Bagaimana untuk memilih gelas realiti maya

Pilih gelas realiti maya tidak mudah. Pasaran ini masih muda, tetapi sudah dibahagikan dengan cukup untuk pembeli dengan mudah mendapatkan keliru dalam jenama, model dan ciri-ciri. Kami akan membantu anda memahami semua ini dan memutuskan berapa banyak dan apa yang perlu dibayar.

Untuk lebih mengorientasikan anda, kami akan membahagikan semua peranti VR ke dalam tiga kategori harga: belanjawan, pertengahan dan premium.

1. Peranti belanjawan: 15-50 dolar

Apa itu

Helmet VR yang paling mudah adalah kepingan kadbod dengan sepasang kanta dan penyambung untuk telefon pintar. Ia cukup untuk memasukkan peranti ke dalamnya pada Android atau iOS – anda akan mendapat alat dengar siap sedia. Reka bentuk ini mula-mula ditunjukkan oleh Google, memanggilnya Kadbod. Syarikat itu juga mengeluarkan permohonan penyerahan yang sama.

Menurut para pemaju, helm ini cukup mudah untuk memperkenalkan realiti maya kepada semua pendatang. Kemudian muncul model plastik dan bahan lain dari pelbagai pengeluar, serasi dengan platform Cardboard.

Laman Google menjual mata yang dicipta oleh rakan kongsi syarikat. Terdapat juga arahan di mana Kadbod boleh dipungut secara bebas daripada bahan-bahan yang diperbaiki. Anda juga boleh dengan mudah membeli topi keledar murah, serasi dengan Kadbod, sebagai contoh, di salah satu kedai perkakasan Cina.

Sumber: vr.google.com

Daripada menonjol

Penggunaan utama jenis headset ini ialah menonton video 360 darjah dan permainan mudah. Kadbod (Android, iOS), DALAM (Android, iOS), YouTube (Android, iOS) – ini bukan senarai lengkap program untuk memuat turun dan menonton filem 3D. Dan ia terus berkembang.

Tunggu kesan rendaman penuh dari gelas kadbod realiti maya tidak berbaloi, tetapi kerana ketidakupayaan untuk bergerak secara aktif dengan perhimpunan tersebut di kepala anda, anda mungkin memerlukan kerusi berputar.

Sebaliknya, kadbod (aluminium, plastik) VR-kepala kelas ini adalah yang paling padat dan sering mempunyai reka bentuk lipat. Biarkan dan kerana kurang pengasingan dari dunia luar.

Helmet kadbod dari rakan kongsi Google. Sumber: vr.google.com

Menurut Google standard, kerajinan tangan sudah cukup untuk memiliki sekurang-kurangnya satu kawalan. Tidak semestinya butang atau bola jejak, pasang magnet yang mencukupi. Kawalan ini hanya sesuai untuk memilih pilihan menu atau melakukan tindakan mudah lain. Nasib baik, banyak aplikasi untuk pengurusan hanya menggunakan pecutan.

Apa yang perlu dicari

Apabila memilih alat dengar bajet, pastikan saiznya bersesuaian dengan saiz skrin telefon pintar anda. Di samping itu, sesetengah topi keledar hanya untuk model telefon pintar tertentu. Semak maklumat ini di laman web kedai atau pengeluar gelas.

Agar telefon pintar menjadi skrin VR, ia mesti menyokong aplikasi untuk realiti maya. Anda boleh menyemak ini dengan memasang program Kadbod di atasnya. Kualiti dan kelancaran video bergantung pada resolusi paparan dan kuasa telefon pintar anda.

Lebih tahan lama dan kualitatif bahan kes itu, semakin mahal topi keledar akan dikenakan biaya. Mungkin, ini adalah parameter utama yang mana harga alat dengar anggaran bergantung.

2. Peranti harga rata-rata: 50-200 dolar

Apa itu

Set kepala sedemikian juga paling kerap menggunakan telefon pintar sebagai skrin, tetapi mereka cuba menarik kategori pelanggan yang berbeza. Tidak seperti kadbod yang paling mudah dan agak canggung, gelas pertengahan harga dilengkapi dengan sensor tambahan, mekanisme kawalan yang lebih canggih, keupayaan untuk menyesuaikan fokus atau skrin anda sendiri.

