Bagaimana untuk menjadikan kerja penghala Wi-Fi 100%

Bagaimana untuk menjadikan kerja penghala Wi-Fi 100%

Rangkaian wayarles telah menjadi norma. Setiap institusi yang menghormati hari ini memberikan pengunjung akses ke Rangkaian melalui Wi-Fi. Sememangnya, orang ingin menggunakan rangkaian tanpa wayar dan di rumah, dan dengan harga semasa untuk penghala dan ketersediaan Wi-Fi di hampir setiap peranti untuk merealisasikan keinginan itu – adalah mudah. Masalahnya ialah ramai pengguna melihat walaupun rangkaian Wi-Fi rumah mereka “seperti”. Ini difasilitasi oleh pembekal yang menawarkan router yang telah dikonfigurasi untuk rangkaian tertentu. Malangnya, tetapan sejagat tidak selalu memberikan kualiti dan kelajuan isyarat terbaik dalam mana-mana kes tertentu, dan selepas itu, parameter ini secara langsung mempengaruhi keselesaan semasa melayari Internet. Nah, jika anda mempunyai kawan admin networker yang akan menyediakan peralatan dengan mengambil kira semua ciri-ciri tempat tertentu. Nah, jika tidak? Kemudian anda boleh melakukan segalanya sendiri dan menjadikan router anda bekerja dengan cekap yang mungkin.

Nama rangkaian

Selalunya, pembekal yang menetapkan nama router dalam rangkaian sebagai gabungan kabur huruf dan nombor. router anda akan menjadi kemuncak yang cukup baik di kalangan banyak titik tidak dikenali sama dan membuat ia lebih dikenali untuk diri mereka sendiri (apabila menyambung peranti baru ke rangkaian), dan untuk tetamu yang ingin mengambil kesempatan daripada sambungan internet anda.

Keselamatan

Ia tidak jelas apa bimbingan pakar-pakar (pakar?), Bekerja di syarikat pembekal bila membuat peralatan, tetapi seringkali anda mungkin perasan singkatan WEP dahsyat dalam senarai router. Faktanya ialah protokol keselamatan ini sangat terdedah. kebolehpercayaan yang boleh diterima protokol penyulitan boleh dipanggil WPA2, bagaimanapun, peranti legasi dan sistem operasi tidak boleh berkawan dengan dia, jadi dalam kes ini akan perlu untuk memilih antara WPA dan WPA2 sokongan, bergantung kepada protokol yang digunakan oleh peranti anda.

Kata laluan rangkaian juga sangat penting. Satu penyedia di satu bandar meletakkan nama dan kata laluan akses sama pada semua routernya. Tukar kata laluan.

Kabel dan penyesuai Ethernet

Ia sentiasa berguna untuk menyimpan kabel dekat dengan yang anda boleh sambungkan ke router dalam keadaan force majeure (sesuatu yang salah semasa menyiapkan, dan lain-lain), dan jika anda adalah pemilik MacBook Air atau Retina MacBook Pro, maka untuk menyambung anda perlu penyesuai. Terdapat 2 modifikasi: Ethernet – USB dan Ethernet – Thunderbolt. Pada kos yang sama, pilihan kedua lebih cepat, tetapi memilih penyesuai terbaik adalah berdasarkan pengambilan pelabuhan khusus pada komputer.

Pengumpulan maklumat

Untuk mengkonfigurasi penghala dengan sempurna, ia tidak boleh dianggap sebagai “satu-satunya di seluruh dunia.” Kunci kerja yang paling berkesan dalam penghala terletak pada penyesuaian yang kompeten dengan keadaan semasa dengan beban saluran Wi-Fi oleh router lain. Jadi, kita perlu tahu:

  • Berapa banyak jalur akses lain berhampiran kami?
  • Apakah kuasa isyarat mereka
  • Adakah terdapat gangguan isyarat dari titik lain

Untuk mendapatkan maklumat asas tentang rangkaian dan rangkaian berdekatan anda, anda boleh menggunakan alat asli OS X. Ia cukup untuk membuka menu Wi-Fi dan klik pada rangkaian yang dikehendaki dengan kekunci Alt ditekan.

WiFi Explorer

Untuk paparan yang lebih terperinci dan jelas keadaan dengan rangkaian sekitar, aplikasi yang dipanggil WiFi Explorer ($ 1.99) adalah sempurna. Menjalankannya, anda akan mendapat maklumat lengkap tentang semua rangkaian tanpa wayar yang tersedia. Khususnya, kami berminat untuk memuat turun setiap saluran Wi-Fi. Ideanya ialah untuk mewujudkan rangkaian anda pada saluran paling tidak sibuk. Selalunya tetapan penghala piawai adalah sama, hasilnya beberapa penghala merayap di saluran yang sama, dan saluran jiran kosong.

Tangkapan skrin dengan jelas menunjukkan situasi dengan memuat turun saluran dalam jalur 2.4GHz dan 5 GHz. Sekiranya sokongan router dan penyesuai komputer anda beroperasi dalam jarak 5GHz, dalam kebanyakan kes ini akan membolehkan anda tidak memikirkan gangguan sama sekali dan untuk mencapai isyarat kualiti tertinggi dan kelajuan pemindahan data yang tinggi.

Kuasa isyarat sesuai dengan ketinggian graf. Jika pada titik tertentu dalam ruang anda melihat kekuatan isyarat rendah router anda, maka akan jelas untuk mengubah lokasi penghala. Selepas menghabiskan sedikit masa mengoptimumkan susun atur pada akhirnya, anda mendapat kualiti sambungan terbaik.

Pada akhirnya saya ingin berkongsi pautan ke beberapa utiliti yang akan membantu dalam proses konfigurasi.

Aplikasi isyarat ($ 0.99) memantau keadaan dengan memuat turun saluran yang digunakan dan kuasa isyarat, menawarkan saluran optimal pengguna untuk kualitas komunikasi maksimum.

Jika anda perlu menutup ruang rangkaian kawasan luas, (percuma) Permohonan NetSpot akan amat diperlukan dalam kes ini, yang anda boleh mengira semua zon mati dan bergerak router supaya isyarat itu meliputi semua kawasan yang diperlukan.

Bagaimana untuk menjadikan kerja penghala Wi-Fi 100%

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 4 =