Bagaimana untuk menyediakan pelayan proksi anda

Lifkhaker telah berbincang mengenai cara membeli pelayan maya (VPS) dan mengkonfigurasi VPN anda untuk memintas kunci di Internet. Tetapi VPN berfungsi untuk semua program yang mempunyai akses Internet. Sekiranya anda mahu lalu lintas dialihkan ke pelayan lain sahaja dalam penyemak imbas, buat proksi anda sendiri.

Memandangkan melarang penyamarataan dan VPN, yang pada bila-bila masa boleh mula digunakan dalam amalan, kehadiran pelayan proksi akan menjamin kebebasan anda di Internet.

Cara membuat proksi

Bagaimana untuk memilih dan membeli VPS diterangkan secara terperinci dalam artikel mengenai meningkatkan VPN. Jangan ulangi dan pergi terus ke menyediakan pelayan proksi.

Muat turun dan pasang utiliti Putty. Pada tab Sidang, tentukan alamat IP yang berada dalam e-mel apabila membuat VPS.

Nama Hos

Klik tab Tunnel di bahagian SSH. Masukkan 3128 dalam baris Port Sumber Pilih Auto dan Dinamik. Klik Tambah.

Pelabuhan

Klik tab Sambungan dan tetapkan masa untuk 100 saat untuk menghalang sambungan daripada pecah.

Sambungan

Klik Terbuka untuk bersambung. Masukkan masuk dan kata laluan yang hoster dihantar dalam e-mel selepas membuat VPS.

Buka

Ia tetap untuk mengkonfigurasi proksi dalam penyemak imbas. Mari lihat bagaimana untuk melakukan ini, menggunakan contoh Google Chrome. Buka tetapan penyemak imbas, hubungi tetapan lanjutan dan cari tetapan pelayan proksi dalam bahagian “Sistem”.

Tetapan

Dalam medan “Konfigurasi LAN Tetapan”, klik butang “Tetapan Rangkaian”. Semak “Pengesanan automatik” dan “Gunakan untuk sambungan tempatan”. Klik “Advanced”. Dalam garisan SOCKS, masukkan alamat localhost dan pelabuhan 3128.

Sambungan

Semak alamat IP komputer untuk memastikan penyemak imbas itu menyambung ke tapak melalui proksi. Dalam penyemak imbas lain, konfigurasi serupa. Bagaimana untuk mengkonfigurasi proksi pada komputer, tablet dan telefon dengan sistem yang berbeza, Lifehacker juga memberitahu.

Bagaimana untuk menjalankan proksi di tapak berasingan

Untuk menggunakan pelayan proksi hanya pada laman web tertentu, pasangkan sambungan FoxyProxy dalam penyemak imbas.

Buka tetapan sambungan dan klik Tambah Proksi Baharu. Pada tab Butiran Proksi, masukkan alamat IP dan nombor port yang telah anda tetapkan kepada Putty. Semak pilihan Proksi SOCKS.

FoxyProxy

Pergi ke tab Pattern Patterns dan tambahkan topeng tapak di mana proksi harus digunakan. Untuk menambah topeng tapak, klik Tambah Corak Baru, masukkan alamat dengan asterisk di kedua-dua sisi: contohnya, * site.com *.

Jika pelanjutan didayakan melalui proksi, hanya laman-laman yang topeng anda telah dimasukkan ke dalam senarai akan dipaparkan. Alamat lain akan dibuka tanpa proksi.

Anda tidak boleh membuat senarai dalam FoxyProxy, tetapi gunakan sambungan “Kunci lari Runet”. Di dalamnya terdapat senarai “Anti-penapisan”, yang merangkumi kebanyakan tapak yang disekat di Rusia.

Klik ikon pelanjutan pada bar tugas, klik tab “Proksi saya”. Semak “Gunakan proksi saya”, masukkan alamat IP dan nombor port.

Bagaimana untuk menjimatkan sesi

Agar pelayan proksi berfungsi, anda perlu sentiasa menjalankan sesi Putty. Anda boleh menyimpan tetapan supaya anda hanya boleh memasukkan kata laluan untuk sambungan itu.

Jalankan Putty. Konfigurasi sambungan seperti yang ditunjukkan di atas, dan pergi ke tab Data dalam bahagian Sambungan. Tulis nama untuk kebenaran automatik: biasanya root, tetapi hoster boleh menetapkan satu lagi dalam e-mel.

Data

Pergi ke tab Sesi, masukkan sebarang nama dalam medan Sesi Tersimpan dan klik Simpan.

Simpan

Sambungan anda akan kekal dalam senarai sesi.

Pada masa lain anda menjalankan Putty, pilihnya, tekan Load, kemudian Buka untuk mewujudkan sambungan dan masukkan kata laluan dari pelayan yang hoster dihantar dalam e-mel.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =