Kajian jam tangan sukan Xiaomi Amazfit Pace – versi lanjutan dari Mi Band

Xiaomi Mi Band masih menjadi salah satu alat kecergasan yang paling popular. Rahsia adalah mudah: harga yang rendah, kerja yang sangat baik, fungsi yang luas. Kejayaan peranti itu mendorong pemaju untuk melepaskan jam tangan pintar sepenuhnya dengan paparan warna dan ciri-ciri canggih. Ternyata bukan hanya aksesori fesyen, tetapi pembantu pintar untuk latihan apa pun.

Xiaomi Amazfit Pace

Ciri-ciri

Pemproses Ingenic XBurst M200S (2 teras, 1.2 GHz + 300 MHz)
Memori pengoperasian 512 MB
Memori tetap 4 GB (eMMC)
Antara muka GPS, Bluetooth 4.0, Wi-Fi (melalui sambungan ke telefon pintar)
Antena Dalaman
Sistem pengendalian Tambahan sendiri dengan Android 5.1 tanpa sokongan aplikasi
Sensor GPS, sensor kadar jantung, barometer, pecutan
Perlindungan IP67 (perlindungan debu dan kelembapan)
Bateri 240 mAh, sehingga 5 hari beroperasi dalam mod biasa dan kira-kira 30 jam dengan GPS diaktifkan
Paparan 1.34 inci, 320 × 300 piksel
Versi A1612 (Bahasa Inggeris), A1602 (Bahasa Cina)

Rupa dan kebolehgunaan

Kajian Xiaomi Amazfit Pace

Kes Amazfit Pace sangat baik digilap. Satu-satunya unsur protruding ialah butang kawalan di sebelah kanan. Ia hampir mustahil untuk tidak klik secara tidak sengaja.

Xiaomi Amazfit Pace: penampilan

Tali diperbuat daripada silikon lembut. Walaupun kenyataan pengeluar tentang sifat hipoalergenik bahan, kulit sensitif boleh bertindak balas terhadapnya dengan kerengsaan. Ini adalah salah satu keperluan untuk hubungan yang paling dekat dengan bahagian bawah jam tangan dengan kulit.

Xiaomi Amazfit Pace: Tali

Berikut adalah kenalan untuk stesen pengecasan dan sensor nadi optik. Yang terakhir menerima reka bentuk yang diubahsuai dan belajar bekerja dalam beberapa mod, termasuk sentiasa membaca.

Xiaomi Amazfit Pace: badan

Anehnya, untuk Amazfit Pace, tidak perlu membeli tali asal, anda boleh mengambilnya dari jam tangan yang lain.

Paparan

Elemen utama Amazfit Pace adalah paparan warna yang besar dengan skrin sentuh. Lapisan sentuh berfungsi hanya selepas jam diaktifkan dengan butang kawalan, supaya menekan secara tidak sengaja dihapuskan sepenuhnya.

Xiaomi Amazfit Pace: paparan

Tiada penyongsangan warna. Melihat sudut tepat 180 darjah. Lampu latar boleh disesuaikan untuk mod aktif dan tidak aktif, tetapi paras maksimum tidak kelihatan menyilaukan.

Teknologi yang digunakan memastikan kejelasan yang sangat baik dan kebolehbacaan imej walaupun pada kecerahan rendah. Sehingga ia bermasalah untuk mengambil gambar skrin Amazfit Pace: anda melihat segala-galanya berlaku pada paparan walaupun di bawah cahaya matahari, tetapi ini tidak diketahui oleh kamera.

Sistem operasi dan desktop

Xiaomi Amazfit Pace: Sistem Operasi

Amazfit Pace berfungsi pada sistem operasi reka bentuk sendiri, itulah sebabnya ia tidak serasi dengan aplikasi untuk Android Wear dan jam tangan pintar yang lain.

Jam tangan perkakasan berbeza dari rakan-rakan Cina yang lain, jadi Amazfit berkelip penuh dengan risiko tertentu. Versi Cina tidak berubah dengan kasar ke Rusia dengan ketidaksempurnaan terjemahan kecil, tetapi dengan tindakan buta huruf, mengubah bahasa menjadi prosedur yang panjang dan rumit.

Versi Bahasa Inggeris rasmi tidak mempunyai kelemahan ini. Mesej dari telefon pintar dalam bahasa Rusia dipaparkan tanpa masalah.

Dalam mod tidak aktif, skrin memaparkan maklumat yang dikemas kini pada jarak 30-60 saat. Mesej output telefon pintar tanpa menghidupkan lampu latar, skrin sentuh dan skrin itu sendiri, masa paparan boleh disesuaikan.

Fungsi

Ciri-ciri jam tangan bergantung kepada gaya dail, yang boleh dipilih apabila peranti disambungkan pertama ke telefon pintar.

Bekerja dengan Amazfit dilakukan dengan naik dan turun svaypami dan kiri kanan. Leret ke bawah membolehkan anda melihat mesej dari pemberitahuan telefon pintar atau sistem alat kecergasan itu sendiri. Leret ke atas skrin utama diterjemahkan pengguna ke dalam tetapan jam sistem. Dalam menu, anda boleh menukar parameter umum dail, mewujudkan komunikasi dengan telefon pintar dan menukar beberapa parameter yang penting dalam mod luar talian menggunakan Amazfit Pace.

