Apakah yang perlu saya pilih: MacBook Air atau MacBook Pro?

Komputer riba dari Apple adalah yang terbaik? Mudah seperti bulu MacBook Air, atau MacBook Pro yang boleh dipercayai dan berkuasa? Pernahkah anda memutuskan bahawa sudah tiba masanya untuk menukar Mac lama anda ke salah satu komputer riba Apple baru? Atau mungkin anda akhirnya memutuskan untuk pergi ke platform Mac? MacBook Air, MacBook Pro, MacBook Pro dengan paparan Retina – sekumpulan pilihan. Perhatikan bahawa model ini meliputi pelbagai harga. Apa yang anda dapatkan untuk wang itu, yang anda masih merancang untuk berpisah? Dan model mana yang sesuai untuk anda? Katakanlah.

Model MacBook baru dan harga harga

Baris MacBook Apple terdiri daripada dua produk: MacBook Air dan MacBook Pro. Kedua-dua komputer riba ini berbeza dengan saiz, berat, prestasi. Nah, untuk harga, tentu saja.

02

MacBook Air adalah komputer riba Apple yang paling ringan. Ia datang dalam dua saiz skrin yang berbeza – 11 inci dan 13 inci. Ini adalah Apple laptop yang paling murah. Harga bermula pada $ 999 untuk model 11 inci, dan dari $ 1099 untuk model 13-inci.

Model asas kedua-dua saiz MacBook Air tahun ini dilengkapi dengan pemproses Intel Haswell dengan frekuensi 1.3 GHz, 4 GB RAM dan 128 GB SSD. Dalam model MacBook Air dan MacBook Pro Retina pada tahun 2013, cakera keras kini disambungkan melalui PCI Express atau PCIe. Ini jauh lebih cepat daripada antara muka Serial ATA (SATA) yang digunakan dalam sistem tahun lepas.

Anda boleh memesan MacBook Air dengan pemproses yang lebih cepat, lebih banyak RAM dan pemacu keras saiz yang lebih besar. Sila ambil perhatian bahawa pada masa akan datang pemproses tidak boleh diubah. SSD cakera keras boleh dinaik taraf, walaupun agak sukar – Apple tidak melepaskan SSD individu untuk dijual, jadi jika anda memutuskan bahawa anda memerlukan lebih banyak ruang penyimpanan, anda perlu mengambil cakera keras dari MacBook Air lain atau hubungi pusat servis, yang akan membantu untuk melakukan ini.

The “standard” 13-inci MacBook Pro generasi terbaru menjual untuk $ 1199. Mac ini mempunyai pemacu optik dalaman yang dipanggil “SuperDrive”. Ia mempunyai 4 GB RAM dan 500 GB hard drive yang berfungsi dengan pengawal SATA. Ini menjadikan MacBook Pro cukup lincah, walaupun ia masih menggunakan pemacu keras biasa, bukan SSD. Pemproses berjalan pada 2.5 GHz. Ini adalah pemproses yang agak pantas yang berfungsi dengan baik bersempena dengan memori yang baik. Juga, pelbagai pilihan storan disediakan, termasuk pemacu keras klasik atau SSD.

03

Untuk $ 1299 anda boleh membeli MacBook Pro baru dengan paparan Retina. Ia dilengkapi dengan pemproses Intel i5 dual-core 2.4 GHz, 4 GB RAM dan 128 GB SSD. Paparan retina, dilengkapi dengan MacBook Pro, yang disambungkan dengan pemacu optik dalaman, menghasilkan model dengan paparan Retina-lebih tipis dan lebih ringan daripada gusi “tradisional”.

15 inci MacBook Pro dengan Retina-display melengkapkan garisan komputer riba dari Apple. Ia dilengkapi dengan prosesor Intel i7 quad-core 2.0 GHz, 8 GB RAM dan 256 GB SSD. Ia menggunakan grafik bersepadu Intel Iris Pro. Tahun ini, model dengan paparan Retina adalah satu-satunya model 15-inci yang dibuat oleh Apple. Ia dijual pada harga $ 1999.

