Apakah pengaliran tulang bunyi dan dalam apa kes ia membantu

The pekak dari komposer besar Beethoven membuat kanak-kanak sekolah bingung: bagaimana dia dapat menulis muzik ?! Ini adalah salah satu contoh yang paling jelas tentang bagaimana pengaliran tulang bunyi dapat membantu seseorang: komposer menggunakan tiub khas ke kepala untuk mendengar bunyi, dan kami, terima kasih kepada teknologi ini, dapat menikmati karya-karya genius romantis.

kuaf.com

Bagaimana kerja konduksi tulang

Ia sangat mudah. Sistem pendengaran kami dibahagikan kepada telinga luar, tengah dan dalaman. Kekonduksian tulang bunyi melewati dua saluran, menghantar bunyi langsung ke telinga dalam. Oleh itu, pengaliran tulang, malangnya, tidak berkuasa, apabila pekak seseorang berkaitan dengan gangguan telinga dalam.

Pada mulanya, teknologi pengaliran tulang hanya boleh didapati melalui pembedahan: implan titanium khas diperlukan. Hanya sepuluh tahun terakhir perkembangan teknologi pengaliran tulang pasif telah mendapat momentum. Ia digunakan secara aktif oleh atlet, penyelam, tentera, pemandu dan pekerja pejabat.

Peranti konduksi tulang tidak meliputi telinga, jadi seseorang boleh mendengar muzik atau berkomunikasi di telefon dan pada masa yang sama bertindak balas terhadap bunyi sekeliling.

Menurut statistik, polis trafik, hanya lebih 9 bulan dari tahun lepas dan hanya di Moscow dan rantau di jalan raya, lebih 400 penunggang basikal cedera. Headset dengan pengaliran tulang bantuan bunyi untuk mengurangkan angka sedih ini: penunggang basikal akan mendengar isyarat kereta walaupun muzik dimainkan di fon kepala. Headset duduk dengan selesa di kepala, tidak mengganggu wayar dan ikat kepala, mereka boleh dipakai dengan cermin mata dan topi keledar.

Apa yang akan menjadi bunyi dalam fon kepala tulang pengaliran

Tidak seperti suara yang anda terbiasa menggunakan fon kepala konvensional. Perbezaan paling jelas – dengan pengaliran tulang, bass dirasakan, tetapi tidak didengar. Asas fon kepala adalah pembesar suara piezo yang menukarkan bunyi ke getaran, dan mereka, pada gilirannya, menghantar bass tinggi sebagai getaran, dan anda merasakan muzik dengan tubuh anda. Teknologi pengantar tulang harus menarik perhatian para pecinta muzik yang secara harfiah terhenti kerana bass tebal.

Dalam kes ini, dalam fon kepala yang baik tidak ada gangguan, kejatuhan, stammering atau wheezing – ia semua muzik yang sama, tetapi dengan getaran di tempat bass yang mendalam.

Satu lagi tambahan yang pasti: mendengar muzik dalam fon kepala tulang pengaliran dianggap lebih selamat untuk pendengaran, kerana tulang kita lebih kuat daripada gendang-gendang. Dan bertentangan dengan kepercayaan popular, getaran dari fon kepala tidak akan menyakiti anda dengan cara apapun. Tutup telinga anda dengan jari anda dan katakan beberapa perkataan. Adakah anda mendengar sendiri? Suara suara kita sendiri kita perhatikan dengan bantuan pengaliran tulang yang sama. Dan ini, dengan cara ini, menerangkan mengapa dalam rakaman itu kelihatan berbeza.

Kenapa anda perlukan fon kepala untuk konduksi tulang, jika anda bukan seorang atlet

Situasi apabila konduksi tulang sangat mudah, banyak:

  • anda bekerja di pejabat dan berkomunikasi di Skype, mendengar muzik, tetapi penting untuk anda mendengar apa yang dibincangkan oleh rakan sekerja;
  • anda menonton filem di waktu petang, dan di bilik sebelah kanak-kanak tidur;
  • anda memandu banyak, tetapi anda perlu menjawab panggilan;
  • Anda tidak boleh berjalan di jalan tanpa muzik, tetapi bimbang tentang keselamatan anda di jalan raya;
  • anda sentiasa mendengar muzik atau buku audio, tetapi takut merosakkan pendengaran anda.

Anda sendiri pastinya dapat mengingati contoh-contoh apabila tulang penyebaran bunyi membantu. Di samping itu, ia hanya ingin tahu: tutup telinga anda dengan jari anda, pasang siku fon kepala Aftershokz, dan anda akan mendengar muzik!

Fon kepala tulang pengalihan pilih

Pemimpin di pasaran untuk headphone pengalihan tulang adalah Aftershokz. Kami telah memasang beberapa model fon kepala, berbeza dengan ciri-ciri dan harga.

Aftershokz Sportz Titanium

Model termuda dan yang paling murah adalah fon kepala berwayar tanpa mikrofon dengan ikat kepala titanium ringan. Pembesar suara lebih mudah daripada model yang lebih maju, dan pendengar yang arif akan merasakan bahawa frekuensi yang lebih rendah berbeza lebih buruk.

Harga: 3 490 rubel.

Untuk kegunaan di pejabat atau untuk permainan komputer, fon kepala Aftershokz Sportz Titanium dengan mikrofon, yang sedikit lebih mahal, akan dilakukan.

Aftershokz Bluez 2S

Salah satu alat dengar yang pertama, yang menggantikan Bluez biasa 2. Mereka, secara kebetulan, agak berjaya: pada satu masa mereka bahkan dijual di kedai Apple rasmi.

Alat dengar wayarles dengan ikat kepala plastik: reka bentuk mulia, beberapa warna terang. Dengan model ini, boleh dikatakan, era baru untuk syarikat bermula – di sini untuk teknologi kali pertama digunakan yang menyediakan kualiti bunyi yang tinggi dan pengasingan yang sangat baik.

Harga: 6 990 rubel.

Aftershokz Trekz Titanium

Perdana di garisan Aftershokz – model Trekz Titanium. Apabila membangunkannya, syarikat mengambil kira semua soalan dan kehendak pengguna: main semula muzik telah diperbaiki, mikrofon telah diolah semula, dan ciri-ciri kalis bunyi secara harfiah dicipta semula.

Destar telah diperbaiki: sekarang ia adalah tugas berat dan sangat fleksibel, ia boleh terikat hampir di simpul.

Kes ini dilindungi daripada habuk, percikan dan peluh, yang menjadikannya begitu popular di kalangan atlet. Satu lagi campur sehingga 7 jam operasi berterusan.

Trekz mudah dikawal terus dari kandang. Satu butang fungsi ditempatkan secara langsung pada pembesar suara. Mengkliknya, anda boleh menjawab panggilan, berhenti dan mulakan semula muzik.

Dalam beberapa ulasan mengenai alat penyambung tulang, pengguna mengadu penebat bunyi yang lemah: semua orang di sekelilingnya terdengar bermain dengan fon kepala. Bunyi yang jelas ini adalah dalam versi awal alat dengar – Bluez dan Bluez 2S, kesan yang separa serupa dikekalkan dalam model berwayar, tetapi telah dihalang.

Di Trekz Titanium masalah ini diselesaikan: pada jumlah purata, selesa untuk pendengar, bunyi sekeliling tidak dapat didengar atau sekurang-kurangnya tidak dapat dibezakan. Bunyi kalis bunyi tambahan memberikan lebih cergas ke kepala.

Harga: 8 990 rubel.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 6 =