Di latar belakang, peranti mempertimbangkan langkah-langkah, jarak perjalanan (mengikut pertumbuhan yang ditunjukkan) dan beberapa kali sehari mengukur nadi. Dengan bantuan yang betul, anda boleh pergi ke menu dengan tetapan sukan, yang membolehkan anda memilih jenis aktiviti. Algoritma untuk mengira langkah, jarak dan nadi bergantung pada parameter ini. Hampir segalanya tersedia: pilihan berjalan (termasuk di trek), latihan berat badan, berbasikal dan mendaki bukit. Untuk mengendalikan jam dalam mod berjalan dan latihan jalan, anda mesti menghidupkan modul GPS.

Xiaomi Amazfit Pace: fungsi

Amazfit menulis trek jalan yang agak terperinci dan tepat dan enggan bekerja tanpa komunikasi dengan satelit. Peranti itu juga menentukan parameter berasingan – bekerja dengan GPS (dalam mod aktif). Di dalamnya, bateri hanya berlangsung selama 30 jam, manakala dalam mod biasa – selama lima hari. Lagu yang dirakam boleh dilihat dengan menyambung ke telefon pintar dalam Peta Google.

Xiaomi Amazfit Pace: aplikasi cuaca

Svayp ditinggalkan pada skrin permulaan Amazfit menyediakan akses kepada beberapa panggilan berfungsi. Pemain audio, maklumat tentang nadi, trek (untuk mod latihan di udara terbuka) dan jarak perjalanan, jam penggera, peringatan tentang keperluan untuk bergerak, statistik tidur dan aktiviti secara umum menyembunyikan di sini.

Pemain hanya berfungsi dengan memori Amazfit Pace dalaman dan alat dengar wayarles yang disambungkan terus ke jam. Pemain tidak beroperasi pada telefon.

Jam mempunyai jam penggera pintar, dan, nampaknya, ia benar-benar berfungsi. Tetapi jangan lupa bahawa fungsi ini memerlukan pengiraan yang kompleks, yang mungkin tidak sesuai untuk pengguna tertentu.

Untuk sensor pulsa, terdapat dua mod operasi: anda boleh mengukur secara manual pada masa yang tepat atau menggunakan algoritma tanpa dokumen untuk pengukuran automatik. Dalam kes ini, jam mengambil ukuran selepas tempoh tertentu, bergantung kepada jenis aktiviti.

Aplikasi pendamping

Perangkaan yang dipaparkan pada skrin Amazfit hanya boleh digunakan untuk penilaian semasa sepintas lalu: skrin kecil, grafik dikompresi ke had. Oleh itu, akses asas kepada data yang dikumpulkan, serta tetapan penyegerakan tersembunyi di dalam aplikasi Amazfit milik proprietari. Tanpa itu, sambungan utama dan penyegerakan jam dan telefon pintar tidak mungkin.

Xiaomi Amazfit Pace: bekerja dengan aplikasi Xiaomi Amazfit Pace: Apps

Selepas memilih dail, menetapkan parameter penyegerakan, isyarat dan unit ukuran mengenai aplikasi Amazfit boleh dilupakan. Selain itu, ia membolehkan anda menyambung ke Strava menggunakan sistem sukan yang popular sebagai cara utama memproses data dan menggambarkan statistik.

Bekerja dengan Strava Panel Kawalan Strava

Daripada Strava, anda boleh menggunakan aplikasi sukan Xiaomi Mi Fit proprietari untuk mengukur dan melihat statistik dengan penyegerakan terbina dalam dengan Google Fit.

Perbezaan penting Mi Fit adalah keupayaan untuk menggabungkan statistik Amazfit dengan maklumat dari peranti pintar lain Xiaomi untuk kecergasan: berat, kasut dan Mi Band.

Anda tahu bagaimana untuk menggantikan Band Mi

Amazfit Pace – kesinambungan logik daripada pelumba kecergasan terkenal Xiaomi. Ini adalah aksesori sukan, pelatih peribadi dan pembantu. Fungsi Amazfit sebagai teman untuk telefon pintar tidak menonjolkan latar belakang banyak peranti yang serupa, walaupun mereka menawarkan set minimum yang diperlukan.

Pasti akan ada orang yang akan terlepas mikrofon, modul NFC (yang tidak diperlukan tanpa Android Wear 2.0) atau beberapa fungsi tambahan. Walau bagaimanapun, Amazfit Pace mempunyai lebihan daripada minus. Antaranya:

  • penampilan yang bergaya;
  • reka bentuk yang mudah;
  • paparan yang berjaya;
  • peluang sukan yang luas;
  • kemungkinan penggunaan autonomi;
  • penyegerakan dengan Mi Fit dan Strava.

Kelemahan Amazfit Pace:

  • sistem operasi sendiri;
  • Russifikasi kompleks.

Jika anda menganggap Amazfit Pace sebagai alat sukan mudah dengan sokongan untuk kebanyakan jenis aktiviti, Strava dan GPS – $ 125 tidak seharusnya menjadi alasan yang serius untuk menolak membeli. Ini adalah aksesori kecergasan paling lengkap yang terdapat di pasaran. Lebih bijak daripada Mi Band 2 dengan skrin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − 14 =