Kajian Huami Amazfit Smartwatch 2 – versi baru jam tangan sukan Xiaomi

Jadual Kandungan

  • Spesifikasi teknikal
  • Kandungan dan Rupa Bungkusan
  • Skrin
  • Penyetempatan
  • Fungsi utama
  • Fungsi sukan
  • Aplikasi mudah alih
  • Otonomi
  • Hasil

Hari ini Xiaomi adalah sejenis konglomerat syarikat besar dan kecil yang membangun dan menjual alat di bawah satu jenama. Ia termasuk syarikat Huami, yang mengkhususkan diri dalam pengeluaran gelang sukan dan jam tangan pintar. Ia adalah seorang yang membangunkan Mi Band 2 yang terkenal, yang menjual jutaan salinan di seluruh dunia.

Hari ini kita akan mengenali alat yang sama-sama menarik. Amazfit Smartwatch 2 adalah jam tangan pintar generasi kedua yang direka untuk peminat sukan dan gaya hidup aktif. Pengiklanan menjanjikan bahawa mereka boleh bersaing dengan kedudukan yang sama dengan produk Garmin, Polar, Samsung, tetapi mereka pada masa yang sama beberapa kali lebih murah. Lifehacker menduga sama ada ini benar-benar begitu.

Rupa

Spesifikasi teknikal

Perumahan Polikarbonat diperkuat dengan gentian kaca; perlindungan penuh terhadap air
Paparan Skrin transflective, 1.34 inci, 320 × 320 piksel
Platform Pemproses dwi-teras dengan kelajuan jam 1.2 GHz
Memori pengoperasian 512 MB
Memori Terbina dalam 4 GB
Kamera Tiada
Antara muka tanpa wayar Wi-Fi, Bluetooth 4.2, GPS, GLONASS
Sensor Irama jantung, pecutan triaxial, giro, geomagnetik, barometrik, pencahayaan
Sistem pengendalian OS proprietari berdasarkan Android
Bateri 280 mAh (tidak boleh ditanggalkan)
Dimensi 45 × 45 × 15 mm
Berat badan 60 g (dengan tali)

Versi sebelumnya Amazfit Smartwatch telah memenangi populariti di kalangan peminat sukan di seluruh dunia berkat nisbah harga prestasi yang sangat baik. Model baru menerima beberapa perubahan penting yang mempengaruhi kedua-dua penampilan dan keupayaan.

Pandangan hadapan

Pertama sekali, perlu diperhatikan kemunculan perlindungan alat lengkap dari air dan, akibatnya, mod tambahan untuk berenang dan triatlon. Juga fungsi perisian baru diperkenalkan, yang membantu merancang latihan dengan betul. Ini adalah penunjuk penyerapan oksigen (VO2 max), kesan senaman (TE), beban (TD) dan masa pemulihan. Tetapi kami akan bercakap lebih lanjut mengenai fungsi sukan dengan lebih terperinci di bawah.

Kepada jadual kandungan ↑

Kandungan dan Rupa Bungkusan

Jam tangan itu datang dalam kotak kadbod putih yang kemas. Pada penutupnya terdapat nama model, dan dari bawahnya terdapat pelekat dengan banyak karakter Cina dan kod bar.

Kotak

Di dalamnya, kami mendapati jam itu sendiri, dok untuk pengisian dan pemindahan data, dan buku kecil nipis dengan arahan dalam bahasa Cina. Lembaga editorial telah mendapat versi biasa Amazfit smartwatch 2, tetapi ada pelbagai pilihan premium disediakan atas nama indeks S. Ia dicirikan oleh kehadiran kaca sapphire perlindungan dan dua tali: kulit untuk kegunaan harian dan untuk berenang silikon.

Kasut menonton diperbuat daripada polikarbonat yang diperkuat dengan gentian kaca. Di bahagian belakang penutup terdapat kawasan hubungan untuk menyambung ke dok dan sensor untuk mengukur kadar nadi. Di permukaan sampingan terdapat tiga butang yang diperbuat daripada keluli tahan karat berkualiti tinggi. Ini adalah satu inovasi yang sangat penting berbanding dengan versi sebelumnya: ia jatuh ke dalam kawalan kecil pada skrin sentuh pada jangka masa adalah sangat tidak selesa.

Pandangan belakang

Tali silikon dengan ketat mengepung lengan, panjangnya mudah disesuaikan dengan saiz yang dikehendaki. Dengan cara ini, sila ambil perhatian bahawa pengapit tali mempunyai mekanisme khusus yang boleh dilepaskan. Terima kasih kepadanya, anda sendiri boleh, jika anda mahu, tukar tali untuk mana-mana yang lain.

