Bagaimana untuk mengelakkan kesilapan apabila membeli komputer riba

Sudah lama sejak laptop adalah barang mewah. Sekarang ia adalah peranti yang berpatutan, yang anda mampu. Tetapi, walaupun semua kelebihan komputer riba (kekompakan, pergerakan, ringan), tidak seperti komputer desktop, mereka lebih sukar untuk diperbaiki. Papan kekunci atau monitor PC yang rosak lebih mudah diganti daripada melakukan perkara yang sama pada komputer riba. Dan ia bukan hanya kesukaran menyelesaikannya. Mencari bahagian yang tepat untuk komputer riba lebih sukar. Oleh itu, sangat penting untuk memilih komputer riba yang tepat, tetapi tidak begitu mudah untuk melakukannya. Berikut adalah beberapa petua yang boleh membantu anda.

Tentukan saiznya

Pilih saiz yang tepat dari komputer riba yang penting bukan sahaja kerana skrin pepenjuru. Ini juga menentukan saiz papan kekunci, pad sentuh dan berat peranti. Memilih terlalu kecil – berlari ke kesusahan, terlalu besar – anda perlu membawa berat yang tidak perlu dalam ransel di belakang punggung anda.

Cuba ingat bagaimana anda menggunakan komputer sebelum ini. Adakah anda duduk di belakang rumah atau paling sering memandu di jalan raya? Dalam kes pertama, anda boleh kekal pada pepenjuru yang lebih besar, contohnya, 15.6 atau 17 inci. Pada yang kedua, anda perlu memilih model yang lebih kompak – 12 atau 13 inci. Perhatikan berat badan: beberapa model 13 inci boleh menjadi lebih berat dan lebih besar daripada pesaingnya yang berumur 17 inci.

Jujurlah dengan diri anda sendiri. Memahami keperluan anda dan pilih peranti yang betul. Ambil perhatian bahawa dalam tablet perjalanan lebih mudah alih daripada komputer riba kecil, kecuali sudah tentu anda tidak memerlukan papan kekunci.

Perhatikan penyambung

Jika komputer riba anda yang terakhir dibeli beberapa tahun yang lalu, maka anda mungkin menjangkakan untuk melihat ia dalam penyambung USB, pembaca kad, headphone jack dan mikrofon, Ethernet, dan beberapa penyambung video. Tetapi masa telah berubah, dan penyambung mula mati secara beransur-ansur, demi kesesuaian dan reka bentuk.

Komputer riba standard dilengkapi dengan 3 port USB, output video, bicu fon kepala gabungan dan mikrofon, dan Ethernet. Sesetengah model mempunyai lebih, ada yang kurang, mengeluarkan jack Ethernet dan meninggalkan hanya 2 USB-port untuk kompak yang lebih besar.

Jika anda tidak bersambung ke perkakasan anda, seperti pemacu keras luaran atau tetikus, anda tidak memberi perhatian kepada kekurangan apa-apa pelabuhan. Tetapi jika anda akan menyambung peranti luaran ke komputer anda, anda akan menghargai kehadiran ini atau penyambung terlebih dahulu.

2 dalam 1 bukanlah pilihan terbaik

Pembebasan Windows 8 untuk PC memberikan pembangunan kepada jenis peranti baru – transformer, yang menggabungkan tablet dan komputer riba pada masa yang sama. Memutuskan sambungan papan kekunci, anda akan mendapat tablet mudah alih, menyambungkan semula – sebuah komputer riba penuh. Atau, selepas semua, lebih rendah?

Kelemahan utama transformer adalah harga mereka. Pilihan yang baik akan menelan kos lebih daripada yang sama pada parameter laptop. Tambahan pula, transformer bukan tablet terbaik, dan sudah pasti bukan komputer riba yang terbaik untuk wang mereka. Jika anda mengambil model dengan skrin yang lebih besar – anda mendapatkan komputer riba yang baik, tetapi tablet yang besar dan tidak selesa, dengan sedikit – mendapatkan tablet yang mudah, tetapi laptop akan bertukar menjadi netbook. Pilihan terbaik adalah membeli tablet dan komputer riba yang berasingan. Walaupun ia akan menelan belanja lebih, tidak ada transformer alternatif yang baik dan murah.

Windows 8 adalah jahat?

Kami telah mempersoalkan kualiti dan kesesuaian Windows 8, dan menyerangnya sekali lagi tidak masuk akal. Satu hanya untuk mengatakan bahawa versi baru sistem operasi Windows ditala untuk antara muka jari lebih besar, jadi pemilik komputer riba tanpa skrin sentuh hampir tidak diperlukan.

Ramai yang percaya bahawa membeli komputer baru diperlukan dengan Windows 8 di papan, kerana ia lebih baru, yang bermaksud lebih baik, tetapi tidak. Anda masih boleh membeli komputer riba dengan Windows 7. Selain itu, anda boleh membeli komputer dengan OS Chrome di papan. Ini akan menjadi pilihan yang sangat mewah selepas Windows, tetapi Chrome OS juga mempunyai kelebihannya.

Anda tidak memerlukan resolusi yang lebih besar daripada Full HD

Semua komputer riba berkuasa tinggi moden datang dengan resolusi HD Penuh (1920 × 1080) atau lebih. Dalam masa terdekat, anda boleh menjangkakan banyak komputer riba dengan resolusi 2K (2560 × 1440) atau bahkan 4K (3820 × 2160). Tetapi adakah kita memerlukan resolusi sedemikian dalam realiti moden?

Segala-galanya bergantung pada kandungan. Video, program dan permainan – semua ini perlu dioptimumkan untuk resolusi yang begitu besar. Sekarang tiada kandungan sedemikian. Nah, atau hampir tidak. Oleh itu, membeli komputer riba dengan resolusi yang lebih tinggi dari Full HD adalah sepintas lalu ke masa depan. Pada masa depan yang sangat jauh.

Walaupun dengan resolusi peningkatan gambar di skrin yang lebih jelas dan kualitatif, Windows mempunyai masalah dengan kepadatan piksel lebih daripada 200. Hakikatnya adalah bahawa grafik dalam Windows ditala untuk nilai-nilai tertentu piksel per inci, dan peningkatan dalam bilangan piksel akan menyebabkan penurunan dalam saiz semua objek – ikon, fon, menu dan sebagainya.

Windows akan memerlukan kemas kini global untuk menyokong monitor 2K dan 4K. Sehingga itu, ia patut menjauhkan diri dari permit tersebut. Full HD sudah cukup untuk gambaran yang jelas dan cantik. Kecuali anda pemburu piksel.

Kesimpulannya

Bandingkan pembelian komputer riba dengan pembelian mesin. Sama seperti dengan kereta, anda perlu menilai keperluan anda dan mengecualikan kelebihan yang hanya akan terhalang. Seperti kereta, komputer riba akan menjadi syarikat anda untuk beberapa tahun akan datang, atau lebih. Luangkan masa anda, membuat senarai perkara yang anda perlukan dan periksa setiap item sebanyak dua kali. Ia berbaloi!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

48 + = 55