TINJAUAN: Xiaomi Mi Band 1S – kemas kini pelacak kecergasan yang paling popular

Versi pertama Mi Band ternyata sangat berjaya, dan oleh itu sangat popular. Tetapi bagaimana lagi? Di pasaran terdapat hanya analog tunggal yang mempunyai gabungan fungsi, membina kualiti dan kos. Semasa jualan Tahun Baru, alat itu boleh dibeli untuk 12, dan dalam beberapa kes untuk $ 8 – harga terendah untuk tracker kecergasan. Hari ini kita akan mengkaji semula Pulse Xiaomi Mi Band 1S, yang mendakwa gelaran raja elektronik mudah alih yang baru.

Kandungan Pakej

Xiaomi Mi Band 1S: bundle

Xiaomi terkenal dengan minimismenya. Ini terpakai kepada kedua-dua alat dan pembungkusan mereka. Dalam kes Mi Band 1S, segala-galanya adalah sama: tidak ada yang berlebihan sama ada dari luar atau dalam. Peranti ini terdapat dalam kotak kecil kadbod yang dikitar semula. Di dalamnya hanya pelacak itu sendiri, gelang, pengecas dan arahan.

Rupa

Bahagian utama gelang itu adalah kapsul polikarbonat yang ditutup dengan panel aloi magnesium dengan muka yang dipoles dan tiga tingkap untuk LED. Tidak seperti versi pertama Band Mi dengan tiga warna diod, kebaruannya dilengkapi dengan dioda putih (sama seperti versi kedua peranti Mi Band 2).

Ada perbezaan lain. Badan menjadi sedikit lebih besar di bawah: ada muncul penebalan kecil dan tingkap yang transparan. Di belakangnya adalah sensor denyut, yang selepas sambungan dengan telefon pintar berkedip hijau. Gelang luaran secara kekal tidak berubah, pengancing tradisional dipelihara: pertama tali itu dimasukkan ke dalam gelung, maka penekanan dibuat pada gelangsar.

Walau bagaimanapun, kini gelang diperbuat daripada bahan yang lebih keras, yang direka bentuk untuk memberikan keselamatan yang lebih baik: ramai pengguna model terdahulu mengadu tentang kegagalan pesat gelang, peregangan dan kinks.

Gelang itu masih tidak dirasai di lengan, tidak tergelincir dan tidak berpaut pada pakaian.

Lubang ke mana kapsul Xiaomi Mi Band 1S dimasukkan

Lubang di mana kapsul Xiaomi Mi Band 1S dimasukkan, juga tidak berubah hanya secara luaran. Ia masih membolehkan anda memasang alat dalam apa cara sekalipun, tetapi mempunyai saiz yang lebih tinggi di bawah mata pemantau kadar denyutan jantung. Kerana ini, gelang-gelangnya tidak serasi. The Mi Band 1S baru boleh dimasukkan ke dalam gelang lama, tetapi sebaliknya ia tidak akan berfungsi: kapsul akan jatuh. Panjang tali tetap sama dan boleh laras dalam lingkungan 157-205 mm.

Ciri-ciri

 • Bahan kapsul: aloi magnesium, polikarbonat.
 • Bahan gelang: vulcanizate silikon termoplastik.
 • Kelas perlindungan kandang: IP67.
 • Fungsi: pengukuran laju jantung, pedometer, pengiraan jarak dan kalori yang dibakar, pemantauan tidur, jam penggera pintar, pemberitahuan panggilan, buka kunci tablet / telefon pintar (hanya untuk OS MIUI v6).
 • Sensor: pecutan tiga paksi, pemantau nadi optik.
 • Paparan: 3 LED putih, getaran motor.
 • Bateri: terbina dalam polimer litium dengan kapasiti 45 mAh.
 • Kerja-kerja autonomi: secara rasmi – sehingga 30 hari, sebenarnya – 10-15 hari.
 • Komunikasi tanpa wayar: Bluetooth 4.0 / 4.1 LE.
 • Suhu operasi: -20 hingga +70 ° C
 • Dimensi: 37 × 13.6 × 9.9 mm.
 • Berat badan: 5.5 g.
 • Keserasian: iOS 7 / Android 4.3 / BlackBerry OS 10 / Windows Phone 8.1 dan lebih lama.

