Bagaimana untuk mengecas komputer riba dengan betul

Adakah anda tahu bagaimana untuk mengendalikan bateri komputer riba anda? Jangan simpan secara kekal ke kedai? Sekiranya bateri akan dilepaskan ke tanda “merah” dan diisi semula sepenuhnya? Intinya ialah strategi sedemikian sebenarnya berbahaya kepada bateri komputer riba. Sudah tiba masanya untuk mengetahui bagaimana mengenakan caj rakan mudah alih anda dengan betul.

Isidore Buchmann adalah ketua pegawai eksekutif Cadex Electronics. Syarikat ini terlibat dalam pembangunan dan pembuatan pengecas, serta ujian cepat dan alat diagnostik untuk bateri, termasuk keperluan industri. Di samping itu, syarikat itu menyokong kajian Battery University – sebuah projek web pendidikan yang direka untuk membuat maklumat lebih mudah untuk menggunakan bateri yang betul dan paling berkesan.

Dalam temu bualnya, sumber Wired Isidor Buchmann bercakap mengenai kesilapan utama dan di mana-mana yang membolehkan pengguna komputer mudah alih.

Anda tidak boleh mengecas bateri komputer riba sehingga 100% keupayaan maksimumnya. Sebaiknya, caj bateri hendaklah bermula pada tahap caj sebanyak 40%, dan berhenti apabila caj mencapai 80%.

Ini sangat meningkatkan hayat bateri – dalam beberapa kes lebih daripada 4 kali. Alasannya adalah prinsip operasi bateri lithium-polimer: voltan dalam setiap sel adalah berkadar dengan tahap cas. Tahap voltan yang hampir dengan tahap standard maksimum memakai bateri dengan lebih cepat, yang pada akhirnya menyebabkan pengurangan bilangan kitaran caj dan percepatan pengurangan kapasiti bateri.

Bateri Kajian Universiti dengan jelas menunjukkan kebolehpercayaan kenyataan: apabila mengecas sehingga 100% bateri secara tetap menghasilkan 300-500 kitaran, manakala mengecas sehingga 70% bilangan kitaran meningkat kepada 1200-2000.

Malangnya, mengekalkan amplitud cas bateri yang betul boleh menjadi sangat sukar. Anda tidak boleh memantau penunjuk bateri secara berterusan semasa operasi. Mencari aplikasi yang sesuai untuk OS X dan Windows tidak menghasilkan hasil yang positif. Sesetengah pengeluar membekalkan komputer riba dengan perisian khas yang menghadkan tahap pengecasan, tetapi tidak semua. Satu-satunya cara yang optimum di sini boleh mengukur masa yang diperlukan untuk mengecas dan melepaskan bateri ke tahap yang dikehendaki. Di masa depan, irisan masa boleh dipantau dengan mudah menggunakan pemasa mana-mana dengan pemberitahuan.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai idea kerja anda sendiri untuk mengautomasikan penghidupan hidup / mati atau sekurang-kurangnya lebih mudah menjejaki tahap caj, maka jangan teragak-agak untuk berkongsinya dalam ulasan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

48 − = 40