Bagaimana untuk memeriksa kebolehpercayaan operator pelancongan

Pada musim panas 2014, banyak agensi pelancongan ditutup, sementara tidak memenuhi tanggungjawab mereka kepada pelanggan mereka. Prospek untuk terjebak di luar negeri tanpa bantuan dari pengendali tur, untuk meletakkannya sedikit, ketakutan.

Tetapi jika wang untuk bercuti di luar negara dijumpai, maka tidak ada ketakutan akan memaksa anda bukannya pantai laut untuk memilih percutian di kampung tetangga untuk bercuti, bukan? Oleh itu, kita mesti memilih pengendali pelancongan yang betul, dan mengambil kira parameter yang berbeza.

Apa yang membuat kebolehpercayaan pengendali pelancongan

Malah, terdapat banyak parameter yang perlu anda menilai syarikat, sebelum membeli baucar darinya. Berikut adalah sebahagian daripada mereka.

Bilangan destinasi pelancongan yang mana pengendali pelancongan berfungsi

Di mana-mana arah pelancongan, krisis boleh berlaku – situasi politik yang tidak stabil, konflik ketenteraan, bencana alam. Lebih banyak arah pengendali pelancongan boleh menawarkan pertukaran untuk yang tidak dapat diakses, risiko yang kurang.

Di manakah saya dapat mengetahui? Maklumat ini boleh didapati di laman web pengendali pelancongan atau berunding dengan perundingnya melalui telefon. 

Kehadiran syarikat tuan rumah mereka di kawasan yang berbeza

Parti tuan rumah adalah sebuah syarikat perjalanan di negara tempat anda melakukan lawatan. Ia adalah syarikat ini yang ditempah dan dibayar oleh hotel, menyediakan pemindahan dari lapangan terbang ke tempat penyelesaian dan mengatur lawatan.

Jika pengendali pelancongan mempunyai syarikat tuan rumah sendiri di negara tujuan, peluang untuk mendapatkan perkhidmatan yang berkualiti di tempat sangat meningkat. Di samping itu, syarikat sedemikian kurang berisiko untuk memecahkan, kerana ia boleh mendapat pendapatan daripada pelancong dari negara lain.

Di manakah saya dapat mengetahui? Di laman web rasmi pengendali pelancongan atau dengan menghubunginya melalui telefon. 

Pengaturan dengan syarikat penerbangan

Sering kali, sebahagian besar kos lawatan adalah perjalanan udara. Jika pengendali pelancongan bekerjasama dengan beberapa syarikat penerbangan, mempunyai blok tempat duduk di arah yang berbeza atau penerbangan piagamnya, ia akan dapat menawarkan lebih banyak pilihan penerbangan.

Di manakah saya dapat mengetahui? Sebagai peraturan, pengendali pelancongan menyiarkan maklumat mengenai kerjasama dengan syarikat penerbangan di laman web mereka. Semak bahagian tapak yang berkaitan dengan rakan kongsi syarikat. 

Kedudukan kebolehpercayaan syarikat insurans

Jika pengendali pelancongan bekerjasama dengan syarikat insurans yang boleh dipercayai, sekiranya kebankrapan, ia tidak akan membatalkan lesen dan anda akan mendapat pampasan bagi kerosakan itu.

Di manakah saya dapat mengetahui? Anda boleh mencari syarikat di laman web “RIA Rating”. 

Ini bukan semua parameter yang anda boleh menilai pengendali pelancongan, tetapi anda tidak dapat mencari mereka sendiri. Di samping itu, anda akan bersetuju, ini adalah perkara yang agak panjang dan suram. Anda boleh mempermudah – gunakan penilaian sedia ada kebolehpercayaan pengendali pelancongan.

Sebagai contoh, penarafan seperti itu menyediakan pasar raya pelancongan Travelata.ru. Ia boleh digunakan oleh semua orang, tanpa mengira keinginan untuk membeli pelancongan atau kebenaran di laman web ini.

Mari kita lihat apakah rating kebolehpercayaan pengendali pelancongan ini berdasarkan, apakah kriteria untuk menilai pengendali pelancongan dan sejauh mana tahap objektiviti yang diharapkan.

Apakah rating Travelata.ru

Oleh itu, setiap pengendali pelancongan, yang tawarannya dipaparkan di laman web ini, dianggarkan sebanyak 10 indikator. Senarai penunjuk termasuk destinasi pelancongan yang disebutkan di atas, syarikat tuan rumah, syarikat penerbangan rakan kongsi dan syarikat insurans yang boleh dipercayai. Tetapi senarai penunjuk tambahan (dan tangkapan tangkapan penarafan semasa pengendali pelancongan):

Ketersediaan hotel dijamin

Penilaian mengikut bilangan hotel yang dijamin
Penilaian mengikut bilangan hotel yang dijamin

Agensi pelancongan boleh membuat kontrak dengan hotel, setelah menebus bilik terlebih dahulu. Dalam kes ini, tempahan di laman web operator pelancongan disahkan serta-merta, dan harga hotel sedikit berkurang.