Tali tali

Ia tidak boleh dikatakan bahawa Amazfit Smartwatch 2 terlalu rumit, tetapi masih secara semula jadi mereka melihat tangan lelaki itu. Walaupun jika ada wanita atletik yang mencabar gaya kanon, mengapa tidak? Lebih-lebih lagi, berat alat itu tidak dirasakan sama sekali.

Lihat di tangan

Kepada jadual kandungan ↑

Skrin

Skrin Amazfit Smartwatch 2 adalah salah satu kelebihan utama alat ini. Ia menggunakan paparan transflective yang mempunyai keupayaan untuk mencerminkan cahaya dan memancarkannya. Iaitu, semakin terang cahaya yang jatuh di atasnya, semakin baik gambar itu kelihatan. Dan sekiranya gelap di sekitar, lampu latar akan dihidupkan secara automatik.

Skrin

Dalam amalan, ini bermakna bahawa anda boleh menggunakan Amazfit Smartwatch 2 dengan mudah sebagai jam konvensional dengan skrin analog. Paparan sentiasa aktif, tetapi ini tidak membawa kepada pelepasan bateri yang cepat. Pada siang hari, maklumat mudah dilihat di dalamnya tanpa lampu latar belakang, dan pada waktu malam ia beralih secara automatik selama beberapa saat apabila tangan dibangkitkan. Masa kecerahan dan cahaya diselaraskan dalam tetapan.

Kepada jadual kandungan ↑

Penyetempatan

Amazfit Smartwatch 2 diperkenalkan hanya beberapa bulan lalu, sehingga hari ini mereka hanya dijual di China. Oleh itu, antara muka yang hilang walaupun bahasa Inggeris, tidak menyebut Rusia.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa anda perlu belajar aksara Cina, walaupun pengguna pertama terpaksa melakukannya. Telah dilokalisasi oleh peminat, firmware antarabangsa dan alat untuk pemasangan mereka. Pada masa penulisan, yang paling stabil ialah firmware yang dipanggil Itali, yang membolehkan anda memasukkan antara muka bahasa Inggeris.

Bahasa Inggeris

Oleh itu, sesiapa yang berminat untuk membeli jam tangan ini harus bersedia untuk fakta bahawa mereka perlu membuka kunci pemuat dan memainkan alat tersebut. Keuntungan dari prosedur ini adalah mudah, dan di Internet adalah mudah untuk mencari arahan terperinci dan semua fail yang diperlukan.

Sekiranya anda tidak mahu melakukan ini, anda perlu menunggu penyampaian versi antarabangsa, yang mungkin akan berlaku dalam beberapa bulan.

Kepada jadual kandungan ↑

Fungsi utama

Fungsi utama

Jam tangan ini boleh berguna bukan sahaja untuk atlet. Dalam bahagian ini, mari kita bercakap tentang semua fungsi yang tidak berkaitan dengan latihan dan aktiviti fizikal.

Fungsi utama dan paling popular jam masih merupakan paparan masa. Dengan ini, alat itu berfungsi tanpa sebarang masalah. Dalam tetapan, anda boleh menetapkan format paparan hingga 12- atau 24 jam. Penyegerakan berlaku melalui aplikasi mudah alih, jadi ketepatan petunjuk itu dijamin.

Kulit

Untuk paparan maklumat yang mudah di skrin, anda boleh memilih kulit yang berbeza. Dalam jam secara lalai, sudah ada kira-kira sedozen untuk setiap rasa, tetapi senarai ini mudah diperkembangkan. Anda hanya perlu memuat turun kulit yang anda suka dan memuat naiknya ke folder khas pada jam tersebut. Selepas itu, mereka akan tersedia untuk pemilihan secara langsung pada jam tangan, dan dalam aplikasi mudah alih Amazfit.

Pemberitahuan

Ramai orang membeli jam tangan pintar untuk memaparkan pemberitahuan. Dalam hal ini Amazfit Smartwatch 2 tidak akan mengecewakan. Selepas berpasangan dengan telefon bimbit melalui Bluetooth dan memilih aplikasi yang anda mahu terima pemberitahuan, semuanya berfungsi dengan sempurna.

Pemberitahuan baru dipaparkan untuk beberapa saat pada skrin, selepas itu, jika anda tidak mempunyai masa untuk membacanya segera, ia akan mendapat skrin berasingan, anda boleh mengaktifkannya dengan sapu. Di sini anda dapat melihat semua mesej terkumpul dan memadamkannya jika perlu.