Samsung Gear VR

Yang paling terkenal di antara peranti itu – Samsung Gear VR dan Google Daydream View, yang direka untuk telefon pintar Android. Alternatif dari pemaju yang kurang dikenali seperti Homido VR, Merge VR, Carl Zeiss VR One Plus adalah serasi dengan Android dan iPhone. Baru-baru ini, senarai peranti tujuan sederhana telah menambah topi keledar realiti maya luar talian yang pertama Oculus GO, yang berfungsi tanpa telefon pintar dan peranti tambahan lain.

Daripada menonjol

Terima kasih kepada sensor tambahan, peranti dari segmen ini mengesan pergerakan kepala di angkasa lebih tepat. Ini memastikan kelancaran video yang lebih tinggi dan interaktiviti yang lebih besar dalam permainan. Ilusi menjadi lebih meyakinkan. Tetapi ketepatan model premium, dilengkapi dengan sensor luaran, dari set kepala yang sama masih tidak perlu menunggu.

Alat segmen ini biasanya dijual bersama dengan gamepad Bluetooth atau panel kawalan. Ini menyediakan keupayaan pengurusan baru, yang amat berguna untuk pemain. Di samping itu, badan cermin ini mempunyai butang atau panel sentuh, yang mana anda boleh mengawal fungsi asas permainan dan program tanpa peranti tambahan.

Google Daydream View

Pengilang kacamata pertengahan nilai memberi perhatian khusus kepada kandungan. Gear VR, Daydream dan Oculus GO adalah keseluruhan ekosistem dengan permainan, program dan filem yang berbeza. Pemaju cermin lain juga cuba memperluaskan julat untuk memudahkan pengguna.

Apa yang perlu dicari

Apabila memilih topi keledar VR harga, pastikan ia dilengkapi dengan sensor tambahan: pecutan, gyroscope, sensor jarak. Periksa sama ada terdapat gamepad atau jauh di dalam kit. Di samping itu, pergi ke laman web pengilang dan lihat berapa banyak aplikasi sokongan VR. Jika anda tidak memerlukan mana-mana ini, maka jangan overpay – anda boleh mengambil Kadbod yang mudah.

Jika anda mencari peranti dengan paparan terbina dalam, pertimbangkan resolusinya: semakin tinggi, lebih baik. Jika anda memilih gelas untuk telefon pintar atau komputer anda, periksa keserasian dengan model telefon pintar atau ciri teknikal komputer di tapak kedai / pengeluar mata.

Sekiranya peranti anda terlalu lemah atau lama dan tidak menyokong topi keledar VR, pertimbangkan untuk membeli Oculus GO gelas bersendirian. Mereka mempunyai paparan 5.5 inci dengan resolusi 2,560 × 1,440 piksel dan pemproses Qualcomm Snapdragon 821 quad-core dengan 3 GB RAM.

Oculus GO

Anda masih memerlukan telefon pintar (Android atau iPhone) untuk mengkonfigurasi Oculus GO dan memasang program baru pada mereka. Tetapi anda boleh menggunakan aplikasi ini pada kaca mata tanpa bantuan komputer atau telefon pintar. Helmet ini menjalankan Android 7.1. Versi 32 GB memori dalaman kos 199 dolar, dengan 64 GB – 249 dolar.

Jelas sekali, ia patut memberi perhatian kepada reka bentuk dan berat alat dengar. Jika tidak ada peluang untuk merasa dan memakai peranti sebelum membeli untuk merasakannya pada diri sendiri, anda sekurang-kurangnya dapat membaca ulasan pembeli lain.

Sekiranya anda mempunyai penglihatan yang kurang pantas atau jauh dari jauh, lebih baik memilih peranti dengan kawalan jarak fokus.

