Bagaimana untuk memasang semula OS X menggunakan Pemulihan Internet

Seperti yang kita tidak memuji Mac kerana kesederhanaan dan kelajuannya, kadang-kadang kita masih perlu memasang semula OS dari awal. Ini boleh disebabkan oleh pelbagai sebab, contohnya kerja perlahan atau masalah dengan perisian. Di bawah ini kita akan bercakap mengenai cara memasang semula OS X menggunakan ciri Pemulihan Internet.

Seperti yang mungkin anda dapati, untuk ini kita hanya memerlukan Mac dan Internet. Keperluan untuk Internet jelas dan tanpa akses kepadanya, Mac tidak akan dapat memuat turun fail firmware.

Pemulihan Internet mengembalikan Mac bukan kepada versi firmware terkini, tetapi kepada pengguna yang datang bersamanya.
Sebelum memasang semula, pastikan anda membuat salinan sandaran.

Jadi, inilah senarai tindakan:

  1. Hidupkan atau mulakan semula Mac dan terus butang Command + Option + R. Sekiranya anda melihat logo Apple, maka anda sudah lama menunggu dan anda perlu melakukannya sekali lagi.
  2. Sekiranya komputer mempunyai rangkaian WiFi yang disimpan, ia akan meminta kebenaran untuk menyertai. Jika tidak, tidak ada masalah – kami akan melakukannya kemudian.
  3. Anda akan melihat ikon dunia yang menunjukkan muat turun fungsi Pemulihan Internet.
    pemula internet-mac-os-x-610x432
  4. Selepas muat turun selesai, medan biasa muncul, di mana anda perlu memilih “Install OS X” atau “Install OS X” jika sistem memaparkan medan dalam bahasa Inggeris.
    memasang-os-x-internet-recovery
  5. Pilih pemacu yang dikehendaki dan ikuti langkah pemasangan.

Pemasangan boleh mengambil banyak masa, kerana fail firmware seberat beberapa gigabait dan ia akan dimuat turun dari pelayan Apple. Ia bernilai mengulang sekali lagi bahawa ia akan memasang versi firmware dengan mana Mac telah dipasang.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai OS X Mavericks pada komputer anda, versi terkini adalah OS X Yosemite, Mavericks akan dipasang.

(melalui)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 35 = 44