Apabila anda memanggil, nombor telefon dan nama pemanggil dipaparkan, abjad Cyrillic dipaparkan dengan betul. Menjawab panggilan dan mesej dari jam tidak dapat dilakukan.

Cuaca

Satu lagi ciri menarik ialah paparan cuaca. Dan bukan hanya keadaan semasa, tetapi juga ramalan selama beberapa hari ke depan. Lokasi ditentukan menggunakan sistem GPS, selepas data dimuat turun dari Web. Anda boleh memasukkan laporan cuaca yang akan muncul setiap pagi, dan amaran perubahan suhu atau hujan secara mendadak.

Di samping itu, Amazfit Smartwatch 2 mempunyai jam penggera, yang jumlahnya tidak terhad. Isyarat diberi makan oleh getaran, keamatannya diselaraskan dalam tetapan. Terdapat juga jam randik, pemasa dan aplikasi untuk mengurus alat pintar Xiaomi yang lain.

Ciri-ciri tambahan

Penyataan berasingan patut mendapat keupayaan multimedia peranti. Pemilik Amazfit Smartwatch boleh mengawal main balik pada telefon pintar terus dari skrin jam. Ini adalah mudah jika telefon pintar berada di dalam beg atau di dalam poket dalaman, di mana ia tidak mencukupi untuk mendapatkannya setiap masa. Anda juga boleh memuat turun fail audio ke memori jam tangan dan memainkannya terus ke fon kepala tanpa wayar. Dalam kes ini, keperluan untuk peranti mudah alih tambahan biasanya hilang.

Kepada jadual kandungan ↑

Fungsi sukan

Amazfit Smartwatch 2 harus merayu bukan sahaja kepada atlet, tetapi juga kepada penyokong gaya hidup yang sihat. Alat ini menawarkan banyak fungsi berguna yang berguna dalam latihan dan dalam kehidupan seharian.

Penjejakan Tidur

Jam boleh memantau kualiti tidur, dengan mengenal pasti pelbagai fasa. Pertimbangkan langkah-langkah, kilometer perjalanan dan kalori yang digunakan. Mereka yang mempunyai kerja tidak aktif akan gembira dengan peringatan yang dapat disesuaikan mengenai keperluan untuk bangun dan bergerak. Semua maklumat yang dikumpulkan dipindahkan ke aplikasi mudah alih dan bertukar menjadi graf dan jadual visual.

Bagi sukan ini, Amazfit Smartwatch 2 mempunyai mod khas untuk 11 jenis latihan. Ini termasuk berjalan, berjalan, berlari di landasan, berenang, berbasikal, triatlon dan sebagainya. Bergantung kepada mod yang dipilih, pelbagai penunjuk dipaparkan di skrin.

Statistik sukan

Sebagai contoh, untuk menjalankannya akan menjadi masa, kelajuan, kadar, jarak, nadi. Untuk berenang di kolam renang, anda perlu menetapkan panjang trek dalam tetapan, dan jam akan mengira jarak. Dalam kes, jika latihan itu dijalankan di dalam bilik, seperti treadmill atau basikal senaman, jam menyediakan satu antara muka untuk sensor luaran melalui Bluetooth.

Semasa berjalan atau berlari, laluan setiap kilometer disertai dengan getaran dan kemunculan notis dengan masa pusingan terakhir. Pada bila-bila masa, senaman boleh dihentikan dengan menekan butang atas. Pada akhir jarak, jam menunjukkan pelbagai maklumat statistik tentang latihan, termasuk trek yang direkodkan, kesan latihan, masa rehat yang diperlukan, dan sebagainya.

Statistik sukan

Dengan cara ini, sistem geodetik berfungsi dengan mengejutkan dengan betul. Semasa ujian berlangsung di stadium sekolah kecil, jam yakin menarik lingkaran yang betul, sementara GPS dalam telefon pintar menggambarkan beberapa tokoh pelik dari garis pecah.

Operasi GPS Amazfit Smartwatch Operasi GPS dalam telefon pintar

Semua statistik latihan disimpan dalam jam, selepas itu, apabila Wi-Fi tersedia boleh dimuat turun terus ke awan. Bersama-sama dengan keupayaan untuk memainkan muzik sendiri, ternyata Amazfit Smartwatch 2 adalah alat sukan yang cukup mandiri yang membolehkan anda tidak mengambil telefon pintar dengan anda sama sekali.

