Bagaimana dengan betul menceburkan diri dalam amal, tanpa jatuh ke dalam trik penipu

Saya tidak mahu menulis artikel ini untuk masa yang lama, kerana saya menganggapnya tidak sopan untuk membincangkan tentang “kejayaan” amal. Saya benar-benar yakin bahawa jika anda melakukan sesuatu yang baik, anda tidak boleh melakukannya demi PR atau promosi, tetapi demi perasaan kebahagiaan dalaman yang anda alami ketika anda membantu.

Tetapi dari masa ke masa, semakin banyak orang mula menangani saya dengan soalan tentang bagaimana mengenali penipu dalam amal dan di mana untuk memulakan jalan amal anda.

Jadi saya memutuskan untuk menulis artikel dan menghantar semua orang kepadanya pada masa akan datang. Walaupun untuk saya masih menjadi misteri mengapa ramai orang, termasuk orang yang tidak dikenali, mempercayai saya dengan wang mereka dan meminta nasihat saya mengenai perkara intim seperti amal.

Hanya ingin mengatakan bahawa saya bukan jutawan, dan saya sering menghabiskan hanya 20-50 dolar sebulan untuk menjalankan amal. Kadang-kadang lebih banyak. Kadang-kadang saya dapat melakukan sesuatu yang baik dengan mengorbankan masa saya dan pengetahuan saya, tanpa membelanjakan sebarang wang sama sekali.

Lagipun, bukan jumlah yang penting – tindakan dan motivasi adalah penting. Saya percaya bahawa anda boleh membantu orang lain, walaupun anda mempunyai pendapatan yang sangat sederhana. Pada tahap tertentu, lebih baik untuk melakukan ini apabila pendapatannya sederhana, kerana itu bantuannya lebih berat. Nah, mekanisme kerja alam semesta yang sudah anda ketahui: apa yang anda menanam, kemudian menuai.

Saya faham bahawa jumlah dan soalan yang akan saya sampaikan dalam artikel mungkin kelihatan tidak penting kepada seseorang, tetapi ini adalah pengalaman saya, dan saya harap ia akan menjadi berharga sekurang-kurangnya beberapa pembaca.

Saya yakin bahawa untuk mula membantu seseorang, jangan menunggu keadaan yang ideal atau ketersediaan wang yang besar, kerana momen ini tidak boleh datang. Selain tabiat, termasuk badan amal, seseorang mesti diberi vaksin dari usia muda.

Saya tidak pernah merancang untuk terlibat dalam badan amal secara sistematik, saya tidak merancang acara amal. Selalunya ini berlaku entah bagaimana secara emosi, secara tidak langsung, dan dalam banyak kes, kesedaran tindakan itu datang lebih lambat daripada tindakan itu sendiri.

Oleh itu, terdapat kesilapan dan karut yang jelas. Saya ingin berkongsi dengan anda supaya anda dapat mengelakkannya. Lagipun, saya percaya bahawa kita mesti membantu mereka yang memerlukan, dan jangan soket poket penipu.

Oleh itu, saya pertama akan berkongsi pengalaman negatif saya, dan kemudian saya akan memberitahu anda apa yang bekerja untuk saya.

Jenis Pelbagai Penipu

1. Pengumpulan wang dalam kotak (saham berkotak)

Promosi
Simpan Anak-anak

Sekarang sangat sering pada lampu isyarat orang muda mengumpul wang daripada pemandu untuk tujuan amal. Selalunya rawatan kanak-kanak dari penyakit yang teruk.

Saya memberi wang beberapa kali, tetapi kemudian saya mula mempunyai soalan. Di mana wang pergi dan adakah mereka pergi untuk tujuan yang dinyatakan? Mengapa pemuda menaikkan wang? Lagipun, pada usia 16-22 tahun, keutamaan yang paling sering diarahkan bukan untuk membantu orang lain.

Mula mengetahui. Ia tidak sukar untuk melakukan ini, kerana lebih sering pada capes orang menulis nama dana. Dan maklumat tidak begitu menyenangkan datang.