Fungsi

Xiaomi Mi Band 1S: Tetapan Xiaomi Mi Band 1S: jam penggera

Untuk menggunakan tracker, anda perlu memuat turun aplikasi rasmi Mi Fit dan membuat akaun Xiaomi yang akan menyimpan tetapan dan data yang dikumpulkan.

Untuk menggunakan program tidak formal, yang dalam beberapa keadaan mungkin lebih baik, anda mesti mempunyai akaun berdaftar. Seperti versi awal, tracker kecergasan dikemas kini mengira jarak perjalanan, masa tidur dalam fasa yang cepat dan lambat, boleh bangun dalam fasa tidur pantas (jam penggera pintar). Data disimpan pertama di tracker, kemudian dipindahkan ke telefon pintar.

Xiaomi Mi Band 1S: fasa tidur  Xiaomi Mi Band 1S: Tidur

Rejim tidur kelihatan telah bertambah baik. Pelacak masih bangun secara spontan, menurut pengguna, dalam jangkauan sehingga 30 minit dari masa yang ditentukan. Seseorang dalam fasa tidur yang cepat bangun dari getaran tiga kali ganda. Tetapi jika mengenai Mi Band (versi dengan diod tri-warna) dan Mi Band 2 (versi dengan LED putih) terdapat pengakuan yang mencukupi, sekarang mereka praktikal tidak hadir. Seperti dahulu, anda boleh mengkonfigurasi hanya tiga penggera.

Xiaomi Mi Band 1S: Aktiviti Xiaomi Mi Band 1S: Aktiviti

Pengukur di Mi Band 1S baru berfungsi dengan lebih baik. Ia cukup untuk menetapkan data anda dalam tetapan – ketinggian dan berat badan, dan anda boleh pergi ke jalan raya. Pada masa yang sama, pengiraan bebas berbeza daripada data tracker sebanyak 3-4%, tidak lebih. Langkah-langkah dipertimbangkan dan diterjemahkan ke dalam meter apabila berjalan, memanjat tangga. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes – disebabkan sensitiviti yang berlebihan – gelang boleh mengambil langkah sebagai langkah lain, sehingga membasuh pinggan. Menariknya, jarak perjalanan semasa proses ini tetap tidak berubah. Rupa-rupanya, ia dibuat khusus.

Di samping itu, perhatikan bahawa gelang itu boleh berbohong mengenai berjalan: berjalan cepat pengguna Mi Fit melihat sebagai berjalan.

Kapsul Xiaomi Mi Band 1S

Perkara utama dalam versi baru Mi Band adalah meter nadi. Pengukuran pulse dilakukan menggunakan kaedah photoplethysmogram: data dikumpulkan menggunakan sumber cahaya, peranan yang dalam hal ini dimainkan oleh LED hijau.

Xiaomi Mi Band 1S: Interface Xiaomi Mi Band 1S: persediaan untuk pengukuran denyutan

Pengukuran dilakukan dalam tiga mod. Yang utama adalah manual, diaktifkan melalui aplikasi dalam item Kadar Jantung. Telefon pintar akan meminta anda menaikkan pergelangan tangan anda ke paras dada, selepas itu anda perlu menekan butang pengukuran: pemasa mengira turun 5 saat, mengira dan menyimpannya dalam sejarah.

Xiaomi Mi Band 1S: pengukuran nadi Xiaomi Mi Band 1S: nadi dan sejarah semasa

Dalam praktiknya, mengangkat tangan tidak perlu: nadi diukur dengan tepat di mana-mana kedudukan bebas tangan, hanya pemasangan ketat sensor jantung adalah penting (anda boleh menekannya dengan tangan percuma atau dengan jari anda). Dalam kes pendaratan percuma, ralat pengukuran meningkat dengan ketara. Tetapi jika semuanya dilakukan dengan betul, ia tidak akan lebih daripada 2-5 denyutan seminit (data disahkan dengan bantuan pengukuran bebas dan tonometer pada tangan yang sama).

