Adakah saya perlu mengeluarkan bateri dari komputer riba untuk memanjangkan hayatnya?

Bagaimana bateri laptop berfungsi

Terdapat dua jenis utama bateri – litium-ion dan litium-polimer. Bateri hidrida nikel-kadmium dan nikel-logam tidak lagi digunakan hari ini, kerana ia tidak begitu boleh dipercayai dan berkesan. Bateri lithium-ion dan litium-polimer bekerja kira-kira sama tetapi mempunyai kelebihan dan kekurangannya.

Sebagai contoh, bekas mempunyai kuasa khusus yang lebih tinggi, tetapi mereka mengalami pemakaian cecair yang terletak di dalamnya. Yang terakhir biasanya lebih dipercayai, tetapi kurang efisien tenaga.

Dua pernyataan berikut berlaku untuk kedua-dua jenis:

 1. Bateri tidak boleh dicas tanpa mengukur. Jika anda meninggalkan komputer riba yang dipasang ke saluran keluar, ia akan berhenti mengecas apabila ia mencapai 100%.
 2. Pelepasan penuh boleh menyebabkan kerosakan kekal pada bateri. Ini disebabkan oleh bateri litium, tidak seperti bateri nikel-kadmium, tidak mempunyai profil caj.

Bagaimana bateri menjana tenaga

Dalam bateri litium, ion litium berada dalam keadaan bebas dalam anod berpori (elektrod negatif). Apabila anda menghidupkan kuasa, ion melalui elektrolit bergerak dari anoda ke katod (elektrod positif).

Akibat daripada proses ini, bateri dibebaskan. Semasa pengecasan, ion bergerak ke arah yang bertentangan, membalikkan keseluruhan proses. Jadi ion lagi di anod, sedia untuk digunakan.

Adakah saya perlu mengeluarkan bateri?

Bateri moden jauh melebihi rakan lama mereka. Mereka tidak dikenakan caj berlebihan, mereka tidak mempunyai masalah yang berkaitan dengan profil caj. Walau bagaimanapun, masalah tertentu mungkin timbul dengan mereka.

Semasa kerja keras, komputer riba yang disambungkan ke bekalan kuasa membekalkan lebih banyak haba. Pemanasan melampau adalah salah satu sebab utama untuk mengurangkan hayat bateri. Oleh itu, jika anda akan bermain atau mengedit video untuk beberapa waktu, maka bateri harus diekstrak dengan lebih baik.

Ia juga masuk akal untuk mengeluarkan bateri jika anda tidak akan menggunakan komputer riba untuk masa yang lama, seperti beberapa minggu. Dalam kes ini, pakar mengesyorkan mengecas sehingga 40% dan memutuskan sambungan bateri dari peranti. Oleh itu, komposisi kimia sel litium akan tetap utuh.

Bateri litium-ion boleh menjadi tua

Walaupun bateri tersebut dipasang di hampir setiap peranti mudah alih, mereka tidak sesuai dan tertakluk kepada kemusnahan. Lama kelamaan, ion yang menjana tenaga menjadi kurang berkesan.

Bateri mempunyai hayat perkhidmatan terhad. Ion yang macet dan tidak lagi berkesan lulus dari anoda ke katod, yang mengurangkan kapasiti bateri. Bateri litium mula matang selepas dilepaskan, dengan bayaran pertama. Penyebab penuaan boleh menjadi berikut:

 • Voltan tinggi. Jangan menyimpan bateri yang sentiasa dikenakan. Sentiasa melepaskan dan mengecasnya, tetapi jangan biarkan pelepasan mendalam.
 • Suhu yang tinggi. Sekiranya di atas 21 ° C, tindak balas kimia mula berlaku dalam bateri, yang menyebabkan kehilangan kapasiti.
 • Suhu rendah. Sekiranya 0-5 ° C, komponen bateri boleh rosak dan kapasiti boleh dikurangkan. Juga, terdapat kebarangkalian besar masalah penting ketika cuba mengecas bateri.
 • Tidak aktif. Bateri litium-ion dilepaskan oleh kira-kira 8% sebulan jika disimpan pada 21 ° C. Sekiranya suhu lebih tinggi, kadar pelepasan meningkat. Semua ini membawa kepada pelepasan yang mendalam.
 • Kejutan fizikal. Bateri boleh merosakkan kejatuhan cetek ke tanah.

Bolehkah saya memanjangkan hayat bateri?

Secara literal, anda tidak boleh melakukannya. Tetapi terdapat beberapa peraturan, di mana bateri akan berfungsi dengan lama dan cekap:

 • Jangan sekali-kali membawanya ke pelepasan yang mendalam.
 • Sentiasa melepaskan bateri, dan kemudian cas semula.
 • Elakkan suhu tinggi.
 • Sekiranya boleh, caj pada voltan rendah.
 • Keluarkan bateri jika komputer riba dipasang ke saluran keluar untuk waktu yang lama.
 • Caj dan menunaikan bateri sebahagiannya – idealnya antara 20% dan 80-85%.
 • Dengan ketidakaktifan yang berpanjangan, cas bateri kepada 40% dan secara berkala mengecasnya.

Baca juga:

 • Bagaimana untuk mengecas laptop anda →
 • Mengapa komputer riba panas dan apa yang perlu dilakukan →
 • Cara memilih laptop →

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

64 + = 71