Mengapa menukar penghala, jika semuanya berfungsi

Logo Wi-Fi dihiasi dengan peranti yang beroperasi mengikut standard IEEE 802.11 tanpa wayar. Daripada jumlah ini, kami hanya berminat dengan 802.11g, 802.11n, 802.11ac. Peranti lama dan kos rendah paling kerap menggunakan standard 802.11g, yang dicirikan oleh kadar pemindahan data sehingga 54 Mbit / s pada frekuensi kerja 2.4 GHz.

802.11n yang lebih baru dan lebih popular mampu beroperasi pada kelajuan sehingga 600 Mbps pada 2.4 atau 5 GHz. Yang paling maju hingga ke tahap 802.11ac standard membawa pengguna aliran dengan kelajuan 6.77 Gbit / s dan menggunakan kekerapan 5 GHz.

Kesemua mereka adalah serasi ke belakang. N-devaysy boleh menyambung ke rangkaian dan kerja, tetapi, tentu saja, pada kelajuan yang lebih rendah.

Kelajuan praktikal rangkaian Wi-Fi dengan satu pemancaran dan satu menggunakan peranti adalah sekurang-kurangnya dua kali lebih rendah daripada satu teori, yang ditunjukkan dalam perihalan piawai.

Penghala serentak berkomunikasi dengan hanya satu peranti. Walaupun telefon pintar memuat turun sesuatu, peranti lain pada rangkaian berada dalam mod kelewatan. Kelewatan adalah pendek, tetapi boleh dilihat apabila menggunakan peralatan lama, dikonfigurasi dengan tidak betul atau sebilangan besar alat yang disambungkan ke rangkaian.

Di samping itu, terdapat sumber tambahan masalah – gangguan. Dalam bangunan berbilang apartmen, sebab utama mereka adalah penghubung jiran. Hari ini terdapat banyak dari mereka, dan supaya mereka tidak campur tangan, perlu menggunakan saluran penghantaran data lain. Kelajuan optimum boleh dicapai sekiranya terdapat sekurang-kurangnya lima lagi antara jiran anda dan saluran jiran (iaitu, jika penghala jiran pada saluran kesembilan, anda perlu beralih ke yang keempat).

ezgif.com-crop

Beberapa sumber lain gangguan: Bluetooth, ketuhar gelombang mikro dan monitor bayi. Mereka semua beroperasi pada frekuensi 2.4 GHz dan menyumbat saluran. Ia bukan untuk apa-apa yang dalam sesetengah tablet dan telefon pintar anda tidak boleh menggunakan kedua-dua antara muka secara serentak.

Komunikasi tanpa wayar 802.11 direka supaya kelajuan maksimum dalam rangkaian dari penghala dan beberapa pengguna tidak boleh lebih tinggi daripada peranti paling perlahan dalam rangkaian ini.

5 sebab untuk mengemas kini penghala

Meningkatkan kelajuan

Ingin kelajuan tinggi – pergi ke standard baru. Walau bagaimanapun, ia patut berubah dan semua peranti Wi-Fi yang memakan, jika tidak kelajuan 802.11ac tidak akan sampai.

Tidak mungkin penyedia anda menyediakan akses Internet sebenar pada kelajuan lebih tinggi daripada yang disokong oleh 802.11n. Tetapi jika ia menyediakan, router perlu diubah.

Alasan untuk Internet lambat mungkin beberapa:

  1. Menambah bilangan alat rumah yang menggunakan Internet.
  2. Terdapat masalah dengan rangkaian. Dalam kes ini, perlu diperiksa sama ada terdapat kelembapan ketika berwayar. Sekiranya kelajuan rendah berada dalam rangkaian tanpa wayar, maka pertama-tama anda harus cuba untuk mengambil saluran percuma dari peranti lain. Jika ini tidak berfungsi, sudah tiba masanya untuk berjalan untuk penghala dwi-band.
  3. Peranti usang mungkin tidak berfungsi dengan baik kerana pengisian yang lemah. Router menghantar maklumat tidak secara langsung, memprosesnya, menyulitkannya, mendekodkannya, meneruskannya. Pemproses kuat dan sejumlah besar RAM membenarkan penghala tidak ditutup semasa operasi.

