7 cara untuk menguruskan tekanan

Kita semua tahu bahawa pengalaman yang kuat mempunyai kesan emosi dan fizikal yang serius. Jadi mengapa mereka sukar untuk menguruskan?

Penyelidik di Universiti Yale (AS) tahu jawapannya. Mereka mendapatiBill Hathaway. Malah Dalam Sihat, Stres Menimbulkan Otak Untuk Mengecut, Menunjukkan Pelajaran Yale , bahawa tekanan mengurangkan jumlah masalah kelabu di kawasan-kawasan otak yang bertanggungjawab untuk mengawal diri.

Oleh itu, setiap kejutan emosi, menekan keupayaan untuk mengendalikan tekanan, akan menimbulkan kejutan berikutnya. Ia ternyata sejenis lingkaran setan.

Tetapi jangan berkecil hati. Anda boleh menterbalikkan kesan yang dijelaskan dan mengatasi stres, jika hanya anda membuat keutamaan ini. Semakin cepat anda berpindah ke pengurusan emosi yang berkesan, lebih mudah untuk mengelakkan kemudaratan daripada ketegangan saraf pada masa akan datang.

Senjata terbaik menentang tekanan adalah keupayaan untuk memilih satu pemikiran dan bukannya yang lain.

William James (William James), seorang psikologi Amerika

Nasib baik, kepekaan otak membolehkannya membina semula dan memperbaiki kawasan yang rosak kerana kita mengubah tingkah laku. Iaitu, dengan betul menghilangkan ketegangan, kami melatih otak dengan lebih berkesan untuk menahan tekanan.

Ketujuh strategi ini akan membantu anda membina semula otak anda dan menghadapi tekanan.

1. Belajar untuk mengatakan “tidak”

Bagi ramai, untuk mengatakan “tidak” adalah ujian yang serius. Tetapi jangan takut perkataan ini. Sekiranya anda perlu menolak, elakkan frasa “Saya tidak fikir saya boleh” atau “saya tidak pasti”. Perkataan “tidak”, yang dinyatakan berkaitan dengan tugas baru, anda menghormati telah diambil dan membantu diri anda untuk berjaya melaksanakannya.

2. Menolak

Terima kasih kepada teknologi, kita sentiasa boleh berhubung. Nampaknya, seolah-olah ia sepatutnya begitu. Tetapi menikmati ketenangan fikiran di masa lapang anda adalah sangat sukar, jika pada bila-bila masa e-mel boleh mengubah pemikiran anda.

Perjalanan biasa membantu mengawal paras voltan dan berehat. Berada di zon akses sepanjang jam, anda hanya terdedah kepada faktor tekanan stres yang tidak habis-habisnya. Tetapi jika anda memaksa diri anda pergi ke luar talian atau mematikan telefon, maka biarkan kepala dan badan anda berehat.

Memandangkan pelbagai kajian menunjukkan, walaupun anda tidak semestinya menyemak e-mel anda pada hujung minggu, ini akan membantu mengurangkan tekanan.

Sekiranya anda tidak boleh mengabaikan hubungan kerja pada waktu petang pada hari kerja, bagaimana dengan hujung minggu? Pilih masa yang tepat dan melindungi diri anda dari kes-kes. Dengan memasukkan rehat mental sedemikian dalam jadual mingguan anda, anda akan terkejut betapa segarnya rehat ini, bagaimana ia melegakan tekanan.

Jika anda prihatin terhadap akibat negatif, cuba mulailah hanya apabila kebarangkalian menghubungi anda adalah minimum. Contohnya, pada pagi Ahad. Apabila anda mula membiasakan diri dengan langkah-langkah sedemikian, secara beransur-ansur meningkatkan masa yang dibelanjakan secara berasingan daripada teknologi.

3. Meneutralkan orang jahat

Individu yang tidak menyenangkan kecewa, tayar dan menyebabkan tekanan. Anda boleh mengawal interaksi dengan mereka, mengawal perasaan anda. Apabila anda perlu berurusan dengan orang tersebut, tengok keadaan dengan minda. Jaga emosi anda dan jangan biarkan kemarahan atau kekecewaan untuk menimbulkan malapetaka.

