Cara memilih ikan dan makanan laut

Di rak kedai-kedai, ikan laut dan sungai mendapat dalam bentuk segar (sejuk) atau beku. Mari kita mulakan dengan yang pertama.

Bagaimana memilih ikan segar

Pertama, lihat ke dalam mata ikan. Jika mereka mendung, jatuh ke dalam atau dikupas, kerosakan produk bermula. Dengan ikan yang baru ditangkap, mata bersinar.

ikan segar
Ikan patah mempunyai mata berawan

Kemudian perhatikan insang. Mereka harus merah jambu dan sesuai dengan karkas. Sekiranya insangnya berwarna kelabu, coklat atau hijau, ikan menyengat.

ikan segar
Kiri – insang ikan segar, di sebelah kanan – basi

Itulah sebabnya tidak disyorkan untuk membeli ikan tanpa kepala dan sirip. Selalunya mereka dipotong untuk menyembunyikan kerosakan produk. Adalah lebih baik untuk membayar lebih banyak untuk berat “tambahan”, tetapi pastikan kesegaran.

Perhatikan warna: ia mesti sepadan dengan pewarna semulajadi ikan. Sebagai contoh, makarel mempunyai punggung biru-hijau dengan banyak jalur hitam dan abdomen keperakan. Jika ada tempat atau deposit “berkarat” pada bangkai, ikan bukanlah kesegaran pertama.

Selepas penilaian visual, sentuh ikan. Karkas itu harus elastik, dengan timbangan yang dekat antara satu sama lain. Daging lembu dan pengacau adalah tanda rosak.

ikan segar

Tolak ke belakang ikan. Sekiranya ada penyok, lebih baik menolak pembelian. Dengan cara yang sama, anda boleh menyemak kesegaran bahan makanan yang sejuk.

Akhirnya, bau ikan. Bau harus ringan dan semula jadi. Jika ikan berbau seperti rawa atau memberikan ammonia, ia rosak. Jangan sekali-kali tidak membeli produk sedemikian.

Bagaimana memilih ikan beku

Ikan, terutamanya marin, beku sama ada di bot nelayan atau di pemprosesan tumbuhan di pantai. Sekiranya titik jualan tangkapan jauh, ikan ditutup dengan icing ais.

Glaze adalah perair beku (selalunya dengan tambahan pengawet), membentuk kek ais dan meningkatkan jangka hayat ikan.

Mulakan juga dengan pemeriksaan visual. Glaze harus licin, seragam, sekitar 2 milimeter tebal. Jika kerak ais di atas bangkai retak atau di bawahnya, darah dilihat, ikan tidak disimpan dengan betul dan jelas dibekukan.

Ikan beku

Ini juga dibuktikan dengan “menimbulkan” ikan yang tidak biasa. Jangan beli ikan jika bangkai melengkung, ekor patah atau sirip rosak.

Bau ikan. “Adakah ikan yang beku dan ikan yang lebih berkilau itu berbau?” – anda bertanya dan anda akan betul. Sekiranya ikan ditangkap dan segera dibekukan, bau tidak praktikal. Jika bangkai beku memancarkan ambret ikan yang kuat, mereka merosot bahkan sebelum pembekuan.

Dan pemeriksaan terakhir: ambil ikan di tangan anda. Berat, ikan beku sepatutnya sama dengan segar. Sekiranya bangkai itu terlalu ringan, ia banyak kali beku. Walaupun produknya tidak merosot, rasa ikan seperti daun banyak yang diinginkan.

Cara memilih makanan laut

Makanan laut – semuanya boleh dimakan, yang ditangkap di laut dan bukan ikan. Semua makanan laut adalah rendah kalori dan sangat berguna: kaya dengan protein, asid amino, yodium.

Makanan laut dibahagikan kepada moluska (cumi-cumi, tiram, kerang, sotong dan lain-lain) dan krustasea (udang, ketam, ketam, udang luncur dan sebagainya).

Terlepas dari pelbagai, hampir semua makanan laut datang kepada kami di rak-rak dalam bentuk beku atau tin. Segar mereka semata-mata tidak membawa (baik, atau ia sangat mahal). Lagipun, udang paling banyak dieksport dari Asia Tenggara, tiram dari pantai Mediterranean, dan ketam dan cumi dari Timur Jauh.

Ini adalah makanan istimewa, yang anda perlukan untuk menangkap di laut, untuk menyelamatkan dan membawa ke “bumi besar”. Mereka tidak boleh murah.

Harga – mercu tanda pertama dalam pemilihan makanan laut yang berkualiti. Yang kedua ialah bau. Bahkan sedikit aroma ammonia perlu memberi amaran kepada anda. Makanan laut harus berbau seperti laut atau tidak bau sama sekali.

