TINJAUAN: Raspberry Pi 2 adalah mikrokomputer yang paling popular

Papan untuk pemaju, yang dikenali di pasaran sebagai mikrokomputer, menjadi lebih popular pada setiap hari yang berlalu. Kumpulan pertama versi ketiga Raspberry Pi kegemaran semua orang telah pergi ke pembeli. Sementara itu, kos model kedua dengan huruf “B” telah menurun dengan ketara dalam peniaga (pengeluar mempunyai penghantaran yang sangat mahal) – peluang yang baik untuk mengenali alat ini.

Model utama, Raspberry Pi 2 B, di China boleh didapati dengan harga $ 32 (dari pembekal rasmi – $ 50 termasuk penghantaran). Tag harga yang sangat berperikemanusiaan untuk peranti pelbagai fungsi itu.

Jadi apa yang “Malinka” sensasi?

Rupa dan ciri-ciri

Raspberry Pi 2: penampilan dan ciri-ciri

Raspberry Pi 2 luaran adalah bayaran kecil sedikit lebih banyak kad bank. Otak papan tunggal kami ialah ARM Cortex-A7 quad-core dengan kekerapan 900 MHz. Sekiranya dikehendaki, anda juga boleh menyebarkan sedikit dengan utiliti terbina dalam. Di samping itu, memori gigabyte dihancurkan dari papan induk, yang mana sehingga 128 MB boleh diperuntukkan untuk teras video.

Pemproses: ARM Cortex-A7
Kekerapan: 0.9 GHz
Bilangan teras: 4
Jumlah RAM: 1 GB
Chipset grafik: VideoCore IV 3D bersepadu
Pengawal bunyi: bersepadu
Pelabuhan Luaran: 4 USB, 1 HDMI, 1 Audio Jack (Mic / Headphone out), 1 LAN
Pembaca Kad: microSD
Pemakanan diperlukan: 5 V, 1 A melalui microUSB / 12 V, 2 A melalui palam tambahan
Pilihan: Antara muka kamera (CSI), antara muka paparan (DSI), 40 pin GPIO

Output video adalah HDMI. Daripada RCA analog, yang ada dalam versi terdahulu, pemaju menolak (tetapi tidak cukup: dengan bantuan kabel pintar anda boleh mengeluarkan isyarat analog ke TV lama melalui bicu 3.5 mm). Tetapi papan itu dilengkapi dengan empat slot USB. Setiap pelabuhan mampu menghasilkan arus sehingga 1.2 A. Benar, untuk melakukan ini, Raspberry perlu dikuasakan dari bekalan kuasa 2A.Jika arus ini tidak diperlukan, anda boleh menghidupkan “Malinka” walaupun dalam port USB biasa komputer dengan kuasa 2.5W ( 5 V × 0.5 A).

Di bahagian bawah model yang kita sedang pertimbangkan, tidak seperti generasi pertama, terdapat slot microSD (sekali SD). Ia adalah pemacu kilat USB pemuat utama sistem dan peranti untuk menulis secara lalai. Malangnya, Raspberry Pi 2 tidak mempunyai antara muka wayarles, hanya terdapat Ethernet, walaupun anda boleh memasukkan Wi-Fi-dongle.

Raspberry Pi 2: Ciri-ciri

Perkara utama yang membezakan Raspberry dari komputer biasa adalah adanya kesimpulan tambahan. Terdapat banyak daripada mereka. Terima kasih kepada terminal individu dengan selak, anda boleh menyambungkan kamera (CSI) dan paparan (DSI). Kedua-dua perkakasan akan berfungsi secara langsung dengan teras video dan pemproses. Dan terdapat 40 pin GPIO: antara muka umum I / O antara muka. Dengan bantuannya, anda boleh menyambung segala-galanya dan mengubah penugasan input dan output dengan cepat.