Pada masa yang sama, pertimbangkan sudut pandang dan motif orang yang tidak menyenangkan untuk mencari jalan untuk konsensus. Walaupun semuanya berjalan di bawah cerun, anda boleh bertahan dengan orang itu, tidak membenarkan dia mengeluarkan anda dari dirinya sendiri.

4. Jangan kekejaman

Mereka juga menyebabkan tekanan. Hanya mengingati sebab kesalahan itu, anda menerjemahkan badan ke dalam mod “hit atau run” – mekanisme survival yang menyiapkan tubuh untuk melawan ancaman atau melarikan diri dari itu. Apabila bahaya berada di hadapan anda, tindak balas ini menyelamatkan nyawa. Tetapi jika ancaman itu telah lama berlalu, maka stres yang ditekankan tekanan hanya merosakkan badan dan boleh membawa kesan buruk.

Penyelidik dari Universiti Emory (AS) telah membuktikan bahawa tekanan emosi yang berpanjangan meningkatkan tekanan dan menyumbang kepada perkembangan penyakit jantung. Menjaga diri sebagai penghinaan, anda mengumpul tekanan. Orang yang mempunyai kecerdasan emosi tinggi mengelakkan keadaan ini dengan apa-apa kos. Dengan melepaskan kesalahan, anda bukan sahaja akan berasa lebih baik, tetapi juga meningkatkan kesihatan anda.

5. Berlatih meditasi

Kesadaran diri adalah satu bentuk meditasi yang mudah, diperkuat oleh penyelidikan, yang membantu untuk membatasi pemikiran dan tindakan yang tidak sesuai untuk kehendak. Pengamal orang-orangnya menumpukan lebih baik, walaupun mereka tidak bermeditasi. Teknik ini hebat untuk mengatasi tekanan, kerana ia menimbulkan perasaan tidak dapat dikawal.

Kesedaran diri menghalang secara spontan beralih antara pemikiran, yang membantu menjauhi penalaran negatif. Ini adalah cara yang baik untuk mengatasi kerja seharian, menjaga ketenangan dan produktif.

6. Lihat perkara-perkara dalam perspektif

Sebab kebimbangan kita sering tersembunyi dalam persepsi yang menyimpang dari peristiwa. Sebelum anda membunuh sekumpulan masa untuk menghuraikan arahan dari ketua perhimpunan terakhir, ambil satu minit untuk melihat keseluruhan gambar. Anda boleh menggunakan kaedah sedemikian, apabila tahap kebimbangan tidak sesuai dengan alasan sebenar untuknya.

Sekiranya anda sendiri berfikir bahawa secara dangkal, cuba cuba memikirkan semula keadaan. Cara terbaik untuk menghilangkan pemikiran ini ialah menyenaraikan perkara-perkara yang benar-benar salah. Kemungkinan besar, anda mengira satu atau dua item dan tidak mengebumikan keseluruhan idea.

Untuk bertenang, penting untuk memahami bahawa sensasi sering mengganggu keadaan, dan skala masalah mungkin tidak begitu penting seperti yang dijangkakan.

7. Gunakan sistem sokongan anda

Percubaan untuk melakukan segalanya sendiri – menggoda, tetapi tidak berkesan. Untuk tetap tenang dan produktif, anda perlu mengenali kelemahan anda dan meminta bantuan apabila anda memerlukannya. Dengan kata lain, jika situasi menjadi terlalu rumit, kita perlu mengaktifkan sistem sokongan.

Semua orang dalam kehidupan mempunyai orang yang bersedia untuk menutup dan menyokong pada masa yang sukar. Cari orang sedemikian di persekitaran anda dan hubungi mereka untuk nasihat atau bantuan apabila diperlukan.

Malah perbualan mudah mengenai kebimbangan anda dapat mengurangkan kebimbangan dan mengubah pandangan anda terhadap keadaan. Dalam kebanyakan kes, orang lain melihat penyelesaian yang anda tidak perasan, kerana persepsi mereka terhadap masalah itu bebas dari emosi yang tidak perlu. Permintaan bantuan akan mengurangkan tahap kebimbangan dan memperkuat hubungan dengan orang yang anda harapkan.

Strategi ini mungkin kelihatan mudah. Tetapi apabila tekanan menimbulkan minda anda, sukar untuk digunakan. Mengalahkan diri anda apabila kepala bergerak dengan keghairahan dan anda memperoleh hasil pengurusan tekanan yang berdisiplin.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

23 − 16 =