Apa yang anda perlu ketahui sebelum anda mengambil anjing itu dari tempat perlindungan

Soalan dan masalah dengan haiwan kesayangan baru adalah normal. Nah, jika anda bersedia untuk mempersiapkan mereka terlebih dahulu. Jika anda berfikir tentang melindungi seekor anjing di rumah, kami akan memberitahu anda apa yang diharapkan dari acara ini dan meyakinkan anda: mengambil haiwan kesayangan dari tempat perlindungan adalah idea yang hebat. Ini akan membantu kami pakar: pakar cynolog Jay Koes (Jay Koes) dan Eugene Drach, seorang sukarelawan di tempat perlindungan hewan.

Cara paling mudah untuk membandingkan rupa haiwan dengan kemunculan seorang kanak-kanak. Hanya kanak-kanak ini tidak akan membesar. Tanggungjawab untuk hidupnya akan kekal selama-lamanya. Tanpa perbezaan, dibeli atau diselamatkan dari jalan, dari tempat perlindungan, haiwan baru akan menjadi tekanan untuk anda. Ini adalah perkara biasa, dan ia berlalu.

Evgenia Drach, sukarelawan di tempat perlindungan haiwan

Evgenia Drach, sukarelawan di tempat perlindungan haiwan
Drug Evgenia. Foto: Sergey Sarakhanov

Memilih Haiwan

Haiwan yang anda pilih akan menjadi sebahagian daripada keluarga anda. Anjing itu mempunyai keperluan dan watak emosi. Ia adalah logik untuk memilih haiwan kesayangan yang sesuai dengan anda dan orang tersayang anda. Evgenia Drach menasihatkan: pengalaman yang kurang anda dapat menjaga haiwan, lebih berhati-hati adalah memilih kawan.

“Walaupun anda tidak membeli anjing ini, anda masih perlu mengenali dan memahami jika anda datang satu sama lain,” nota Eugenia. Jika tidak, keinginan mulia untuk menyelamatkan binatang itu akan mengakibatkan kekecewaan dan pemulangan haiwan kesayangan ke tempat perlindungan.

Nasihat yang paling mudah dan cekap: bawa haiwan dengan temperamen, dekat dengan awak. Cinta mendaki – ambil anjing yang bertenaga dan bergerak dalam kehidupan utama. Suka duduk dengan buku atau komputer riba – ambil fleksibel, tidak terlalu aktif, dan mungkin juga haiwan dewasa.

Evgenia Drach, sukarelawan di tempat perlindungan haiwan

Jangan bergantung pada prinsip “bertentangan yang tertarik.” Jika tidak ada hubungan, anjing yang paling melayan akan menjadi beban.

Persediaan Keluarga

Bincangkan kejadian anjing dalam keluarga dan pastikan semua orang bersetuju tanpa pengecualian dengan langkah sedemikian. Jay Kus menegaskan bahawa jika seseorang menentang rumah, ia tentunya bermakna konflik dan, sebagai akibatnya, masalah dalam tingkah laku anjing di masa depan.

Setuju dengan tanggungjawab anda untuk menjaga anjing. Seseorang sepatutnya berjalan di waktu pagi dan petang, seseorang – membeli makanan, seseorang – bermain dan mengajar pasukan. Masih pasti siapa yang akan mengambil anjing itu selama satu minit di halaman di tengah hari. Jay mengatakan bahawa ia adalah berbahaya bagi anjing untuk bertahan sepanjang hari antara berjalan kaki pagi dan petang. Haiwan kesayangan anda akan menjadi lebih sihat dan tenang jika dia mempunyai peluang sekurang-kurangnya untuk seketika untuk keluar tiga kali sehari.

Sangat penting: jika ada kanak-kanak di bawah usia 12 tahun di rumah, mereka mesti diajar peraturan komunikasi yang aman dan hormat dengan anjing.

Ketua di kalangan mereka – jangan sentuh anjing itu ketika dia sedang tidur, tidak datang kepada beliau apabila dia makan, tidak menakutkan pergerakan tersentak-sentak dan percutian beliau, tidak bersandar ke atas beliau, menghormati hasrat beliau apabila dia menarik diri, meninggalkan, atau entah bagaimana jelas menunjukkan bahawa dia tidak selesa.

Jay Kus, pakar cynolog

Masa

Bersedia untuk memberikan cukup masa dan perhatian kepada rakan baru anda. Dia akan memerlukannya.

Nota Evgenia Drach: jika anda tidak bersedia untuk ini, anjing akan membuat anda memberi perhatian kepada diri anda dengan cara yang berbeza. But hangat, kertas dinding yang kasar, sofa yang berruk …

Pemahaman bersama antara anjing dan pemiliknya adalah hasil kerja yang panjang.

