Cara menulis artikel yang baik

Di Internet terdapat berjuta-juta laman web dan blog yang berlainan, tetapi hanya beberapa dari mereka yang menarik kepada orang lain, kecuali pencipta mereka. Walaupun fiksyen pengiklan, promoter dan promoter, benar-benar menarik orang ke laman web ini hanya boleh kandungan yang berkualiti. Tetapi bagaimana untuk belajar bagaimana mencipta kandungan dan rahsia apa yang ada di kawasan ini? Anda akan belajar tentang perkara ini dalam artikel ini.

Keupayaan untuk menulis dengan baik tidak bermakna anda boleh membuat kandungan web yang hebat. Internet sebahagian besarnya berbeza dari media lain dan membentangkan keperluan khusus mereka sendiri. Faktor pertama adalah memudahkan pembunuh berpindah ke sumber maklumat lain. Sebaik sahaja pembaca menjadi bosan, letih atau merasakan sia-sia bahan anda, dia bergerak satu persatu melalui laman-laman Internet.

Faktor kedua adalah keupayaan untuk mengesahkan sebarang maklumat. Jika anda mengelirukan nama watak utama dalam akhbar, maka kemungkinan besar, hampir tidak ada yang akan meneka tentangnya. Internet benar-benar berbeza. Adalah layak pembaca untuk meragui kebolehpercayaan maklumat anda, seperti dengan hanya satu pertanyaan di Google, ia dengan mudah akan membawa anda untuk membersihkan air.

Nah, yang ketiga ialah maklum balas daripada pembaca. Hampir semua laman dan blog mempunyai keupayaan untuk memberi komen dan yakin bahawa pembaca anda akan memanfaatkannya. Saya harap terima kasih sebagai pengarang.

Jadi, meneruskan dari ciri-ciri yang disenaraikan dalam kandungan web, adalah mungkin untuk menyimpulkan bahawa bahan anda harus menarik, bermanfaat dan sahih. Tetapi bagaimana untuk mencapai matlamat ini? Terdapat beberapa resipi terbukti.

1. Tulis kepada penonton anda

Sebelum menulis surat pertama artikel anda, selalu berfikir untuk siapa ia dimaksudkan. Adakah ia sepadan dengan idea asas sumber anda dan artikel lain di dalamnya? Belajar kepentingan pelawat blog anda dan cuba untuk memenuhi harapan mereka. Ketahui topik mana yang menyebabkan banyak komen dan tindak balas di rangkaian sosial. Mengendalikan kaji selidik di kalangan pembaca, yang membolehkan anda lebih mengetahui pilihan dan minat mereka. Sekiranya anda ingin memperluaskan pelbagai topik sumber anda, lakukan dengan teliti dan dengan melihat reaksi pembaca.

2. Tulis ringkas

Tanpa memberi perhatian kepada latar belakang akademik anda, cuba menulis sedapat mungkin. Tidak, ia lebih mudah. Tidak ada sesiapa yang suka melakukan usaha tambahan untuk mencari makna yang tersembunyi oleh anda atau untuk mengembara melalui istilah profesional. Orang suka membaca perkara yang mudah dan mudah difahami. Jika anda tidak dapat bercakap tentang topik yang paling rumit dengan cara ini, sumber anda akan segera pergi mencari maklumat yang lebih mudah diakses.

3. Gambar

Imej-imej dalam artikel anda membolehkan anda untuk menerangkan idea asasnya dengan lebih baik, menambah teks, menarik perhatian pembaca dan mempelbagaikan jenis teks yang membosankan. Selain itu, ilustrasi yang dipilih dengan mahir boleh memainkan peranan penting dalam populariti artikel anda. Terutama berhati-hati mendekati pilihan gambar pertama, kerana ia akan menjadikan pembaca klik apabila menggunakan widget yang berbeza dengan kandungan yang berkaitan, jawatan yang paling popular dan sebagainya. Dan ya, imej berambut perang dengan garis leher yang besar meningkatkan pembacaan artikel dengan 100%.

4. Terus ke perkara utama

Walaupun sebelum menulis artikel, fikirkan idea utamanya. Ia sering berlaku bahawa pengarang memulakan bahan pada satu, kemudian melompat ke tepi, dan berakhir biasanya tidak muncul dari mana. Oleh itu, adalah penting sebelum menulis bahan untuk menjawab soalan berikut: “Apa yang saya ingin memberitahu pembaca?” Dan “Saya menulis bahan ini kepada apa?”. Pengekalan berterusan di kepala jawapan kepada soalan-soalan ini akan menjadikan artikel itu langsing dan jelas, jadi anda tidak akan pernah melihat komen popular di laman web anda “niochem!”.

5. Cuba sebelum menggunakan!

Mana-mana penulis, penulis atau blogger harus sentiasa mematuhi peraturan semua tukang masak yang baik – sebelum menghidangkan tetamu, anda perlu mencuba hidangan itu sendiri. Selepas titik akhir, jeda dan buat perkara lain. Kemudian buka kerja anda dan cuba membacanya melalui mata orang lain. Potong tambahan, memudahkan kompleks, menekankan perkara utama. Dan pastikan anda membetulkan kesilapan ejaan – tiada apa-apa yang menimbulkan kesan walaupun dari artikel yang paling indah, seperti beberapa kesilapan bodoh!

Dan apa rahsia penulisan yang anda gunakan? Berkongsi dengan kami dalam ulasan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 80 = 88