Pertama, lelaki yang mengumpul wang, paling sering menerima peratusan mereka dari semua dana yang dikutip. Kadang-kadang ganjaran boleh mencapai 20-30%. Ini adalah masa yang tidak menyenangkan. Lagipun, saya memberi wang untuk rawatan kanak-kanak, dan tidak membeli iPhone baru atau malam “pivasik” untuk pelajar yang menganggur.

Tetapi ini bukan perkara yang paling menyedihkan. Adalah sedih bahawa kadangkala dana yang diisytiharkan pada Kaos T-shirt tidak wujud sama sekali atau tidak mempunyai saham yang mana wang itu dikumpulkan. Lebih buruk lagi, apabila diturunkan bahawa wang itu dibelanjakan untuk pembelian kereta baru, pangsapuri dan lain-lain lusuh untuk pencipta “asas” dan sanak saudara mereka.

Anda dapat melihat stok berkapasifikasi yang sama bukan sahaja di persimpangan jalan. Sering kali, pengumpulan dana juga dilakukan di kedai runcit: kedai, farmasi.

Dan, tentu saja, di antara inisiator tindakan sedemikian terdapat banyak dana jujur ​​yang benar-benar melakukan apa yang mereka katakan. Tetapi bagaimana saya boleh mengenal pasti mereka dalam masa 30 saat, berdiri di lampu lalu lintas atau di hadapan pejabat tiket, saya tidak faham, jadi saya berhenti mengambil bahagian dalam tindakan sedemikian. Terdapat alternatif lain, jadi saya tidak bimbang saya telah kehilangan sesuatu.

Dengan cara ini, saya fikir anda semua tahu di mana tindakan serupa datang: setiap gereja mempunyai kotak untuk mengumpulkan sumbangan. Tetapi di dalam kuil-kuil, tiada siapa yang khusus membantu orang lain – semua wangnya dikumpulkan terutamanya untuk pembinaan gereja-gereja.

Tetapi di mana mereka pergi dalam realiti, anda sudah dapat memahami dengan mahal “Mercedes” bapa-bapa “suci” dan menonton mahal mereka lenyap. Saya tidak faham bagaimana anda dapat memberikan wang kepada mereka yang tidak mengikut apa yang diajar oleh orang lain, tetapi itu satu lagi cerita.

2. Saham dalam rangkaian sosial

Penipu menyalin petisyen sebenar dengan nombor mereka
Penipu menyalin petisyen sebenar dengan nombor mereka

Saya fikir setiap daripada anda telah melihat jawatan dalam rangkaian sosial lebih daripada sekali bahawa “segera memerlukan bantuan … syarat untuk memindahkan dana … terima kasih untuk repost.”

Ya, jika kedudukan sedemikian dibuat oleh rakan anda dan anda yakin bahawa anda boleh membantu, dan rakan anda mengesahkan bahawa wang itu benar-benar akan pergi untuk tujuan yang baik, maka ini adalah pilihan yang sangat baik!

Tetapi sangat kerap terdapat kisah-kisah jemaat seperti ini dari orang asing dengan cerita-cerita yang sangat menyentuh, yang semuanya repost, tanpa memeriksa maklumat tersebut.

Pernahkah anda cuba menghubungi telefon yang ditunjukkan dalam siaran ini? Saya berfikir bahawa sebelum anda menghantar semula atau menghantar wang, anda tidak boleh malas sekurang-kurangnya untuk melakukannya.

Sering kali di sisi lain telefon mula memberitahu sesuatu yang tidak begitu jelas sebagai tindak balas kepada “soalan-soalan” yang mendalam anda. Dan terkadang ia berlaku bahawa secara umum wang anda ditarik balik dari telefon anda, kerana ternyata bahawa telefon yang anda panggil dibayar.

Walaupun ini mula berlaku kurang kerap, kerana, mungkin, ini menghasilkan beberapa strain untuk operator dan penyedia perkhidmatan apabila aduan dari orang yang kehilangan wang mula tiba.