Pada MacBook Pro 15-inci yang lebih mahal dengan paparan Retina-dikatakan secara berasingan – ini adalah satu-satunya model yang dilengkapi dengan cip grafik diskret yang cepat. Ia dilengkapi dengan pemproses teras Intel Core i7 2.3 GHz, dan juga termasuk grafik Nvidia GeForce GT 750 yang diskret. Ini adalah model utama dalam prestasi Apple, jadi harganya adalah $ 2599. Seperti MacBook lain, MacBook Pro dengan paparan Retina boleh dibuat untuk pesanan dengan pemproses yang lebih cepat atau pemacu keras yang lebih besar.

Perbandingan skrin dengan saiz dan kepadatan piksel

04

MacBook Air belum tersedia dengan paparan Retina – dan model 11 inci dan 13 inci dilengkapi dengan panel LED klasik. MacBook Air 11 inci mempunyai resolusi 1366 x 768, manakala model 13 inci menggunakan 1440 x 900 piksel.

Paparan 11 inci MacBook Air sedikit di luar garis – skrin mempunyai nisbah aspek yang berbeza daripada model MacBook yang lain. Kebanyakan MacBooks dilengkapi dengan skrin dengan nisbah aspek 16:10; dan MacBook Air 11 inci mempunyai skrin 16: 9. Ini telah membawa kepada hakikat bahawa paparan MacBook Air 11 inci lebih banyak daripada model MacBook yang lain.

Walau bagaimanapun, model MacBook Air 11 inci dan 13 inci mempunyai ketumpatan piksel 135 piksel per inci (PPI) dan 128 PPI. Ini adalah paparan tajam dan jelas yang mampu memaparkan berjuta-juta warna, walaupun mereka tidak mempunyai resolusi Retina.

Serta 1199 $ MacBook Pro. Ini adalah model berkelajuan tinggi dengan resolusi asli 1280 x 800 piksel, dilengkapi dengan paparan 13.3 inci. Ia berada dalam segmen yang sama seperti MacBook Air – ketumpatan piksel adalah sekitar 113 PPI.

Konsep “Retina-display” menjadi popular dengan iPhone 4 dan tidak lama lagi Retina-display muncul pada iPad. Juga, sejak 2012 kami telah melihat MacBook Pro dengan paparan Retina. Ini tidak bermakna bahawa MacBook Pro mempunyai ketumpatan piksel yang sama seperti, katakan, iPhone 5S atau iPad Mini Retina – ia hanya bermakna bahawa anda tidak akan dapat melihat piksel individu yang melihat skrin dari jarak purata.

Dalam kes ini, MacBook Pro 13-inci dengan paparan Retina mempunyai standard “Retina” -resolusi 2560×1600 – bahkan resolusi lebih tinggi daripada iPad Air. Walaupun skrin mempunyai saiz yang sama dengan MacBook Pro 13-inci standard, ketumpatan piksel berganda-227 PPI. 15 inci MacBook Pro dengan Retina-display mempunyai resolusi 2880 x 1800 piksel. Ini adalah kira-kira 220 PPI.

Perbezaan antara paparan Retina dan skrin standard sangat besar. Retina-memaparkan secara terperinci menunjukkan butiran dalam foto dan mereka lebih mudah untuk dibaca, kerana mereka mempunyai piksel yang lebih kecil. Sememangnya, anda boleh menganggarkan perbezaan di mana-mana kedai Apple atau reseller sendiri.

Platform Haswell

Tangkapan skrin pada 2013-11-25 pada 14.51.04

Dengan pengecualian “standard” 13-inci MacBook Pro, yang merupakan relik tahun 2012 dalam barisan produk Apple, sekarang semua MacBook datang dengan pemproses Intel generasi keempat, kod yang bernama “Haswell.”

Haswell adalah peningkatan dalam cip Ivy Bridge yang digunakan dalam model tahun lepas. Mereka termasuk saiz kristal yang lebih kecil dan mempunyai pengurusan kuasa yang lebih baik, sebab itu model MacBook tahun ini mempunyai hayat bateri yang dilanjutkan.

Di dalam MacBook yang dilengkapi Haswell, terdapat juga sub-pemproses grafik bagus. Menurut Apple, ujian yang dijalankan menunjukkan bahawa grafik bersepadu Haswell dalam prosesor adalah sehingga 40 peratus lebih cepat daripada sebelumnya.

