benda. ZIVE mempunyai ketepatan perindustrian dan boleh bekerja di latar belakang, menyedarkan pengguna untuk bahaya. Penggunaan telefon pintar tidak perlu.

Beli untuk $ 400 →

SMTGEG4S / Smart Geiger

Dosimeter SMTGEG4S / Smart Geiger
medgadgets.ru

Jepun telah mencipta satu alat kecil yang dikenali sebagai SMTGEG4S: Geiger kaunter, yang bersambung dengan telefon pintar melalui bicu fon kepala. Peranti ini direka untuk alat pada Android dan iOS. Latar belakang radiasi semasa dan dos radiasi terkumpul diukur. Bagaimanapun, tidak seperti ZIVE, ralat itu sebanyak 30%. Kos di Jepun adalah kira-kira 40 dolar.

Untuk pembeli Rusia mempunyai salinan siri penganalisis yang dijual di bawah jenama FTLab (terdapat masih sensor UV, radiasi infra-merah, suhu, voltmeter dan sebagainya). Smart Geiger berfungsi dengan aplikasi proprietari yang menjalankan Android dan iOS.

Beli untuk 2 500 rubles →

Lapka

Dosimeter Lapka
medgadgets.ru

Satu set aksesori untuk iPhone atau iPad dalam bentuk blok kecil. Ini termasuk empat peranti untuk menentukan tahap radiasi, kelembapan dan suhu, radiasi elektromagnetik, dan juga modul untuk mengukur jumlah nitrat dalam produk. Menurut pemaju, peralatan tambahan dan penentukuran tidak diperlukan. Aksesori boleh berfungsi tanpa campur tangan pengguna selama sehari atau lebih.

Sensor disambungkan kepada penyambung audio mana-mana peranti Apple. Aplikasi pendamping secara bebas menguruskan proses, mengukur dan menganalisis parameter lingkungan yang diperlukan. Dalam permohonan itu, anda boleh memilih profil siap untuk jenis produk tertentu: jika kandungan nitrat yang diizinkan terlampaui, Lapka memberitahu anda mengenainya. Adalah mungkin untuk membina graf maklumat untuk tempoh tertentu.

Beli untuk $ 250 →

Terra MKS-05

Dosimeter Terra MKS-05
lplaces.com

Peranti profesional untuk menentukan pencemaran radioaktif dan jumlah radiasi yang diambil. Untuk menilai keadaan memerlukan hanya 10 saat (ini adalah salah satu petunjuk terbaik di kalangan dosimeter mudah alih).

Untuk alat lain dalam artikel itu, pengilangnya kurang bertanggungjawab. “Terra” juga mematuhi dokumen pengawalseliaan, mempunyai cap kilang di pengesahan metrologi dan merupakan perkakas tamu.

“Terra MKS-05” memaparkan data yang diperlukan pada skrinnya sendiri secara real time. Dengan telefon pintar, hanya pengubahsuaian dengan modul Bluetooth disegerakkan.

Beli untuk 8 500 Rubles →

Tag Atom

Tag Atom Dosimeter
78my.ru

Awalan ini kepada telefon pintar adalah salib antara ZIVE dan Smart Geiger: ia adalah dosimeter yang mudah tetapi tepat. Ia menyembunyikan kaunter Geiger dengan litar elektronik, modul Bluetooth 4.0 dan bateri lithium-ion. Ia bertujuan untuk ukuran, eksperimen dan demonstrasi isi rumah dan perindustrian, tetapi bukan tetamu, jadi secara rasmi mengeluarkan data dengan ralat yang cukup tinggi.

Atom Tag bekerja bersama dengan tablet atau telefon pintar Android atau iOS, jika tiada sambungan isyarat menjadi (ambang di mana pengguna akan amaran kepada dikonfigurasikan terlebih dahulu), proses dan menyimpan data.

Beli untuk 7 500 rubles →

DO-RA

DO-RA dosimeter
homegadgets.ru

DO-RA adalah pengesan semikonduktor yang berpangkalan radiometer-dosimeter lengkap dan mampu untuk mengumpul data untuk alfa, beta dan radiasi gamma. Bekerja dengan telefon pintar dan tablet melalui USB-port atau dari jauh (melalui Bluetooth atau Wi-Fi). Ia boleh dikuasakan sama ada dari bateri terbina dalam, atau dari alat yang disegerakkan.

Dosimeter dapat menentukan sinaran latar belakang semasa, publisiti had yang boleh diterima dan tidak boleh diterima dos radiasi, menjana graf organ-organ dan sistem pemilik peranti mudah alih, bergantung kepada dos terkumpul menerima atau membuat cadangan tentang tingkah laku. Di samping itu, alat yang secara automatik menjana laporan mengenai kawasan latar belakang radioaktif dalam masa sebenar dengan koordinat dari GPS dan GLONASS satelit dan menghantar mereka ke pusat analisis keadaan radiasi.

Terdapat beberapa variasi DO-RA untuk model telefon pintar tertentu (di antara mereka terdapat iPhone, HTC dan lain-lain). Mereka yang ingin membeli peranti boleh menghubungi pengeluar melalui salah satu telefon di laman web rasmi.

Bonus

Bagi mereka yang tidak mahu membayar lebih untuk fungsi tambahan, terdapat banyak pilihan sendiri yang mudah tetapi berkesan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

46 − = 45