Oleh itu, cuba berhati-hati untuk menapis maklumat dari rangkaian sosial dan jangan tergesa-gesa untuk menghantar wang kepada butir-butir yang dinyatakan dalam siaran.

Jangan teragak-agak untuk memanggil dan menjelaskan maklumat, bertanya soalan. Saya sebenarnya juga mengalami masalah ini sebelum ini. Saya malu untuk bertanya. Ia seolah-olah saya adalah salah untuk bertanya kepada seseorang yang menghadapi masalah. Saya salah, dan sekarang saya tidak teragak-agak untuk melakukannya.

Jika anda mula mengajukan soalan, anda mungkin mengetahui bahawa anda dapat membantu bukan sahaja dengan wang, tetapi juga dengan cara lain. Contohnya, nasihat doktor yang baik yang pernah membantu anda menyelesaikan masalah tersebut. Atau mencadangkan penyelesaian yang lebih murah untuk masalah atendan: pengangkutan, pemindahan wang, makanan, penginapan dan sebagainya.

Jika, akibat daripada panggilan, anda mula merasakan bahawa anda berbohong, maka bantuan tidak ketara boleh ditawarkan sebagai cek.

Anda hanya berkata:

Saya mempunyai doktor yang sangat baik yang akan membantu anda mengatasi masalah anda dengan kurang wang, dan saya akan membantu anda membayar perkhidmatannya.

Selalunya pada kata-kata ini, perbualan berakhir dengan pihak kedua meletakkan telefon.

Jika seseorang menunjukkan minat dan mula bersetuju dengan anda mengenai pertemuan itu dan anda memahami bahawa dia benar-benar memerlukan bantuan anda, maka anda hanya boleh meminta maaf dan mengakui bahawa anda terpaksa berkata tentang doktor, kerana anda tidak mempercayainya.

Selepas itu, anda boleh menghantar wang atau memberikan bantuan lain, kerana pada peringkat ini anda tidak perlu lagi meragui. Sudah tentu, ini tidak menjamin 100% bahawa wang anda akan mencapai matlamat yang baik, tetapi dengan ketara meningkatkan peluang kejayaan.

3. Beggars di metro, di lintasan, di stesen, di restoran

Etienne Curtenaz / Flickr.com
Etienne Curtenaz / Flickr.com

Sekali, ketika saya masih remaja, saya menunggu kereta api saya di stesen keretapi. Anak lelaki Gypsy kecil datang kepada saya, jatuh ke kakiku dan mula mencium kasut saya, memohon sedekah.

Ia tidak boleh ditanggung! Saya memberikan kepadanya wang untuk tidak membantunya, tetapi hanya menghalangnya daripada melakukannya. Tetapi sejak kereta saya tidak lama lagi, saya berpeluang menonton bayi ini.

Operasi sedemikian untuk mencium kasut yang dia lakukan beberapa kali dengan orang lain, dan setiap kali dia menerima wang. Selepas itu, budak lelaki itu hanya pergi ke kedai runcit (dan anda sendiri tahu apa harga produk di stesen) dan membelikan dirinya sebagai snickers, Coke dan beberapa gula-gula lain, makan dan terus mencium kakinya.

Lagipun, setiap kali dia menerima wang. Untuk 30 minit yang saya nontonnya dengan teliti, dia berjaya menaikkan lebih banyak wang daripada ibu bapa saya memberi saya sebulan penuh.

Keadaan lain saya baru-baru ini, tetapi ia tidak kurang mendedahkan. Pada musim sejuk saya pergi ke metro (saya bukan penggemar besar menggali kereta keluar dari salji, pemanasan dan lain-lain “kegembiraan” musim sejuk memandu di latitud kita, sangat kerap pada musim sejuk saya pergi dengan kereta bawah tanah). Dan di kereta bawah tanah saya melihat seorang nenek yang duduk di bangku di sudut dan menangis. Saya pergi dan bertanya apa yang berlaku. Nenek memberitahu saya cerita yang sangat menyentuh tentang masalah kesihatannya dan dia tidak mahu pergi ke hospital tanpa wang.