Sambungan tanpa wayar ke pencetak

Banyak pengedaran peranti Wi-Fi moden mempunyai perkhidmatan sistem yang berasingan – Server Cetak. Ia menyediakan operasi langsung penghala dengan pencetak yang disambungkan ke rangkaian wayarles.

Pemacu diletakkan terus ke penghala, dan anda boleh mencetak dari mana-mana peranti yang menggunakan rangkaian Wi-Fi ini.

Firmware yang lebih mudah

Ramai router mempunyai masalah dengan firmware, menyebabkan rehat sambungan, kesukaran dengan menyambungkan peranti ke rangkaian dan sebagainya. Untuk mengecualikan ini, perlu mengemas kini firmware atau memasang firmware pihak ketiga.

anankkml / depositphotos.com
anankkml / depositphotos.com

Salah satu yang terbaik hari ini adalah OpenWrt. Tetapi untuk menghidupkan penghala, anda mungkin memerlukan port USB. Oleh itu, jika anda ingin mendapatkan pilihan penyesuaian, anda perlu membelanjakan wang dan mendapatkan peranti yang lebih moden.

Di samping itu, memori memori yang lebih besar mungkin diperlukan: ia menjamin operasi peranti dengan fungsi tambahan dan kemungkinan berkelip.

Buat torrent atau pelayan media

Port USB mungkin diperlukan untuk tujuan lain. Sebagai contoh, untuk menyambungkan pemacu keras luaran. Banyak model moden router pada firmware asli atau pihak ketiga bukan sahaja mempunyai alat untuk membuat storan awan rumah, tetapi juga membolehkan anda memasang “torrent” dalam ingatan anda sendiri.

Sesetengah model router juga boleh menjadi pusat media. Sekiranya memori terbina dalam membenarkan, sudah tentu. Untuk melakukan ini, anda perlu memasang sebagai firmware salah satu sistem * NIX yang khusus, dibersihkan daripada semua yang tidak perlu. Akibatnya, pelayan rumah yang cekap tenaga boleh didapati, akses kepada yang mungkin dari mana-mana alat yang digunakan.

Penghala ini menggunakan elektrik yang jauh lebih kecil daripada komputer. Konfigurasi serupa untuk banyak menggantikan NAS – pelayan rumah rangkaian sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, untuk firmware, walaupun terkecil, ia memerlukan memori sekurang-kurangnya 64 MB. Untuk kegunaan berkesan penghala sebagai pelayan, 128 MB lebih disukai.

Peningkatan kawasan liputan

Semakin tinggi piawaian pemindahan data, semakin luas kawasan liputan. Band 5 GHz, yang digunakan dalam 802.11ac / n lebih moden, lebih baik melalui dinding konkrit pada jarak pendek.

Di sisi lain, lebih sering untuk meningkatkan kawasan liputan yang mencukupi atau menyusun semula penghala, atau menukar antena, atau meletakkan isyarat repeater (repeater). Tetapi alat baru itu boleh dipilih dan ia secara unik memiliki transmisi yang lebih baik dan kawasan liputan yang lebih besar.

Ini memerlukan dua antena (lebih baik dilepaskan: mereka lebih baik dan boleh diganti jika perlu) dengan keuntungan 5dBi dan sokongan untuk MIMO. Yang terakhir ini menunjukkan bahawa antena dibelah berasingan untuk memastikan prestasi maksimum dan tidak mengganggu satu sama lain.

Lebih daripada dua antena yang digunakan di rumah tidak masuk akal. Peranti murah boleh membuat campur tangan antena ketiga sendiri, dan jarang mahal harganya.

Kesimpulan

Penghala perlu diubah hanya jika terdapat masalah dengan pemindahan data melalui Wi-Fi. Atau jika alat anda menyokong standard yang lebih moden daripada pengedar semasa. Dengan peningkatan dalam kelajuan Internet berwayar dan pengembangan peralatan armada, ia juga bernilai memikirkan pemerolehan unit baru.

Tetapi jika semuanya dipasang, semuanya berfungsi dan tiada perubahan, meninggalkan wang anda dengan anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 2 =