Adalah penting untuk anda memahami mengapa anda mengalami tekanan ini, sehingga kegembiraan berkomunikasi dengan haiwan dengan mudah dan cepat melebihi ketidaknyamanan masalah kecil. Anda perlu menukar rutin dan rutin harian anda. Kemudian anda akan gembira mengenainya, pada mulanya ia boleh menjadi sukar.

Evgenia Drach, sukarelawan di tempat perlindungan haiwan

Adaptasi

Bagaimana untuk bertindak pada hari ketika anjing akhirnya melintasi ambang rumah anda? Untuk ini, juga mesti disediakan, kerana naluri dan aspirasi anda, kemungkinan besar, anda akan ditipu.

Perkara pertama yang anda mahu lakukan – adalah untuk menangguhkan kerja-kerja, dan baki hari untuk bersembang dengan anjing dan rekod pada video untuk meletakkan di rangkaian sosial, menawarkan kepadanya makanan dan mainan, untuk memeriksa jika dia tahu segala macam arahan dan sebagainya, kata Jay Kus .

Tidak kira bagaimana menghina, ia adalah sebaliknya. Perkara terbaik yang anda boleh lakukan – adalah untuk berpura-pura menjadi pemilik anjing itu termasuk sudut persembahan haiwan tenang dalam apartmen, di mana ia memasang peralatan tempat tidur dan di mana tidak akan mengganggu untuk dimasukkan ke dalam tempat yang mudah dilihat semangkuk air dan sopan lupa tentang kewujudan tetamu anda sebagai minimum selama beberapa hari.

Apa lagi yang perlu saya lakukan? Berikut adalah beberapa tip ringkas.

 • Selalunya membawa anjing ke jalan. Sekiranya dia kelihatan cemas dan malu untuk menghantar keperluan semulajadi, cuba berjalan dengan tali panjangnya dan mengalihkan perhatiannya dari itu lebih kerap.
 • Membantu membiasakan diri dengan daerah dan rumah baru. Jangan tergesa-gesa untuk memimpin seekor anjing ke taman, di mana peternak anjing anda yang biasa berjalan, atau mengenali mereka dengan anjing jiran.
 • Memanggil tetamu di rumah untuk menunjukkan anjing pada minggu pertama juga tidak disyorkan.

Semua ini adalah lebih baik untuk ditangguhkan sehingga anda dapati bahawa anjing anda lebih berani, memerlukan lebih banyak perhatian dan lebih sering datang kepada anda pada siang hari, lebih yakin dengan berjalan-jalan dan menunjukkan lebih banyak minat dalam hal-hal dalam apartmen. Ini akan menjadi permulaan rasmi kehidupan barunya sebagai anjing rumah yang yakin pada esok.

Jay Kus, pakar cynolog

Pak Cynolog Jay Kus
Jay Kus

Pakar pakar

Berhati-hati dengan orang yang sedia membantu anda hidup dengan teman baru.

1. Seorang doktor haiwan

Jika anda cuba mencari doktor yang baik untuk anjing anda, anda akan melihatnya sangat jarang.

Bagaimana untuk menentukan sama ada doktor haiwan baik? Eugene menasihatkan untuk memberi perhatian kepada tiga perkara utama:

 1. Betapa tenangnya perasaan haiwan di tangan seorang doktor haiwan? Doktor yang baik tidak akan memutar anjing atau mencubit mulutnya. Mengikut pengalaman Eugene, doktor yang baik membuat suntikan, dengan lembut mengusap dan tidak membetulkan haiwan peliharaan.
 2. Bagaimanakah berpengalaman doktor? Ini penting, kerana lebih banyak pengalaman veterinar, semakin sedikit ujian dan prosedur yang anda harus tahan terhadap binatang anda.
 3. Betulkah kamu faham satu sama lain? Hubungan peribadi dengan doktor haiwan juga penting. “Jika tidak ada komunikasi biasa, rawatan akan ditangguhkan atau tidak akan berfungsi sama sekali. Cari seorang pakar dengan siapa anda selesa bercakap dan selepas bercakap dengan siapa anda memahami segala-galanya “, – menasihati Eugene.

2. Ahli zoopsychologist

Pakar perilaku haiwan boleh membantu anda menghadapi masalah, kadang-kadang juga dalam talian. Sekiranya tingkah laku anjing anda bermasalah, anda perlu berunding dengan pakar.

3. ahli sains

Sekiranya anda ingin melatih anjing, anda memerlukan ahli sinergi atau jurulatih. Jay Kus bercakap mengenai bagaimana untuk memahami bahawa anda adalah pakar yang kompeten.