Isu harga hanya $ 60, tetapi dari mereka, sebenarnya, bergantung pada kehidupan orang ini. Saya memberikannya lebih daripada yang diperlukan. Saya fikir bahawa dia mempunyai makanan yang lebih baik dan perbelanjaan lain. Wanita ini kelihatan sangat tidak senang dan sakit kepada saya, dan saya gembira kerana saya dapat menolongnya.

Beberapa minggu selepas itu, saya secara tidak sengaja melihat nenek ini, yang pergi ke suatu tempat sangat gembira dan bahagia. Tidak ada bayang-bayang penyakit yang dia beritahu saya di kereta bawah tanah, dan fakta bahawa mereka boleh sembuh di hospital dalam masa yang singkat juga tidak realistik.

Saya menyedari bahawa saya telah ditipu, dan mula mengambil minat yang mendalam dalam perkara itu. Saya belajar bahawa sering sekali dalam industri metro keseluruhan kumpulan pengemis, nenek, lumpuh dan kanak-kanak diburu.

Lebih-lebih lagi, saya sendiri tahu bahawa saya perlu bertanya lebih banyak lagi, berkomunikasi lebih banyak, tetapi dalam kes ini, saya terjebak dengan cerita nenek, dan saya kehilangan komponen rasional saya daripada hasil penipu.

Saya juga mempunyai sikap negatif terhadap golongan muda yang pergi ke restoran dan kemudahan katering awam yang lain dan meminta wang. Dalam hal ini terdapat saat psikologi yang sangat halus sehingga orang dapat terjebak dengan.

Sebagai contoh, anda baru sahaja memulakan dating seorang gadis dan pergi ke sebuah restoran atau makanan segera dengannya. Dan kemudian seorang lelaki menghampiri anda, sedikit kotor, dan meminta wang untuk makanan. Gadis itu memandang awak, dan anda, tentu saja, ingin muncul dalam cahaya yang positif (baik, jadi lelaki alfa) dan memberi duit. Saya sering melihatnya.

Sekiranya pengemis bertanya: “Mengapa anda tidak mencari kerja untuk diri sendiri? Anda muda dan kuat, “maka mereka sentiasa mempunyai jawapan yang disediakan seperti” Saya tidak mempunyai pasport, “” Saya mengutip wang untuk tiket pulang, “dan sebagainya.

Tetapi selalunya ia adalah satu pembohongan. Saya cuba menawarkan pekerjaan kepada orang-orang ini tanpa pasport dan dokumen lain – mereka segera berhenti bertanya dan pergi.

Dan kelas pengemis khas – mereka yang meminta tiket di stesen kereta api dan stesen bas. Sudah tentu, di antara mereka terdapat orang yang memerlukan bantuan, dan saya dapat mencari orang tersebut.

Tetapi selalunya, walaupun anda membeli tiket kepada seseorang dan memberi mereka terus ke tangan, anda boleh bertemu dengannya bertanya di tempat yang sama selepas tarikh menghantar kereta api …

Kesimpulannya adalah mudah: jangan memberi wang di metro, lintasan dan tempat sesak lain, kerana seringkali ada profesional yang bekerja di sana. Jika anda tidak pasti, maka lebih baik anda bercakap dengan seseorang, tanya soalan tambahan.

4. Orang kurang upaya dan lumpuh yang menunjukkan “kecacatan”

Adam Howarth / Flickr.com
Adam Howarth / Flickr.com

Secara umum, wang tidak boleh diberikan. Percayalah, ada beberapa golongan profesional. Berapa banyak yang saya tidak berkomunikasi dengan mereka, tidak menemui seorang yang berdiri di suatu tempat di tempat yang ramai dan bukan pengemis sistem.