Berjalan di sepanjang jabatan ikan pasar raya. Adakah ia cukup sejuk? Jika tidak, maka mungkin ada peti sejuk lemah di kedai atau mereka baru-baru ini telah terputus. Apa-apa pelanggaran syarat penyimpanan memberi kesan kepada kualiti produk.

Berhati-hati memeriksa pembungkusan makanan laut beku. Ia mestilah penting. Bahagian beku adalah tanda pencairan dan pembekuan semula. Sekiranya penduduk laut dipenuhi dengan sayu, maka ia tidak boleh melebihi 7-10% daripada jumlah keseluruhan produk.

Kini mempertimbangkan ciri-ciri makanan laut yang paling popular.

Udang

Udang biasanya dijual dengan dimasak beku (mereka berwarna merah jambu lembut) atau baru beku (mereka kelabu), dikupas atau di dalam kerang, dalam pakej atau berat.

Varieti udang sangat banyak: dari kecil “bir” hingga besar “diraja”. Oleh itu, mereka ditentukur mengikut saiz dan menunjukkan pembungkusan nombor: 50-70, 90-120 dan sebagainya.

Udang

Angka-angka ini menunjukkan berapa banyak udang yang terkandung dalam satu kilogram.

Perhatikan rupa udang. Ekor yang tidak bersih harus dibengkokkan ke dalam cincin. Lurus sebagai vobla, udang – tanda bahawa produk telah berulang kali telah direkrut atau dibekukan telah menjadi basi. Tempat dan warna yang tidak wajar juga merupakan tanda bahan mentah berkualiti rendah.

Ketam

Terdapat banyak jenis kepiting juga. Saiz dan warna daging krustasea ini bergantung kepada spesies: dari salji putih hingga hampir coklat.

Di kedai-kedai, hidup dan kepiting rebus (biasanya keseluruhan) dijual, serta sejuk dan beku (selalunya dalam bentuk daging, cakar, kaki).

Ketam
Bev Sykes / Flickr.com

Mendapatkan ketam hidup, lihat bagaimana mereka aktif. Jika anda duduk di akuarium dan tidak bergerak banyak, anda lebih baik menolak untuk membeli. Mata kepiting yang hidup, seperti ikan, harus hitam dan berkilat.

Jika anda membeli ketam rebus, mereka harus datang dari rasa manis yang manis. Tetapi tiada ikan ambret!

Cangkang kepiting hidup, dan kepiting rebus atau beku hendaklah teguh, bebas daripada kesan dan kerosakan.

Cecair

Di kedai kami, sebagai peraturan, sudah hancur (tanpa parut, mata dan viskera), tetapi belum dikupas cumi, sudah dijual. Warna bangkai pada masa yang sama bergantung kepada habitat dan umur moluska: dari kelabu-berwarna merah jambu hingga ungu-ungu.

Cecair
Cumi-cumi segar yang tidak berbelah bahagi

Apabila membeli, beri perhatian kepada saiz cumi. Daging yang paling lembut dalam bangkai beratnya kira-kira 300 gram dan panjang kira-kira 15 sentimeter.

Lihat, apabila cumi ditangkap dan dibungkus. Perikanan untuk kerang ini jatuh pada bulan Julai-Ogos. Jika pakej mempunyai tarikh musim panas, ini adalah satu petanda yang baik.

Apabila membeli cumi-cumi yang dikupas, pertimbangkan karkas untuk celah dan noda. Daging cumi-cumi yang dikupas hendaklah licin dan putih.

Kerang

Di Rusia Tengah, kupang dijual kalengan atau dibekukan, di dalam ikat pinggang dan tanpa.

Kerang

Apabila membeli, anda perlu memberi tumpuan kepada dua petunjuk penting.

  • Rupa cengkerang. Mereka mestilah tidak terputus, tanpa retak dan kerepek, dan penutup mereka mesti ditutup rapat. Nah, jika tenggelam basah.
  • Saiznya. Pilihan yang ideal – kupang bersaiz sederhana. Ini bermakna bahawa moluska mencapai yang paling lazat – berusia satu setengah tahun – umur. Sekitar 40-60 daripadanya dalam satu kilogram.

Tiram

Kriteria untuk memilih tiram adalah sama seperti kerang. Tetapi ada nuansa penting.

Tiram dimakan hidup.

Oleh itu, di kedai-kedai mereka mesti disimpan di akuarium khas atau di dalam ais. Membawa rumah, mereka juga perlu segera dimasukkan ke dalam air sejuk.

Dan satu lagi lifhak. Membuka tiram dengan pisau khas, tuangkannya dengan jus lemon. Daging perlu mengecut. Sekiranya ini tidak berlaku, moluska sudah mati dan tiram seperti itu lebih baik untuk tidak makan.


Adakah anda tahu keajaiban lain untuk membeli makanan laut? Berkongsi mereka dalam komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

87 + = 96