Kami hanya melalui fungsi-fungsi sukan utama jam itu, kerana penerangan penuh akan memerlukan satu lagi artikel besar. Kami hanya ingin ambil perhatian bahawa walaupun selepas ujian seminggu, terdapat semua cip menarik baru, jadi ia akan mengambil masa yang agak lama untuk mengkaji sepenuhnya mereka.

Kepada jadual kandungan ↑

Aplikasi mudah alih

Aplikasi Amazfit Watch digunakan untuk menetapkan jam, menyegerakkan dan melihat data. Terdapat versi untuk sistem pengendalian Android dan iOS, atas sebab-sebab teknikal kami hanya memeriksa aplikasi pada telefon pintar Android.

App Mudah Alih 1 App Mudah Alih 2

Skrin utama memaparkan penunjuk semasa: bilangan langkah untuk hari semasa, denyutan jantung, masa tidur malam. Dalam bahagian kedua, anda dapat melihat statistik latihan. Dan akhirnya, tab ketiga didedikasikan kepada tetapan profil, aplikasi dan jam itu sendiri. Khususnya, anda boleh mengkonfigurasi komposisi dan susunan widget di skrin, dan menukar tema penampilannya.

App Mudah Alih 3 App Mudah Alih 4

Sila ambil perhatian bahawa terdapat beberapa versi aplikasi Amazfit Watch. Di Google Play adalah versi antarabangsa, yang secara rasmi tidak menyokong model jam tangan baru, tetapi sebenarnya ia berfungsi dengan mereka, walaupun tidak dengan semua ciri-ciri. Aplikasi Cina mempunyai keupayaan yang paling luas, tetapi, yang agak wajar, tidak memiliki bahasa Rusia. Dan di web, anda boleh mencari aplikasi yang disetempatan oleh peminat, yang kami cadangkan untuk pemasangan.

Kepada jadual kandungan ↑

Otonomi

Pengilang mendakwa bahawa hayat bateri Amazfit Smartwatch 2 mencapai lima hari. Mungkin, di bawah beberapa keadaan operasi yang ideal, rekod sedemikian boleh dicapai, tetapi dalam kehidupan sebenar angka ini sedikit kurang, malangnya.

Platform kenalan

Dengan latihan selama 30 minit setiap hari menjelang akhir hari ketiga, jam harus dipasang pada pengisian, memandangkan caj bateri kekal sekitar 10-15%. Kami mengandaikan bahawa dengan pemberitahuan kurang upaya, mengurangkan kecerahan latar dan langkah penjimatan tenaga lain, tempoh ini boleh direntangkan hingga empat hari, tetapi tidak lebih.

Walau bagaimanapun, kami tidak mahu mengatakan bahawa Amazfit Smartwatch 2 mempunyai autonomi yang lemah. Dengan penunjuk ini, mereka berada di hadapan alat banyak jenama terkenal, yang mempunyai fungsi yang sama. Hanya perlu membiasakan diri untuk meletakkan jam tangan pada pengisian semula setiap beberapa hari – seperti yang anda gunakan untuk melakukannya dengan telefon pintar. Selain itu, masa pengecasan tidak melebihi dua jam.

Kepada jadual kandungan ↑

Hasil

Amazfit Smartwatch 2 – jam tangan sukan yang hebat, yang bagaimanapun tidak sesuai untuk semua orang.

Kami masih mempunyai kesan hebat dari reka bentuk, skrin dan rupa mereka. Tidak ada tuntutan kefungsian, walaupun perisian masih memerlukan peningkatan. Dan masa hayat bateri juga memuaskan hati kita.

Walau bagaimanapun, kekurangan perisian tegar setempat yang lengkap tidak membenarkan kami menasihati Amazfit Smartwatch 2 untuk membeli. Jika anda merasa kekuatan dan keinginan untuk memasang firmware pihak ketiga, anda boleh mengambil peluang dan membeli. Selain itu, versi alat Cina biasanya lebih murah daripada yang dimaksudkan untuk pasaran antarabangsa.

Jika latihan peretasan seperti itu menakutkan anda, maka anda harus menunggu versi antarabangsa jam itu. Mereka dijangka menerima sokongan dari Google Fit dan Strava, perisian yang lebih stabil dan, tentu saja, terjemahan ke dalam bahasa yang berbeza.

Pada masa penulisan, jam tangan sukan Xiaomi Amazfit Smartwatch 2 adalah 11,114 rubel. Pembaca Lifehacker boleh menerima diskaun tambahan dengan kod promo lifehacker.

Penulis itu terima kasih kepada kedai GearBest untuk peranti yang disediakan untuk ujian.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

36 − = 26