Selain itu, demonstrasi kerosakan dalam bentuk terbuka itu sendiri memerlukan beberapa perubahan psikologi … Sangat tidak menyenangkan untuk melihat ini, tetapi tidak mengambilnya.

5. Ibu pengemis dengan anak-anak muda

Eric Wienke / Flickr.com
Eric Wienke / Flickr.com

Pernahkah anda perasan bahawa anak-anak di dalam tangan memohon ibu tidak pernah menangis? Saya sendiri seorang bapa dan saya masih ingat dua tahun pertama kehidupan anak saya dan saat-saat yang jarang berlaku ketika dia tenang pada siang hari dan memberi rehat kepada ibu bapanya.

Dan kemudian, tidak kira bagaimana anda akan lulus dalam tempat yang sama duduk seorang wanita dengan kanak-kanak berumur 1-3 tahun, dan dia sedang tidur atau berada dalam keadaan pelik seperti berkhayal.

Anda boleh mencari maklumat lanjut tentang ini. Saya berminat, dan ternyata kebanyakan kanak-kanak itu berada di bawah pengaruh dadah.

Jika semua orang berhenti memberikan wang kepada ibu tersebut, maka ada harapan bahawa anak-anak akan berhenti mengepam. Jika anda melihat seorang ibu yang anda benar-benar mahu membantu, anda boleh selalu bercakap dengannya, mengetahui maklumat lanjut …

Kesimpulan mengenai segala perkara yang tidak berfungsi:

  1. Jika orang tidak dikenali, maka jangan malas untuk memeriksa maklumat, tanya soalan tambahan, hubungi.
  2. Jika seseorang bertanya di jalanan, terutama di tempat yang sesak, maka berhati-hatilah: selalunya ini adalah pengemis profesional.
  3. Jangan menyokong orang yang melakukan perbuatan yang tidak beretika, seperti contoh ibu dengan anak kecil, yang dipam dengan ubat-ubatan.

Saya yakin bahawa dalam komen anda akan dapat menambah perkataan saya dengan kes-kes kebajikan negatif anda. Tetapi jangan lupa bahawa saya membawa mereka hanya untuk membantu anda mengenali penipu, dan tidak membuktikan bahawa semua pempetisyen adalah penipu.

Sering kali di kalangan orang-orang yang memerlukan ini ada orang yang benar-benar jujur ​​yang memerlukan bantuan, ia hanya sukar untuk mengenal pasti mereka, tetapi mungkin. Sekarang saya akan berkongsi kes-kes yang bekerja untuk saya.

Orang yang memerlukan bantuan

1. Pesara

Saya mempunyai beberapa jenis pesakit tentang pesara, kerana saya kebanyakannya membantu mereka. Mungkin, ia berlaku kerana saya menghabiskan sebahagian besar cuti saya di kampung dengan nenek dan nenek saya. Saya tidak akan melupakan kebaikan mereka, penjagaan dan pai yang hebat.

Saya fikir, ia tidak sepatutnya menyebut bahawa pesara amat sukar untuk hidup. Sekiranya anda cuba hidup di atas pencen yang pesara Rusia, Ukraine dan negara-negara pasca Soviet yang lain, anda akan memahami betapa sukarnyanya. Pengecualian jarang mungkin penghuni Belarus, kerana semua orang yang saya jumpai dari sana memberitahu saya cerita yang luar biasa tentang pencen yang tinggi. Tetapi saya sendiri belum pernah ke Belarus sendiri, jadi saya tidak boleh mengesahkan pengalaman saya sendiri. Mungkin seseorang dari Belarus akan dapat memberi komen.

Dua kumpulan pesara khas yang memerlukan bantuan:

  • tunggal, terutamanya jika pesara hanya tinggal;
  • pesara dengan masalah kanak-kanak: pecandu alkohol, penagih dadah dan sebagainya.

Pesara dengan masalah kanak-kanak yang paling sering tidak memerlukan bantuan kewangan, tetapi psikologi serta membantu menyelesaikan masalah.

