10 perkhidmatan Google yang berguna yang mungkin tidak anda ketahui

1. Pengesah Google

Untuk memastikan keselamatan akaun, satu kata laluan mungkin tidak mencukupi. Oleh itu, rangkaian sosial dan perkhidmatan lain semakin beralih kepada kaedah perlindungan tambahan. Contohnya, kod pengesahan yang dihantar kepada pengguna melalui SMS atau dijana dalam permohonan khas diminta. Pengesah Google adalah salah satu daripada program ini. Ia mewujudkan kod keselamatan untuk akaun yang dipautkan kepadanya. Sekiranya anda prihatin terhadap keselamatan data peribadi anda, gunakan Google Authenticator untuk akaun anda.

2. Google Alerts

Perkhidmatan Google Alerts melaporkan penerbitan baru yang mengandungi rujukan kepada kata-kata atau frasa yang dipilih oleh pengguna. Anda boleh mengkonfigurasi berbilang tanda serentak dengan memilih pilihan yang bersesuaian untuk masing-masing: sumber, bahasa, subjek dan bilangan artikel, serta kekerapan mesej, masa penghantaran dan peti mel (atau RSS-aliran) yang akan tiba.

Dengan Google Alerts, anda tidak terlepas berita tentang selebriti kegemaran anda, syarikat, produk dan objek lain yang menarik. Jika anda seorang tokoh awam, anda boleh menjejaki sebutan anda sendiri.

Google Alerts →

3. Google Font

Google Font adalah direktori besar fon percuma, terutama berguna untuk pereka web dan pereka web. Penapis sumber mudah membantu anda dengan cepat mencari fon yang didambakan, sort mengikut jenis, tarikh penambahan, populariti dan parameter lain. Dalam pangkalan data terdapat set simbol Latin dan Cyrillic. Anda boleh menyambungkan fon kegemaran ke halaman web yang diingini atau muat turun untuk kegunaan setempat.

Google Font →

4. Lukisan Google

Editor ini akan membantu anda dengan cepat melukis carta alir, membina rajah atau membuat nota pada imej yang dimuat turun tanpa meninggalkan penyemak imbas. “Lukisan Google” disepadukan ke dalam pakej Google Docs dan berinteraksi dengan perkhidmatan Google yang lain seperti “Jadual” dan “Google Drive.” Oleh itu, dalam “Lukisan” anda boleh membuat carta berdasarkan data dari jadual anda dan menyimpannya dalam awan Google.

Lukisan Google →

5. Akademi Google

“Google Academy” adalah enjin carian berdasarkan teks-teks penerbitan saintifik. Beliau mengimbas tapak web penerbitan rumah, komuniti profesional, universiti dan sumber akademik lain untuk mencari teks pada kata kunci yang diminta. Sebagai hasil carian, pengguna melihat senarai pautan kepada serpihan atau kandungan penuh karya saintifik, disusun dengan mengambil kira pengiraan dalam kalangan saintifik. Yang penting, bagi setiap perkhidmatan teks menunjukkan senarai penerbitan yang sama. “Google Academy” boleh berguna kepada mana-mana saintis atau pelajar.

Akademi Google →

6. Google Sites

Mempunyai laman web anda sendiri membuka peluang besar untuk mempromosikan idea atau produk di Internet. Tetapi bagaimana jika anda tidak tahu bagaimana untuk membuat program dan tidak mahu membelanjakan belanjawan ke atas pemaju? Dalam kes ini, anda boleh mendapat manfaat daripada “Tapak Google” perkhidmatan – pereka tapak ringkas yang tidak memerlukan pengguna untuk memiliki pengetahuan teknikal yang canggih. Dengan itu, anda boleh membuat dengan cepat, isi kandungan dan menyiarkan set halaman web templat yang disesuaikan untuk tujuan anda.

Tapak Google →

7. Borang Google

“Borang Google” – alat awan mudah untuk menjalankan tinjauan. Pengguna mengkonfigurasi soal selidik dengan medan yang diperlukan, menghantar pautan kepadanya kepada peserta dan mendapat akses ke statistik berdasarkan tanggapan yang diterima. Perkhidmatan ini sangat baik untuk tugas perniagaan seperti survei pelanggan, dan urusan rumah, seperti membuat senarai tamu. Borang boleh dibuat mengikut citarasa anda, melengkapkannya dengan imej dan video. Hasil kajian boleh didapati dalam jadual visual dan gambar rajah.

Borang Google →

8. Cari mengikut imej

Apa yang perlu dilakukan jika anda mencari imej yang betul, tetapi ia dimanjakan oleh markup orang lain atau mempunyai saiz yang tidak sesuai? Dalam keadaan ini, alat “Cari dengan Gambar” diselamatkan, di mana anda boleh mencari salinan imej yang lain dalam pelbagai saiz. Untuk menggunakannya, anda perlu membuka halaman “Imej Google”, klik pada ikon kamera di dalam kotak carian dan muatkan imej asal. Anda hanya boleh menyeret gambar dari folder ke dalam medan carian.

Apabila sistem memaparkan hasilnya, anda mesti memilih “Semua saiz” atau “Imej serupa” – bergantung kepada apa yang anda cari.

9. Fikirkan dengan Google

Sumber maklumat Fikirkan dengan Google memperkenalkan pengunjung kepada hasil penyelidikan, trend, idea dan kes dari dunia pemasaran digital. Kebanyakan bahan ditumpukan untuk bekerja dengan produk Google. Di portal ini anda akan dapati artikel dari kakitangan Google sendiri dan wawancara dengan pakar dari syarikat lain. Kandungan untuk sumber tersebut dibuat dalam bahasa Rusia. Untuk mengelakkan penerbitan baru yang hilang, anda boleh melanggan senarai mel.

Fikirkan dengan Google →

10. Google Primer

Dengan aplikasi ini, Google membantu pemasar memahami alat dan trend profesional baru. Ia mengandungi kursus mini bahasa Inggeris mengenai topik SEO, pemasaran kandungan, analisis, pengiklanan dan strategi dalam talian. Teori ini dilengkapi dengan tugas interaktif kecil yang membantu menyerap bahan yang lebih baik. Semua pelajaran boleh dimuat turun ke telefon pintar anda untuk dilihat di luar talian. Banyak kursus di Primer direka untuk tahap pengetahuan awal, tetapi ada juga yang menarik minat para profesional yang berpengalaman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

94 − = 84