Cara kedua untuk menggunakan pemantau kadar jantung ialah mod berjalan. Di dalamnya, peranti mengukur nadi secara automatik setiap 30 saat, dan pada akhirnya memberikan nilai purata. Di samping itu, fungsi larian dengan beban boleh didapati, tetapi ia tidak boleh diteruskan, kerana algoritma itu tidak lagi debug dan mod ini tidak berfungsi dengan baik.

Terdapat mod automatik tambahan untuk mengukur nadi dalam mimpi. Kemasukannya meningkatkan kualiti penggera dan melengkapkan maklumat statistik tentang tidur: sebagai tambahan kepada tempoh fasa tidur yang cepat dan lambat, aplikasi memaparkan jumlah purata denyutan jantung per minit. Malangnya, Xiaomi Mi Band 1S, walaupun kemungkinan penyegerakan dengan perkhidmatan pihak ketiga, tidak boleh berfungsi sebagai pemantau kadar denyutan jantung yang berasingan. Sekurang-kurangnya buat masa sekarang.

Apps

Fungsi alat ini sangat bergantung pada aplikasi yang digunakan. Walaupun ia berfungsi dengan kedua-dua iOS dan Android, keupayaan penuh peranti tersebut didedahkan dalam sistem pengendalian Google. Tetapi di sini terdapat beberapa nuansa.

Xiaomi Mi Band 1S: Tahap Caj Xiaomi Mi Band 1S: Persediaan

Pada masa ini, versi rasmi di Google Play (Mi Fit 441) dapat mengukur nadi dalam tidur dan dalam mod manual, membolehkan anda menggunakan sepenuhnya piawaian untuk fungsi Mi Band dan menyegerakkan data dengan aplikasi MyFitnessPal dan Google Fit. Tidak seperti versi rasmi Cina, anda tidak boleh mengaitkan gelang dengan skala pintar Xiaomi Mi Smart Scale dan kasut dari Xiaomi. Juga, fungsi larian yang dilancarkan secara berasingan melalui aplikasi tidak tersedia.

Terdapat aplikasi rasmi Cina permohonan, diedarkan melalui kedai syarikat. Apabila menggunakan Xiaomi telefon pintar atau mana-mana yang menggunakan perisian tegar MIUI 6, gelang ini membolehkan anda membuka kunci skrin telefon pintar atau tablet anda. Walau bagaimanapun, dalam penyesuaian Mi Fit dengan MyFitnessPal dan Google Fit tidak tersedia, tetapi terdapat fungsi yang lain, tidak kurang menarik. Seperti yang telah disebutkan, anda boleh mengkonfigurasi penyegerakan peranti dengan kasut atau skala pintar dari Xiaomi. Di samping itu, terdapat pembantu suara untuk mod berjalan (dan terdapat penterjemahan Rusia, walaupun, dalam perhimpunan amatur). Dan, menurut beberapa maklumat, adalah mungkin untuk membina lagu berjalan atau joging (titik ini tidak disahkan).

Aplikasi untuk iOS tidak kelihatan sebagai keutamaan untuk Xiaomi. Fungsi ini adalah sama dengan versi Android. Tetapi aplikasi dipaparkan dengan betul hanya pada iPhone 5: di bawah skrin iPhone 4 dan iPhone 6 ia tidak disesuaikan. Pada masa yang sama terdapat sokongan untuk HealthKit dan penyegerakan dengan Skala Mi.

Tidak ada aplikasi rasmi untuk Windows Phone. Hanya versi amatur.

Pemberitahuan aplikasi Xiaomi Mi Band 1S: pemberitahuan aplikasi Xiaomi Mi Band 1S: Panggilan Masuk

Semua aplikasi rasmi membolehkan anda mengkonfigurasi pemberitahuan (untuk Android 4.4 dan lebih tinggi dan iOS) mengenai panggilan masuk dan dari tiga aplikasi untuk dipilih. Apabila anda memanggil, peranti akan bergetar dua kali, menjeda dan meneruskan kitaran semasa panggilan dihidupkan (dengan cara itu, anda boleh melaraskan kelewatan dari permulaan panggilan, supaya tidak mengalami ketidakselesaan yang berlebihan).