Tetapi saya tidak mempunyai pengalaman positif peribadi, kerana sukar untuk seseorang dari jalan untuk mempengaruhi hubungan yang telah berkembang dalam jangka waktu yang panjang.

Saya sendiri melihat beberapa kes apabila pesara telah dipukul oleh anak-anak mereka dan mengambil semua pencen. Cerita mengenai penyitaan pangsapuri, saya yakin, untuk anda juga bukan berita.

Dengan cara ini, saya yakin bahawa ini adalah kawasan yang sangat baik untuk peguam – bantuan undang-undang percuma kepada pesara dalam hal-hal hartanah. Kerana yang paling kerap dalam hal ini tidak ada yang melindungi mereka. Ya, saya tahu bahawa ini adalah fungsi negara, tetapi anda sendiri memahami …

Tetapi untuk membantu pasangan pesara tunggal atau satu pesara, anda boleh sangat mudah. Anda juga boleh membuat kebiasaan anda yang baik.

Kenal pasti datuk nenek ini sangat mudah. Selalunya mereka memakai pakaian yang sangat tua, tetapi cuba memerhatikannya: mereka menjahit, membuat patch dan sebagainya. Orang-orang ini sangat sukar untuk bertanya, dan selalunya mereka tidak. Mereka hanya dapat hidup dan dapat menyelamatkan segala-galanya. Dan kita boleh membantu mereka.

Contoh mudah dari pengalaman saya:

1. Sekali di kedai ubat, saya bertemu seorang nenek, yang hanya tidak mempunyai cukup wang untuk ubat-ubatan. Saya berdiri di belakangnya sejajar. Dia tidak bertanya, dia tidak memohon. Dia hanya menjatuhkan kepalanya dan lengannya dan semua yang terkulai pergi ke pintu keluar. Saya membayar semua ubatnya dan memberi saya wang. Saya faham bahawa ini tidak banyak, tetapi ini adalah perkara mudah yang saya dapat lakukan kemudian. Dan saya yakin jika ini dilakukan oleh beberapa orang, maka kehidupan nenek ini akan menjadi sedikit lebih mudah.

2. Sekali di pasaran saya membeli tomato, banyak tomato. Dan di sebelahnya adalah nenek dan dalam kotak dengan tomato dihancurkan (yang lebih murah) memilih satu (!!!). Dia mengeluarkan SATU tomato!

Saya bertanya mengapa dia mengambil hanya satu. Dia dengan jujur ​​memberitahu saya bahawa dia tidak mempunyai wang untuk lebih. Dia tidak berbohong dan tidak bertanya, dia tidak bermain. Dia jujur ​​dengan saya, dan entah bagaimana saya merasakannya.

Saya berkata bahawa dia akan mengambil seberapa banyak produk yang dia fikir patut, dan saya akan membayar mereka semua. Dan saya melihat untuk kali pertama ketakutan yang sebenar. Dia takut kepada saya, takut saya akan menipu dia atau mengejeknya.

Dia sangat takut bahawa dia mengambil tomato lain (!!!). Saya tidak dapat memberitahu anda apa yang berlaku di dalam saya. Ia adalah sesuatu seperti bom yang meletupkan sistem nilai keseluruhan saya.

Saya adalah seorang muda, yang terlibat dalam pelbagai keping teknikal, bermula projek itu, dan kemudian datang juga seorang lelaki, dan dia takut bahawa saya boleh menolak beliau ke dalam membeli lebih daripada satu tomato.

Saya pergi ke restoran, dan wanita yang bekerja sepanjang hidupnya (dan pesara ia sentiasa baik untuk dilihat pada tapak tangan dan postur), tidak mampu untuk membeli makanan.

Saya membelinya banyak produk kerana dia memanjat keranjangnya, dan memberi saya lebih banyak wang. Tetapi ada satu lagi detik penting dalam cerita ini.

