Bagaimana dan mengapa saya menyediakan carian Spotlight pada iOS

Spotlight dalam IOS sangat berguna. Sebelum ini, carian itu terletak di sebelah kiri skrin pertama, bagaimanapun, selepas iOS 7 dilepaskan, ia diakses dengan hanya menjatuhkannya dari atas ke bawah pada skrin utama mana, yang menjadikan menggunakan Spotlight lebih cepat dan lebih mudah. Anda boleh menyesuaikan parameter carian dengan keperluan anda untuk mencari objek yang dikehendaki dengan lebih cepat.

Anda boleh melakukan ini dengan melumpuhkan paparan hasil untuk fungsi yang anda tidak gunakan, atau menukar pesanan di mana aplikasi yang dilancarkan paling kerap dipaparkan. Sorotan menghasilkan keputusan menggunakan carian dalam beberapa kategori yang paling popular: aplikasi, kenalan, muzik, podcast dan lain-lain.

IMG_0989

Untuk menukar kategori dan susunan hasil carian, pergi ke Tetapan> Umum> Pencari Sorotan. Secara lalai, semua tempat yang mungkin untuk dicari di Spotlight dimasukkan, seperti yang dibuktikan oleh tanda semak biru di hadapan semua elemen. Matikan item yang tidak diingini dengan mengeluarkan tanda semakan dengan satu klik. Seret item menggunakan penanda di sebelah kanan untuk mengubah susunan keputusan yang dipaparkan.

IMG_0988

Ambil perhatian bahawa melumpuhkan carian melalui aplikasi tidak mematikan carian dalam setiap daripada mereka. Sebagai contoh, anda boleh membuka aplikasi Nota dan mencari nota anda dengan menarik ke bawah senarai dengan entri dan dengan itu termasuk baris entri pertanyaan carian.

melalui Finerthings

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

86 − = 78