Dalam rantai MacBook, kuasa grafik secara beransur-ansur bertambah baik dengan harga. MacBook Air menggunakan grafik Intel HD 5000, manakala MacBook Pro 13 inci dengan paparan Retina menggunakan cip Iris yang lebih cepat daripada Intel HD 5000. MacBook Pro 15 inci menggunakan Iris Pro, yang lebih cepat dengan penambahan memori EDRAM. Model 15-inci yang paling mahal menggunakan cip grafik diskret Nvidia GeForce GT 750, yang secara automatik diaktifkan semasa menjalankan aplikasi grafik yang menuntut, seperti permainan atau Photoshop.

Hayat bateri

Tangkapan skrin pada 2013-11-25 pada 14.51.16

Titik penting dalam kerja komputer riba adalah berapa lama anda boleh bekerja dengannya dari sebuah kedai elektrik. Pada akhirnya, apa gunanya membawa bekalan kuasa sepanjang masa, yang meningkatkan berat beg anda. Jadi idea utama hilang – untuk mempunyai komputer riba.

MacBook Air 11 inci kecil berjalan pada satu caj selama kira-kira 9 jam semasa melayari web, dan kira-kira 8 jam ketika menonton video. MacBook Air 13 inci, di mana kapasiti bateri lebih daripada hampir sepertiga, boleh bekerja sehingga 12 jam tanpa pengisian semula. Model ini mengawal bola dalam ujian keupayaan bateri.

MacBook Pro 13-inci dengan paparan Retina, walaupun skrin resolusi tinggi, berfungsi secara autonomi selama 9 jam yang mengagumkan. Dan 15 inci MacBook Pro Retina berfungsi secara autonomi selama 8 jam, walaupun semua cip perkakasan yang kuat di dalamnya.

Dalam 13 inci MacBook Pro standard, dengan pengisian 2012, masa tanpa pengisian adalah kira-kira 7 jam.

Sambungan Tanpa Wayar

Seluruh notebook tahun ini, kecuali untuk $ 1199 MacBook Pro, dilengkapi dengan modul 802.11ac tanpa wayar. Dalam praktiknya, 802.11ac Mac yang dilengkapi mampu menyampaikan data tanpa wayar sehingga tiga kali lebih cepat daripada Wi-Fi 802.11n, yang dipasang pada mesin lama, seperti MacBook Pro standard.

Secara semulajadi, penghantaran isyarat hendaklah dijalankan dari stesen pangkalan 802.11ac, seperti AirPort Extreme atau Time Capsule baru dari Apple atau peralatan lain yang beroperasi dalam julat yang sama. Jika tidak, MacBook Pro baru anda tidak akan menggunakan kadar 802.11ac keseluruhan.

Modul Bluetooth 4.0 dipasang di seluruh baris notebook dari Apple.

Penyambung luaran

MacBook Air dilengkapi dengan dua port USB 3.0 dan satu port Thunderbolt. Penyambung Thunderbolt boleh digunakan untuk menyambung ke monitor luaran, sistem RAID dan peranti lain. MacBook Air 13 inci menambah slot kad SDXC, menjadikannya mudah untuk mengimport foto dan video dari kad SD ke komputer.

Slot kad SDXC adalah standard untuk MacBook Pro dengan paparan Retina. Mereka juga menjadi komputer riba Apple pertama yang menyokong Thunderbolt 2. Ia adalah antara muka berkelajuan tinggi, kelajuan pertukaran data yang dua kali ganda daripada Thunderbolt asal. Selain itu, terdapat dua port Thunderbolt 2. Terdapat dua USB 3.0 port dan penyambung HDMI, jadi anda boleh, jika perlu, pasangkan MacBook Pro terus ke HDTV.

1199 $ MacBook Pro mempunyai penyambung Gigabit Ethernet terbina dalam, FireWire 800, satu port Thunderbolt, dua port USB 3.0 dan slot kad SDXC.

Sistem pengendalian

07

Dalam semua komputer Mac baru, OS X 10.9 Mavericks sudah dipasang. Mavericks, yang dikeluarkan pada bulan Oktober 2013, mempunyai elemen UI baru, seperti tab Finder, serta aplikasi baru, seperti kalendar yang direka bentuk semula, serta Maps dan iBooks. Integrasi iCloud telah meningkat dengan ketara, jadi anda akan melihat kecekapan aliran kerja yang lebih baik jika anda berkongsi fail dan data antara Mac, iPhone dan iPad.