By the way, mengenai kit penghantaran. Peranti dijual dalam kotak proprietari, di mana terdapat arahan lain. Sebagai tambahan kepada konfigurasi standard, satu lanjutan dijumpai. Di dalamnya, selain papan, arahan dan kotak, terdapat juga satu set baut, satu kes akrilik, penyebar kecil dan penyejuk yang sama. Tubuh lebih baik menggantikan, contohnya seperti itu. Tetapi untuk mendapatkan yang lain tidak akan begitu mudah.

Sistem operasi dan perisian

Perbezaan utama Raspberry banyak komputer papan tunggal yang lebih maju, contohnya Cubietruck dengan SATA, adalah sokongan yang sempurna: pembahagian disikat, sebilangan besar kod bersedia untuk pembangunan mereka sendiri, komponen standard dan banyak rakan-rakan yang sentiasa bersedia untuk membantu dalam apa-apa, walaupun projek yang paling sukar atau bodoh.

Sistem operasi rasmi untuk Raspberry adalah versi Debian – Raspbian. Kini terdapat juga pasaran aplikasi terbina dalamnya, jadi penggunaan “Malinka” tidak dapat dipanggil sulit. Di laman rasmi Raspberry Pi, selain Raspbian, anda boleh memuat turun beberapa pengedaran Linux yang lain: Debian Wheezy, Ubuntu MATE, Fedora Remix.

Raspbian adalah satu set hanya beberapa aplikasi asas untuk kerja. Pengedaran lain lebih berfungsi, tetapi ada kaveat yang penting: ia mungkin hanya berfungsi dengan versi ARM-program. Prestasi dan fungsi peranti sudah cukup untuk menggunakan Raspberry Pi 2 sebagai komputer pejabat tetap. Terima kasih kepada teras video cemerlang Pi 2 yang boleh bertukar menjadi pelayan media rumah: kuasa cip cukup untuk menyahkod video 1 080p. Pengguna boleh mengakses dua program pusat media: OpenELEC dan OSMC.

Prestasi PC yang cukup dan untuk meniru PlayStation 1 menggunakan RetroPie. Dengan cara ini, di Raspbian pribumi terdapat versi khas Minecraft. Geek terdesak boleh didapati dalam versi percuma Wolfram Mathematica.

Terdapat Raspberry Pi 2 dan pengedaran Windows 10. Malangnya, sistem ini tidak mempunyai antara muka grafis dan membolehkan anda menguruskan diri sendiri dari jarak jauh, menyambung melalui PowerShell (bahkan tidak ada baris arahan). Dalam kes ini, anda boleh menjalankan aplikasi 32-bit.

Memasang sistem

Untuk menggunakan Raspberry sebagai PC, anda perlu menyambungkan monitor, papan kekunci, tetikus dan kuasa dari microUSB. Dalam slot untuk kad memori, anda perlu memasukkan microSD dengan sistem yang dipasang: imej dimuat turun dari laman web rasmi dan dipasang pada kad oleh utiliti khas. Anda juga boleh menggunakan program NOOBS: anda perlu memuat turunnya dari laman web rasmi, yang telah mengformatkan semula kad (arahan rasmi).

Selepas bayaran boleh dihidupkan. Apabila memasang sistem menggunakan NOOBS, pemasang akan muncul di skrin, yang menawarkan untuk memilih salah satu OS yang tersedia (walaupun, untuk memasang imej yang anda perlukan untuk memuat turun dan meletakkannya pada kad memori). Anda boleh memasang beberapa sistem sekali gus dan memilihnya dari menu but semula selepas bermula.

Kemudian anda perlu reboot. Pada permulaan seterusnya, anda perlu menentukan bahawa sistem harus dimulakan dalam mod grafik.

Apa yang perlu dilakukan kemudian

Pelantikan Raspberry Pi 2 dan projek siap tidak dikira. Mikrokomputer boleh dibuat untuk bekerja dengan hampir mana-mana pinggir, output imej di mana-mana sahaja. Dalam artikel seterusnya, mari kita sambungkan penukar digital-ke-analog yang berkualiti tinggi ke Raspberry Pi 2 dan buat pusat media kecil.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

22 − 21 =