Contohnya, jika ahli sains bercakap mengenai dominasi, ini adalah petunjuk sebenar ketidaksuburannya. Seseorang yang memberitahu bahawa anjing menghormati anda / tidak menghormati, atau peranan seorang pemimpin yang kuat, bahkan boleh membahayakan haiwan kesayangan itu.

idea penguasaan lazim digunakan beberapa dekad yang lalu, dan sejak itu, asas teori mereka telah disangkal. Di tempat idea “menunjukkan anjing yang bos dalam keluarga” mempunyai paradigma lebih berperikemanusiaan dan berkesan, berdasarkan promosi yang baik, gangguan positif atau mengabaikan yang buruk dan mewujudkan keadaan di mana yang baik adalah lebih mudah untuk melaksanakan daripada golongan miskin.

Jay Kus, pakar cynolog

Isyarat penting lain ialah memahami mekanisme perubahan tingkah laku. Jay berkata: jika jurulatih itu melakukan sesuatu ganas secara fizikal (klik pada imam itu, berkata: “Duduklah”, anjing itu duduk di atas tekanan), “tergantung” di kolar, dengan perintah anjing kampung untuk “duduk”, mengesyorkan memijak jari kaki belakang kaki atau mendedahkan lutut jika anjing melompat pada orang dan mengesyorkan bahawa kapal tunda rantai dalam semua keadaan – untuk menolak apa-apa pengendali tanpa bercakap.

Masalah lain

Secara umum, adalah jelas: mana-mana haiwan boleh mengalami masalah tingkah laku. Bagi anjing yang diambil dari tempat perlindungan atau di jalanan, mereka sering berikut:

 • Ketakutan. Anjing boleh takut jalan, orang, tali, bunyi yang kuat, jalan raya, pemisahan dan juga objek dan fenomena yang agak tidak dijangka. Evgenia Drach mencatatkan bahawa jika anda tidak memberi perhatian pada masa itu, ketakutan boleh membawa kepada masalah lain (kemusnahan rumah, melarikan diri, pergaduhan, menyalak, kehilangan hubungan dengan pemilik).
 • Kesihatan. Pertama, anda perlu menghabiskan masa mendiagnosis dan menyelesaikan masalah, jika didapati.

Dalam kebanyakan kes, semua masalah ditunjukkan dan diselesaikan akhirnya pada tahun pertama kehidupan bersama. “Banyak penyakit, yang sukar atau mustahil untuk merawat orang kehilangan tempat tinggal (contohnya, demodicosis – hama subkutaneus), mudah dikeluarkan secara kekal dari rumah kerana diet biasa, pengurangan tekanan dan rawatan yang mudah tetapi kerap,” – kata Eugene.

Buku berguna

Jay Kus bercakap tentang buku yang akan membantu anda dan rakan baru anda mencari bahasa yang sama, membuat proses penyesuaian lebih mudah dan memberi amaran terhadap kesilapan yang mungkin berlaku sepanjang perjalanan.

 • “Jangan geram anjing itu,” Karen Pryor. Dalam buku ini, teknik berkesan tetulang positif dinyatakan dalam bahasa yang boleh diakses. Ia berguna untuk anda bukan sahaja dalam menangani anjing, tetapi juga dengan diri anda dan orang yang rapat.
 • “Apa yang perlu dilakukan sebelum dan selepas anda mengambil anak anjing itu,” kata Ian Dunbar. Buku ini bernilai membaca sebelum anda menyelesaikan anjing di rumah. Dia memberitahu secara terperinci mengenai tempoh pendidikan anak anjing dan membantu mempersiapkan diri untuk bertemu dengan kawan baru.
 • “Di sisi lain tali. Bagaimana untuk memahami anjing itu dan menjadi jelas kepadanya, “Patricia McConnell. Buku ini mengajar anda untuk menonton anjing anda dan belajar untuk memahaminya, dan kemudian berinteraksi dengan anjing dengan bahasa badan dan suara.
 • “Dialog dengan anjing. Isyarat Perdamaian “, Tyrid Rugos. Buku ini menerangkan beberapa isyarat pendamaian dengan cerita-cerita yang dapat difahami tentang bagaimana anjing menggunakannya. Ia akan membantu anda mengelakkan konflik dengan anjing anda dan belajar bagaimana untuk berkomunikasi dengannya.

Perkataan mulut baik

Saya ingin tuan muda memperlakukan proses pendidikan sebagai kreativiti, di mana perlu ada keseimbangan logik, intuisi, kerja, cinta, disiplin dan emosi. Sekiranya anda mempunyai masalah anjing, jangan lupa bersukacita, berlari, besikan perutnya, melemparkan bola, bersiar-siar di hutan, lihat di mata, gores di belakang telinga, kerana kehidupan anjing terlalu pendek untuk tidak menikmati.

Evgenia Drach, sukarelawan di tempat perlindungan haiwan

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 87 = 97