Tetapi apa yang benar-benar menjadikan sistem operasi eksklusif Mavericks adalah bagaimana Apple membuat semula “bahagian “nya untuk meningkatkan produktiviti dan hayat bateri. Komputer riba yang menjalankan Mavericks akan berfungsi lebih lama daripada sebelumnya, terima kasih kepada perubahan penting seperti Pemasa Pemasa dan Apl Nap. Terima kasih kepada mereka, ternyata penggunaan sumber CPU lebih berkesan.

Siapa yang patut membeli MacBook Air?

08

Saya akan membandingkan MacBook Air dengan roadster, seperti Mazda Miata. Ia kelihatan sejuk dan terbang ke atas ombak. Tetapi duduk di belakang roda, anda mendapat sensasi yang berbeza – ia fleksibel, tangkas dan memberikan banyak keseronokan dengan alat memandu.

Atas sebab yang sama, MacBook Air sangat menyenangkan untuk digunakan, seni bina integral, ditambah dengan PCIe, menjadikannya cepat dan responsif. Pengguna Mac yang melayari laman web akan menikmati prestasi perisian, grafik dan reka bentuk. MacBook Air adalah mesin yang sempurna seimbang yang banyak, tetapi ia tidak memerlukan banyak wang.

Kelemahan adalah jumlah memori yang terhad. 128 GB tidak cukup untuk semua orang. Tetapi ada penyelesaian murah – cakera keras luaran.

Siapa yang harus membeli standard MacBook Pro?

09

MacBook Pro standard menduduki niche antara MacBook Air dan MacBook Pro dengan paparan Retina. Ia memainkan peranan penting dalam ekosistem Apple: ia adalah komputer riba bagi orang-orang yang memerlukan ruang lebih daripada yang mereka mampu dengan sistem dilengkapi SSD atau pemacu optik terbina dalam.

Kelemahannya ialah ia tidak mempunyai Wi-Fi pantas, grafik berkelajuan tinggi dan hayat bateri yang lebih baik, seperti dalam model tahun ini. Oleh itu, ia adalah penyelesaian kompromi. Anda boleh mengatakan bahawa 13-inci MacBook Pro masih menjadi pilihan yang popular untuk ramai pengguna. Ini adalah Mac bagi mereka yang mencari komputer riba yang baik dan boleh dipercayai dengan banyak ciri. Itulah sebabnya, Apple meninggalkannya dalam barisan semasa. Jika anda mencari komputer yang berkuasa dengan banyak memori, maka ini adalah pilihan yang sangat baik.

Siapa yang patut membeli MacBook Pro dengan Paparan retina?

008

Dengan harga $ 1,299, MacBook Pro 13-inci dengan paparan Retina adalah yang terbaik di kelasnya. Saiznya sesuai untuk kebanyakan orang. Harga juga tidak terlalu ketara. Jangan lupa bahawa model MacBook tahun ini lebih pantas dari sebelumnya, terima kasih kepada pemproses kuat dan Mavericks yang dipasang.

Jika anda bekerja dengan grafik dan video yang berat, anda perlu bekerja pada komputer riba yang boleh mengedit fail besar, seperti Photoshop. Nah, jika anda ingin mencapai prestasi maksimum, maka MacBook Pro 15 inci akan menjadi penyelesaian terbaik anda. Graphics Iris Pro di atasnya sangat menakjubkan, dan grafik diskrit Nvidia pada versi mahal MacBook Pro 15-inci membolehkan anda tidak membuat kompromi.

Belum lagi diputuskan?

Jika anda masih mempunyai masalah memilih antara MacBook Air, MacBook Pro dan MacBook Pro dengan paparan Retina, sebelum anda pergi untuk membeli, cari maklumat tambahan di forum. Dalam apa jua keadaan, anda sedang mempertimbangkan garis terbaik pada MacBook 2013, lebih baik dari sebelumnya, dan tanpa mengira pilihan anda, anda akan dilengkapi dengan komputer riba terbaik yang ada di pasaran.

Kami berharap artikel ini akan membantu anda menentukan pilihan anda. Jika anda mempunyai sebarang soalan atau cadangan, pastikan anda meninggalkannya di dalam komen.

Berdasarkan iMore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

74 + = 78