3. Peranti liga tertinggi: dari 300 dolar

Apa itu

Segmen premium pasaran VR diwakili oleh headset Oculus Rift, HTC Vive dan Sony PlayStation VR. Tidak seperti yang sebelumnya, peranti ini disambung bukan untuk telefon, tetapi kepada komputer dan konsol permainan. Helmet tersebut mempunyai reka bentuk ergonomik yang canggih dan dilengkapi dengan skrin berkualiti tinggi, sistem audio dan pelbagai sensor.

PlayStation VR

Harga Sony PlayStation VR adalah 300 dolar. Untuk menggunakan alat dengar ini, anda mesti mempunyai konsol Sony PlayStation 4, atau Sony PlayStation 4 Pro yang lebih baik, yang mendedahkan potensi grafik graf ini sepenuhnya.

Oculus Rift dan HTC Vive berharga 400 dan 500 dolar, masing-masing. Bagi setiap mereka, anda memerlukan komputer yang berkuasa dengan Windows di papan. Pada 2018 Vive PRO dikeluarkan – versi baru topi keledar dengan ergonomik, optik dan bunyi yang lebih baik pada harga $ 800.

Daripada menonjol

Set kepala kelas ini menunjukkan tahap grafik yang sangat baik dan bunyi sekeliling. Ciri reka bentuknya menyebabkan ketidakselesaan yang sedikit. Dan terima kasih kepada kamera dan sensor luar, mereka mengesan pergerakan pengguna di ruang angkasa dengan tepat. Bersama-sama, faktor-faktor ini menyediakan rendaman pengguna maksimum dalam permainan dan simulasi interaktif lain.

Oculus Rift

Apa yang perlu dicari

Pembelian premium VR-gelas hanya sesuai jika anda mempunyai konsol permainan atau PC yang produktif. Dalam kes PlayStation VR, yang direka khusus untuk konsol dari Sony, semuanya jelas. Tetapi jika anda mahu Rift atau Vive, pastikan anda membaca keperluan sistem untuk komputer di tapak Oculus atau HTC.

Ia tidak sesuai untuk mengetahui pelbagai permainan yang tersedia untuk setiap topi keledar. Katalog untuk PS VR dikemas kini di laman web PlayStation. Senarai yang sama untuk Rift atau Vive boleh dilihat di Steam. Permainan yang lebih menarik anda menyokong topi keledar khusus, sebab yang lebih berat untuk memilihnya.

Apabila memilih alat dengar, jangan lupa perhatikan pakejnya. Sesetengah aksesori dijual dengan gelas, selebihnya perlu dibeli secara berasingan. Contohnya, asas HTC Vive dijual bersama sensor dan pengawal, dan versi PRO – secara umumnya tanpa peranti tambahan.

Jika anda berminat dengan permainan luar, pastikan anda mempunyai ruang kosong yang cukup di rumah anda. Jika tidak, sistem pengesanan lanjutan, yang merupakan bahagian penting dalam kos mata, akan sia-sia. Terutamanya ia menyentuh topi keledar Oculus Rift dan HTC Vive, yang boleh mengesan pergerakan pemain dalam lingkungan 6 dan 20 meter persegi, masing-masing.

Daftar cek pembeli

  • Jika anda ingin membeli topi keledar yang murah untuk filem dan permainan mudah, pilih mana-mana model Kadbod, reka bentuk yang anda mahu.
  • Jika anda boleh menghabiskan sedikit lebih banyak untuk membeli lebih banyak cermin tahan lama dan selesa, dipandu oleh Google Daydream dan VR Samsung Gear. Tetapi pastikan headset yang dipilih serasi dengan model telefon pintar atau ciri PC anda. Sekiranya keserasian itu tidak bertuah, anda boleh membeli helmet Oculus GO yang berdiri sendiri.
  • Jika anda ingin rendaman penuh dalam permainan sejuk dan wang untuk anda tiada masalah, beli PlayStation VR, Oculus Rift atau HTC Vive. Pilihan pertama – pilihan terbaik untuk pemilik PS 4. Yang kedua dan ketiga – untuk pemilik pangsapuri besar dan PC berkuasa berdasarkan Windows.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 2