Apa yang perlu dicari ketika memilih kamera telefon pintar

Kenapa bilangan megapixel – bukan perkara utama

Istilah “megapiksel” boleh didekodkan sebagai satu juta piksel. Iaitu, kamera 12 megapiksel mengambil gambar, yang terdiri daripada 12 juta titik kecil. Semakin mata ini (piksel) dalam imej, semakin tajam, semakin tinggi resolusinya.

Dari sini kita dapat membuat kesimpulan bahawa kamera dengan sejumlah besar megapixel menanam lebih baik daripada yang kurang. Tetapi ini tidak benar.

Masalahnya ialah bahawa kamera telefon pintar pada masa ini mempunyai lebih banyak megapixel daripada yang mereka perlukan. Ingat skrin: FullHD-TV mempunyai resolusi 2.1 megapixel, dan 4K-TV terbaru – 8.3 megapixel. Memandangkan hampir setiap telefon pintar moden boleh mengira lebih daripada 10 megapixel, paparan hanya tidak dapat memaparkan resolusi tinggi sepenuhnya.

Tidak mungkin anda akan melihat perbezaan antara foto kamera moden dengan jumlah megapixel yang berbeza, kerana walaupun skrin terbaru tidak menyokong resolusi tersebut.

Sebenarnya, mengatasi tanda 8.3 megapiksel boleh berguna jika anda berhasrat untuk memotong gambar. Dengan kata lain, dengan mengambil gambar dengan kamera 12 megapiksel, anda boleh memotong serpihan yang ketara daripadanya. Walau bagaimanapun, resolusi gambar mungkin masih lebih tinggi daripada TV 4K.

Petua. Jangan mengejar kamera yang mempunyai lebih daripada 12 megapixel. Jumlah ini cukup dengan margin, melainkan jika anda akan memotong gambar menjadi serpihan atau mengeditnya untuk tujuan profesional.

Saiz piksel lebih penting

Penunjuk, yang lebih tepat menonjolkan kamera telefon pintar, adalah saiz piksel. Dalam senarai umum ciri-ciri, nilai berangka ditunjukkan dalam mikrometer sebelum penguncupan μm. Kamera telefon pintar dengan saiz piksel 1.4μm hampir selalu menembak lebih baik daripada yang lain dengan saiz 1.0μm.

Jika anda hanya membawa foto itu lebih dekat, anda boleh melihat piksel individu di atasnya. Warna mata kecil ini ditentukan oleh sensor cahaya mikroskopik di dalam kamera telefon pintar.

Sensor ini juga dipanggil piksel, kerana masing-masing menangkap cahaya untuk piksel yang bersamaan dalam imej. Oleh itu, jika kamera anda mempunyai 12 megapiksel, ia mempunyai 12 juta piksel sensitif.

Setiap sensor menangkap zarah-zarah cahaya, yang dikenali sebagai foton, dan menentukan dengan bantuan warna dan kecerahan piksel dalam imej. Tetapi foton sangat aktif, dan ia tidak mudah untuk menangkap mereka. Sebagai contoh, bukannya zarah biru, sensor boleh menangkap warna merah. Akibatnya, bukannya piksel warna yang sama, imej yang lain akan muncul pada imej.

Untuk mengelakkan ketidaktepatan tersebut, piksel fotosensitif menangkap beberapa foton sekaligus, dan perisian khas mengira berdasarkan teduhan yang betul dan kecerahan titik pada foto akhir. Semakin luas piksel, lebih banyak foton dapat ditangkap, lebih tepat warna pada imej terakhir.

Petua. Tinggal kamera yang tidak melebihi 12 megapiksel. Bilangan yang lebih besar memaksa pengilang untuk mengorbankan saiz piksel agar sesuai dengan segala sesuatu dalam ruang yang terhad. Apabila membandingkan kamera dengan jumlah megapixel yang sama, pilih saiz piksel yang lebih besar.