Tomato yang hari telah dijual di pasaran hanya seorang wanita, yang mempunyai reputasi yang sangat buruk: ia berat salah dan berbohong, saya sentiasa tidak berpuas hati dan sentiasa merungut.

Nah, anda sendiri tahu bagaimana ia berlaku di pasaran berhampiran rumah: apabila anda membeli secara berterusan, anda sudah mengetahui semua dan cuba mengambil apa-apa dari sesetengahnya. Jadi penjual ini adalah salah satu dari mereka “beberapa”.

Tetapi sejak tomato hari itu hanya miliknya, dan isteri mengatakan bahawa mereka perlu membeli banyak, maka keadaan keseluruhan ini terjadi di titik jualan penjual gunung ini.

Dan anda tidak akan percaya. Semua produk yang saya beli untuk nenek saya, penjual wanita ini menganggap saya mempunyai diskaun yang besar (beberapa sehingga 30-40%). Bayangkan keruntuhan semua templat saya dari keadaan ini.

Pertama nenek dengan dua tomato, maka seseorang yang mempunyai reputasi negatif membuat perbuatan yang luar biasa, dan saya bahkan tidak bertanya.

Ramai orang mahu membantu, tetapi tidak tahu bagaimana.

Tetapi anda boleh membantu pesara bukan sahaja di farmasi atau di bazar. Saya, sebagai contoh, hanya pergi, bertanya tentang kehidupan dan memberi sekurang-kurangnya sedikit wang.

Dan kerap reaksi mereka mengejutkan saya. Kadang-kadang mereka mula menangis. Kadang-kadang mereka berlutut atau mula berdoa untuk Tuhan kepada saya … Saya tidak meminta ini dan sentiasa menghalangnya.

Lagipun, saya tidak membantu mereka dengan ini. Saya hanya mahu hidup mereka menjadi lebih mudah, kerana saya selalu mewakili datuk nenek mereka yang tercinta di tempat mereka. Dan saya tidak mahu bayangkan kehidupan mereka dalam keperluan seperti itu.

Saya ingin menekankan sekali lagi bahawa saya memetik contoh-contoh ini untuk tidak mendedahkan diri saya dengan baik atau menerima komen positif di alamat saya. Saya hanya ingin menunjukkan bahawa sangat mudah untuk membantu orang yang memerlukan. Terutama jika ia pesara.

Ya, anda mungkin sukar untuk memberi wang kepada seseorang yang tidak bertanya kepada anda. Sekurang-kurangnya sukar bagi saya untuk melakukan ini untuk kali pertama.

Terdapat juga ciri khas dalam menangani orang-orang ini: mereka tidak mengharapkan apa-apa dari anda, dan pada orang muda mereka melihat lebih banyak bahaya daripada bantuan yang mungkin. Jadi kadang-kadang mereka boleh lari dari bercakap dengan anda.

Tetapi anda tidak perlu risau jika anda tidak berjaya. Akan ada peluang kedua, ketiga, keempat … Dengan cara ini, ada yang boleh menolak, kerana kebanyakan mereka mempunyai pendidikan moral yang sangat kuat dan tidak dapat mengambil orang lain.

Lihatlah, mungkin di sebelah anda tinggal pesara tunggal. Atau anda boleh bertemu mereka di pasaran, di kedai atau di farmasi. Ini adalah peluang terbaik untuk melakukan sesuatu yang sangat baik.

2. Penyertaan dalam projek-projek yang berguna, sukarela

Amal bukan sahaja asas yayasan amal, kerana terdapat sejumlah besar organisasi lain yang menjadikan hidup orang lebih baik.

Saya, sebagai contoh, menyertai Perkhidmatan Keselamatan Antarabangsa dan melakukan segala-galanya dalam kuasanya untuk membantu organisasi ini, kerana saya yakin bahawa mereka benar-benar bekerja untuk orang ramai, melakukannya untuk kehendak mereka sendiri.

Berhampiran dengan anda terdapat banyak organisasi yang berguna yang memerlukan sukarelawan bersedia memberikan beberapa jam waktu mereka untuk tujuan yang baik. Ini juga amal.

