Bagaimana untuk memilih topi dalam bentuk wajah

Apabila memilih tudung musim gugur-musim sejuk, peranan penting tidak dimainkan oleh warna dan gaya. Tudung itu sepadan dengan perkadaran wajah.

Cara menentukan bentuk wajah

Terdapat pelbagai cara. Yang paling tepat – menggunakan pita sentimeter. Bersenjata dengannya dan dengan pensil untuk menuliskan hasilnya. Berdirilah di hadapan cermin dan buat empat gauges.

 1. Lebar dahi. Lampirkan sentimeter ke pusat dahi. Titik permulaan adalah di atas bengkok alis kiri, titik terakhir di atas bengkok kanan (atau sebaliknya, jika anda kidal).
 2. Lebar muka. Ukur jarak antara tulang pipi: dari bahagian protruding tulang zygomatic dari satu sisi ke yang lain. Biasanya titik-titik ini berada di bawah sudut luar mata.
 3. Panjang garis dagu. Tarik satu sentimeter dari hujung dagu ke sudut rahang. Majukan hasilnya dengan dua.
 4. Panjang muka. Ukur jarak dari bahagian atas dahi pada garis rambut ke ujung dagu.

Nilai yang diperolehi berkait dengan bentuk wajah yang biasa.

bagaimana untuk mengambil topi: bentuk muka
makefor.me
 • Muka Oval. Panjangnya adalah 1.5 kali lebar. Dahi dan dagu hampir sama. Barisan rambut dan sudut semua bulat.
 • Muka bulat. Panjang dan lebar hampir sama. Dagu dibulatkan, garis pertumbuhan rambut adalah arcuate.
 • Rectangular face (memanjang). Panjangnya jauh lebih besar daripada lebarnya. Dahi dan garisan dagu hampir sama.
 • Muka persegi. Panjangnya sama dengan jarak antara tulang pipi (tambah atau tolak beberapa sentimeter). Lebar dahi dan garisan dagu hampir sama.
 • Muka segi tiga (“hati”). Dahi dan tulang pipi yang luas, tetapi dagu yang tajam. Garis pertumbuhan rambut adalah arcuate atau berbentuk jantung.
 • Muka berbentuk pir. Barisan dagu yang besar dan dahi kecil. Panjang boleh menjadi apa-apa.
 • Wajahnya berbentuk berlian (“berlian”). Jarak antara tulang pipi adalah lebih besar daripada garisan dahi dan dagu. Panjangnya juga sewenang-wenangnya.

Setelah memutuskan dengan bentuk muka, anda boleh pergi ke kedai untuk topi.

Tutup kepala untuk muka bujur

bagaimana untuk mengambil topi: muka yang bujur

Objektif: Jangan meregangkan muka terlalu lama.

Terima kasih kepada simetri, wajah bujur itu dianggap ideal. Pemilik bentuk ini mampu hampir semua kepala – dari topi hingga kaus kaki ke topi (dengan syarat thong tidak jauh lebih luas daripada tulang pipi). Tetapi lebih baik untuk mengelakkan topi yang terlalu tinggi dengan pompoms yang besar. Di atas permukaan bujur model asimetris dan model menutup dahi kelihatan hebat.

Tutup kepala untuk wajah bulat

bagaimana untuk mengambil topi: wajah bulat

Objektif: visual meregangkan muka.

Chubby contraindicated model yang ketat dan topi, meliputi dahi. Memperpanjang muka akan membantu topi yang tinggi dengan pompon besar, corak rajutan tebal. Sebarang corak menegak dialu-alukan. Fidors, berets dan kepi juga sesuai. Hanya pakai mereka dengan lebih baik secara asimetrik dan dalam apa jua keadaan jangan menolak dahi.

Tutup kepala untuk wajah segi empat tepat

bagaimana untuk mengambil topi: muka segi empat tepat

Objektif: secara visual mengurangkan panjang dan melicinkan keulariti muka.

Dapat menyesuaikan diri dengan model tugas, mewujudkan garis mendatar: bulat topi dengan kepak kelantangan terikat atas dengan earflaps, topi dengan mahkota rendah dan sesak luas, dan topi. Mereka membolehkan anda untuk menyembunyikan dahi dan meneutralkan muka panjang.

Tutup kepala untuk muka persegi

bagaimana untuk mengambil topi: muka persegi

Objektif: sedikit meluaskan wajah dan melembutkan ciri-cirinya.

Pemegang borang ini tidak sesuai tudung dan topi dengan hiasan besar. Model dengan bayang bulat akan membantu untuk mengalih perhatian dari dagu yang besar. Cuba di hat-binie, beret atau kepi dengan visor pendek. Mereka harus dipakai di puncak tanpa menutupi dahi. Pada musim sejuk, baik akan melihat topi bulu dengan telinga melabuh dan model kreatif dengan pigtails dan pompoms menjuntai.

Tutup kepala untuk muka segi tiga

bagaimana untuk mengambil topi: muka segi tiga

Objektif: tumpuan pada tulang pipi.

Topi diperlukan untuk menutup dahi. Perkara utama ialah mereka tidak terlalu ketat. Jika anda mempunyai muka segi tiga, pilihan anda – topi dengan bidang kecil, topi comel dengan telinga, beret dengan pendaratan di dahi atau di satu pihak, model bulu gebu. Potongan asimetri adalah dialu-alukan.

Kepala untuk wajah berbentuk pir

bagaimana untuk mengambil topi: muka berbentuk pir

Objektif: secara visual mengembangkan dahi.

Orang yang mempunyai muka seperti pear pada musim luruh harus membeli topi dengan bidang lurus atau dibangkitkan. Fedora, homburg atau derby yang sesuai. Tholes harus lebih luas daripada garis dagu. Pada musim sejuk, topi mengawan besar dan kancing yang mudah menyembunyikan tulang pipi besar-besaran dan menekankan dahi akan kelihatan hebat.

Gunting kepala untuk wajah berbentuk berlian

bagaimana untuk mengambil topi: wajah berbentuk berlian

Objektif: tambah jumlah ke bahagian atas kepala.

Pemilik bentuk wajah ini apabila memilih tudung harus dipandu oleh lebar tulang pipi. Caps tidak boleh lebih sempit, tetapi agak lebih luas daripada mereka. Suit semua topi dan topi dengan margin lurus, jika anda memakainya, meluncur ke satu sisi. Caps harus besar. Jika wajahnya tidak terlalu panjang, anda mampu memiliki topi dan model bulu tinggi lainnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 7