Cara menggunakan FileVault untuk mengamankan Mac anda dari semula kata laluan manual

 Untuk mengelakkan akses tanpa kebenaran dan hanya mata yang ingin tahu, dalam OS X, seperti dalam semua sistem operasi moden, kata laluan pengguna digunakan. Sudah tentu makovodov menggunakannya, dengan itu memastikan keselamatan akaun anda, yang tidak akan dilog masuk sehingga anda memasukkan kata laluan pengguna. Sungguh menyedihkan, tetapi ada pelbagai cara yang anda boleh menetapkan semula kata laluan pentadbir dan mengakses semua maklumat yang disimpan di komputer anda.

Pengguna, yang mana keselamatan data tidak berada di tempat terakhir, pastinya ingin memastikan diri mereka menentang perkara-perkara tersebut dan menghalang kemungkinan akses tidak sah kepada maklumat peribadi. Ini boleh dilakukan dengan mekanisme penyulitan FileVault terbina dalam.

* * *

Intipati kaedah ini ialah apabila anda menghidupkan FileVault maka kata laluan perlu dimasukkan sebelum akaun dimuatkan, dan ini seterusnya menjadikannya mustahil untuk menggunakan cara kata kunci reset yang diketahui (Mod Pengguna Tunggal, boot dari cakera luaran, dll.). Menggunakan FileVault mungkin cara paling mudah untuk mengelakkan semua percubaan ini, kerana selain menyulitkan data pada cakera, ia semestinya memerlukan memasukkan kata laluan pada peringkat awal boot sistem. Dan inilah yang kami perlukan!

Untuk kejelasan, kami memudahkan semua perkara di atas dan melihat apa kemasukan Mac kelihatan seperti sebelum dan selepas mengaktifkan FileVault:

  • Sebelum ini. Muat Turun> Mod Pengguna Tunggal> Tetapkan semula Kata Laluan> Log masuk sebagai pengguna root
  • Selepas. Muat turun> Meminta kata laluan FileVault untuk diakses

FileVault sangat mudah dikonfigurasikan dan disertakan dalam tetapan sistem OS X:

Tangkapan skrin 2014-01-11 pada 19.34.12

1. Kami membuka Tetapan dan pergi ke bahagian itu Perlindungan dan Keselamatan, tab FileVault.

2. Klik pada ikon kunci dan masukkan kata laluan yang diperlukan untuk membolehkan penyulitan.

3. Jika anda mempunyai berbilang akaun – pilih salah satu daripada mereka yang akan menggunakan penyulitan.

Tangkapan skrin pada 2014-01-11 pada 19.35.37

4. Selamat menyimpan kunci pemulihan – jika anda terlupa kata laluan, tanpa kunci maka tidak mungkin untuk mengakses data anda.

Tangkapan skrin pada 2014-01-11 pada 19.37.48

5. Pilih sama ada untuk menyimpan (dalam bentuk disulitkan) kunci pemulihan pada pelayan Apple atau tidak. Jika ya, kami pilih tiga soalan dan tunjukkan jawapan kepada mereka. Pada mereka, Apple mengenali anda, kes menghubungi mereka apabila kunci itu hilang.

6. Mulakan semula komputer untuk melaksanakan perubahan dan membolehkan penyulitan.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memahami risiko dan batasan yang akan melibatkan penggunaan penyulitan cakera penuh. Di sini kita maksudkan penurunan yang mungkin dalam kelajuan membaca cakera dan ketidakupayaan untuk memulihkan data anda oleh sesiapa, sekiranya kehilangan kata laluan. Tetapi saya fikir ini bukan masalah, jika anda membuat keputusan seperti langkah yang serius seperti penyertaan penyulitan cakera – dengan definisi anda harus menjadi pengguna berhati-hati dan menyimpan kata laluan anda dengan selamat. Oleh itu, penggunaan FileVault tidak boleh disyorkan kepada pengguna biasa, berbeza dengan makovodov, yang mengenakan keperluan khas untuk keselamatan. Jika anda tergolong dalam yang terakhir, saya akan menasihati anda untuk membolehkan FailVault dan memanfaatkan sepenuhnya enkripsi. Di samping itu, sangat berguna untuk membangunkan tabiat sentiasa menghalang Mac anda, walaupun anda meninggalkan tempat kerja selama beberapa minit.

Penyulitan utama SSD 120 GB saya, dipenuhi dengan lebih sedikit daripada separuh – mengambil masa kira-kira 40 minit.

Tangkapan skrin pada 2014-01-11 pada 19.42.11

Atas sebab-sebab prestasi, penyulitan FileVault digunakan pada Mac dengan SSD keadaan pepejal, walaupun dengan cakera keras biasa ia juga berfungsi dengan baik (tetapi sesetengah pengguna melihat penurunan ketara dalam kelajuan baca / tulis dalam kes ini).

* * *

Seperti yang anda dapat lihat, Apple sekali lagi menegaskan konsistensi sistem pengendaliannya, yang merangkumi semua alat yang diperlukan. FileVault adalah perkhidmatan penyulitan data yang sangat baik yang menyediakan faedah keselamatan tambahan.

Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk bertanya dalam komen. Saya akan sentiasa senang mendengar pendapat anda!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 31 = 40