7 tips untuk kerja-kerja yang produktif pada MacBook dengan skrin kecil

Mac – ini adalah alat kerja untuk orang yang berlainan profesion. Kami menggunakan komputer untuk menulis teks, mengedit foto, membuat aplikasi dan banyak perkara lain. Seperti mana-mana kerja, proses kerja di belakang Mac perlu menjadi produktif. Ruang skrin adalah salah satu faktor terpenting yang mempengaruhi produktiviti. Ada yang menggunakan monitor luaran, tetapi bagaimana pula dengan orang-orang yang tidak mampu seperti mewah? Bagi pengguna ini, kami mempunyai beberapa petua yang berguna.

Aktifkan menu pensuisan aplikasi

suis

Semasa bekerja pada skrin kecil, lebih masuk akal untuk menggunakan ruang untuk satu aplikasi dan hanya bertukar di antara mereka jika perlu. OS X mempunyai menu suis yang sangat mudah, yang dipanggil dengan gabungan kekunci [⌘] + [⇥] (Cmd + Tab). Ia, sebenarnya, tidak seperti yang primitif kerana ia mungkin kelihatan pada pandangan pertama. Berikut adalah beberapa jenis karyanya:

 • Jika anda menekan [⌘] + [⇥], anda beralih ke aplikasi sebelumnya
 • jika anda menekan [⌘] + [⇥], dan kemudian melepaskan [⇥], tekan kekunci [⌘] – ia membuka menu dirinya dengan ikon aplikasi yang sedang dijalankan
 • Menggunakan menu, anda boleh menukar bukan sahaja kepada aplikasi sebelumnya, tetapi juga kepada mana-mana yang sedang berjalan
 • pilih aplikasi dalam menu yang anda boleh gunakan mouse (hanya arahkan kursor)
 • … atau kekunci [⇥], kitaran tunggal mengetuk aplikasi, memegang [⇥] skrolnya ke akhir senarai

Di samping itu, anda boleh dengan mudah bertukar antara tingkap aplikasi yang sama menggunakan pintasan [⌘] + [~] (pada RS / A-keyboard [~] di sebelah kekunci [Z], sementara di AS terus di atas [Tab] , yang lebih logik).

Berkesan menggunakan ruang skrin yang ada

Kami telah meninjau pelbagai alat yang membolehkan anda menguruskan windows secara lebih berkesan di OS X. Di antara mereka, anda boleh memilih Moom, BetterSnapTool dan Window Window. Kesemua mereka membenarkan untuk menguruskan saiz dan susunan tingkap dengan kemudahan yang besar, mengejar matlamat yang sama – dengan berkesan membahagikan ruang skrin yang ada di antara aplikasi yang perlu anda bekerjasama secara serentak.

Tangkapan skrin pada 2015-02-12 pada 13.52.21

Saya akan memberikan contoh. Saya bekerja pada 13-inci MacBook Pro, yang bukan yang paling kecil, tetapi memandangkan resolusi 1280 x 800 (yang lebih rendah daripada Air 11 inci), ia boleh dianggap seperti itu. Apabila saya menterjemahkan artikel yang besar, untuk kerja yang mudah, saya perlu membuat sekurang-kurangnya tiga tingkap – editor teks dan dua tingkap Safari dengan tetingkap kamus dan penterjemah. Secara manual menyesuaikan saiz tingkap dan meletakkannya di skrin dalam urutan yang betul adalah tugas yang sangat tidak bersyukur, jadi saya menggunakan BetterSnapTool, yang mempunyai banyak pilihan untuk kedua-dua saiz tingkap dan lokasi mereka.

Konfigurasikan desktop dan memisahkan ruang kerja

Sokongan untuk berbilang desktop dalam OS X adalah ciri standard dan telah dilaksanakan untuk jangka masa yang panjang. Anda boleh membuat seberapa banyak desktop maya dan mudah bertukar di antara mereka.

Tangkapan skrin pada 2015-02-12 pada 14.12.57

Idea ini adalah untuk membezakan ruang kerja anda. Sistem ini membolehkan anda mengikat setiap aplikasi ke desktop tertentu dan dengan itu mengurangkan kekeliruan dan kekacauan. Anda boleh menetapkan desktop ke aplikasi dengan mengklik kanan menu pada ikon aplikasi di kandang dan memilih ParameterDesktop ini.

