Bagaimana untuk mendapatkan Mac daripada “tidur lesu”

Dengan pembebasan Lion, Mac mini saya mempunyai satu masalah yang sangat tidak menyenangkan: sebaik sahaja komputer masuk ke mod tidur dan mula “bernafas” dengan penunjuk negara, ia tidak dapat dibangkitkan oleh apa-apa. Pencarian untuk pelbagai forum, termasuk yang rasmi, mengesahkan bahawa saya bukan satu-satunya “pemilik bertuah” masalah sedemikian. Oleh itu, hari ini saya ingin memberi pembaca cadangan mudah MacRadar, yang mana anda boleh cuba menyelesaikan beberapa masalah dengan kuasa dan kelakuan “aneh” komputer Mac.

1. Gunakan papan kekunci atau butang Kuasa

Kadang-kadang komputer anda mungkin tidak bertindak balas untuk mengklik butang tetikus atau menyentuh pad jejak, terus “melihat impian”. Jangan bimbang sebelum waktu – cuba tekan sebarang kekunci pada papan kekunci, butang Kuasa atau butang yang sama pada komputer (tetapi jangan tahan lama).

Mungkin salah satu tindakan ini cukup untuk bangun komputer.

2. kuasa paksa

Tidak, tentu saja, dawai dari soket atau bateri dari Mac kita tidak akan keluar. Tetapi dalam beberapa kes, satu-satunya cara untuk mendapatkan Mac kembali ke mod biasa adalah untuk memaksanya untuk mematikan kuasa (kerana Apple tidak memberikan butang Reset yang biasa kepada ramai pengguna PC dalam reka bentuk komputernya).

Untuk melakukan ini, tekan butang Power yang terletak pada badan komputer riba epal atau desktop, dan simpan sehingga komputer dimatikan. Tunggu beberapa saat, selepas itu anda boleh menghidupkannya semula.

Saya hanya perlu memberi amaran kepada pembaca bahawa pemotongan komputer terlalu kerap menggunakan kaedah ini boleh menjejaskan sistem itu sendiri dan fail yang disimpan pada cakera keras.

3. Tetapkan semula kandungan PRAM dan NVRAM

PRAM (parameter RAM) dan NVRAM (RAM yang tidak menentu) adalah dua bidang ingatan Mac anda di mana tetapan dan maklumat tertentu disimpan walaupun selepas kuasa komputer dimatikan. Tetapi kadang-kadang data yang terkandung di sana boleh rosak dan menyebabkan pelbagai jenis masalah.

Tetapkan semula kandungan PRAM dan NVRAM dalam lima langkah berturut-turut:

 1. Matikan komputer.
 2. Cari kekunci pada papan kekunci Perintah, Pilihan, P dan R (anda akan memerlukan kunci ini dalam langkah seterusnya).
 3. Hidupkan komputer.
 4. Pada masa yang sama, tekan dan tahan kombinasi Perintah + Opsyen + P + R, tetapi ambil perhatian bahawa ini mesti dilakukan sebelum skrin kelabu muncul.
 5. Selepas beberapa saat Mac anda akan reboot semula, anda akan mendengar bunyi yang dikenali (bunyi permulaan), dan anda boleh melepaskan kekunci yang ditekan.

Ia adalah tindakan yang membantu saya memulihkan operasi tidur yang betul.

4. Tetapkan semula SMC

Dalam kes yang paling teruk, sebagai tambahan kepada mod tidur yang “rosak”, anda mungkin melihat gejala lain yang menunjukkan keperluan untuk menetapkan semula parameter pengawal sistem pengurusan (Sistem Pengurusan Pengawal atau SMC pendek).

Di antara gejala-gejala ini kita dapat membezakan yang berikut:

 • Komputer berjalan lambat, dan peminatnya berputar pada kelajuan tinggi, walaupun ia tidak melakukan operasi berprestasi tinggi dan menyejukkan dengan baik.
 • Lampu belakang papan kekunci, penunjuk status (SIL) atau penunjuk bateri tidak berfungsi dengan betul.
 • Lampu belakang paparan tidak bertindak balas dengan betul terhadap perubahan dalam cahaya sekeliling.
 • Masalah kuasa eksplisit. Sebagai contoh, komputer tidak bertindak balas terhadap menekan butang Power atau membuka (menutup) penutup komputer riba, penutupan spontan atau masuk ke mod tidur, operasi pelik bateri atau penyesuai MagSafe.
 • Sambungan yang tidak betul dan pemotongan paparan kedua tidak berfungsi.

Untuk menyelesaikan masalah ini, Apple mengesyorkan untuk menetapkan semula tetapan SMC. Pada komputer riba epal dengan bateri boleh tanggal ini dilakukan seperti ini:

 1. Matikan komputer.
 2. Putuskan sambungan penyesuai rangkaian MagSafe (jika disambungkan).
 3. Keluarkan bateri dari notebook dan keluarkannya.
 4. Tekan dan tahan butang Kuasa selama 5 saat.
 5. Lepaskan butang kuasa, masukkan bateri semula ke dalam komputer riba dan sambungkan penyesuai MagSafe.
 6. Tekan butang Kuasa untuk menghidupkan komputer.

Untuk menetapkan semula tetapan SMC pada komputer riba epal tanpa bateri boleh tanggal ikuti langkah berikut:

 1. Matikan komputer.
 2. Sambungkan satu hujung penyesuai MagSafe ke soket, dan yang lain ke komputer riba.
 3. Pada masa yang sama tekan Shift + Control + Option (di sebelah kiri papan kekunci) dan butang Kuasa (dalam kes ini, LED pada penyesuai MagSafe boleh menukar keadaan dan walaupun secara sementara dimatikan).
 4. Lepaskan semua kekunci pada masa yang sama.
 5. Tekan butang Kuasa sekali lagi untuk menghidupkan komputer.

Untuk menetapkan semula tetapan SMC pada desktop Mac, anda perlu melakukan yang berikut:

 1. Matikan komputer dan cabut kabel kuasa.
 2. Tunggu sekurang-kurangnya 15 saat.
 3. Pasang kord kuasa kembali ke Mac.
 4. Tunggu selama 5 saat dan kemudian tekan butang Kuasa untuk menghidupkan komputer.

Saya sangat berharap semua epal anda akan bertahan lama, dan sebelum SMC dibuang, ia tidak akan datang. Dan jika anda mempunyai resipi sendiri untuk memerangi “kacak tidur”, jangan malas untuk memberitahu kami dalam ulasan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

56 − 54 =