Jadi, walaupun anda tidak mempunyai wang simpanan sama sekali, maka anda masih boleh melakukan banyak kebaikan. Anda hanya perlu mencari arahan yang paling sesuai dan bertindak!

3. Bantuan kepada organisasi negara

Arah kontroversial, kerana tiada siapa yang mahu membantu institusi negara, kerana mereka tahu bahawa kerja di sana tidak cekap dan mencuri sangat. Tetapi tugas kita bukan untuk mengkritik sistem, tetapi untuk membantu ORANG YANG TETAP.

Saya akan memberitahu anda contoh mudah. Dalam satu hospis untuk pesakit kanser, sistem panggilan jururawat rosak. Bayangkan pesakit dengan kanser pada peringkat terakhir, yang, misalnya, menamatkan tempoh ubat penahan sakit dan yang tidak boleh memanggil jururawat …

Sangat banyak pesakit yang mengalami kesukaran bergerak, ada yang tidak boleh bercakap. Sudah tentu, kita boleh mengatakan bahawa negara harus menjaga masalah ini. Tetapi soalan yang paling penting dalam kes ini ialah sama ada orang yang berbaring di hospis perlu diseksa sebelum semuanya diperbetulkan? Saya fikir ada TIDAK.

Untuk kes ini, kawan saya dan saya datang dengan penyelesaian yang mudah: kami membeli sistem restoran untuk memanggil pelayan. Anda tahu, butang ini adalah wayarles, yang biasanya terletak di atas meja di restoran dan dengan bantuan pelayan dipanggil.

Untuk butang ini kita mengikat tali dan memberikannya kepada pesakit hospis. Mereka menggantung mereka di leher mereka, dan apabila ada masalah, mereka boleh memanggil jururawat.

Syarikat yang menjual sistem kami membuat diskaun yang luar biasa dan menjualnya tanpa caj tambahan. Ini sekali lagi mengesahkan tesis saya bahawa orang ingin membantu orang lain, tetapi tidak tahu bagaimana.

Dan jika anda boleh menawarkan idea mudah atau alat mudah, ramai akan mengambil bahagian. Perkara yang paling penting dalam contoh ini ialah kami membantu pesakit tertentu yang memerlukan bantuan, dan bukan menunggu untuk menyelesaikan masalah ini. Tetapi lebih mudah untuk mengkritik pegawai, bukan?

Terdapat banyak institusi negeri yang boleh anda bantu. Saya fikir anda sendiri melihat betapa tidak cekap sistem ini berfungsi. Sekiranya anda membantunya menjadi lebih baik, ramai orang akan menjadi lebih mudah.

Ini menyimpulkan pengalaman saya. Saya faham bahawa ia tidak meliputi lebih kurang satu seratus daripada semua kemungkinan pilihan untuk bagaimana kita dapat menjadikan dunia tempat yang lebih baik. Oleh itu, saya bertanya kepada anda dalam ulasan untuk berkongsi pengalaman anda, bagaimana anda dapat dengan mudah dan berkesan berbuat baik.

Akhirnya, terdapat beberapa soalan yang boleh membantu anda memulakan:

  1. Bagaimana jika saya membeli iPhone 6 tidak sekarang, tetapi dalam beberapa bulan, ketika ia akan dikenakan biaya $ 100 lebih murah, dan saya akan membelanjakan $ 100 pada amal?
  2. Mungkin saya tidak boleh pergi ke restoran sekali sebulan dan memberikan wang yang disimpan kepada pesara tunggal?
  3. Mungkin saya harus berkongsi lebihan makanan dengan seorang pesara yang tinggal di teras saya?
  4. Apa yang boleh saya lakukan esok?
  5. Bagaimanakah saya dapat membuat kehidupan seseorang lebih baik?

Terima kasih kerana menguasai satu artikel yang hebat. Saya akan berterima kasih atas pandangan anda dalam komen.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

81 − = 74