Perhimpunan tidak rasmi pada 4pda.ru membolehkan anda memilih bilangan aplikasi yang lebih besar dari mana makluman akan diterima (sedang diuji, dikemas kini kemudian). Untuk mendayakan pemberitahuan, anda mesti mendayakannya dalam tetapan sistem. Android 4.4: “Tetapan” → “Keselamatan” → “Akses kepada pemberitahuan”; Android 5.0: “Tetapan” → “Bunyi dan pemberitahuan” → “Akses kepada pemberitahuan”.

Hayat bateri

Kapasiti bateri terbina dalam tidak menurun berbanding versi sebelumnya dan sama dengan 45 mAh. Masa bayaran penuh adalah sehingga dua jam. Waktu operasi sesuatu yang baru dengan degupan jantung jauh lebih rendah daripada Band Mi yang biasa: menurut maklum balas di web, alat itu boleh wujud secara autonomi selama kira-kira 10-15 hari. Bergantung pada intensiti penggunaan, tentu saja.

Dengan sepasang ukuran denyutan terpaksa, gelang itu menggunakan sekitar 4% daripada bayaran setiap hari. Sekiranya terdapat satu jam latihan, 5% lagi ditambah kepada angka ini. Apabila digunakan di tempat kerja, di mana saya berjaya berjalan selama kira-kira 30-40 kilometer sehari (tidak, tiada kurier adalah seorang jurutera) dan sentiasa menerima makluman, peranti itu beroperasi atas perintah 8-10 hari dari tuduhan penuh. Tetapi! Kemudian gelang melumpuhkan pengukuran nadi dan alat pengukur dan berfungsi hanya sebagai jam penggera dan petunjuk isyarat selama kira-kira 5-8 hari.

Kemudahan penggunaan dan kesimpulan

Alat itu ternyata seimbang dan sangat mudah, dan pada kos semasa 20 hingga 27 dolar, praktikalnya bukan alternatif. Gelang itu tidak mengganggu sama sekali dan hampir tidak kelihatan apabila anda memakainya: anda boleh tidur dengannya, pergi ke bilik mandi, dan bukan hanya berlari. Mod yang tersedia dalam aplikasi rasmi adalah praktikal semua yang anda perlukan dari tracker kecergasan. Mereka akan membolehkan anda untuk mengendalikan dan mengawal aktiviti fizikal dengan berkesan jika tiada masalah kesihatan global. Meter denyut adalah tambahan yang luar biasa kepada fungsi biasa. Ini akan membantu bukan sahaja dalam kelas kecergasan, tetapi juga untuk pencegahan awal penyakit jantung.

Berbeza dengan versi sebelum ini, satu perumahan baru Xiaomi Mi Band 1S tidak berlaku (semasa radas ujian tidak dikeluarkan atau di bilik mandi atau mandi), yang dikendalikan secukupnya pada suhu kira-kira -17 darjah Celsius (tidak jatuh di bawah) dan menunjukkan keputusan yang sangat baik mod pemantauan tidur.

Ternyata, jam penggera berfungsi dengan baik kerana maklumat tambahan yang dikumpulkan oleh meter denyutan. Mi Band benar-benar bangun dalam fasa tidur pantas, jadi lebih mudah untuk bangun – bangkit dan pergi. Benar-benar kehilangan perasaan bahawa awak tidak mendapat cukup tidur. Semasa ujian saya merasakannya pada kulit saya sendiri. Saya burung hantu, dan bangun setiap hari jam 5 pagi untuk saya adalah penyeksaan sebenar. Ia adalah. Sebelum menggunakan Xiaomi Mi Band.

Oleh itu, terima kasih kepada kos yang telah menghampiri kos penggemar kecergasan Xiaomi generasi pertama, Mi Band 1S tidak hanya berterusan, tetapi juga melebihi kejayaan Mi Band. Sekarang alat ini boleh dibeli dengan harga 19.89 dolar (dengan kupon GBMI1S).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 4