Pengedar kedua atau tidak

Sekiranya terdapat satu lagi hubungan antara pembekal perkhidmatan dengan pelanggan, perkhidmatan menjadi lebih mahal, dan kebolehpercayaan, sebaliknya, berkurang.

Jumlah jaminan kewangan

Perenggan ini memperkatakan perlindungan daripada kebankrapan: semakin tinggi jaminan kewangan operator pelancongan, semakin baik keadaan di perusahaan.

Bilangan agensi pelancongan di bawah jenama pengendali pelancongan

Agensi perjalanan lebih banyak, operator pelancongan yang lebih besar dan lebih dipercayai.

Mempunyai syarikat induk antarabangsa yang besar

Kepunyaan syarikat induk
Kepunyaan syarikat induk

Jika pengendali pelancongan memasuki syarikat induk yang besar, ia kurang risiko untuk kekal tanpa pelanggan, dan sebagai peraturan, arahan pelancong lebih banyak.

Pelanggan yang tidak berpuas hati

Ini adalah salah satu mata yang paling mudah di mana anda boleh menilai pengendali pelancongan. Sekiranya ulasan buruk berada di sana, ini adalah perkara biasa: selepas semua, anda tidak boleh menyenangkan semua orang. Tetapi jika mereka menjadi lebih, maka pengendali pelancongan secara beransur-ansur hilang keyakinan.

Bagi setiap kategori, penilaian diberi dari 0 hingga 10 dan penarafan dibuat daripada pengendali pelancongan terbesar. Tetapi di manakah maklumat mengenai bilangan syarikat tuan rumah, tempat membeli-belah di hotel dan kebolehpercayaan syarikat insurans berasal?

Sumber maklumat untuk penarafan

Pertama, pelanggan setia Travelata membantu menarik rating, yang telah mengumpulkan lebih dari 150 ribu, dan kedua – lebih dari 120 operator-operator pelancongan.

Tetapi tidak semestinya betul untuk menggunakan maklumat ini, jadi data untuk penarafan diambil dari sumber lain.

Maklumat dari laman web syarikat penerbangan, di mana anda boleh mengetahui tentang kerjasama dengan pengendali pelancongan, Daftar Pendaftar Tour Persekutuan Persekutuan, di mana mana-mana pengguna boleh mencari syarikat dan mengetahui jumlah keselamatan kewangannya.

Di samping itu, kami menggunakan data agensi “RIA Rating”, yang membolehkan anda menilai kebolehpercayaan syarikat insurans, dan maklumat dari portal pelancongan profesional Tourdom.ru.

Akibatnya, set sumber yang sangat pelbagai diperolehi, mengikut mana pengendali pelancongan dapat dinilai dengan adil.

Pilihannya adalah untuk pelanggan

Jika penarafan kebolehpercayaan pengendali pelancongan benar-benar turun dengan ketara – banyak destinasi dikeluarkan, bilangan rakan kongsi di kalangan syarikat penerbangan berkurangan, bilangan ulasan negatif berkembang – menjadi jelas bahawa kerja pengendali pelancongan sudah hampir berakhir. Dalam kes sedemikian, syarikat yang hilang kalah dari pasar raya pelancongan.

Tetapi jika perkara-perkara tidak begitu buruk setakat ini, syarikat itu tetap di laman web ini, dan kemudian setiap pengguna memutuskan untuk dirinya sendiri: untuk mempercayai pengendali pelancongan yang tidak dapat dipercayai dan membeli tiket untuk kos yang lebih rendah atau menghabiskan lebih sedikit, tetapi untuk mendapatkan kebolehpercayaan di atas 90 mata.

Kedudukan Kebolehpercayaan
Kedudukan Kebolehpercayaan

Sebagai contoh, pada tahun 2014 skor tertinggi dianugerahkan kepada Coral Travel: operator pelancongan menjaringkan 98 mata daripada 100 yang mungkin. Sedikit lebih rendah TUI Rusia – 96 mata, dan tempat ketiga pergi ke TezTour dengan 94 mata.

Tambahan pula, syarikat-syarikat yang mempunyai keputusan di bawah 90 mata sudah mengikuti: Pegas Touristik, yang, tidak seperti ketiga yang pertama, tidak termasuk syarikat induk antarabangsa yang besar, Biblio Globus dan lain-lain.

Anda boleh mengingati pengendali pelancongan yang boleh dipercayai, melihat tapak rasmi mereka dan menambahkannya ke penanda buku pelayar untuk masa depan. Tetapi jika anda tidak pergi dalam perjalanan dalam masa terdekat, lebih baik hanya ingat di mana anda dapat melihat penilaian ini.

Lihat penarafan pengendali pelancongan di Travelata.ru

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

85 − = 79