Aperture

Satu lagi ciri penting kamera yang tidak boleh diabaikan ialah apertur. Ia ditunjukkan oleh simbol f yang dibahagikan dengan nilai berangka. Sebagai contoh: f / 2.0. Oleh kerana f dibahagikan dengan nombor, lebih kecil ia adalah lebih baik apertur.

Untuk memahami maksud aperture, ingat saiz piksel. Semakin besarnya, zarah-zarah cahaya yang lebih banyak menangkap kamera, lebih tepat lagi pembiakan warna. Sekarang bayangkan bahawa piksel adalah baldi, dan foton adalah setitik hujan. Ternyata lebih luas baldi (piksel), semakin banyak tetes (foton) ia mendapat.

Aperture adalah seperti corong untuk baldi ini. Bahagian bawahnya bersamaan diameter dengan baldi, tetapi bahagian atasnya lebih luas, yang membantu untuk mengumpul lebih banyak titisan. Sebagai berikut dari analogi, aperture yang luas membolehkan sensor untuk menangkap lebih banyak zarah cahaya.

Sudah tentu, sebenarnya tiada corong. Kesan ini dicapai kerana lensa, dengan kamera menangkap lebih banyak cahaya daripada dapat menangkap pikselnya.

Kelebihan utama aperture luas terletak pada fakta bahawa terima kasih kamera itu boleh menembak dengan lebih baik dalam keadaan cahaya yang rendah.

Apabila cahaya terlalu kecil, piksel fotosensitif mungkin tidak menangkap foton yang mencukupi. Tetapi aperture luas menyelesaikan masalah ini, membuka akses kepada lebih banyak zarah.

Petua. Jangan lupa, nombor yang lebih kecil bermakna apertur yang lebih luas. Oleh itu, buatlah pilihan memihak kepada kamera dengan nilai f / 2.2 dan lebih rendah, terutamanya jika anda sering mengambil gambar pada waktu malam atau di dalam rumah.

Penstabilan Imej: EIS dan OIS

Di antara ciri-ciri lain kamera, anda boleh menemui penstabilan imej dua jenis: optik – OIS (Penstabilan Imej Optik) dan elektronik – EIS (Penstabilan Imej Elektronik).

Apabila sensor kamera bergerak kerana tangan yang gemetar, OIS menstabilkan imej secara fizikal. Jika anda, sebagai contoh, pergi semasa penggambaran video, setiap langkah biasanya mengubah kedudukan kamera. Tetapi OIS mengekalkan kestabilan relatif sensor, walaupun anda gemetar telefon pintar anda. Akibatnya, teknologi meminimumkan menggigil dalam rakaman video dan kabur dalam gambar.

Kehadiran penstabilan optik sangat meningkatkan kos peranti dan memerlukan banyak ruang untuk butiran tambahan. Oleh itu, bukannya telefon pintar sering memperkenalkan penstabilan elektronik, yang menghasilkan kesan yang sama.

Potongan EIS, membentangkan imej dan mengubah perspektif bingkai individu yang membentuk video. Ini berlaku secara pemrograman dan sudah dengan rakaman, jadi penstabilan elektronik dapat diterapkan walaupun pada video yang direkam pada kamera dengan OIS untuk menjadikannya lebih halus.

Setakat ini, mempunyai kamera dengan penstabilan optik lebih baik. Lagipun, pemprosesan elektronik kakitangan dapat mengurangkan kualiti dan membuat kesan jeli pada video. Di samping itu, EIS hampir tidak mengurangkan tahap kekaburan dalam imej. Tetapi perlu diingat, penstabilan elektronik tidak berhenti berkembang, yang menegaskan kualiti video yang ditangkap pada peranti Google Pixel.

Petua. Sekiranya anda boleh, pilih peranti dengan penstabilan optik, jika tidak – berhenti di elektronik. Abaikan peranti yang tidak menyokong sama ada OIS atau EIS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

43 − = 38