Tangkapan skrin dari 2015-02-12 pada 14.03.59

Berikut adalah jadual kerja untuk saya: pada iTunes dan Mac App Store yang pertama, pada surat kedua, pada ketiga – Telegram dan Twitter, pada keempat – Safari dan Writer Pro, pada kelima – Pixelmator. Ia cukup untuk saya, anda boleh mempunyai lebih atau kurang daripada mereka. Inilah momen yang perlu anda ketahui mengenai desktop:

 • Anda boleh menambah desktop ke Mission Contorl dengan memanggilnya dengan kekunci empat jari atau F3, kemudian klik pada “tambah” di sudut kanan atas skrin
 • Anda boleh menukar antara jadual dengan isyarat empat jari yang sama, hanya ke kiri dan ke kanan atau dengan menggunakan gabungan kekunci [Ctrl] + [←] dan [Ctrl] + [→]
 • anda boleh dengan cepat beralih ke desktop terbuka yang terakhir dengan membuat svayp ke arahnya dan kembali dengan meleret ke arah yang bertentangan

Gunakan mod aplikasi skrin penuh

Petikan skrin 2015-02-12 pada 16/09/19

Tidak salah dengan menggunakan keseluruhan ruang skrin untuk satu aplikasi. Sebagai contoh, jika anda bekerja dalam editor teks, kemudian memajukannya di seluruh skrin, anda akan menyingkirkan gangguan dan memberi tumpuan kepada tugas anda. Kaedah ini tidak sesuai untuk semua aplikasi, tetapi masih boleh digunakan dalam kebanyakan kes. Mod skrin penuh hadir di hampir semua aplikasi, jadi jangan lupa untuk menggunakannya!

Berkesan menggunakan Dok

Dok adalah ciri eksklusif dan sangat berguna dalam OS X. Dengan bantuannya, ia sangat mudah untuk bertukar antara aplikasi dan dokumen terbuka, tetapi tolak dok adalah bahawa ia mengambil ruang skrin berharga, yang kecil dalam paparan skrin lebar 11 dan 13 inci . Di sini kita mempunyai dua pilihan, atau tiga:

 • tetapkan saiz minimum dok yang boleh diterima untuk anda (menu  ▸ Dock ▸ Pengaturan Dok)
 • Untuk mengalihkan dok ke tepi skrin, selepas semua lebar tempat kami mempunyai lebih banyak lagi
 • tetapkan bersembunyi secara automatik dan buka dok dengan membawa kursor ke tepi skrin (anda boleh, secara kebetulan, mempercepatkan tindak balasnya)

Tangkapan skrin pada 2015-02-12 pada 16.05.47

Semua pilihan ini boleh didapati dalam tetapan kandang tertuduh, dan auto-hide, anda juga boleh termasuk jalan pintas yang berasingan – [⌥] + [⌘] + [D].

Jangan lupa tentang Spotlight

Bekerja dengan komputer hampir selalu melibatkan berinteraksi dengan dokumen, fail dan folder. Anda tentu boleh menyimpan Finder pada desktopnya sendiri dengan beberapa tab atau sepasang tingkap, tetapi lebih mudah untuk membuka dokumen yang anda perlukan atau mencari fail menggunakan Spotlight.

Carian global dalam OS X boleh diakses dari mana-mana (walaupun skrin penuh) aplikasi – dengan menekan [Ctrl] + [Space]. Dengan pelepasan OS X, Yosemite Spotlight telah menjadi lebih berfungsi dan membolehkan anda menukar kuantiti, melakukan pengiraan, dan mencari maklumat di Wikipedia. Fikirkan tentang ini apabila kali seterusnya anda membuka Safari untuk mencari maklumat ini.

Tune dengan tiga jari

Tangkapan skrin pada 2015-02-12 pada 17.05.16

Little MacBook tidak hanya mempunyai skrin kecil, tetapi tidak seperti trackpad yang besar. Oleh itu, ia adalah rumit oleh itu biasanya digunakan sebagai drag dan drop operasi, yang kita gunakan untuk memilih teks, drag dan drop, dan dalam banyak kes-kes lain. Secara lalai, ia, seperti tetikus biasa, dilakukan dengan menekan dan menggerakkan jari, tetapi ia boleh ditugaskan semula kepada isyarat tiga jari. Untuk melakukan ini, buka tetapan pad jejari dan semak kotak yang sama.


Ulasan editor

Jika skrin komputer riba cukup kecil kerana ergonomiknya, maka terlalu banyak aplikasi yang berbeza pada satu desktop boleh menjadi sangat menyusahkan. Perkara yang paling penting adalah untuk bekerja dengan satu aplikasi pada satu masa. Dengan cara yang sama, seperti pada iOS – satu aplikasi menduduki keseluruhan ruang kerja. Ini bukan sahaja memfokuskan kerja pada satu perkara, tetapi juga meminimumkan penggunaan menatal.

Dengan kata lain: jika anda membuka Mel – letakkannya ke ruang kerja keseluruhan. Skype, Finder, iTunes – sama juga. Jika anda menggunakan MacBook sebagai komputer rumah dan kerja pada masa yang sama, anda boleh membuat desktop kedua. Di tempat pertama aplikasi yang anda bekerja dari rumah, manakala yang kedua – mereka yang menggunakan di tempat kerja. Pada saya desktop kedua, sebagai contoh, menempati Parallels Desktop sepenuhnya dengan Windows 10. Jadi saya boleh beralih dari satu OS ke satu lagi mudah dengan empat jari. Dan setiap meja kerja berfungsi dengan tujuannya.

Dmitry Kutuzov

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 5